Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 23:01 2 791 49

Количеството все още е важно: Уроци от войната на Путин в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • танкове-
  • ракети

Западът е изправен пред реваншистка руска държава, която има намерение да повтори резултатите от Студената война и да възстанови своята имперска сфера на влияние

Количеството все още е важно: Уроци от войната на Путин в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната на Русия срещу Украйна е системно трансформиращ конфликт, който преконфигурира геостратегическата картина в Европа и Азия. Той също така подхранва дебат в общността на американската отбранителна политика за това как да се структурират и позиционират американските сили, пише Atlantic Council.

За Съединените щати и техните съюзници в НАТО има големи уроци от тази война, които вече циркулират в кръвообращението на политиката, но тези уроци се сблъскват със сериозни насрещни ветрове, породени от това, което е било мисленето през последните три десетилетия. Последните години на "планирани войни", водени по времевата линия на САЩ с контрол и неоспорима логистика, промениха очакванията за това от какво ще се нуждаят американските военни, когато става дума за нива на готовност и оборудване за водене на настоящи и бъдещи войни.

Основният урок от разгръщащата се война в Украйна е просто мащабът на това, което е необходимо, за да се води съвременна война между държави. Никоя западна армия не е подготвена за такива нива на потребление на оръжия и боеприпаси и изтощение на сила. Нито един съюзник в НАТО днес - с изключение на Съединените щати - няма запаси от бронирани машини или боеприпаси, които биха могли да издържат повече от няколко седмици или в най-добрия случай месеци на бойни полета, подобни на Украйна.

Тази война постави на преден план и в центъра трайната централна роля на количеството в съвременната конвенционална война с почти равен противник. Трябва също така да се обърне внимание на манията за прецизни удари, която доминира в културата на придобиване на средства за отбрана на САЩ през последните години.

Тази война постави на фокус една непреходна истина във военните действия: в конфликт между държави количеството надделява над прецизността. Въздействието на количеството е незабавно и се регистрира в точката на контакт, докато прецизните удари по вражески сили, концентрирани в тила, върху складове за амуниции или върху логистични вериги ще се регистрират само с течение на времето, може би след като решението на бойното поле вече е взето.

Вярно е, че пространството може да компенсира масата до известна степен, но никоя от фланговите страни на НАТО няма предимството на географията, за да планира съответно в случай на руска инвазия, нито Индо-тихоокеанският регион би предложил благоприятно пространство по отношение на терена, ако Китай реши да нахлуе в Тайван.

Съединените щати трябва да възприемат старите принципи на масовост и съкращения, които проправиха пътя към победата във Втората световна война и им позволиха успешно да възпират и в крайна сметка да победят Съветския съюз по време на Студената война.

Войната в Украйна продължава да показва, че военните се нуждаят от количество, за да се противопоставят на количеството на противника - реалност, която почти липсваше в мислите на САЩ за природата на войната от края на Студената война. От началото на 90-те години на миналия век настъпи фундаментална структурна промяна в мисленето на американската армия относно структурата на нейните сили, особено на американската армия. Армията придоби "нагласа на Военновъздушните сили", при която все по-голямото технологично усъвършенстване се опитваше да компенсира намаляването на числеността, на практика променяйки това, което беше хлябът и маслото на американския начин на война.

Войната в Украйна показа, че трябва количество, за да се противопостави на количество. Що се отнася до числата, трябва да съответствате или, още по-добре, да надминавате това, което вашият враг може да предложи. По време на Втората световна война, например, Германия имаше танкове, които в много отношения превъзхождаха американските танкове по дизайн, но в крайна сметка тези "Тигри" и "Пантери" бяха надминати от големия брой "Шърмани", които Съединените щати можеха да използват.

Следователно има какво да се каже за старомодните системи в бъдеща конвенционална битка срещу близък противник. Въпреки че технологията дава предимство на западните сили, това предимство ще стигне толкова далеч само когато се сблъска с чистите числа. Ако НАТО се окаже във война с Русия или ако Съединените щати и техните съюзници в Азия се окажат във война с Китай, тогава решаващият фактор може да бъде работната сила и еластичността на производството, когато става въпрос за оръжия и боеприпаси.

В един продължителен конфликт решаващият фактор може да бъде способността за възстановяване на силите - както персонал, така и оборудване - за компенсиране на онези, които са били изтощени на бойното поле. И тук прекомерното очарование от все по-сложни системи може да играе срещу Съединените щати. Ще трябва да попълни загубите по-бързо от своя противник, който вероятно ще произвежда по-прости и по-евтини системи.

Принципът на масовостта важи и за персонала. Съединените щати и техните съюзници също трябва да се запитат дали настоящият модел е подходящ за генериране на големи постоянни армии от вида, който е необходим, ако бъдат въвлечени в голяма конвенционална война с Русия или Китай, или и двете.

Съществува и по-голямо геостратегическо измерение, което трябва да определи как да се структурират и разположат силите на САЩ и НАТО в Европа, особено по източния фланг. Влизането на Финландия и (скоро) Швеция в НАТО предефинира геостратегическата среда в Европа, измествайки центъра на тежестта в НАТО в Централна и Североизточна Европа.

И все пак, когато става въпрос за разполагане на големи сили, само две държави по северно-балтийско-черноморския "intermarium" коридор разполагат с необходимото население за това. Едната от тях - Полша - е съюзник в НАТО, а другата - Украйна - се стреми да стане такъв. Други страни по този коридор нямат населението, необходимо за разполагане на големи армии. Докато Финландия, със своята система за териториална отбрана и военно обучение, може да разполага с сили от около 280 000 души при извънредни ситуации, нейното малко население от 5,5 милиона не предвещава нищо добро за дългосрочно поддържане.

Това е още една причина, поради която въвеждането на Украйна в НАТО не е просто потвърждаване на основните ценности, върху които е изграден Алиансът; по-скоро става въпрос преди всичко за основите на силата и масата, които ще са необходими за изграждането на ефективна възпираща позиция срещу бъдеща руска агресия. Просто казано, Полша и Украйна - след като последната бъде привлечена в Алианса - ще бъдат ядрото на преструктурираната възпираща и отбранителна позиция на НАТО по протежение на източния фланг.

Съединените щати трябва да започнат с постоянно разполагане на най-малко три бригадни бойни екипа - два в Полша, друг в балтийските държави - като същевременно продължават да осигуряват ядрения чадър и високотехнологичните средства. След това скандинавците, финландците, балтите и румънците могат да завършат стената от стомана, докато съюзниците по-на запад, особено Германия, могат да осигурят необходимата дълбочина и устойчивост. Преконфигурирането на източния фланг на НАТО по този начин би превърнало всички усилия на Русия да нахлуе по-нататък в Европа в невъзможно.

Западът е изправен пред реваншистка руска държава, която има намерение да повтори резултатите от Студената война и да възстанови своята имперска сфера на влияние. Русия вече на практика отново погълна Беларус и е насочена твърдо към Украйна - а вероятно и отвъд нея.

Следователно конфликтът в Украйна носи със себе си висок риск от хоризонтална ескалация, която може да предизвика по-широка война в Европа. Ако Съединените щати и НАТО се върнат към основите на постоянно предно базиране и количество, Русия ще бъде възпирана. И ако руският президент Владимир Путин или неговият приемник се осмели да пресече линията, такова нахлуване на Русия ще бъде решително пречупено.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    31 8 Отговор
    Ето от западна платформа:
    ,,За да се върнем към нормалните човешки ценности, е необходимо CNN, Reuters, Associated Press, Deutsche Welle и подобни медийни фанатици и медийни талибани да бъдат обявени за терористични организации“, каза Колакушич.



    „По време на така наречените пандемии и насилствени войни те произвеждат огромни количества невярна информация и разпространяват омраза сред хората и нациите, което води до милиони жертви в цяла Европа и света.“

    Колакушич предупреди, че основната медийна пропаганда води света „в тъмните векове на тоталитарните системи“.

    Той продължи да осъди Европейската комисия и колегите си членове на парламента за унищожаването на някогашната процъфтяваща икономика на Европа чрез драконовски „блокировки, основани на нищо“, измамни „зелени“ политики и тежки ограничения, които според него ще осигурят възхода на Китай и други нации към глобално господство.
  • 2 Майна

    20 6 Отговор
    Пак от ,,хамериканските ,,печат:
    ,,Присъединяването на Украйна къмЕвропейски съюз(ЕС) ще струва на блока огромни 186 милиарда евро (195 милиарда долара) за седем години и ще изисква коренна реформа на целия съюз, според вътрешна бележка на Съвета на ЕС. Документътискове всички държави-членки ще трябва да плащат повече в ЕС и да получават по - малкоУкрайнае учредено, като много настоящи нетни получатели са принудени да станат нетни сътрудници. От Германия, Франция и Холандия ще се изисква „значително да увеличат“ своите вноски като по-богати нации. Киевнезабавно ще се класира за 61 милиарда евро (64 милиарда долара) от ЕСКохезионен фонд – разпределено на много от по-бедните държави-членки за подобряване на тяхната инфраструктура – ​​което би направило девет държави-членки, включително Чехия, Естония и Словения, България,недопустими за финансиране.
  • 3 ТТТ

    9 24 Отговор
    Нато по- бързо да си отваря очите за ватенките за да не стане по фразата на Чърчил- Вие имахте да избирате между войната и позора. Вие избрахте позора. Но вие ще получите и войната!

    Коментиран от #8

  • 4 Хохо Бохо

    11 25 Отговор
    Бла бла бла....
    Петдесет от най-развитите държави на света да не могат да победят руското джудже?
    Някой вярва ли си?

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо Бохо

    5 18 Отговор

    До коментар #3 от "ТТТ":

    Нато по- бързо да ги изпепели, защото разправят, че и те имали ядрено оръжие...
  • 9 Естествен Интелект

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    Количеството има значение, но не е определящо. Афторчетото ти го каза.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бхк

    25 5 Отговор
    Основният урок е, че САЩ започва да яде к.ра

    Коментиран от #38

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хохо Бохо

    5 24 Отговор

    До коментар #9 от "Естествен Интелект":

    Путин няма нито количеството, нито качеството...
    На какво разчита Путин?

    Коментиран от #24, #37, #48

  • 14 Майна

    18 2 Отговор
    ,,В още един случай на западен служител, който говори тихата част на глас , министърът на отбраната на Нидерландия направи някои противоречиви забележки в сряда, в които тя посочи подкрепата на Украйна като "евтин" начин за гарантиране на сигурността на Европа .
    Тя със самодоволно изражение подчерта те се бият в тази война ( против Русия) ,Ния не я водим..,,
  • 15 Майна

    13 2 Отговор
    The Economist , предвидимо, не спомена ЦРУ, въпреки че знаем от Василий Прозоров , бивш офицер от СБУ, който е избягал в Русия, че СБУ е било съветвано от ЦРУ от 2014 г. и че служители на ЦРУ са идвали в централния офис на СБУ, за да планира тайни операции.

    Украински списък с хитове на уебсайта Миротворец също сега се рекламира като проект на ЦРУ, базиран в Лангли, Вирджиния, където се намира централата на ЦРУ.
  • 16 Сатана Z

    17 4 Отговор
    "Следователно конфликтът в Украйна носи със себе си висок риск от хоризонтална ескалация, която може да предизвика по-широка война в Европа"
    Това е грешен извод.Войната ще се пренесе в САЩ ,защото от там идва заплахата за Русия.Първо ще бъдат унищожени командните пунктове на USArmy,стратегическите обекти за комуникация.Обора го пишете багАл ако се стигне до там.Европа ще бъде разрушена от Краварите,не от Русия.

    Коментиран от #47, #49

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Европеец, а не - атлантик

    22 4 Отговор
    Слава на братска Русия. Среден за НАТО, два за САЩ, три за Британия

    Коментиран от #21

  • 20 ХА ХА тупак у китай

    1 15 Отговор

    До коментар #18 от "Бушмен":

    Сички говорят англииски а у сащ никой не говори китайски даже и у чайна тауните им

    Коментиран от #23, #25

  • 21 ХА ХА

    0 6 Отговор

    До коментар #19 от "Европеец, а не - атлантик":

    ХА ХА а накрая на тебе ти в г... Зо. ХАХА ХА ХА много добре
  • 22 Какви са тия глупости бе

    20 1 Отговор
    Как краварите победиха Хитлер , след като се включиха в самия край на конфликта .
    Къде са атакували германците с Шърмани .
    Ако не беше Сталин да ги спасява при Ардените , германците щяха да ги издавят в океана .
  • 23 мамул

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "ХА ХА тупак у китай":

    Кой език викаш е по разпространен ?
  • 24 Естествен Интелект

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хохо Бохо":

    На руснаците. Виж анкетата за вот на недоверие към сламения ни премиер.
  • 25 оракула

    18 4 Отговор

    До коментар #20 от "ХА ХА тупак у китай":

    Китайците го набиха на германците насред Германия с новите електромобили на изложението там . Германия вече в трета глуха - локомотивът на европа ..... ха ха ха

    Коментиран от #27, #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ХА ХА

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "оракула":

    ХА ХА я виж отзивите на русияните за колите на чайниците ХАХА ХА ХА
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГЕРГЕ , ОМАЛОМОЩЕНИЙ

    0 1 Отговор
    Та са иzсайя fостата ..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ХА ХА

    2 1 Отговор
    Айде и трошев пиина новичок, нема отърване от тоя чай.
  • 33 Гориил

    6 2 Отговор
    Това има своята логика, тъй като всички задкулисни маневри на Вашингтон се проектират през войната в Украйна.Това има смисъл, тъй като всички задкулисни маневри на Вашингтон се проектират чрез войната в Украйна. Трябва да се отбележи, че демонстративната проарменска реторика на американската преса (която не забелязва нищо от 30 години) съвпадна с посещението в Ереван на американската делегация, водена от ръководителя на USAID Саманта Пауър. В този контекст има основание да се смята, че Вашингтон се опитва да спечели симпатиите на обърканото и обезсърчено арменско население с парични подаяния. Това, разбира се, е част от геополитическата игра на САЩ, която се стреми да откъсне Армения от Русия и да промени външнополитическата ориентация на Ереван в полза на Запада.
  • 34 Видяхме ги

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "оракула":

    Видяхме .
    Хахаха
    Било го набили на Германците.

    Смешник .
  • 35 Чомбе

    8 2 Отговор
    Цитат: Ако Съединените щати и НАТО се върнат към основите на постоянно предно базиране и количество,

    Ами те го правят вече 30 + години, отказвайки безопасност на Русия. Признайте, че това е главната причина на войната.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Майна

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бхк":

    Това, че рашистите отдавна са започнали да го ядат, не означава, че и САЩ са започнали.
  • 39 Уса

    4 2 Отговор
    От 33 години се залага само на количеството и ето до къде я докарахме приличаме на прасета
  • 40 И количеството и размерът

    4 1 Отговор
    Отбранителна политика на САЩ в Украйна?!?
    Някой е спал в часовете по география.
  • 41 Путин затова преконфигурира Украйна

    1 0 Отговор
    "...Преконфигурирането на източния фланг на НАТО по този начин би превърнало всички усилия на Русия да нахлуе по-нататък в Европа в невъзможно...."
  • 42 Каквото и да кажат

    6 1 Отговор
    тия "стратеги" фактът е, че НАТО е на границата на Русия и на Русия това не и харесва.
  • 43 Редник

    6 0 Отговор
    Има един прост принцип. Не стъпи ли войнишки крак, тази земя не е завладяна. Писачът на статията явно не помни, че имахме 130 000 редовна и около 700 000 запас със съответното оръжие, танкове, самолети. НАТО също имаше. Сега е само бирен фест и гей паради. САЩ са по умни. Те имат. То затова се казва НАТО са 70 % САЩ, 20 Турция и 10 % всичко останало.
  • 44 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Войните Повтарям са Жестокост трябва Дипломация преговори иМир
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хм Хм

    1 4 Отговор
    От всичко прочетено дотук си правя извод, че болшинството читатели и писатели във Факти искат да живеят в нищета, мизерия и глад, само и само да има някой тиранин с "твърда ръка" да ги потиска.
  • 47 Бесен-_ Язовец

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Сатана Z":

    И как ще станат тия твои фантазии бе мой човек?Много кремълска ТВ гледаш.
  • 48 Ти си

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хохо Бохо":

    Да си чувал нещо за "Периметър" ......
  • 49 Мишел

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Сатана Z":

    Яков Кедми, от 2022 г.:
    " Защо няма война НатО Русия? Защото Эападът е наясно, че при сегашните оръжия ядрената война Русия - НатО ще приключи с бързо пълно унищожение на НатО - в Европа за 30 минути, в Северна Америка - за час, час и половина"