Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 19:00 2 963 26

Кой печели и кой губи на местните избори в България

  • васил терзиев-
  • антон хекимян-
  • местни избори-
  • бсп-
  • пп-дб-
  • герб-
  • дпс-
  • балотаж

ПП-ДБ печели София. А Борисов губи третия пост в държавата за първи път от 18 години насам.

Кой печели и кой губи на местните избори в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Всяка от парламентарно представените политически сили има повод да празнува след първия тур на местните избори, а бъдещето на "сглобката", на която периодично някой политолог предрича скорошен разпад, се очаква да запази форма́та си до ротацията през март 2024.

ПП-ДБ печели София, каквато беше и целта им - с мнозинство в СОС и вероятен кмет след балотажа на 5 ноември. Кандидатите им са на втори тур във Варна, Пловдив, Благоевград, Велико Търново и имат шансове да спечелят още едно-две кметски места. На фона на първото участие на коалицията на местни избори сега всяко кметско място и общински съветник, който спечелят, си е победа.

София и другите градове

За първи път от 18 години насам Бойко Борисов губи третия пост в държавата - кметското място в София, станало и негов трамплин за премиер, също и част от общинските съветници в СОС. Като цяло ГЕРБ запазва доминацията си в местното управление - все пак победа предвид дълголетието им във властта и натрупаните негативи от консумацията ѝ.

"Възраждане", които се явяват за първи път на местни избори, също имат повод за празнуване. Вече регистрираха присъствие в значителна част от общинските съвети, а във Варна, вероятно и на други места, от гласовете им ще зависи изходът на балотажа. Победители са и от "Има такъв народ" (ИТН), също участници за първи път в местен вот, които печелят съветници на много места.

Благодарение на очертаващия се втори мандат на кмета на Русе Пенчо Милков и на Ваня Григорова, кандидат на обединената левица в София, която отива на втори тур, БСП също има своите малки победи. Нейни кандидати са на балотажи в Шумен и в Дупница, а в малки общини като Болярово печели още на първи тур.

За ДПС повод за празнуване е, че не са отстъпили от позициите си, а дори са успели да прибавят и по няколко общински съветника в още общини.

Поради новите участници общинските съвети ще са силно фрагментирани и, с изключение на Кърджали, където ДПС има абсолютно мнозинство, в останалите ще е трудно кметовете да прокарват политиките си. В сравнение с предишния вот през 2019 балотажите ще са повече, а много от тях - между партньорите в управлението ПП-ДБ и ГЕРБ.

Шампанското нагарча

Въпреки победите шампанското нагарча. Предприемачът Васил Терзиев спечели в София с по-малка подкрепа от тази за общинската листа на обединението ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екип за София". Разликата между него и подгласничката му Ваня Григорова се колебае около 10%, а мобилизацията на втори тур винаги е по-слаба.

ПП-ДБ сами отрязаха възможността си за по-добри резултати в други общини. Коалицията не се представи добре в Пловдив и Русе, където на парламентарните избори беше първа политическа сила. В Русе кандидатът им Рена Стефанова остана трета. А в Пловдив, въпреки тежкото наследство на ГЕРБ, със сериозна преднина води именно техен кандидат и досегашен кмет на район "Тракия" Константин Димитров, който ще е на балотаж с номинирания от ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" дълго и трудно преговаряха дали да се явят заедно и на местния вот, както направиха в София и то най-рано от всички. Липсата на спойка им попречи да постигнат съгласие по успешни кандидатури, а в Бургас дори бяха конкуренти. Там депутатът от ПП-ДБ Константин Бачийски, регистрира и отделна листа на партията си "Средна европейска класа", спечелила почти колкото общинската на ПП-ДБ. А като кандидат на ПП-ДБ излезе друг депутат - Димитър Найденов. В крайна сметка кметът на ГЕРБ Димитър Николов отвя всички с резултат, спечелил му победа още на първи тур и пети мандат.

Огорчение за Борисов и унижение за ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, явил се в последния ден от кампанията до номинирания в 12 без пет телевизионен журналист Антон Хекимян, сигурно е много огорчен. Той "задължи" партийния актив Хекимян да не се окаже с по-малко гласове от листата за общински съветници. Ако направите такова нещо, считайте, че ще бъда много огорчен, каза Борисов. В крайна сметка ГЕРБ, втора политическа сила в СОС, няма да е на балотаж за кметския пост - унизително за партията.

"Възраждане" не реализира амбицията си да стане втора политическа сила. Най-добрите резултати в кметската битка партията има във Варна, "родния" ѝ град, и Стара Загора, където депутатът Искра Михайлова има по-висок резултат от партийната общинска листа. Михайлова беше особено активна по време на протестите през септември срещу затварянето на мините и тецовете на въглища.

В два от трите центъра на въглищните региони - Стара Загора и Перник, ГЕРБ печели кметските места на първи тур. А в третия - Кюстендил, подкрепяният от тях кмет Петър Паунов отива на балотаж в битка за пети мандат.

Второто място - и предстоящият балотаж в София, са победа не за БСП, а лично за Ваня Григорова, която спечели по-висок резултат от листата за общински съветници. В действителност успехът ѝ е шамар за БСП и кохортата професионални политици около лидера Корнелия Нинова, но също и за събраните в Левицата отцепници от "Позитано" 20, също зад Григорова. Това е мажоритарен избор за Ваня Григорова и показва посоката за лявото в България, макар че Нинова го обяви като "завръщане на БСП в местната власт". Григорова демонстрира повече социална чувствителност, пък и харизма от партийните апаратчици. За Нинова и БСП синдикалистката е заплаха - потенциалът ѝ едва ли ще се ограничи до място в СОС, а по-скоро ще се разгърне в бъдещ политически проект.

Седмица на трудните решения

Седмицата до оспорвания втори тур ще е трудна заради решенията, които предстоят. В Пловдив и Хасково например балотажите ще решат избирателите на класираните на трето място все бивши кметове - съответно Славчо Атанасов и Георги Иванов.

Засега не е ясно дали ГЕРБ ще спазят дадената от Борисов дума преди вота партньорите в управлението да се подкрепят и на балотажите, което означава активът на ГЕРБ в София да бъде призован да гласува за Васил Терзиев. (Което не означава, че всички ще го направят.) И от ГЕРБ, и от ДПС запазиха мълчание вчера и не коментираха резултатите. Дали Борисов ще се извини заради номинацията на Хекимян, който не успя да стигне до втори тур, или отговорността ще поеме предизборният щаб?

Гласуването в София показа, че столицата отдавна не е "синя" - или дясна, а по-скоро либерална. Изглежда, че ДС-фамилията на Терзиев не е натежала при гласуването, а по-скоро премахването на машинното гласуване заради изфабрикувания скандал от ДАНС. За кандидата на старото дясно - Вили Лилков, са гласували малко над 5% по неокончателни данни. Едва 1.3% от гражданите, подкрепили ПП-ДБ на предишни избори, са гласували за Лилков, макар че част от ДБ е "Демократи за силна България". Но 5% от гласували за ГЕРБ са пуснали бюлетина за него.

Балотажите ще тестват здравината на сглобката.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маркс

    27 2 Отговор
    Не е важно кой как гласува. Важното е кой брои гласовате
  • 2 ББ от Банкя

    23 1 Отговор
    Не ни жалете за София, тя е огризан кокъл, важното е че у всички други големи градове сме бетон, па и там има още бая месо за огризване
  • 3 Положението

    23 2 Отговор
    Докога ще се живее в тази завладяна държава. Хората са отвратени и много добре знаят кой е виновникът. 13 000 бюлетини само във Враца. За мен резултатите са незаконни.
  • 4 Пич

    21 7 Отговор
    Печели посолствоТо , губят всички българи !!! Дори и паветниците !!!
  • 5 Гориил

    13 6 Отговор
    Както винаги, проамериканското мнозинство печели всякакви избори. Дори това мнозинство да има портрети на Ленин по стените и книги на Карл Маркс в библиотеката.
  • 6 Мнение

    20 2 Отговор
    Уранживия призирватив го интересува само да не е в списъка Магнитски.

    Коментиран от #7

  • 7 Гориил

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Умните хора не се нараняват и не получават смъртоносни удари по главата.Американците направиха това, което комунистите не можаха да измислят.
  • 8 Фибата

    10 0 Отговор
    Томето трябваше да си е подал оставката днес до обедните новини!
  • 9 Комунягите са на изчезване

    15 6 Отговор
    Българският народ е умен. Изхвърли Тиквата и Копейката.

    Коментиран от #19

  • 10 прост та дрънка наш

    11 1 Отговор
    бай Боко.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ееех Милчева не се плашой

    10 3 Отговор
    Ойде коньо у ряката... на втори тур всички срещу избелваща фирма на Баце и Шиши ПП-ДБ ....
    Да е честито кметуване на Ваня Григорова!!!
  • 13 Гласоподавател 0

    9 1 Отговор
    То е ясно. От 33г насам в България печели мафията и организираната престъпност, а губи народът.
  • 14 Гост

    9 0 Отговор
    Печели винаги бойко и дуганпеефски, губи народа....с 200
  • 15 дядо поп

    5 1 Отговор
    Печелят партиите , губи държавата и народа!
  • 16 Румен

    6 1 Отговор
    ГУБИ НАРОДА, ПЕЧЕЛИ МАФИЯТА. Народе, да се съберем и да ги изядем кат туземците.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 987

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Комунягите са на изчезване":

    И си натресе наследник на ДС, ако си спомня някой какво е
  • 20 Георги

    5 2 Отговор
    Тази Милчева е уникум. Изхожда се по всички теми. Скоро да напише нещо и за хемороидите.
  • 21 Разглобката

    3 1 Отговор
    ВАС отмени решението на ЦИК за машините!

    С каква цел ЦИК забрани гласуването с машини?

    Валидни ли са изборите за общински съвети?

    ВАС да се дадат под съд за опит за преврат!
    И да се изхвърлят през прозорците!
  • 22 посолството = дойче веле

    3 2 Отговор
    Тая дррта лелка да си взима центовете от Козяк и да трае, неприятна лъжлива противнячка.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анонимен

    0 0 Отговор
    В София живеят, кои, бедняци, от бедни семейства от провинции. Идват с приятелките софиянки или македонки, но с жилища в София и като видят болните им родители, бедни, мръсни, и дим да ги няма. Като знаят от каква черга са, защо ги водят, да бяха ми се обадили, да ги заведа в богаташки лукс къщи, да им намеря подходящи родители, та да се вземат младите, но това може да ви се струва нереалиступно, но си е.
  • 26 НА ПАЗВАНТИНА ЗАД ТИКВАТА КОЙ МУ ПЛАЩА

    0 0 Отговор
    И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ? ЗАЩО МУТРАТА НЕ Е В ЗАТВОРА ?