Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 16:08 2 146 30

Метаморфозата на Делян Пеевски! От мълчалив олигарх до говорител на властта

  • делян пеевски-
  • пеевски-
  • дпс-
  • политика-
  • правителство

Само преди седмица съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов избегна въпрос за ролята на Пеевски като говорител и добави, че той е "юрист". И политиците, и политолозите обаче знаят, че той е нещо повече

Метаморфозата на Делян Пеевски! От мълчалив олигарх до говорител на властта - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Следовател, "обикновен депутат", олигарх, медиен магнат. Санкциониран за корупция от САЩ. Много определения за един човек - Делян Пеевски. Той олицетворяваше представата за мистичното задкулисие, което не говори и не присъства пред камерите. Днес поведението му изглежда променено. Защо?

Сутрин, обед и вечер. По време на протести, преговори или парламентарни заседания. Той е там, на първа линия, и това прави впечатление, защото доскоро не беше.

През последните месеци депутатът от ДПС, санкциониран за корупция от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски е основно действащо лице в парламента, а неговите медийни изяви често предшестват важни действия на управляващото мнозинство и правителството, макар партията му формално да не участва във властта.

Той изглежда като говорител на политици, които до вчера се заканваха да изобличат порочния властови модел, на който името му се беше превърнало в синоним. Подписът му стои под законопроекти и решения, заедно с тези на лидери от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) като Кирил Петков (ПП) и Христо Иванов (ДБ).

"Пеевски се е самонарочил, че е онзи човек, който всяка сутрин казва кое е важно в политиката. Той е казвач, съобщител. Той реално не взима важните решения", каза проф. Евгений Дайнов, преподавател в Новия български университет и участник в протестите през 2013 г., които започнаха заради избора на Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Дайнов е на мнение, че депутатите от управляващото мнозинство няма какво да направят, за да спрат изявите на депутата от ДПС.

Само преди седмица съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов избегна въпрос за ролята на Пеевски като говорител и добави, че той е "юрист". И политиците, и политолозите обаче знаят, че той е нещо повече.

"Делян Пеевски, независимо че минава за корпоративен бизнесмен, е разрушител на предприятия и бизнеси. Разрушител на банка, разрушител на тютюневата промишленост, разрушител на различни сектори в държавата", каза Осман Октай - един от основателите на ДПС, но е изключен от партията през 2001 г. заради несъгласия с лидера ѝ Ахмед Доган - днес "почетен председател".

Откъде тръгна Делян Пеевски, в какво се превърна и какво се крие зад метаморфозата му?

От фантом до говорител

"Аз съм тук и никъде не съм ходил". Това каза Пеевски през юни на журналистически въпрос, след като той и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подкрепиха създаването на кабинета с премиер Николай Денков, мандатоносител ПП-ДБ и подкрепен официално от ГЕРБ, начело с бившия премиер три мандата Бойко Борисов.

Това обаче е спорно. Пеевски е депутат от ДПС в шест парламента от 2009 г. насам. През всичките тези години се броят на пръсти появите му в пленарната зала, а още по-редки са медийните му изяви. Отсъствията му бяха "извинени", а от ДПС казваха, че той "работи с избирателите". Публичното му отсъствие често беше толкова натрапчиво, че в медиите периодично се появява въпросът къде е той.

Заради обвинения към бившия премиер Бойко Борисов, че всъщност ГЕРБ управлява с ДПС задкулисно и Пеевски е основно действащо лице, през 2016 г. именно Борисов нарича бизнесмена политик "обикновен депутат" и казва, че той напускал политиката. Това не се случва.

49-ото Народно събрание обаче се оказа парламент на промяната. Не само заради кабинета на Николай Денков, сформиран от ПП-ДБ, а и заради поведението на Делян Пеевски като депутат.

Той стана активен по важни политически теми, беше избран за член на конституционната комисия в парламента, макар да се оттегли, и често дава информация пред медиите какви ще са действията на управляващото мнозинство и властта, от които официално нито Пеевски, нито ДПС са част.

Редица законопроекти и решения бяха внесени в парламента по негова инициатива и с неговия подпис - за военна помощ за Украйна, за санкции срещу Русия, за прекратяване на забраната за внос на украинско зърно. Оповести в аванс и въвеждане на забрана на допускане в България на коли с руска регистрация.

"Опитват се да покажат на нашите партньорски служби, че те нямат нищо общо с руските зависимости", каза Осман Октай по повод промяната в поведението на Делян Пеевски. Проф. Дайнов добави, че това може да е обвързано и със санкциите, наложени на Пеевски по "Магнитски".

Проф. Дайнов отбеляза, че освен при Пеевски промяна се забелязва и при председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Те разбраха, че времето на този тип хора, каквито те бяха до момента, свърши. Затова същите хора се опитват да олицетворяват други типажи - евроатлантически конституционалисти ", каза той.

И докато проф. Дайнов смята, че промяната на Пеевски не е нещо лошо сама по себе си, Октай е на мнение, че тази активност по-скоро ще саботира очакваните промени за конституция, съдебна власт и реформа на службите - основните мотиви, с които ПП-ДБ и ГЕРБ влязоха в общо управления, а ДПС дава подкрепа.

Свободна Европа редовна изпраща покани за интервю с Делян Пеевски, но до момента не сме получили отговор.

Бързият възход на Пеевски

Делян Пеевски присъства в публичното пространство откакто е на 21 години. През 2001 г. той е студент по право в Югозападния университет и е член на младежката организация на НДСВ - партията, основана от последния български цар и премиер (2001-2005) Симеон Сакскобургготски.

Същата година Пеевски е назначен от правителството на Сакскобургготски за парламентарен секретар на министъра на транспорта и шеф на борда на "Пристанище Варна". Поради липсата на образователен ценз по-късно Пеевски е освободен от тази длъжност.

Това обаче не пречи на възхода на кариерата му. С вече завършеното си образование, но без никакъв стаж, той става следовател в икономическия отдел на Столичното следствие. Там негов пряк началник е друга позната фигура - Петьо Петров-Еврото, който в момента е издирван по случая "Осемте джуджета".

Само няколко месеца по-късно Пеевски получава поста зам.-министър в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, оглавявано от вицепремиера на ДПС Емел Етем. Тогава проф. Дайнов го среща за първи път.

"Още тогава ми направи впечатление, че гръбнакът му е "много гъвкав" и че това момче ще има бъдеще", каза той.

След това Пеевски става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

Нарицателно за корупция

Още от началото на политическата му кариера около Пеевски се появяват съмнения за злоупотреба с власт. През 2007 г. тогавашният шеф на "Булгартабак" Христо Лачев казва, че срещу него е упражняван натиск от страна на тогавашния зам.-министър.

Срещу Пеевски се води разследване, отстранен е от поста си. По-късно то е прекратено, а през 2009 г. той е избран за депутат от ДПС.

Две години по-късно ключовото държавно предприятие "Булгартабак" е приватизирано. Купува го "ВТБ Капитал", с която се свързват тогавашният собственик на фалирала по-късно Корпоративна търговската банка (КТБ) Цветан Василев, както и Делян Пеевски. За кратко Пеевски има официално дял в предприятието.

"Делян Пеевски беше в основата на превземането на различни активи на предприятия, които имаха кредитни досиета в КТБ. Много от тези предприятия бяха присвоени от различни физически лица с негово посредничество", казва Осман Октай.

Сред тях се смята, че са Българската телекомуникационна компания, по-късно станала "Виваком", както и Националното управление "Радио и телевизионни станции".

На 14 юни 2013 г. той е назначен за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) от коалиционния кабинет на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски. Това предизвиква масови протести. Правителството оцелява на власт само година.

"Аз не помня кога Пеевски стана нарицателно за корупция, но си спомням, че през 2013 г., когато Асен Генов написа, че трябва да протестираме срещу Пеевски, се изсипа цяла София. Тоест тогава българското общество вече е било наясно, че той е символ на неправомерно влияние", каза политологът проф. Евгений Дайнов.

Впоследствие Пеевски се оттегля от поста, но протестите продължават повече от 400 дни.

Междувременно още в началото на възхода на сина, Ирена Кръстева, майка на Пеевски, придобива значителен брой медии. По-късно вече е официалният им собственик и години наред името му върви с определението "медиен магнат", а влиянието му не убягва от анализите на "Репортери без граници", в чиято класация за свобода на словото България пропада. През 2020 г. Пеевски продава медиите си.

Фалитът на КТБ

През 2014 г. фалира една от най-големите банки в страната - КТБ, а името на депутата от ДПС се появява нееднократно в документи, свързвани с делото за източването ѝ.

Прокурор по делото е Иван Гешев - по-късно главен прокурор и първият свален от този пост. Той не открива обстоятелства, свързващи Пеевски с банката. В годините остават непроверени разкрития на организацията „Антикорупционен фонд“, че сред доказателствата по делото за фалита на КТБ фигурират множество следи, обвързващи Пеевски.

„Двама души, според моята информация, имат ключова роля за рухването на КТБ. Единият е тогавашният прокурор Гешев, а другият е Делян Пеевски. Ролята на Пеевски е ключова за преразпределение на финансовите кредити както на фирми, така и на физически лица, които до ден днешен са подвластни на самия него“, казва Осман Октай.

След фалита на КТБ Пеевски продължава да се занимава с политика в ролята си на депутат от ДПС.

И 2020 г. беше белязана от протести, които освен срещу правителството, бяха насочени и срещу фигурата на Делян Пеевски и неговото влияние. Година по-късно той беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ заради корупция.

По време на редовните парламентарни избори през април 2021 г. той за първи път от 2009 г. насам не се появи в листите на ДПС, нямаше го там и на предсрочните избори през юли. През ноември обаче той отново стана депутат. И е такъв до днес.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    28 2 Отговор
    "Държат" го за топките, а е кривнал а се е.......!

    Коментиран от #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 киро про100то

    38 1 Отговор
    за тая промянасе борихме цели три години!!!
  • 4 Да бе да

    37 3 Отговор
    Така ще бъде докато има професия депутат. Крайно време е да се въведе мандатност - 3 мандата и толкова.

    Коментиран от #5

  • 5 какви 3 мандата

    31 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да бе да":

    без дупетатски заплати като по байтошово време и макимум 2 мандата
  • 6 Логично

    33 2 Отговор
    От Посолството са му обещали амнистия да подкрепи СГЛОБКАТА.И сега се изживява като Бей ! Жалко за парите му с тия изгнили зъби !
  • 7 Джаба Депесянина

    21 1 Отговор
    Ох преядох дали да не си изчистя зъбите с оная клечка Кирчо парапетчето?
  • 8 Милен

    23 0 Отговор
    Шиши е "сивият кардинал" дърпаш конците на правителството от петорната некоалиция зад който седят още по-сиви кардинали дърпащи неговите конци. Най-просто казано тези са като някаква секта изпълняваща безпрекословно нарежданията на главният пророк и неговите шамани. А другарят Дайнов е просто един треторазряден говорител на тази секта.
  • 9 Демиург

    22 1 Отговор
    Козяк Магнитски му е надянал читал на врата и го маршрутира всеки ден наляво-надясно, диктува му в слушалката, какво да говори. Надеждата на Шишо е така да се откупи и да се пребори за някой милион в блокираните му сметки и активи.
  • 10 ХАЙЛИ ЛАЙКЛИ

    7 5 Отговор
    медиен магнат- МЕДИИТЕ СА ГА 6 то, ТОИ Е СЛУГИНАЖ НА КГБ И ДС, КАК ВЗЕ МЕДИИТЕ, ЧРЕЗ МАИКАСИ И С МНОГО ФРЕНСКА ЛЮБОВ
  • 11 Време е такива по затворите!

    13 1 Отговор
    Свинята се иззевява като диктатор на ислямчето Доганчо!
  • 12 умно-красив клавиатурен юнак

    17 0 Отговор
    Много се кефя че видния шеф на ДАНС ми прави конституционната реформа. Именно заради кофти конституция избягаха приятелите ми от България! А ся Боко и Ристе ще направят още по-читава съдебна реформа от преди 10г, вече имат повече опит, па и просто киро е обнадежден! Че и като ни вкарат в еврозоната ще станем рай, даже се чудя що чакахме 15г за еврото? Явно не е имало такива къдърни политици като лъжливото Асан и простото киро.
  • 13 ПЛАТЕНА МРЕЖА

    13 0 Отговор
    Разликата е че преди 10г имаше пратена мрежа, по 20-30 че и до 40 лв. стигаше надника за участие в протестите срещу Орешарски и шефа да ДАНС Делянчо Пеевски. Даже и посланници си заработваха допълнително! Сега щом няма, значи всичко е точно и Делянчо е човек на промяната и новото време!
  • 14 Тити

    15 0 Отговор
    Само във България такива крадливи свине като Пеевски стават депутати.
  • 15 И най вече

    18 0 Отговор
    От както го няма Алексей Петров , Пеевски стана много активен нещо... защо ли ????
  • 16 нощен скитник на вероятностите

    9 0 Отговор
    Поредната кукла на конци на Доган. Инструмента дето разпределя порциите на финансирането в държавата. Мисли се за месия. Майка му навремето обра Тотализатора. Ама за такива като тях и Божков, очевидно Магнитски не съществува. Защото за милиони няма закони.
  • 17 Абориген

    8 0 Отговор
    В бананова република аборигените толкова могат.
  • 18 Дидо

    5 1 Отговор
    иска да избегне Магнитните сили, които го привличат. Няма да му се получи обаче, прекалено много копривае кльопал и е богат на желязо!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПроститеПарчета

    4 0 Отговор
    С нетърпение чакам поредните шизоидни излияния на псевдодесните как ДС, комустите и най-вече Митрофанова са виновни за бъдещия провал на съдебна реформа, инфлацията след влизането ни в еврозоната, фиаското с конституционната реформа и подаването на голо дупе към ОПГ ГЕРБ-ДПС. Няма начин, ще мине още година-две и простите фенове на ПроститеПарчета ще почнат пак да говорят за корупция и разпад на политическата система - нещата от преди подмяната на проблемите ни.
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 0 Отговор
    Обсъждаме кой? Кой? Господин КОЙ! През 2013 г. умнокрасивите протестираха срещу господин КОЙ. Да питам, те каква метаморфоза претърпяха, че сега мълчат, като бити джен дърчета?
  • 23 Рода

    7 0 Отговор
    Създадохме си чудовище.
  • 24 Размагнитване

    10 0 Отговор
    Да беше продължил П. да си мълчи, повече хора щяха да си мислят, че е умен. Сега едни се надпреварват да го хвалят каква велика мисъл има този човек, ама истината, че царят е посредствен, блести ярко, ослепително.
    И това вещество ще прави конституционни реформи. Обидно е някак си...
  • 25 Не виждам да е споменато някъде,

    7 0 Отговор
    но помня, че преди години се писа, че Пеевски има забрана да влиза в Турция. Не знам дали е още актуално. Беше свързано май с крупна контрабанда на цигари.
  • 26 Грешно заглавие

    3 0 Отговор
    Пеевски не е говорител на сегашната власт, а един от сглобката, по скоро най-важният елемент от сглобката. Без този елемент другите два елемента нищо не могат да направят. Но как стана така, че от незначителна партия, да стане водеща такава. Ясно е, но попитайте Доган ефенди.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 особен вид

    3 0 Отговор
    Шиши, Гнома и Лодкаря са някакъв нов особен вид българоубийци, непознат досега. За радост обаче изглеждат все по-притеснени. Ще си платят за подлостта, всичко е въпрос на време. Крадливата мутра от снимката има да връща много милиарди. Не може да има съмнение, че обраните, унизени и прогонени в чужбина българи са по-важни.
  • 29 Именно

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    От своя страна той държи тукашните за топките.. .
  • 30 А бе и аз

    1 0 Отговор
    ако "тупна" от някое ктб няколко си милиона и да знам че са ми отписани, малий какъв политик шъ стана