Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 23:01 2 289 46

Русия: Има ли кой да свали Путин?

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Преврат в Русия не е невъзможен, но за да се случи това, ще е нужен титаничен труд

Русия: Има ли кой да свали Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преврат в Русия не е невъзможен, но за да се случи това, ще е нужен титаничен труд, казва пред ДВ руският икономист Владислав Иноземцев. Кой може да се нагърби с тази задача?

ДВ: В последните два-три месеца рублата се обезцени много. Повлия ли това на самочувствието на руснаците?

В. Иноземцев: Всъщност обезценяването не е толкова голямо - миналата година средният курс бе 72 рубли за долар, а сега е 80. В момента се доближава до 100, но оттам не следва, че всичко в Русия е поскъпнало с 30 процента. Трябва да се отбележи, че в годините, в които Путин е на власт, Русия постигна огромен прогрес от гледна точка на независимостта от вноса, колкото и странно да звучи това. Той расте постоянно, но по отношение на БВП и на потреблението като цяло делът на вносната продукция спадна значително. Затова не виждаме такива последствия, каквито щеше да има примерно през 1998 година. Затова не бих казал, че сегашното обезценяване играе голяма роля.

Но ако говорим за това кой най-вече е пострадал от него - със сигурност това е горната средна класа, която винаги е била противник на Путин. Най-малко пострадаха сравнително бедните хора, които са и най-лоялната на режима електорална група. Те получиха няколко индексации и не усетиха особено повишението на цените, което засегна най-вече луксозните стоки - компютри, пътувания зад граница и т.н. Тоест, жителите на големите градове, които традиционно се отнасят към Путин критично, поеха 80 процента от икономическите загуби от тази война.

ДВ: Според Вас кой спасява Путин? Кои са основните хора, които крепят икономиката?

В. Иноземцев: Владимир Путин не е икономист, но поставя на икономиката определени задачи. Като например да получи пари за войната през следващата година. Той не се интересува как ще бъдат получени тези средства и не влиза в детайли. Оттам нататък Централната банка, министерствата на икономиката и на финансите се заемат с това, което се очаква от тях - да изпълнят поставените им задачи. При това, според мен, вършат работата си много добре - министерствата, банката и данъчната система позволяват на Путин да реши практическите въпроси. При това ръководителите на тези ведомства са убедени, че те изпълняват професионално задълженията си.

ДВ: Има ли кой да свали Путин?

В. Иноземцев: Мисля, че такъв вариант е възможен, но за да се случи това, е нужен титаничен труд. Не изключвам вероятност за преврат в рамките на елита. Хората, които биха се нагърбили с тази задача, могат да разчитат на безгранична подкрепа отвън. Защото с днешна дата „успехът" на западните санкции срещу Русия се изразява в това, че никой няма възможност за отстъпление - целият руски елит е затворен в Русия. Това, според мен, е най-голямото зло, до което доведоха санкционните списъци.

ДВ: Но Вие не предлагате тяхната отмяна?

В. Иноземцев: Аз предлагам да се направи един експеримент. При положение, че са санкционирани някъде към 6000 представители на руския елит, да се извадят от тях 500-600 души, които в последните месеци не са се изказвали в подкрепа на войната и не са правили нищо, което може да бъде определено като военно престъпление. По наше мнение около 650 души са попаднали случайно в санкционните списъци. Ако те бъдат извадени оттам, защото не са извършили нищо осъдително, Путин ще реши, че те са били купени от Запада. И в Русия ще започне война на всички срещу всички. Западът може да я отвори само с едно мръдване на пръста.

ДВ. А в каква степен, според Вас, Путин е зависим от Китай?

В. Иноземцев: Китай стана най-важният търговски партньор на Русия - 37 процента от общия търговски обмен се пада именно на Китай. Той е окупирал руските пазари практически на всичко. Делът на китайските автомобили е нараснал от 4 на 52 процента за две години, при компютрите делът надхвърля 80 на сто, при мобилните телефони - над 90 процента.

Русия стана огромен пазар за Китай - не придатък, но пазар, който китайците много активно усвояват. Все пак не мисля, че Китай зависи от Русия, защото, за разлика от европейците, чиято собственост Путин иззе, китайците не правят инвестиции, не строят нови предприятия, не влагат пари. Русия принципно е зависима от Китай, но насочването и към други държави показва, че е възможна и още някакъв вид диверсификация.

ДВ: Кога Путин ще свърши парите за войната?

В. Иноземцев: Това ще се случи последно - след като му свършат хората и са изчерпани техническите възможности за военно производство. Путин в момента усеща много дефицити, например на квалифицирани кадри или на западни технологии. Но той няма дефицит на средства.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче веле

    26 11 Отговор
    Преврат в Русия няма да има

    Коментиран от #46

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Aлфа Bълкът

    15 11 Отговор
    Ще свалят на Коча Моча Драгоча.
    Он има 7-8 двойника мининум, той затова се набуха с филъри и ботокс. Като чагарките, не може да разбереш коя е Преслава, коя Галена.
  • 4 Естествен Интелект

    14 1 Отговор
    Една балеринка го беше свалила, ама не й помня името....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Даже и да го свалят

    12 6 Отговор
    В Русия има още 140 милиона путиновци!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русия винаги е била крепостна държава

    11 16 Отговор
    Те си искат батюшката!
  • 9 Дойче Зеле

    19 2 Отговор
    Из размислите и страстите на медията, на коя само заглавието е немско 😁🙃

    Коментиран от #16

  • 10 Колко е прав проф. Иво Христов:

    7 14 Отговор
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“

    Коментиран от #17

  • 11 Кратка История на Русия!

    8 24 Отговор
    Какво стана? В началото на разпада на СССР Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда долара, за да купи салам, за да не изпукат руснаците от глад! Тогава руснаците нямаха друг избор и казаха на Запада: „Давайте дружить“! И Западът повярва! Започнаха инвестиции, дадоха им технологии, търговия, газ и т.н. Веднага щом руснаците имаха в ръцете си айфон и мерцедес, се помислиха, че са станали велики и решиха пак да нападат своите съседи!
  • 12 Путинофил

    6 13 Отговор
    След като путин каза, че всички руснаци ще отидат в Рая, Рая спешно подаде молба за членство в НАТО!
  • 13 Объркано Атлантиче

    21 2 Отговор
    А има ли кой да свали Байдън?

    Пета банка фалира в САЩ тази година !

    Банковата криза в САЩ продължава, след като друга регионална американска банка затваря. Правителството затвори Citizens Bank поради финансови проблеми, позволявайки на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) да поеме контрола, без да предоставя публично предупреждение.
    -- Citizens Bank becomes the fifth US bank to fail in 2023 --

    Държавният дълг на САЩ вече расте по-бързо от икономиката.
    САЩ дефакто са във фалит!
    ...
    В. Путин, 04.10.2023 :
    "Светът постепенно се освобождава от диктатурата на американския финансово-икономически модел, чиято цел е само да вкара страните в дългове, в робство, да ги превърне в икономически колонии и да лиши цели региони от света от ресурси за развитие."

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Объркано русофилче

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "Объркано Атлантиче":

    А нашият дълг колко стана, знаеш ли? Днес пак са изтеглили 2.7 милиарда.
  • 16 Естествен Интелект

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дойче Зеле":

    ЦРУ веле ли искаш да се пишат, мен?!
  • 17 Естествен Интелект

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Колко е прав проф. Иво Христов:":

    Прав е , че сте 80 процента. Гарантирам!
  • 18 Любен Дилов баща

    13 4 Отговор
    Ама разбира се че фашизоидите от Дойче зеле искат да свалят Путин....треперят от страх милите....и какво стана сега след като Путин почти умря 33 пъти заради вас и вие го опяхте 55 пъти??.... вече май се чувствате безсилни с безсмъртния Путин и започнахте с нови фантазии достойни само за моите романи...сега пак се чудите каква мръсотия да сътворите и пак си търсите чужди ръце ...ами като сте толкова ербап, айде да ви видим, вървете и го свалете!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Грантаджиев соросоид

    15 1 Отговор
    Не могат да го свалят, защото Путин умира по три пъти на седмица и от КГБ вадят поредния му клоУнинг, та превратаджиите винаги са назад с материала, а дойче зеле са и няколко измерения встрани от реалността.
  • 21 Канцлер акт

    15 2 Отговор
    ТОВА Е ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ - да си търсят сънародниците в разкопки край Сталинград!
  • 22 Винаги

    1 3 Отговор
    Има кой, друг е въпросът дали ще !
  • 23 Бок Лук

    7 0 Отговор
    на продажниците все преврати са им в куфите кратони
  • 24 име

    14 0 Отговор
    Войнолюбците във Вашинтгон и Лондон и copосoидите по цял свят ще си умрат с мечтата Путин и КГБ да паднат от власт, Руската Федерация да се разпадне и те да налапат всички ресурси, които има.
  • 25 мдаааа

    1 9 Отговор
    Аз мисля , че обръщате прекалено много внимание на едно момченце , което се е заинатило и не смее да излезе от бункера ...
  • 26 Гориил

    15 0 Отговор
    Атмосферата в Кремъл е такава, че Путин може да бъде заменен с някой още по-безмилостен и жесток. Не очаквайте отстъпки от Русия. Кредитът на доверие е изчерпан.

    Коментиран от #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Вгаза

    10 1 Отговор
    Време е да дойде Медведев и на лгбт соросоидите ще имизпукат вратовете,нали това искат да видят как са се чувствали техните предци,когато са видели знамето на комунизма върху Берлин
  • 29 А е простичко

    8 0 Отговор
    НАТЮ и запада да спрат да 0припикават оградата на мечката, да спрат да мечтаят да я превземат от вътре и от вън и така ще си заживеят в мир и сговор дълги години напред и с Путин и с КГБ... защото може да дойде някой много лош и тогава!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гориил

    12 2 Отговор
    Путин е световен лидер. Той е идолизиран и обожаван от милиарди хора. Въпреки че самият лидер е скромен, учтив и културен, той не използва висок глас и не говори грубо.Страхувате се и го мразите.
  • 33 пацо

    2 11 Отговор
    Само да не барат Путин докато окончателно не затрие русия
    Аз съм му фен

    Коментиран от #36

  • 34 Като комунизма

    2 5 Отговор
    Путин е вечен
  • 35 Да знайш

    11 0 Отговор
    Може ли някой да посочи какво американско има в България? Освен ЦРУ агенти, американски подлоги и харизани американски бази.

    Коментиран от #39

  • 36 Ти как

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "пацо":

    разбра
  • 37 Бъркаш

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гориил":

    Вова не е нито безмилостен, нито жесток. Краварите и Мисирките го демонизират, защото защитава интересите на Русия и народите й! Сън не ги хваща от злоба...
  • 38 ДВ има ли кой да чете лъжите ви?

    8 1 Отговор
    ДВ фабрика за краварски лъжи!
  • 39 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Да знайш":

    ЧЕРТЕЖИ НА САМОЛЕТИ МОДЕЛ 1979 Г
  • 40 Аха

    2 1 Отговор
    Тоест идеята е преврата да е в интерес на запада...иначе защо ще го подкрепя??? А това че санкциите засегнали 6000 или 16 000 Ами при 150 млн население колко процента е това?? А путя спря кранчето на западняците за газ и за руския пазар.а как ли ще му свърши възможността да произвежда оръжия като фирмите са държавни?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Някой

    6 0 Отговор
    Опозицията на Путин са комунистите, а не някакви дето не могат да съберат 2% и изкарват опозиция. Ако бяха комунистите, щяха да си приберат Крим от самото начало - думи на Путин пред запада. Автономна република Крим и град Севастопол обявяват независимост още 1992г. Ако бяха комунистите, щяха да тръгнат още поне 2014г. Ако бяха те, може би ядрени ракети щяха да са излетели. По-добре няма да стане за запада по никакъв начин, при смяна на властта в Русия. Така че запада да пази Путин.
  • 43 Днес е 7и Ноември!!!

    4 1 Отговор
    Да Живее Великата Октомврийска Социалистическа Революция 1917г. !!! Честит Празник!!!
  • 44 Циник

    3 0 Отговор
    Има кой да си свали гащите пред Путин и да моли да не боли много: колективният Запад, а ние най-отпред и най-наведени.
  • 45 Елементарно

    3 0 Отговор
    Питайте щатите - те имат богат опит : свалят президенти всякак ! С избори, с импичмънт, с убийство ..!
  • 46 катран

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче веле":

    Цялата работа била да извадят от санкционния списък НАШИТЕ хора..около 650 души...Този Извънземцев фантазира..дори дойче зеле не клъвна на тази простотия..а минаха към тема Китай..само да приключат с поредния всезнайко..