Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 10:01 1 727 15

София след изборите: как да се преодолее блокадата

  • герб-
  • пп-дб-
  • бсп-
  • васил терзиев-
  • спаси софия-
  • софия-
  • борис бонев

Новият Столичен общински съвет не може да си избере председател

София след изборите: как да се преодолее блокадата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Васил Терзиев положи клетва като кмет на София, но новият Столичен общински съвет (СОС) е на път да повтори родилните мъки на предишния парламент с избора по неволя на Вежди Рашидов за председател. А ГЕРБ вече се постави в тогавашната роля на „Продължаваме промяната“, заявявайки, че ще е в опозиция, и че ПП-ДБ-СС носят отговорността да съставят мнозинство и да си намерят председател. Но и останалите партии, влезли в местния парламент, предизборно и дори следизборно даваха твърди заявки, че в сглобки няма да участват. Дали всички стъпки на националния парламент трябва да се извървят и от местния, без да се почерпи никакъв опит?

Разбира се, проблемът „сглобка“ няма как да не се пренесе и по места, особено в столицата. ПП-ДБ-СС атакуваха преди изборите модела „ГЕРБ“, модела „Фандъкова“, модела „ремонт на ремонта“. Това правиха и левите, и русофилите-националисти, и ИТН. ГЕРБ пък защитаваха своето управленско наследство. И въпреки че се появи възможност за евроатлантическо обединение срещу Ваня Григорова на балотажа, електорална сглобка между избирателите на ПП-ДБ-СС и ГЕРБ не се случи. Още по-трудно може да се случи такава между ПП-ДБ-СС и БСП.

Не евроатлантизмът, а законът е ръжен за сглобка

Ролята на евроатлантически ръжен за сглобка тук играе самият Закон за местното самоуправление и местната администрация, който налага някакво съглашателство. Просто защото местният парламент не е като националния, а кметът не е като министър-председател. Местният парламент е бетониран за 4 години и не може да бъде разпуснат предсрочно, за разлика от Народното събрание.

При него няма първи, втори и трети мандат за съставяне на изпълнителна власт, защото кметът е директно избран като общинарите и също не може да бъде сменен. Той наподобява президент в полупрезидентска република, но е с вързани ръце, ако общинският съвет не работи. А съветът не може изобщо да заработи, без да бъде избран негов председател. И докато не бъде избран такъв, все ще се събира на първо заседание, председателствано от най-възрастния общинар. Точно както 48-ото Народно събрание до компромиса с Вежди Рашидов.

Ротационно председателство на СОС

Може ли тогава да се приложи опитът на 49-ото Народно събрание с ротационно председателство? Може, разбира се, но и тук това ще означава джентълменска договорка. И реинкарнация на подигравките за джентълмените. Само че в случая тя трябва да обхваща повече вектори, не само защото всеки е срещу всеки – всички са срещу ПП-ДБ-СС, всички са срещу ГЕРБ, всички (или почти) са срещу БСП. А и за да не носи познатите вече негативи на „сглобка“, подобна договорка е добре да включва всички големи парламентарни групи – ПП-ДБ-СС, ГЕРБ, БСП, „Възраждане“.

Те могат да си поделят 4-годишния мандат на СОС с ротационно председателство според големината на групите си: ПП-ДБ-СС (23 съветници) – 2 години, ГЕРБ (14 съветници) – година и половина, БСП (9 съветници) и „Възраждане“ (8) – по половин година. За по-справедливо тази ротация може да се извършва на половин година, определяйки чрез жребий поредността, като се започне с победилата в изборите формация, която да има шанс заедно със своя кмет да стартира управлението.

Подобна договорка е джентълменска дотолкова, доколкото изисква оставката на всеки председател след изтичането на неговите 6 месеца и гласуване на последващия, но това може да бъде гарантирано чрез писмено споразумение между четирите формации. Гражданите биха разбрали този подход не като голяма коалиция, а като безпристрастен и удовлетворителен за всички шанс за работа на местния парламент – иначе следва блокаж, защото тук няма служебни правителства и предсрочни избори.

Председател от малките партии

Втори вариант е да се излъчи председател на някоя от малките формации, които са с по трима съветници – от КОД или ИТН. Вили Лилков от КОД не само е един от най-опитните общинари, но би могъл да бъде мост между избирателите на ПП-ДБ-СС и ГЕРБ, доколкото е смятан за ренегат от първите и близък до вторите, но според екзитполовете от изборите 2/3 от привържениците му гласуваха на балотажа за Васил Терзиев (въпреки че не е ясно колко изобщо от тях са излезли на втория тур).

Пламен Данаилов от ИТН пък (който вече бе предложен при първото гласуване в СОС) не е част от ироничния кръг на сценаристите на Слави Трифонов, а сериозен финансист, и макар да е начинаещ в политиката, би могъл да бъде приемлив за едно временно ротационно председателство.

Третият, и най-екстравагантен, вариант е за председател на СОС да бъде избран единственият депутат на ВМРО Карлос Контрера. Макар вече да има опит като общински съветник, той не изглежда много диалогичен, за да бъде посредник в едно пъстро политическо представителство, а и се е заявявал като твърд противник на победителите на изборите. Въпреки че подобен пост ще е трамплин за съживяването на една позалязла партия, липсата на собствени партийни поддръжници в местния парламент е шанс за него да блесне със собствена светлина. Но пък ако не разполага с качества за това, лесно може да се превърне в инструмент за външни влияния и да се превърне сам във фактор на нестабилност.

Тематични мнозинства

Общинските съвети в страната, в повечето от които никой няма мнозинство, така работят от десетилетия – с тематични мнозинства или с прикрити постоянни мнозинства, както досегашният СОС. Затова партиите в местния парламент ще трябва да отстояват идентичността си с политиките, които подкрепят, а не с това с кой противник гласуват заедно.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Некой или Нещо да ми обясни терминчето Евроатлантизъм, щото си го разбирам като Геноцид в Кражбията!
  • 2 със

    4 0 Отговор
    Ш А М А Р И
  • 3 12...34

    4 0 Отговор
    С перце да ги галиш,на дедко убавците

    Коментиран от #4

  • 4 1221

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "12...34":

    А дедковците с магарешки бодил.😏

    Коментиран от #5

  • 5 12...34

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "1221":

    Пич и тия са дошли да се учат,разбери го така;Ако всички техници на самолети са като тия дето само се учат няма да има един излетели самолет,да не говорим за пътниците как ще се чувстват

    Коментиран от #7

  • 6 Ния

    4 2 Отговор
    Когато човек иска да работи, търси начини, когато не иска да работи, търси причини. Няма никакво значение, с кого ще се коалираш, важно е да се върши работа и София да бъде добро място за живеене, другото са емоции.
    Хората ще запомнят това, което са свършили, а не кой с кого се е коалирал.

    Коментиран от #8

  • 7 1221

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "12...34":

    Предишните на какво се научиха?

    Коментиран от #10

  • 8 между другото

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ния":

    Коалициите не са задължителни. Достатъчно е да има мнозинства, с които да се вземат решения.
  • 9 кокорчо

    8 0 Отговор
    БЛАЗЯ НА СОФИАНЦИ ПОНЕ ЩЕ СИ ПОГЛЕДАТЕ МНОГО ГЕЙ ПАРАДИ
  • 10 12...34

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "1221":

    От 90-те насам всички,не конкретизирам.Едно си мислехме и ни представяха съвсем друго правят.

    Коментиран от #15

  • 11 Казуар

    4 0 Отговор
    Вероятно Борисов иска председател на съвета да бъде от ГЕРБ, и кмета Терзиев да бъде изолиран, и така всички ще бъдат срещу ППДБ.
  • 12 Некой си

    1 1 Отговор
    Всички са гадове.Ако бяха българи щяха да работят за благото на народа ! Мисля,че трябва да стане война в България за да изтече "гнойта"която трови Родината ни !
  • 13 за милиони няма закони

    4 0 Отговор
    Този некадърен наследник на ДС заслужава да изберат председател от опозицията, за да видим как ще се оправя!
  • 14 КАТО В А1

    2 0 Отговор
    избираш терзията получаваш кире и коколатоя
  • 15 така де

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "12...34":

    тия всичките един татко ги е правил много си приличкат