Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 16:51 3 883 15

Иво Инджев: Зад тънките сметки по върховете на ДПС надничат дебели портфейли

  • дпс-
  • ахмед доган-
  • карадайъ-
  • пеевски-
  • политика-
  • българия

Ясно ли казах? Извинявайте. Когато става дума за ориенталските хитрувания нищо не е напълно ясно. Предстои да наблюдаваме още от същото

Иво Инджев: Зад тънките сметки по върховете на ДПС надничат дебели портфейли - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато на 20 септември несменяемият цели 5 мандата кмет на Кърджали Хасан Азиз обяви във Фейсбук, че няма да е кандидатът на ДПС на тези местни избори, малцина обърнаха внимание на следната заявка на областния лидер на партията Ресми Мурад, цитиран от БНР:

“Хасан Азис е заместник-председател на партията. Той е ценен кадър и ще получи престижна позиция.”? Това припомня в блога си Иво Инджев.

Дали не се задава вариантът, при който Хасан Азис ще получи престижната позиция на председателя на ДПС след като Мустафа Карадайъ беше свален от поста и се завърна без коментар след оставката си (и без обещания за “престижна позиция”) като обикновен депутат в Народното събрание?

Една девойка, Райчева се казва, прогнозира днес категорично, че следващият лидер на ДПС се казва Делян Пеевски. Справял се много добре и това трябвало да се признае, добави тя в студиото на “Евронюз България”. Може Райчева би знае нещо повече от нас, простосмъртните?

Възходът на Пеевски като върховен партиен авторитет по всякакви въпроси, както и днешното му назначаване начело на парламентарната група на ДПС, оставят наистина впечатлението, че Доган може да му повери кормилото. Той е напорист юрист, което вече е рядко качество сред депутатите. Едноокият Пеевски минава за проницателен капацитет в областта на правото на фона на ширещата се юридическа слепота в законодателния орган.

Видя се, че той “разбира” буквално от всичко: и от конституционна реформа, и от финанси, и от усмиряване на протести. Вече е доста размагнетизиран, което галванизира усещането на хорицата, че трябва да е достатъчно силен, за да се се измъкне сух от намагнетизираната вода, която му подля (за кратко) упрекът на могъщите САЩ с тяхната забрана той да гостува на американска територия.

Очевидното, все пак, не винаги е най-вероятното, което предстои да се случи. Фокусникът Доган е решавал това уравнение през годините, когато очевидно (а всъщност привидно) се беше оттеглил от управлението на партията си, но всъщност си остана нейния “почетен лидер”. Сега се завръща, формализирайки този факт.

Вътрешният познавач на процесите в ДПС Илхан Алдай лансира хипотезата, че Доган може да преформатира марката ДПС и да я трансформира в партия, в чието название да фигурира определението “либерална”. А дали ще я “побългари” с толкова виден българин начело като Пеевски е нещо, което не е много за вярване, според скромното ми предположение.

Ако се върна към онова, което е известно сред толкова много неизвестности относно тайната кухня на тази ключова партия у нас, мога да се съглася, че причините за отстраняването на Карадайъ може да са различни, но сред тях без съмнение е заиграването с противника на Ердоган на изборите в Турция. Карадайъ, мислейки вероятно, че визитата му в Турция и срещата му с Ердоган е била достатъчна контратежест, но явно стъпи накриво като домакин на Кемал Калъчдароглу в Кърждали. Опизиционерът загуби двубоя с Ердоган и това задейства Доган.

Формално погледнато и кметът Хасан Азиз беше сред посрещачите на Враг номер едно на Ердоган на свой кметски терен през април, но това не се отрази видимо на репутацията му пред Почетния председател. Не той, а Карадайъ получи многозначително публично предупреждение от Сарая. Доган поздрави през май Карадайъ за рождения му ден пожелание да “намери мярата”. Беше ясно, че е прегрешил и прекалил.

Ясно ли казах? Извинявайте. Когато става дума за ориенталските хитрувания нищо не е напълно ясно. Предстои да наблюдаваме още от същото.

Едно знам: баналната максима “ каквото и да говорим, винаги става дума за пари” или “следвайте парите” никак не е за пренебрегване като обяснение за сътресението в ДПС, което, според богатия Пеевски не било “нищо особено”.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутра-джендър

    15 17 Отговор
    Иво Инджев се меси в неща, които не разбира.
  • 2 Читател

    8 4 Отговор
    Гласувам 1 звезда , без други гласували , а брояча показва 3 звезди от 1 гласува. .Статията е сбор от познати факти и чужди статии . И няколко лафа пуснати от Инджев тук-там бе в правят пи-информативня !
  • 3 ИНЖ

    12 4 Отговор
    Ако Избирателят гласува 120+ депутата на реформистките и проевропейски партии, няма да има нужда да тълкуваме какво е искал да каже Доган(псевдо-философ и агент на ДС) и т.н. Като през 1997г.
  • 4 Еми турците не са участвали в

    7 2 Отговор
    2СВ били са неутрални
  • 5 Красимир Петров

    29 1 Отговор
    Най-вредната за България мафиотска структура ДПС
  • 6 Хахо

    1 4 Отговор
    Пеевски не е размагнетизиран, а е размагнетизиран.... Ха ха ха
  • 7 Интереса клати феса

    6 2 Отговор
    Турците са казали за българите че си патят от ината а за гърците че си патят от табиетите
  • 8 Всичките еврофондове сега

    6 1 Отговор
    отиват в Кърджали!
  • 9 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    13 0 Отговор
    ДПС не е по-различна от останалите български партии. Пълна е с ченгета, които със сигурност са по-близо до Москва, отколкото до Анкара. "Меди Доганов" се изживява, като някакъв "сив кардинал", който дърпа конците на българската политика, което не е далеч от истината. Ако сте следили внимателно процесите в ДПС, ще сте наясно, че там отдавна се стараят да избягат от имиджа на етническа партия, като тези избори ясно показаха, че са успели. Евентуалното избиране на "Шиши" за шеф, ще ги бетонира във властта, но и ще е доказателство за мафиотско-задкулисната същност на тази политическа формация.
  • 10 Алфа херинга

    1 7 Отговор
    Евроатлантикът Иво много ги разбира процесите в ДПС. Сигурно и от там взима заплата, не само от ЛГБТ+ общността.
  • 11 КПСС БКП

    4 6 Отговор
    СЛАВА НА ДПС И ДС

    Коментиран от #13

  • 12 Политолог

    8 0 Отговор
    Народа п рост политика алчен ,какво чакате ,да се случи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гошо тъпото

    3 0 Отговор
    Ако г-н Пеевски оглави мюсюлманската организация без да си смени името...ще бъде една малка провокация,а ако се появи на живо от Израел да окаже ценната си подкрепа ще е просто чудесно..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.