Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 16:00 2 756 77

"Парите са бонус". Какво стои зад новата такса за пренос на руски газ през България

  • газ-
  • газопровод-
  • българия

Реакция от ЕС и "Газпром" засега няма. Таксата ще увеличи приходите в бюджета с над 2 млрд. лв. годишно

"Парите са бонус". Какво стои зад новата такса за пренос на руски газ през България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България тихо въведе нова такса при внос и за пренос на руски газ, който влиза и минава през нейната територия. И влезе в международните новини, коментира "Свободна Европа".

Сърбия и Унгария, които са основният потребител на транзитирания газ, реагираха остро, защото смятат, че това ще оскъпи горивото, което получават от руската компания "Газпром" по газопровода "Турски поток" през България. Двете страни подготвят общ отговор на действията на София, които "подкопават европейската солидарност и застрашават енергийната сигурност", пишат те в общо изявление.

Премиерът на България Николай Денков защити мярката. В понеделник каза, че страната има право да налага такси за транзит. Във вторник - "с тази такса връщаме конкуренцията на пазара", цитиран от "Дневник". По думите му очакването не е да се повишат цените за Сърбия и Унгария, а да се намалят печалбите на "Газпром".

"Турски поток" през България беше построен в третия мандат на Бойко Борисов като премиер. Той транзитира руски газ към Сърбия, Унгария, Австрия от началото на 2021 година. Тръбата минава от Русия по дъното на Черно море до Турция, а след това по суша минава през България и Сърбия.

"Турски поток" вече е основната "врата" за суровината на "Газпром" към Европа, след като след началото на войната на Русия в Украйна Москва спря едностранно газа за много от страните в Европейския съюз (ЕС), а газопроводите "Северен поток" бяха саботирани и не функционират.

Министърът на финансите Асен Василев каза пред "Файненшъл Таймс", че "новата такса е напълно в съответствие с целите на ЕС за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива" и София е уведомила Брюксел за действията си. Според Василев таксата няма да повлияе на цените на газа за държавите крайни потребители, а "само ще намали печалбите на „Газпром“.

Реакция от ЕС и "Газпром" засега няма.

Таксата ще увеличи приходите в бюджета с над 2 млрд. лв. годишно.

Новата така наречена "енергийна вноска" за внос и транзит на руски газ е в размер от 20 лв. за мегаватчас (или за всеки приблизително 1000 кубически метра внесен или транзитиран газ). Това е приблизително 20% от цената на газа на енергийните пазари в момента. "Газпром", която е резервирала огромната част на капацитета на "Турски поток" през България, плаща на страната такси за транзит и новата такса се очаква да повиши тях. По груби изчисления и ако се запази средното количество транзитиран руски газ през България, таксата ще увеличи приходите в бюджета с над 2 млрд. лв. годишно.

Според икономисти "парите са само бонус", а е невъзможно новата такса да се отрази на крайната цена за Сърбия, Унгария и страните по веригата, защото руската газова компания им подава газ на фиксирана цена. Пред Свободна Европа Георги Ангелов, старши икономист на Института "Отворено общество", лансира и друга теза - че по-скоро решението на България е политическо и насочено към спъващата я за приемане в Шенген Австрия. До нея също стига руски газ по "Турски поток" през България.

На фона на общия контекст и коментари стои още един въпрос - кой точно ще плаща и по какъв механизъм. В публикувания в края на миналата седмица в Държавен вестник нов законов текст пише, че новата такса ще дължат регистрираните като газови доставчици или оператори на газопреносна мрежа.

Оператор на газопреносната мрежа на "Турски поток" в България е държавното дружество "Булгартрансгаз", чийто принципал е Министерството на енергетиката. Над 90% от газовите доставчици, резервирали капацитета за транзит на газа, са руски фирми.

Таксата, която в закона се казва "енергийна вноска", ще се събира от агенция "Митници".

Три министерства - икономическото, финансовото и енергийното, както и "Булгартрансгаз", не отговориха на въпросите на Свободна Европа по темата за механизма зад новата такса до публикуването на материала.

И така - как се появи таксата за руския газ и до какво може да доведе тя - отговорите са в следващите редове.

Какво се промени и за кого

Промените, с които се въвежда таксата от 20 лв. на мегаватчас за внос и транзит на руския газ, дойдоха с гласуваните от Народното събрание (НС) в края на септември промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Те бяха предложени от Министерския съвет и отделно от депутатите Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Радослав Рибарски (ПП-ДБ). Текстовете за "енергийна вноска" се появиха между първо и второ четене на закона и бяха разгледани на две заседания на комисията по икономическа политика.

По информация на "Капитал" тарифата е идея на финансовото министерство. Тя е одобрена от управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), както и на подкрепящите го от ДПС.

Според поправките, влезли в сила след публикуването им в Държавен вестник на 13 октомври, задължени да начисляват новата такса за руския газ са "вносителите по смисъла на митническото законодателство, както и операторите на газопреносни и газоразпределителни мрежи".

Основните търговци на руски газ са руският гигант "Газпром" и свързани с Русия фирми, резервирали до края на десетилетието около 90% от капацитета на "Турски поток" през България. "Газпром" все още не е коментирал новата ситуация.

След като "Газпром" прекрати едностранно доставките на газ за България след началото на войната на Русия в Украйна, вносител на руски газ в България остана фирмата на бившия шеф на “Лукойл - България” Валентин Златев "Състейнабъл Енерджи Съплай", която е посредник на "Газпром". Тя снабдява рафинерията "Лукойл Нефтохим", която се възползва от изключението от европейските правила за България за внос на руски нефт до октомври 2024 г. и газът е за производствени мощности.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    27 29 Отговор
    до сега само руснаците ни крадяха.....

    Коментиран от #6, #69

  • 2 Ако ще не 2 милиарда

    56 24 Отговор
    а 20 милиарда да е таксата ние няма да видим нищо от тия пари.
    Ще си ги разпределят и ще си ги гепят.
    А аз като отида в СЪрбия или Унгария ще ме прецакат мен, обикновения човек, по някакъв начин.

    Коментиран от #19

  • 3 Българин

    31 43 Отговор
    крайно време е да си върнем малко от откраднатото от братушките

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Коч Ина

    32 8 Отговор
    също така тихо ганаезът ще плаща милиарди обезщетения, но на гъбарите им е все едно

    Коментиран от #21

  • 5 Българин

    19 28 Отговор
    малко му е на окупатора

    Коментиран от #56

  • 6 t панар неуммен

    45 13 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    теб те крадат само твоите и никой друг.
    Защото няма кой да защити интереса ти.
    Акор руснаците са взели нещо (неплатени данъци примерно) то къде е била държавата да защити твоя интерес.
    Айде да не повдигам въпроса за разни златни мини, БТР-и и самолети на картинки.
    Сега и атомен реактор на картика също

    Коментиран от #32, #37

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 да де

    30 13 Отговор
    И какво ще направи Асенка, ако руснаците не платят ще им врътне кранчето ли дето го нЕма никакво, баце баре един кран да беше турил.
  • 9 Гого

    35 18 Отговор
    Какво стои зад новата такса ???? Прозира тъпостта на управлението на страната, което продължава вече 30 г. Време е за Възрождение

    Коментиран от #18, #39

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АКО ИМАТЕ ВРЕМЕ ЗА ГУБЕНЕ

    13 6 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ПОДОБНИ БЪЛВОЧИ
  • 12 Съдията Дред

    21 3 Отговор
    Уважаема мисирка, стандарта за калоричност на природния газ е 10.64 КВтч на 1 куб.метър газ, или написаните от вас 1000 куб.м. /които също са международен измерителен стандарт/ имат 10.640 МВтч, или ако го сметнем, в 1 МВтч са 93,98 куб. м. газ . Таксата за пренос на 1000 куб.м. газ е 212,8 лева. Ама който е зяпал в училище му е трудно и пише неща, които си смуче от пръстите.

    Коментиран от #40

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 горски

    28 15 Отговор
    Това са врътки на Господарите....Ако думнат тръбата под Черно море ще загубят Турция.А така са намерили едни балами ,да правят проблеми на Унгария и Сърбия.
    Но да ги видим дали са достатъчно тъпи,нашите блюдолизци да врътнат кранчето,ако никой не плати таксата.
    Заради нечии интереси,Ганьо пак ще яде солта и тоягите и другото....
  • 15 М да

    17 23 Отговор
    Много болка има на тоя свят....много.....ма и тоя Денков безсрамник......да иска да вкара 2 милярда в БЪЛГАРСКИЯТ бюджет за пенсии, майчинство, заплата на учители.....безсрамник,ми остави го на Газпром бе, да може от него да ги взима Путя и да си води войните....безсрамник бръкна с боксова където трябва, че и я развъртя....вот на недоверие веднага .....БЕЗСРАМНИК

    Коментиран от #20

  • 16 Бибитко

    23 11 Отговор
    И каква стана тя? Бойко Борисов отново прокара през парламента закон, с който облагодетелства приятеля си Валенти Златев. А наивният народ вярва, че таксата засяга печалбите на "Газпром". Същото правят и европейските ръководители - официално руски продукти не се внасят, но се закупуват от посредници, които стават архибогати, като естествено щедро си плащат на политиците-лобисти. По корумпирано управление не е имало досега в световната история. И всичко това става под благосклонния поглед на семейство Бай Дън.
  • 17 Панчо

    28 12 Отговор
    България наложи такса от 20% на природния газ за Сърбия и Унгария!
    Това се нарича опит да се спаси икономиката на България, която тази зима ще се срине на чужд гръб, но няма да стане.
    Криво са си направили сметката престъпниците( Правителството), начело с Денков, а последствията... Бог да ни е на помощ.
  • 18 Възраждане

    13 20 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Като дойдем на власт ние от Възраждане, не само че няма да вземаме никаква такса от нашите братя, ами дори ще им даваме парички, защото ги обичаме. За нас руските братя са много по-важни от клетите, бедни българи. Тия българи са баламурници и са свикнали да плащат на нашите руски братя всичко което им поискат. Просто така, от братска любов. А и защото и да не искат българите да плащат, братята пак ще си вземат каквото решат, че дори и повече ще вземат за да превъзпитат глуп авите българи.

    Коментиран от #29

  • 19 И аз така

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ако ще не 2 милиарда":

    И аз така викам....хоп и таксата право в джоба на Денков.....това да не са " милите не братя я" дето 7амо за нас мислеха докато ни продаваха газ по-скоро отколкото на Германия , а кажи-речи и на цяла останали Европа

    Коментиран от #54, #66

  • 20 Българин

    25 8 Отговор

    До коментар #15 от "М да":

    Не за социални, пенсии и заплати бе дебил, а защото икономиката е пред разпад и България има нужда от МИЛИАРДИ за да оцелее тази зима, а управляващите няма от къде да ги вземат, защото съсипаха икономиката за парите, които им дават да правят това.

    Коментиран от #24

  • 21 О...

    9 11 Отговор

    До коментар #4 от "Коч Ина":

    То щяхме да плащаме и обезщетение когато ни спряха доставките но нцъки не плащаме , а и само ние още не ги съдим щото половин Европа вече го прави и печели. Така че предай на Центъра да смени наратива които ви е спуснал да разпространявате щото е нефелен

    Коментиран от #27

  • 22 политик

    16 8 Отговор
    Политиката на привнесените Тъпото и Джендъра и вече всички в Парламента е такава, че да елиминират българите в България по всякакъв възможен начин, за да бъдат заселени на територията на България евреите, за което от няколко години работи посолството на Империята на злото, която вече изпрати два самолетоносача край бреговете на Палестина.
    Здраво мислещите хора да погледнат политиката през последните няколко години и ще видят, че всичко работи в тази посока, особено здравеопазването, което с всички сили "лекува" хората към гробищата със все по-бързи темпове.

    Коментиран от #25

  • 23 ИНЖ

    10 16 Отговор
    Сетили се Сърбия и Унгария за "европейска солидарност"!!! Продажници!!!

    Коментиран от #26

  • 24 Тъй тъй

    10 18 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Тя точно щото икиномиката е пред разпад та затова българинът който е най–беден в ЕС живее по– добре от руснака. А сме последни в ЕС щото нашта икономика е с НАЙ–ГОЛЯМ ДЯЛ НА РУСКИ ФИРМИ, ИЛИ ФИРМИ СОБСТВЕНОСТ НА РУСКИ ГРАЖДАНИ В ЦЕЛИЯТ ЕС и тук не говоря за фирмите на руските проксита родени от българска майка

    Коментиран от #28

  • 25 Да.........

    9 15 Отговор

    До коментар #22 от "политик":

    Мнооооо си изперкал от пропагандата на ватенките, ща знаш!
  • 26 Точно

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИНЖ":

    Унгария например притежава огромна медийна група в Северна Македония, която ката ден лее омраза и помия срещу нас Ката ден
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 та по тоя повод

    9 9 Отговор

    До коментар #18 от "Възраждане":

    Та по повод на Израждане да питам , абе някой да ги е чувал да са обели ли и дума срещу заселването на арбски нав..леци у нас. Или понеже това е изгодно на тяхната матушка та затова си мълчат наите " " "националисте" " "

    Коментиран от #73

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Одит

    14 7 Отговор
    “ България тихо въведе нова такса”
    Пълни глупости е тази лъжа. Такса винаги е имало, но сега лакомите Денчо, Кирчо и Кокорчо я вдигат соще 20 лева.
  • 32 О...

    9 14 Отговор

    До коментар #6 от "t панар неуммен":

    О рузнаците ви взеха всичко: чувството за дълг пред родината, усещането за лично и национално достойнство...всичко и така ви освободиха , че си останахте роби..... по душа, руски холопи ако искаш за по точно
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИНЖ

    6 11 Отговор
    Е съгласете се, че това е хитър ход. Правителството заслужава поздравления. Изцяло в полза на Бюджета!!!
  • 35 Вън сащ от България

    20 6 Отговор
    Като Парите са бонус, защо нямаме такса за военните си бази?

    Коментиран от #41

  • 36 ха ааа

    3 6 Отговор
    Ши ба ни те пу тар ля ци ни ши ба ха тридесет и кусур години е сега е време да им го на ши ба ме и ние.
  • 37 Търновец

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "t панар неуммен":

    Аз съм писал много и за лошите за България сделки за F 16 u Stryker - u двете оръжия са скъпи и морално устарели и за че ние трябваше още преди 45 години да купуваме нефт и газ от Персия - но има един много важен въпрос - Путин крепи Ердоган на власт, ако Путин каже на Турците да нахлуят в България как ги спираме?

    Коментиран от #38

  • 38 М да

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Търновец":

    За Stryker съм съгласен, макар че в момента започва тестването на нова в доста обещаваща модификация, но ако изобщо я приемат на въоражение ще е доста по късно от нашите планове за покупка, за F–16 block 70 категоично не, макар и мнго да закъсняхме самолета си струва. А газ трябва да добиваме сами, имаме запаси които да задоволят нашите нужди за един век. Крайно време е да бием шута на зелените териристи, както и на всички либерастки левичари изобщо.
  • 39 Видно

    7 13 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    А в твоя коментар прозира тъпостта на Възраждане. Руски подлоги.
  • 40 И аз щях

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Съдията Дред":

    да напиша за грешката в статията, но мен друго ме смущава. Цената на газа за август у нас е 60лв/МВтч, а тази такса идва 1/3 от цялата му цена. Балкански поток е 400-500км. дълъг и около 10% от целия газопровод от Русия до Австрия. Прекалено висока такса и ще ни съдят вероятно не защото я има, а защото е много висока. При 18млрд. куб. м. (185 млн МВтч) трансфер за година ще получим 3,7млрд. лв., а самият БП срува 3,3млрд. лв. Не знам за газопровод изплатил се от транзитна такса за по-малко от година.

    Коментиран от #45

  • 41 Пояснение

    4 10 Отговор

    До коментар #35 от "Вън сащ от България":

    Щото нямаме армия и ни пазят от руските "братя".
  • 42 Последния Софиянец

    4 10 Отговор
    Радев е поZор . Долу Възраждане
  • 43 Уса

    3 4 Отговор
    Народа има нужда от такива такси,за да изравни пенсиите и заплатите с румънските и руските.За европейски такива ще има да се мечтае до фалита на Европа

    Коментиран от #49

  • 44 ПУТИН

    5 5 Отговор
    Нет праблемъй, зима идьот

    Коментиран от #46

  • 45 Е....

    7 0 Отговор

    До коментар #40 от "И аз щях":

    Е от нас да мине можем да я смъкнем с 1/3 или наполовина, но трябва да преговаряме и да поискаме нещов замяна, например от унгарците да затикнат устата на северномакедонските палета коино лаят срещу нас от тяхната медийна група която е доста влиятелна, има какво да поискаме и от сърбите.
  • 46 Коя

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "ПУТИН":

    Коя зима.......миналата ли за която никк небяхме готови пък......
  • 47 Червената шапчица

    5 0 Отговор
    Не знам и питам, моля ви, кажете ми - кой плаща транзитната такса? Русия или Унгария? Изпращача ли или получателя... или и двамата. Моля, кажете ми. Предварително ви благодаря...

    Коментиран от #48, #64

  • 48 М да

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Червената шапчица":

    Газпром

    Коментиран от #50, #51

  • 49 Бай Ганьо елката

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Уса":

    3 000 000 000/ 2 000 000 пенционери по 1500 лева на калпак / 12месеца .
    100лева бонус към пенцийката

    Коментиран от #53

  • 50 Червената шапчица

    6 2 Отговор

    До коментар #48 от "М да":

    Ами ако откажат да плащат пари, извън договора?
  • 51 Червената шапчица

    11 1 Отговор

    До коментар #48 от "М да":

    Ако Газпром нещо се дърпат, дали не е добре да ги нападнем с Тагарев напред...
  • 52 Ха ха ха

    12 3 Отговор
    ЕС прави веднага проверка.
    При подписан договор за такси, как ще увеличаваш таксите,,?
    Кокора ще бъде опънат като чаршаф
  • 53 Ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Ганьо елката":

    Тръбата в има, но самолети за 3 млрд., за едномоторни таралясници по скъпи от Ф ,35 няма.
    Отиват Гуджо в Окраина.
  • 54 Пешо

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "И аз така":

    И за Денков ще има някоя трошичка, но голямото лапане ще е за харвардските мошеници.
  • 55 Браво

    4 8 Отговор
    на правителството. Всички руски агенти започнаха да вият, защото са продажници. Това е защита на бг интереса.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Малоумнико

    12 4 Отговор
    Кой окупатор е създал държава и армия на губернията.
    Имахме 180000 армия, 712 летателни бойни единици,,2300 танка, 56 ракетнин установки от които трепереха комшиите.
    Либерал демократите ликвидираха армията и в направиха картонена 20000 души.
    Окупиран си с 4 бази които плащаш ти.Ще има още чужди войски.
    Подписа договор че не можеш да съдиш уса военни.
    Падаш по очи когато въоръжени ти влизат в цеха
  • 60 бай Даньо

    1 7 Отговор
    Игнорирам русофилските коментари напълно безсмислени са. България беше крайно време да има проактивна политика. Такса за унгарци и австрийци е възможно да се изтъргува за нещо сетете се сами за какво. Сърбия я игнорирам да се спасява , дори да искаме от шумадийците да намалят отровното си влияние в Македония няма да го направят защото ни обичат "братски" и това е вековна тяхна политика никаква такса няма да реши такъв проблем... в тоя ред на мисли съжалявам че тая тръба на доставя газ и до Холандия ....

    Коментиран от #61

  • 61 Бай Дъньо

    8 3 Отговор

    До коментар #60 от "бай Даньо":

    Сключил си договор но вдигаш таксите сам.
    ЕК ни проверява по искане на Унгария но лъжат че ЕС мълчи...
    Сръбско влияние в Македония не може да няма.
    Защото русофобите до 1944, г.загубиха всичките 4 войни,заедно с 48% територии,Македония ,Тракия ,Добруджа и пр.Убити половин милион мъже.
    Сърби и гърци са победители.
    Ти виж как Конгресът на САщ прие резолюция за тържествено чествуване на Македонската азбука, история и литература.
    Виж изказването на американската посланничка в Скопие..Щастлива съм че не съм в София.
    А бе козар ,нали САЩ са наши, а не техни стратегически партньори

    Коментиран от #68

  • 62 ха ха

    6 1 Отговор
    и понеже газпром със сигурност ще откаже да плати , евро комисарите ще им занулят сметките по закон , а като чета иманата на предложилите го , единствената връзка е посолството и неговия план , така вкараха украйна във война , а като гледам историята се повтаря
  • 63 Матей преображенски

    5 0 Отговор
    Голяма дрънканица,бе,голям ферман!А е толкова просто,Сърбия и Унгария са недолюбвани от щатите и ес,посланика възлага на деникин да вдигне таксата за транзит на газ и те ти булка спасов ден.Таксата навярно е така изчислена ,че да е неизгодно да се ползва тая газ , а да се мине на американска,в това ще да се заключава и тъй прокламираната конкуренция.В резултат сухия остатък за нас ще е никакъв,тръгнали за вълна ,пък се върнали остригани.

    Коментиран от #65

  • 64 Руси

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Червената шапчица":

    Не е важно кой я плаща, а кой я получава.
    Мен повече ме интересува по какъв начин
    ще получи България тази такса.
    С пощенски запис?
  • 65 Руси

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "Матей преображенски":

    Браво, точно в десетката.
    Фащ заклещиха Борисов с "Магнитски" и
    няма да го пуснат докато не врътне кранчето
    на Балкански поток както Орешарски направи
    с Южния поток.
  • 66 Още първото правителство

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "И аз така":

    на СДС провали цената на газа,като се отказа от дългосрочния договор за 60 години подписан от бай Тошо.СДС забравят,че ги има благодарение на Горбачов,Петър Младенов и се обърнаха срещу Русия,прогониха Петър Младенов.Така се правят ниски цени и промишленост ,така и Германия имаше изгоден договор благодарение на канцлера социалдемократ Шрьодер,но Зелените/протежета на Сорос/ съсипаха Европейската промишленост и икономика,продължиха със съсипването на Сърбия,Украйна,сега е ред на България.ДПС е робът на Демократическата партия на САЩ,която е спонсорирана от Сорос.Студената война беше спечелена от САЩ,но доведе до гореща война с много емисии и САЩ ще я загубят,много фронтове им се налага да покриват,глобализацията е утопия.

    Коментиран от #71

  • 67 таксата

    2 0 Отговор
    е законен рекет към Газпром.Украйна не успя с рекета към Русия,България копира Украйна,по чужди съвети,видяла жабата,че подковават коня и тя дала да я поковат,но за нея се оказало зле...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Всъщност,

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Това, което ще стане е да развалим едно от малкото неща, които ни останаха - добросъседските отношения. Турция ще отвори мигрантския портал. Унгария ще се присъедини към Австрия за спиране на България в Шенген. Гърция ще вдигне реципрочно таксите на скъпия втечнен газ, който вече ползваме у нас, Сърбия и Русия....................не ни ли стига за сега
  • 70 Жижо

    5 1 Отговор
    Че нали тръбата си е наша. Боко я построи със средствата на Държавата, за да може Русия да нападне Украйна. Значи направихме тръба, направихме война, остава да съберем парсата от "свършеното". Мечо Пух казваше: "Колкото повече, толково повече"
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ЗАД ТАКСАТА СТОЯТ

    2 1 Отговор
    АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ НАЧЕЛО С МЕНТЕ АКАДЕМИК !
  • 77 НА КУКОВО ЛЯТО ЩЕ ВИДИМ ПАРИ

    1 0 Отговор
    ОТ РУСИЯ , УПРАВЛЯВАТ НИ ПРОСТАЦИ ЗА ЗАТВОРА И КЛОНИРАНЕ !