Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 23:01 12 231 71

Вторият тур в София: една червена лампичка свети

  • ваня григорова-
  • васил терзиев-
  • герб-
  • румен радев-
  • продължаваме промяната

Възможността за балотаж в София между Васил Терзиев и Ваня Григорова се появи като хипотеза едва през последната седмица и от гледна точка на първоначалните очаквания си е истинска изненада

Вторият тур в София: една червена лампичка свети - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Авторите на аферата, довела до отмяната на машинното гласуване, подцениха интелигентността на избирателите. Поне в София тя ги мобилизира допълнително, пише Георги Лозанов.

Възможността за балотаж в София между Васил Терзиев и Ваня Григорова се появи като хипотеза едва през последната седмица и от гледна точка на първоначалните очаквания си е истинска изненада. Как се стигна до тези резултати на първия тур?

Трябва да се отчете ролята на медиите, които положиха усилия да водят предизборна кампания „по същество“ и да дадат възможност на избирателите да преценят експертната подготовка на кандидатите. В множество интервюта и дебати журналистите ги разпитваха по „наболелите проблеми" на града – детските градини, мръсния въздух, жълтите павета, презастрояването, тротоарите, парковете, планината, транспорта, сигурността, инвестициите и пр. Предизборната кампания сякаш се задъхваше, за да компенсира липсата на подобни експертни обсъждания, когато не предстои вот или не е станал скандал. И за да се знае къде се предвижда небостъргач или защо се налага ремонт на ремонта.

Този „кампаниен“ разговор сега обаче може да е един вид „влизане в положението“ на софиянци или израз на уважение към тях, но едва ли е помогнал кой знае колко на избора им. Първо, защото сериозните кандидати - къде на базата на собствен опит, къде на съвети от екипа си - общо взето говорят едно и също. И няма как да е иначе, след като в експертните аргументи 2 и 2 правят 4 и толкоз. И второ, защото и местните избори са политически, нищо че сме склонни да ги приемаме едва ли не за гражданска солидарност между кмет и население. А става дума за власт и то в най-устойчивата ѝ форма и най-близко да парите. Така че решаващо е не толкова експертното, колкото политическото представяне на кандидатите. Особено в столицата. И особено когато отношенията във вътрешната политика са преплетени до степен противниците да са партньори, а в международната са напрегнати до степен да заплашват световния ред.

За рейтингите на кандидатите

Затова кандидатите влизат в кампанията с предварителен рейтинг, който идва от издигналата ги партия и горе-долу следва резултата ѝ на последните парламентарни избори. Или, ако са независими, той е следствие от вота срещу партиите, който успяват да привлекат. Оттам нататък този рейтинг започва да се променя, според пласирането на кандидатите в предизборната битка, в зависимост от политическите им позиции, личните им биографии и публичните им харизми. В нея имат значение и риторическите им умения, но те не се свеждат до опити да надговориш опонента си, като го прекъсваш и говориш „върху“ него, каквато правеше Антон Хекимян и те в последна сметка му свалиха рейтинга.

В София специално значителна преднина по условие има кандидатът на градската десница, представяна от ПП-ДБ. А тя е наречена градска именно заради подкрепата, която получава в столицата. Ваня Григорова също влезе в надпреварата с актив - като ново, ляво лице, различно и от Корнелия Нинова, разочаровала своята партия, и от президента, разочаровал поддържащите го партии на промяната. При кандидата на ГЕРБ пък е обратното: той по условие носи пасивите на предишното управление - заради битовите несгоди от проточилите се ремонти и заради подозрението, че те прикриват корупционни практики.

Като цяло кампанията в София постави поредица от политически въпроси, които далеч надхвърлят мащаба на местните избори. Ето техните отговори с "да" или "не" според резултата от първия тур.

Могат ли заявени политически противници да управляват заедно? Да.

Могат ли те да останат такива на местно ниво, след като управляват заедно на национално? Да.

Може ли ГЕРБ да се освободи от наследството на собственото си управление? Не.

Може ли десен политик да има предци, свързани с ДС? Да.

Може ли за „една нощ“ да станеш от журналист политик? Да.

Може ли лявата политика през 2023 година да се върне към пролетарския си период? Да.

Може ли руската пропаганда да направи сериозен пробив в София? Не.

Може ли службите да променят изборния резултат? Не.

Първи наказателен вот

Това са първите избори след създаването на тъй наречената сглобка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, даващи на недоволните от нея (и от двете страни) възможност да им потърсят сметка с наказателен вот. Логичният бенефициент от това са кандидатите на БСП и „Възраждане“, като се очакваше той да е по-голям за ПП-ДБ, тъй като в тяхната политическа идеология основна точка беше именно борбата срещу управленческия модел на настоящите им (не)коалиционни партньори. За ГЕРБ сглобката е по-скоро политическа победа, която им връща легитимността във властта след протестите от 2020 година. Заедно с това обаче ПП-ДБ са с най-изявена евроатлантическа ориентация, чиято защита става основание за компромиса им спрямо ГЕРБ-СДС. И явно по-голямата част от електората им в София разбира това и е достатъчно просветена, за да може да жертва по-маловажното за държавата в този момент.

Иначе Григорова, а не „Възраждане“, обра основния наказателен вот срещу сглобката, което е доказателство, че в София, където са концентрирани просветените елити, не е податлива на руска пропаганда.

Запазването на противопоставянето между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС на местно ниво също разколебава наказателния вот, защото показва, че компромисът е ситуационен (войната в Украйна), а не принципен. ПП-ДБ продължават да искат промяна на управленческия модел и са подкрепени от повечето софиянци.

Провалът на кандидата на ГЕРБ

Заради наследството на управлението в София кандидатът на ГЕРБ трябваше да стъпи „на чисто“ и той демонстративно беше взет от другаде - без да има нещо с управлението на града досега. С риторическите умения, придобити от журналистиката, Хекимян успя даже да стовари част от отговорността за това управление върху правителството на ПП, просъществувало няколко месеца, и така да я отклони от ГЕРБ, управлявал и държавата, и столицата повече от десетилетие. Риториката обаче не стига, защото софиянци гласуват, водени повече от собствените си впечатления, отколкото от изказванията на политиците.

След провала на справянето с ДС през прехода, което беше политически дълг преди всичко на десните, и използването на темата главно за предизборно морализаторство, поставянето ѝ отново със същите доводи и думи явно вече не върви. Особено пред новите поддръжници на градската десница.

Биографичните утежнения и на Хекимян не проработиха особено. Придвижването от журналистика към политика е извършвано многократно и у нас, и по света. А и проблемът за политическата хигиена на медиите едва ли е водещ за избирателите на ГЕРБ. Те по-скоро са деморализирани от факта, че не е издигнат кандидат от собствените им редици, което е мълчалив израз на съгласие с критиките срещу тях. И именно това доведе до подценяване на вота за Хекимян.

Червена лампичка преди втория тур

Ваня Григорова успя да върне лекомислено отменения у нас политически код ляво-дясно, но в най-анахроничната му форма - бедните срещу богатите, разчитайки че София се е превърнала в убежище на вътрешните икономически емигранти от цялата страна, които имат социален статут на пролетариат. Проблемът на такава позиция, извън партизанския ѝ популизъм, е, че като поставя всички богати под общ знаменател, фактически оневинява незаконно натрупаните капитали. И пренебрегва градивната сила на законните. Но така или иначе има шанс битката на втори тур в София да е ляво срещу дясно, което е в полза на политическия разум при взимането на решение.

Когато се видя, че Терзиев върви добре, службите бяха използвани за организиране (в последния момент) на афера, подобна на Костинбродската. Получи се обаче обратното, тъй като беше подценена интелигентността на избирателите, които се мобилизираха от съшитата с бели конци атака. Сега проблемът е да не би на втория тур да не бъдат фалшифицирани резултатите от изборите - чрез обявяването на много бюлетини за недействителни - нещо, от което ни предпазва отмененият машинен вот. Червена лампичка за този риск е сериозното разминаване (над 10 процента) между данните от екзитпола и крайните резултати за Терзиев на първия тур.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 $офианец

    16 56 Отговор
    Всички софианци - милионери!
    За всеки софианец - четиристаен в Оборище или Луксозенец!
    Знаете кой може да ви ги осигури - най-умния и най-способния Васко Терзиев!
    Който го кефи пролетарката Григорова да си седи в Люлин и в Дружба!

    Коментиран от #36, #65

  • 2 Хакермакер

    61 3 Отговор
    АИнтересно е да узнаем кои са авторите на аферата, довела до отмяната на машинното гласуване?!

    Коментиран от #18

  • 3 Въпрос?

    53 12 Отговор
    Боко и Шиши ли са Авторите на аферата, довела до отмяната на машинното гласуване?
  • 4 РЕАЛИСТ

    95 22 Отговор
    Какво има да се чудите, бе. Единият кандидат Ваня, обикновен човек, издигнал се сам, защитаващ, като синдикален лидер обикновения човек. Пепеляшка с една дума. Срещу за себе има представител на най-страшната организация в миналия век в България -Държавна сигурност, станал милионер по неведоми пътища. Кво има за чудене, за кой да се гласъ.

    Коментиран от #9, #37

  • 5 Поредният поръчков пасквил

    77 15 Отговор
    на Дойче Зеле. Това, че негов автор е Георги Лозанов с фамозните му папийонки, не буди учудване у никого. Много десни ще се разходят до урните в неделя, за да гласуват за Ваня Григорова, омерзени от опита да се пробута поредния наследник на ДС елита в управлението на страната. Оти ги ручахме жабетата вече 30 години?

    Коментиран от #12

  • 6 Град Симитли

    56 13 Отговор
    Глупостите на Гого Трътката няма да читА!

    Коментиран от #54

  • 7 Тез избори много пара се изля

    36 5 Отговор
    На печелившите честито, бедните да си похарчат 50-така, и и да свиват коланите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Историк

    20 65 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    Няма начин кмет на София да бъде ром! Вие сте полудели!

    Коментиран от #45, #69

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 А бе

    8 24 Отговор
    Ванчето да не е на червено?
  • 12 Мда

    7 32 Отговор

    До коментар #5 от "Поредният поръчков пасквил":

    Сигурно и всички, които ще гласуват за нея, пишат "папийонки" като теб.

    Коментиран от #25

  • 13 Боко Праните Гащи

    25 8 Отговор
    Ванче лачвай се у жипа и ше ги е...e с 200 Софиянци
  • 14 чук

    16 42 Отговор
    aбе де се е чуло сигaнин да храни Българин... тука да не е Лондон за да ни управляват полуграмотни цветнокожи
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Aлфа Bълкът

    34 10 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Кажи ми кой е българинът от Ванчето и Терзийчето, че трудно ги различавам?

    Коментиран от #26

  • 17 Бре ,колко " интересно"

    31 4 Отговор
    ПП били " градска десница" ,а кандидата им от ДС,че и бивш кандидат за кмет от БСП.Я стига! Българската редакция на Дойче къде е виждала в ЕС да се гласува с машини ,,че чак избирателите тук се активирали щото нямало машинки уйдурма?То пък " нашата " редакция беше частна на един олигарх!

    Коментиран от #20

  • 18 Ранбо

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хакермакер":

    Авторите са в Сарая, изпълниха го слугите им от ДАНС и ЦИК. Сега изборите вече са напълно според начина, одобрен от ДПС!
  • 19 Иво

    19 37 Отговор
    Най интересното е как синя София се превърна в кърваво червена. ДС отново протяга мръсните си ръце към властта. Семплата червена кака Ваня по незнаен начин стана втора. На практика ние няма за кого да гласуваме. Един червен срещу още по червен. Жалко за нашия град.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пасъмас

    12 17 Отговор
    Избори ли са да ги опишеш братче?
    Щом разровиш и се размирисва!
    Избори с машини и на лист.
    Избираш Васко-Ванчето излиза!
  • 22 Сатана Z

    32 15 Отговор
    След 4 години Ваня Григорова ще управлява България.

    Коментиран от #38, #48

  • 23 Боклук

    40 7 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Драгалевският ром беше министър -председател ,а по-късно основател на сектата ДСБ
  • 24 666

    17 45 Отговор
    В неделя по улиците на София беше пълно с коли от всички провинции. Много странно съвпадение за деня на изборите. Като видях тези "екскурзианти" разбрах защо червеното Ванче се класира втора. Вече селяните ще избират кмет на София.

    Коментиран от #55

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аспарух

    21 7 Отговор

    До коментар #16 от "Aлфа Bълкът":

    Ами като погледнеш опростачения целокупен български народ май всичките са мургавели.
  • 27 Аспарух

    10 6 Отговор
    Ами като погледнеш опростачения целокупен български народ май всичките са мургавели.
  • 28 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    5 26 Отговор
    Това е една измислена "битка". И зад двете кандидатури стои черният комунист със синята кожа-"Командира". Иван Костов дърпа конците и на БСП и на ДСБ. И двете са финансирани с руски пари, директно от Лукойл и Газпром. В момента в България няма автентична десница. ДСБ, СДС, ГЕРБ, ПП са "проекти" на ДС и ФСБ. Който не вярва, нека се порови в автобиографиите на техните лидери и да провери по колко ченгета, комунета и агенти на ДС има в техните редици.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не се гаси туй що не гасне !

    45 11 Отговор
    Излезте всички и смачкайте главата на сглобката, ако искате България да оцелее!!! Не допускайте повече хора с двойно гражданство, без адресна регистрация и отричащи се от родителите си да ви управляват съдбата! Не се поддавайте на неофашистката пропаганда на Дойче зеле! И честит празнипен ден на народните будители като Ваня Григорова!!!
  • 31 Ти да видиш

    39 3 Отговор
    Щом Дойче веле се обади, значи от сглобката са силно уплашени и нещата за предателите от ПП и ДБ отиват към своя логичен край - реквием за едно посолство!
  • 32 Естествен Интелект

    20 1 Отговор
    Не се бъркайте във вътрешните работи на Република България!
  • 33 нннн

    39 6 Отговор
    Битката не е между ляво и дясно, а между отвратителните ППДБ и отвратените - всички останали. Пепейците ще отплават в любимия си Атлантик на пробита лодка без гребла
  • 34 Редник

    36 8 Отговор
    Само не открих кой е автор на статията. Който и да е нещо не му спори писането. Говори за пролетариат, комунизъм и т. н. Ало, ти в соца ли си още или в 21-век? Тя Ваня ще спечели, то е ясно, ама не заради това, което си написал, а заради това, което е Терзиев и тези, които стоят зад него - ПП и ДБ. Българите не искат вече, да ги управляват неолиберали с извратени ценности. Видяхме ги колко бели сътвориха за нула време. Без да се усетят се докараха до всички срещу тях...
  • 35 ха ха

    28 3 Отговор
    Сега кажи и за галфоните, които допуснаха аферата като се размотаваха с парцал в ръка край машините по никое време да забърсват прах. На всичкото отгоре и селфита са си правили да покажат колко са работни... Гнус!
  • 36 ха ха

    11 24 Отговор

    До коментар #1 от "$офианец":

    Аз пък си помислих, че ще ни ги раздават от профсъюза... лозенските апартаменчета. Малко след като безполезната лелка с голямата уста доведе Червената армия... Почти като времето на Лая Майнолова... Гнуссс!
  • 37 ха ха

    13 24 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    Да, бе! Съвсем пролетарий... Издигнала се Ванка на Решетников на танка!
  • 38 ха ха

    7 17 Отговор

    До коментар #22 от "Сатана Z":

    Да, ако Русия спечели войната... И петата колона просперира.
  • 39 Уса

    15 2 Отговор
    Светят ви продажните кратуни на сви светии празника и по всяко време.Хубавото е,че не сте слънца и ще изгаснете бързо
  • 40 Внимание

    14 34 Отговор
    Ваня Григорова е новият перфиден руски проект - новата Румен Радев от 2016 година - поредния продукт на концепцията "Решетников - Бабаков" - миловидни лица с много пиар.
    Ваня има всички белези на нов проект - приятна външност, все по-обрани изяви, умерен национализъм, умерен ляв речник - докато минат изборите и излъже избирателите. Отново БСП стои зад нея и мобилизира електорат. Защо е руски проект - вижте кой я финансира - Георги Гергов и Кирил Добрев - това е символ на понятието мафия и задкулисие. Кои са и менторите - Георги Първанов, Румен Радев, Станишев и Корнелия Нинова. Моника Станишева и е ковчежник, а русофила Малинов връзка с Москва.

    Ще видите - до петък тя внимателно ще избягва всяка дума, която може да издаде същността и на прокремълски агент.

    Коментиран от #43, #71

  • 41 Гръч

    25 6 Отговор
    Свети червената лампичка на Терзиев отроче на ДС подкрепен от друго отроче на ДС познато,като простото Киро
  • 42 1234

    26 2 Отговор
    зелето и георги лозанов е отровна комбинация. Каква афера го гони, един зам министрър решил да си играе, нарушава закона и прави втори път изграждане, нормално е да предизвика съмнения. Нищо не е "съшито с бели конци" и ВАС го каза. "Факти" недейте да дискредитирате институциите, давайки трибуна на съмнителни личности.
  • 43 Болен НПО мозък

    26 4 Отговор

    До коментар #40 от "Внимание":

    си! Тезата за прокремълски агент вече се изтърка. Народът иска нормалност, а не гейпаради!
  • 44 Сезона на тиквата

    23 2 Отговор
    Абе някой прочетете ли го тва до края. Ясно е само едно, народа не е сляп.
  • 45 1917

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    А как да бъде отроче на страховитата ДС?? По-старите помним какво е Московска 5, какво е кореком, какво е чревена номенклатура, какви превилегии имаха децата на тези иззроди от ДС ......
  • 46 факт

    18 2 Отговор
    Някой очевидно трябва да обясни на Дойче Веле, че социалната политика трябва да е в основата на доброто управление, независимо дали то е дясно или ляво. Дойче Веле трябва да си дава сметка, че десетилетия ФРГ провеждаше добра социална политика от десни политици. Думи като комунист и пролетарий са неуместни когато става дума за избор на кмет, дори когато кандидатът е ляв, но ще трябва да управлява града с преобладаващо десен общински съвет. Над 30 години столицата се управлява от хора, които покрай кметуването станаха милионери, а сега направо искат да ни натресат типаж, който е станал милионер по твърде съмнителен начин и има цел да стане милиардер по твърде безсъмнен начин. Дясната кметица оставя след себе си тежко наследство от стотици проблеми и корумпирани общински чиновници. Ако не успее да се справи с това, Григорова ще отнесе всички негативи на герберското управление и вярвам, че тя си дава сметка с какво се захваща. Терзиев обаче откровено не се интересува от проблемите на София, още по-малко на "пролетарията" в него, той иска да стане кмет само за да осигури правилното разпределение на огромния бюджет на града. Терзиев е десен капиталист с леви капитали е олицетворение на Кировата идея за дясна политика с леви средства. От резултата на балотажа ще стане болезнено ясно каква част от столичани са клиентилисти и разчитат на обществени поръчки и помощ от общината за успешния си частен бизнес.
  • 47 Андроникий

    19 6 Отговор
    Може ли руската пропаганда да направи сериозен пробив в София? Не.
    ХАХАХАХАХАХА ПАК ПУТИН Е ВИНОВЕН, СЕРИОЗНО?! ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА, ДЪРТАКО.
    Може ли Терзиев да победи Ваня след като Герб ще я подкрепят: НЕ. Хапни се изотзадзе, папиойонко мухлясала. Очаквам дойчевелвския вой другата седмица С НАСЛАЖДЕНИЕ.

    Коментиран от #49

  • 48 Виждам ...🔮

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Сатана Z":

    Никога няма да управлява, но ти може да си мечтаеш.
  • 49 хмм

    3 7 Отговор

    До коментар #47 от "Андроникий":

    Може и ще я победи, защото ще има по-висока активност на втори тур. Ще загубите почти всички балотажи. Всъщност имам съмнения само за един.

    Коментиран от #50, #63

  • 50 пфууууу

    18 5 Отговор

    До коментар #49 от "хмм":

    Мечтите са безплатни. По-добре държавна собственост, отколкото държавна сигурност! Не го искаме това леке с тъмночервените куфарчета и неясна сексуална ориентация. цялата му рода Държавна сигурност до девето коляно, той щял да ми управлява София. Не и не.

    Коментиран от #51

  • 51 ха ха ха

    4 12 Отговор

    До коментар #50 от "пфууууу":

    София никога вече няма да бъде червена.

    Коментиран от #53

  • 52 Георги Лозанов и DW?? Софиянци гласуваха

    11 5 Отговор
    Против ГЕРБ и ДС отрочето Терзийски!! И на втория тур ще гласуват Против ДС наследника в полза на Ваня Григорова!! Щом и в Банкя тенис партньора на Бойко и кмет на Банкя не можа да спечели на първия тур, а се срещат със Възраждане?? !Лозанов след втория тур в Банкя, ще добиеш представа, колко от Гласувалите в Банкя "обичат" ГЕРБ и Борисов!! Кмета е Фигурант, Саздов управлява Общината от времето на СДС и кмета М Михайлов!! Кметсвото е и то на Тенискортовете при Щаба на ГЕРБ!! Съдба!
  • 53 НАП

    14 6 Отговор

    До коментар #51 от "ха ха ха":

    Цветът няма значение, Ванчето ще бъде, пък вие кършете жълтопаветни дупенца.
  • 54 Дрънчо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Град Симитли":

    Аз ги четох и. Съжалявам .
  • 55 Дрънчо

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "666":

    Що не кажеш колко хиляди софиянци са гласували?
  • 56 Василева

    6 14 Отговор
    Ако някой реши да гласува за Григорова би могъл заради собственото си човешко достойнство да се информира кои декларират, че стоят зад нея и я подкрепят: комунистически партии, Румен Петков, който се пъчи на снимки до Митрофанова, всякакви русофили и поддръжници на режима на Путин и чистите като сълза, плачещи с едри сълзи за бедните българи около Нинова. Какъв позор ако софиянци и живеещите в София допуснем отново да ни грабят и пропагандират лъжи и измами комунисти! Дали пък с хляб и сол ще посрещат Путлер, а ние ще носим плакати с лика на другарите от ЦК на БКП? Ужас, тръпки ме полазват от отвращение. Всеки е отговорен как гласува и ще понесе последствията от изборите, които прави в живота си ако комунисти ни върнат назад в историята.

    Коментиран от #60, #61, #62

  • 57 3333

    6 7 Отговор
    Копейките,пак ще ревете в понеделник.

    Коментиран от #59

  • 58 Фен4е То

    6 1 Отговор
    Тва шизофрения Тея от ДБ направиха така че старата вълна срещу новата вълна комунета в борба за София !! А първо пуснаха Пеевски и Бойко !! Тези таковаха маиката на България
  • 59 Фен4е То

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "3333":

    Нана как при всички случай печелят !! И двамата са техни
  • 60 5555444

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "Василева":

    На дудуче свириш ли мьрло
  • 61 Договор на Василева

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Василева":

    ВИШ какво шарлатанко, твоите хора за 2 години окрадоха много повече от предишните,и ще крадат още повече ако останат на власт,ще дойде време не само младите ще бягат от Бьлгария ,но на вьзрастните няма да им се живее в тази дьржава, Колкото по бьрзо освободите дьржавата от присъствие в управление толкова по добре за този народ
  • 62 Истина

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Василева":

    ВАСИЛЕВА НЯМА ДА ОСТАВИМ СОФИЯ НА ПЕДАЛИТЕ,БЬДИ СИГУРНА В ТОВА, А ЗА КРАЖБИТЕ ХА..ХА.. ТВОЙТЕ ОКРАДАХА МНОГО ПОВЕЧЕ..
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ПП,ДБ провали сглобката.

    6 1 Отговор
    Може ли, правителство, което се крепи само на подкрепата, на ГЕРБ, да бъде съборено от ГЕРБ?
    ДА.
  • 67 Тюхчев

    3 1 Отговор
    "От предизборния щаб на Васил Терзиев изпратиха до медиите прессъобщение, с което предлагат дебат между Васил Терзиев и Ваня Григорова, но... по тройки."

    "Очаквам Терзиев на дебат, няма да говоря с партийни лидери, а със софиянци. Софиянци заслужават да им дадем възможност да направят информиран избор."

    Защо ли Терзиев се страхува от дебат лице в лице? Явно няма дар-слово това момче!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Трезвомислещ

    1 0 Отговор
    Гого папионката се опитва да размишлява!
  • 71 Липов

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Внимание":

    Мъчно ли ти е за правда.Друго си е да те управлява ДС