Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 06:00 4 165 33

Каква е истината зад резултатите от местните избори

  • герб-
  • пп-дб-
  • бсп-
  • местни избори-
  • ваня григорова-
  • васил терзиев-
  • избори

В България партиите се отдалечават от хората тъкмо във вота, в който те трябва да са най-близко до тях

Каква е истината зад резултатите от местните избори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Резултатите от местните избори показват ясно едно: партиите се отдалечават от хората тъкмо във вота, в който те трябва да са най-близко до тях. Избирателната активност е красноречива - в цялата страна на първи тур са гласували едва 2 714 000 души, на втори - 1 437 000. Съответно с 400 000 и с 240 000 по-малко от предишните избори през 2019 година. На втори тур в Русе и в Пловдив гласуваха между една пета и една четвърт от избирателите. Има и отличници - Благоевград е сред рекордьорите с избирателна активност 57% на първи и 43% на втори тур.

Къде кой спечели и кой загуби?

Причините са комплексни, специфични по места, но общата тенденция е очевидна, ако се върнем още по-назад към 2015 и преди това - тенденция на отчуждение към избора на най-близката до избирателя власт. И то след като най-мощната партия в цялата страна - ГЕРБ, вече не е в разцвета си и има далеч по-силна алтернатива днес.

На последните местни избори всички могат да се пишат победители, но почти всички електорално са се спихнали. ГЕРБ е победител с най-много съветници и кметове, но се е стопила драстично като влияние. Партията заложи на кметовете си отличници, но те също се смаляват - дори там, където победиха от раз, като в Бургас и Стара Загора. Основният им опонент ПП-ДБ се смалява над два пъти в пропорционалния вот за съветници спрямо парламентарните избори през април - въпреки че спечели кметството в столицата с минимална преднина и то с обединение, невиждано от времената на мощното някога СДС; спечели и над 2/3 от районните кметове и най-много общински съветници, както и градоначалническите места във Варна, Пазарджик и Благоевград. ПП-ДБ обаче пропусна Русе, където се оказа с отчайващо слаб кандидат, и Пловдив, в който на втория тур излязоха едва 69 000 избиратели. Левицата надигна глава след дългогодишния спад и дори достигна до балотаж в столицата, но е далеч от времената на първокласна политическа сила. "Възраждане" секна неспирния си полет в последните две години и се позиционира до второразредна партия, стопявайки два пъти и половина гласовете си за общински съветници спрямо парламентарния вот преди половин година. Дори ДПС се топи с една трета, въпреки че пак взема "своето" в етногеографските си граници.

На местни избори влияят много фактори, особено на втория тур - местни договорки за подкрепа на балотажа, активност на икономически групировки, натрупала се апатия, умора от дългогодишен кмет. В Разград например, ако не беше сътрудничеството на ГЕРБ и ДПС, кандидатът на ПП-ДБ можеше да спечели срещу опонента си от БСП. Във Варна кандидатът на ПП-ДБ успя да обедини всички срещу статуквото, дори да привлече подкрепа от избиратели на "Възраждане". В Пловдив омерзението от политическите игри от предишния вот през 2015 продължиха и сега с подкрепата за ГЕРБ от кандидат, който уж му бе опонент. В добавка - нехаризматичното присъствие на кандидата на ПП-ДБ и прословутият айляшки манталитет на пловдивчани доведоха до тотална електорална абстиненция.

Личната победа на Ваня Григорова

На тези избори все пак има един отчетлив победител - Ваня Григорова. Още на първия тур тя събра подкрепа, надхвърляща значително електората на БСП и над дузината малки ултралеви формации, които я издигнаха. А на втория обра и наказателен вот от много партии, включително от ГЕРБ, благодарение на неспирното бръщолевене между двата тура на Бойко Борисов, от което избирателите му така и не разбраха кого точно подкрепя - нея или Васил Терзиев.

Григорова изпъкна точно с това, което е ключово за всеки мажоритарен вот - яркото личностно присъствие. ГЕРБ удържа с подобно на места, където вече се беше доказала със стари кметове, като в Бургас и Стара Загора, но и с по-нови - като в Сливен, а и в Пловдив - с популярен районен кмет. ПП-ДБ спечелиха своите победи предимно от общополитическа мобилизация - по три линии. Първо, срещу посегателствата над честния вот със забраната на машините на първия тур, и се оказаха прави - две трети от избирателите гласуваха на балотажа с машини. Второ, срещу ГЕРБ - но тази опозиция бе силно смекчена заради сглобката на национално ниво. И трето - срещу заплахата от прокремълското ляво, олицетворено от Ваня Григорова - тя доведе до мобилизация на гласоподаватели, главно в София и Варна, но далеч не толкова решителна, колкото можеше да се очаква.

Защото кметските избори са мажоритарни и дори големите политически мобилизации не могат да постигнат отчетлив резултат без ярка персонификация. Ваня Григорова успя да го постигне. Но не и Васил Терзиев и Ивайло Старибратов (въпреки минусите в биографията на единия и липсата на такива у другия) - независимо от крехката победа на първия. Двамата присъстваха в кампанията почти като холограми, без да събудят електорална енергия. Бягаха от директна политическа битка - Григорова говореше радикално политически, докато опонентите от ПП-ДБ се противопоставяха на путинското ляво, както и на модела ГЕРБ, почти опортюнистически. Очакваха избирателите да им свършат работата, забравяйки, че те са поръчителите, а не слушателите на музиката. Която пък на мажоритарен местен вот трябва да е полифонична, пленяваща и майсторска, развивайки както общополитически, така и местни теми.

Местни избори 2023 дадоха ясен урок на партиите - че страдат от дефицит на ярки личности. Не вземат ли спешно мерки, ГЕРБ ще продължава да се топи бавно, ако продължава да разчита само на утвърдени кадри, които също се изхабяват, както и на повратливия си тефлонов лидер - все пак никой материал не е вечен и не може тиганът да не загори при безкрайното обръщане на палачинката. ПП-ДБ ще продължава да се топи, ако не издигне лидери, които няма да разчитат само на рефлекса за геополитически избор у поддръжниците си, което и без това в България е трудно се удържа. Левицата пък не може да се надява единствено на някаква суперзвезда, която да я върне във висшата лига, без да престане да гледа към Москва докато говори за Троян.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    30 6 Отговор
    Винаги печели мафията,а губи народа

    Коментиран от #11

  • 2 един

    23 30 Отговор
    Големи хвалби за Ваня Григорова голямо нещо,и тоя се има за безпристрастен!Ваня Григорова взе много гласове защото на балотажа практически се върна старият двуполюсен модел, комунисти/в лицето на БСП-Герб-ДПС,Възраждане и т.н./-и антикомунисти/в лицето на ПП и ДБ/!Този модел струва ми се, все повече ще се налага и занапред,защото посткомунистите държат България да е в орбитата на Русия/за да са непрекъснато на власт и да черпят лични облаги от това/докато ПП и ДБ са за скъсване с руските корупционни зависимости и все по-силна интеграция с Европа!Ваня Григорова е представител на петата руска колона и точно това е причината да вземе такъв голям % гласове!

    Коментиран от #18

  • 3 Какво

    20 21 Отговор
    личностно присъствие на "личност" с език на пристанищна проститутка ? Та тя няма респект към хората , втурнала се кмет на София да става ?! До къде е стигнала само България.....
  • 4 Ромската перла все така да печели!

    13 17 Отговор
    С минус 5000 гласа.

    Коментиран от #6

  • 5 151262

    35 10 Отговор
    Какво обшо има тук "Русия", "прокремълски" и други алабализми и опорки? На крива ракета космосът й виновен, разбирай Путин. Кметските избори до голяма степен са и мажоритарни, гласуваш и за личността. Как да гласуваш за Цецка Цачева, Хекимян, Терзиев и пр.?
  • 6 Така е

    19 12 Отговор

    До коментар #4 от "Ромската перла все така да печели!":

    а канадеца да гледа тъпо !
  • 7 Дойче зеле

    22 4 Отговор
    Ниската избирателна активност и многобройните нарушения, правят изборите нелегитимни.
  • 8 Анализът

    12 10 Отговор
    не е правилен. Избирателната активност не е вярна, защото статистически не сме толкова българите. Има много българи, които живеят и работят в ЕС, някои са с двойно гражданство. Въведете активна регистрация и тогава говорете. Другото идва от саботажа на ДАНС и на ЦИК, както и от некадърните секционни комисии, особено по селата. А що се отнася за Григорова се видя, че е една вулгарна, лъжлива и крадлива женица. Какъв позор за нас софиянци щеше да бъде тая, ако беше уж спечелила. Миналия път Борисов активира ромските босове с джиповете в 19.00 и изкара ромите да гласуват, сега виждаме същата картинка. Вредите идват от Борисов, Пеевски и Доган.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Мафия ни управлява

    12 1 Отговор
    Масово купуване на ромски гласове,невалидни 550000 бюлетини и анархия !
  • 10 Ха ха ха

    13 2 Отговор
    И точно грантовете соросня от ДВ Стойнев ще ни я каже истината от последна инстанция.
  • 11 Ванко

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно":

    След като народът е про.ст и не гласува. Какъвто народа, такава държавата. Милиони хора оправдават собствения си провал с една шепа политици, пред които доброволно са навели глава.
  • 12 Верно ли

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Анализът":

    Оооо, недумай! Абсолютно! Не била ниска избирателната активност, ама друг път! От три кладенеца вода ще носите пси.одесните, само и само да не признаете собствената си импотентност да сътворите каквото и да било стойностно, за това че сте некомпетентни и прости и отвратихте хората от вас и убихте последната им надежда за каквато и да била промяна! И имате наглостта заради собствената си немощ да обвинявате тях и, о даааа, да не забравяме Путин - той е най-големият виновник, че от вас и чеп за зеле не става!
  • 13 Верно ли

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Анализът":

    И саботажът си беше лично ваш и на онзи полуи.иот, дето искал да си "поиграе", та спрете да обвинявате тези, дето поне вършат някаква работа, за разлика от вас! Вън, некадърници, не само от властта, ами и от държавата! Да ви отнемат и гражданството, мишки такива, за национално предателство!
  • 14 Последния Софиянец

    13 4 Отговор
    Истината е че ДС спечели с измама.С очите си видях.
  • 15 Бучър

    5 5 Отговор
    Истината е, че месните избори се оказаха постни. Не познавач човек, който отиде да гласува.
  • 16 Перо

    14 0 Отговор
    Избори в колониална държава, в която населението играе ролята на овце! Кандидат кметове, съветници и депутати за които няма кадрови изисквания! Никой не знае кой ги определя и вписва в листите, които се гласуват. Какви зависимости, криминални и посолски имат тези хора? В кои задкулисни организации членуват? Получава се така, че хората гласуват за едни кандидати, получават коренно различни, свързани с най-безпринципни “сглобки” и изпълняващи чужди политики! После защо 3/4 от населението счита за безполезно гласуването, което не променя нищо, вече 33 г.! Да не говорим за опорочената система на гласуване с принтер, несвързан с централен отчет или книжни бюлетини “дооформени” в късните часове!
  • 17 На кой му пука за хората?

    10 0 Отговор
    Важно е да са на софрата.Всички са еднакви.
  • 18 Курило те зове

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "един":

    Няма комунисти в България от 1989-та.Посткомунистите сега са върли евромарсианци като типичен представител е точно новия софийски кмет,който в рожба на представители на бившото ДС.Разкарайте се с вашите фашистки режими!Нито ви искаме комунизма,нито нацизма!Чудите се как да ни унищожите демокрацията като неусетно въвеждате от ляво и дясно вид фашизъм.Ясно е защо го защо го правите...да може да крадете спокойно и като някой нещо каже да почнат фашистки репресии както едно време.
  • 19 3333

    5 6 Отговор
    Какво толкова я показвате тая ц....ка,ще стане кмет на София ама друг път.

    Коментиран от #27

  • 20 да ва запитам

    11 1 Отговор
    След като цял свят гласува само на хартия, какво си правят невалидните бюлетини?
    Не е ли проблема във формата на бюлетините в България? Ако не се пише и брише по тях, как ще станат невалидни?

    Коментиран от #25

  • 21 Вале-каро

    5 3 Отговор
    Стига с тази избирателна активност. Била ниска .Ами вижте в Европа. От десетилетия е такава. Е , нали това искахме. Да сме като тях. Значи със зъби и нокти трябва да се борим да подобрим Европейският съюз , а не да им слугуваме.

    Коментиран от #22

  • 22 не е ли по-добре

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Вале-каро":

    Първо да си подобрим кочинката, пък после да оправяме и ЕС? Не мислите ли?

    Коментиран от #24

  • 23 колко познато

    3 4 Отговор
    На 20 октомври САЩ публикуваха разсекретени разузнавателни анализи, изпратени до повече от 100 правителства, според които Москва използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопават общественото доверие в почтеността на демократичните избори.
  • 24 Вале-каро

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "не е ли по-добре":

    Напълно си прав . Първо трябва да изритаме всички гъ..лизци от България.
  • 25 За протокола

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "да ва запитам":

    На някои хора им е много изгодно да има гласуване с машини . И то не какви да е , а "Мадуровки". А защо им е изгодно е въпрос за третокласници.
    Разбира се, че бюлетините и процеса могат да бъдат направени така, че да не допускат невалидни бюлетини. Проблемът е, че всички партии от които това зависи не го желаят, защото по един или друг начин се възползват от калпавата избирателна система.

    Коментиран от #29, #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ами да

    1 0 Отговор
    Лечението е промяна на политическата система така, че властта реално да бъде в гражданското общество, а не на партийните върхушки! Също и задължителна крайна мандатност във всички държавни власти и в партиите плюс мажоритарни избори в едно мандатни райони и истинско разделение на властите в държавата!