Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 16:00 1 940 47

Любомир Аламанов: Васил Терзиев може да стане истински политик, ако успее да изговори ДС темата

  • васил терзиев-
  • политик-
  • кмет-
  • софия

А липсата на комуникации ражда чудовища

Любомир Аламанов: Васил Терзиев може да стане истински политик, ако успее да изговори ДС темата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Васил Терзиев трябва да изговори ДС темата. Няма как да се мине без това. Да намери начин. Да се срещне с хората, пострадали от режима, да поеме част от болката им, да покаже, че ги разбира. Родителите не затвориха тази страница. Ако Терзиев успее, може да стане истински политик."

Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook комуникационният експерт Любомир Аламанов. Вижте и цялата публикация:

"Някои комуникационни бележки по кампанията на Васил Терзиев

В началото правя задължителната бележка, че е лесно да се коментира отстрани, когато човек не е в процеса. И вероятно не знам много факти и отношения. Но давам само някои идеи, които могат да помогнат в следващи кампании.

Грешки в кампанията:

- Сериозно подценяване на казуса с ДС-роднините на Терзиев. Беше ясно какво ще случи, как ще реагират хората, как ще се използва като основен наратив от неговите противници. Трябваше да има готов план, готови предварителни действия, готови процедури за реакция. Факт е, че младите хора, ИТ-сектора, мениджърите, не се вълнуват от това. Но яростната атака по тази линия въздейства на много хора. Особено от семейства, засегнати от престъпния комунистически режим. Трябваше още в началото да се изговори много повече по темата.

- Стъписването от атаката по миналото на семейството на Терзиев доведе до отказ от анализ на управлението на София през последните 15 г. Не негативна кампания, а снимка на състоянието. Като доказателство защо се иска промяна в управлението. Липсата на такъв анализ даде възможност на Ваня Григорова да се позиционира като истинската опозиция и даже да открадне „промяната“ като послание.

- Атаката по миналото на семейството на Терзиев доведе и до елиминиране на едно от основните му предимства – изграждането му като мениджър и всичките му успехи. Наложи се наративът, че ДС стои зад всичко, което е постигнал. Даже са ме питали хора от чужбина вярно ли е, че руски капитали стоят зад академията на Терзиев.

- В същността си кампанията беше построена на модерните решения, които Терзиев и екипът му имат за развитието на София. Което е прекрасно, но те паднаха в капана на така наречения „Технократски синдром“. Това е ситуация, в която един умен и подготвен технократ вижда много възможности и цялостни сложи решения на комплексни проблеми, като се опитва да обясни всичко на масовата публика. А публиката няма време, подготовка или нервите да слуша всичко. Загуби се фокус. Популистите знаят за този синдром и затова предлагат по едно решение на всичко – „магистралите“ на Борисов, „национализацията“ на Григорова и т.н. В кампанията на Терзиев имаше всичко, но нямаше открояващ се елемент.

- Последният етап на кампанията беше неправилно проведен. Може би бяха преуморени, може би бяха заблудени от социологическите проучвания, но вместо финалът да е емоционално обръщение към по-широка публика, кампанията се затвори в елитарно самочувствие от идващата победа. Особено между двата тура. Което можеше да доведе и до загуба на изборите. А имаше всички предпоставки да се внимава. Тенденциите бяха ясни, както с възходящия тренд на Григорова, така и с оттегляне на големи групи хора, които няма да подкрепят Терзиев.

Позитиви на кампанията:

1. Огромна общност, която подкрепи Терзиев. Всеки човек, на когото е помогнал, всяка кауза, която е подкрепил, всяка общност, която е вдъхновил, всички ясно и публично го подкрепиха. Името му и действията му се отплатиха неимоверно. Добър пример за абсолютно спонтанна подкрепа от публични личности, тип third party endorsement. Страхотен community building.

2. Концепцията. Добре развита, цялостна концепция. Истинска визия за възможно развитие на София като истинска модерна европейска столица във всеки един аспект. За пръв път виждаме политическа кандидатура с такъв детайлен проект. Работата на всички от коалицията заслужава адмирации. Останалите кандидати изглеждаха като елементарни популисти.

3. Екипът. Добър екип, свършил много работа под огромно напрежение. Не знам дали хората, които не са участвали в кампания, могат да си представят за какво става дума. Всяка сутрин да се събуждаш с кошмара какъв нов скандал може да има, каква нова лъжа може да е тиражирана, как да продължиш, защото трябва. И успяха, даже без да си изпуснат нервите. Поздравления!

Някои идеи какво е добре да направи Васил Терзиев в комуникационна посока след поемане на поста:

1. Да изговори ДС темата. Няма как да се мине без това. Да намери начин. Да се срещне с хората, пострадали от режима, да поеме част от болката им, да покаже, че ги разбира. Родителите не затвориха тази страница. Ако Терзиев успее, може да стане истински политик.

2. Да комуникира всеки ден какво е направил. Всеки един ден. Как е в някой квартал. Как наблюдава ремонти, строежи, почистване. Как се прави планирането за следващите действия. Да участва във форуми на високо ниво, но и как участва в граждански обсъждания за съдбата на кварталната градинка. Да е навсякъде. Всеки ден.

3. Да овладее и подобри координацията на комуникацията на всички от екипа си. С толкова партии, организации и хора ще е трудно. Всеки ще иска да каже идеите си, да покаже колко знае, колко може, как има „уникално“ мнение. Но вече не са в кампания. Вече управляват София. И трябва да знаят, че всяка дума, която кажат, се приема като официално становище на кметството.

За финал, някои комуникационни предизвикателства, които стоят пред ППДБ:

1. Да обясняват сглобката. Всеки ден. Докато не разберат всички защо е нужна и какво би станало без нея. Досадно е, еднообразно е, но е необходимо, за да се компенсира яростната кампания срещу правителството.

2. Да обясняват предварително какви реформи правят по класическата процедура – каква е нуждата, кого засяга тази нужда, как се решава тази нужда, какъв е крайният резултат и кой е доволен. А не както досега – правят се промени в закони или подзаконови актове, чака се да се довърши окончателно, за да се комуникира, а в това време опозицията вече го е оплюла и създала негативно отношение.

3. Да водят комуникацията, а не да изостават и да следват. Да не позволяват на ГЕРБ и ДПС да изземат инициативата за правените реформи. Трябва да налагат дневния ред и кое е важно.

Комуникациите са изключително важен елемент в работата на всеки политик. И ако някой не го е разбрал, няма да има светло политическо бъдеще.

А липсата на комуникации ражда чудовища.

Спокоен ден!"


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    25 10 Отговор
    Ваня Григорова спечели!! Касирайте изборите в София.
  • 2 ЖЕТОН

    23 3 Отговор
    вътрешна гума си Васи !
  • 3 Терзиева

    16 3 Отговор
    На прайда.
  • 4 да де

    17 3 Отговор
    ДС вече не е политика, а мафия който не си трае знаете какво се случва с него.
  • 5 ХАХАХА

    19 7 Отговор
    Представям си какъв "истински" политик ще се окаже в момента, в който палачинката се обърне! Веднага на предна линия ще бъдат изтикана родата ,която винаги е била в утода на Москва!
  • 6 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    17 6 Отговор
    А най-добре ще е, ако престанат да ни пробутват някакви синчета на ДС и БКП номенклатура. Тогава не само няма да се налага да "изговарят" определени "теми", а и някакви случайни "Ванчета", няма да имат никакъв шанс. Хората са отвратени от неприкритите опити на задкулисието, да им набутва потомци на разни партийни мижитурки. Това важи и за Кирчо и Асен, които не само бяха "люляни" в "крехка, политическа възраст" от пРезидента Румен, но и отвориха вратите на ПП за доказани ченгета, като Бойко Рашков.
  • 7 ТаУмВзе

    16 10 Отговор
    Още ще патим от соросоидчетата! Файдупкова ще се окаже лаик пред това което следва с тия.
  • 8 Хасковски каунь

    23 4 Отговор
    "...да изговори ДС темата"
    Чудят се какво уж оригинално да сътворят празните им кратуни
  • 9 Българка

    5 20 Отговор
    Надявам се Васил Терзиев да бъде успешен за софиянци кмет на столицата. И бих добавила., че трябва задължително да направи ревизия на корумпираната 16 годишна власт на ГЕРБ в София и да даде на прокуратурата десетки престъпни схеми. И с това да започне!
  • 10 Васко е предател на предците си

    23 5 Отговор
    Васил Терзиев може да стане символ на предателството към собствените си предци, ако започне да плюе по ДС. Който предава своите предци, на които дължи всичко, той с лекота ще предаде всяка кауза, всяка държава, всяка идея.
    Предателството се наказва с презрение! А дали ще бъде добър кмет? - Не, няма да бъде. Защото каквото и да се опита да направи, ще бъде спъван от жестоките олигархични интереси. Това в България го знаят и бебетата. Така че нямаме никакви илюзии.
  • 11 Едва

    14 1 Отговор
    ли някой от тези изстрадали , но горди българи , би искал той да им бърка в раните !
  • 12 3.14К

    15 4 Отговор
    Само като видиш позитивите, които е привидял тоя Аламанов е препоръчително да си спретне една Руска рулетка с пълен барабан за по-сигурно.
  • 13 Демократ

    13 5 Отговор
    Кандидатурата на Терзиев беше спусната отгоре ,изведнъж, неочаквано, стъписващо, точно по ДС схемата, пълна изненада за истинските демократи и то от псевдодемократите. Демократичният избор е издигане от хората на позната и утвърдена в обществото фигура на политик,защото кмет на София е четвърта по значимост в обществената йерархия политическа фигура. Това не е бизнес, общината не е корпорация. Премълчаването на истината как ДС е създала бизнеса му с участието на родата му, татко,майка,дядо,чичо ,лъжите му и отказа му да се отворят досиетата им,както и връзката му със САЩ, всъщност татко му е бил внедрен там още от 1982 г. и отдавна сценарият на ДС руски агенти да бъдат представяни като подкрепяни от САЩ работи безотказно за насаждане на дълбока омраза към САЩ и демокрацията и прикриване на руската следа в нещастието на България.
  • 14 Емигрант

    11 4 Отговор
    Представете си ще каже : - "ИЗВИНЯВАЙТЕ БЕ ХОРА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СИ ИЗБИРА РОДИТЕЛИТЕ, АЗ КАКВА ВИНА ИМАМ, ЧЕ СА МЕ ВЪЗПИТАВАЛИ ДС-УБИЙЦИ НА СВОБОДНИ И КАДЪРНИ БЪЛГАРИ, ТРЯБВАШЕ ЛИ ДА ОТКАЖА ПАРИТЕ НА ДС И ДА НЕ СЪЗДАМ ФИРМА, ДА НЕ СЪБЕРА НАЙ-ДОБРИТЕ И ДА НЕ ИМ ИЗПОЛЗВАМ ЗНАНИЯТА И УМЕНИЯТА ?", е не съм чак толкова залупено ДС-отроче, все пак имам наследени данни за политик, кмет, министър ! Какъв е този палячо Аламов, как така разговор за едно ИЗВИНЯВАЙ, затрити са хиляди интелигентни български семейства и гените им и сега ИЗВИНЯВАЙ,, той не се ли сети до сега, че ти чрез медиите му даваш съвети ? А стига вече с тези ДС-отрочета, има българи които заслужават да бъдат вместо него, с чисти и неопетнени от ДС/БКП фамилии, как така ровите в тази държава и винаги ще изровите наследник на комундели ? Извинявай вика този тарикат, какво извинявай, поне Бог да ги прости се сетете да кажете бе червени цървули !
  • 15 нннн

    18 6 Отговор
    Плати 5 милиона да стане кмет. Ще се бръкне още няколко и ще стане политик. Подсле парите си ще ги върне с лихвите... Стига сте го помпили тоя балон. Вече е спукан
  • 16 Перо

    13 6 Отговор
    Зад всяка крачка на кариерното израстване на Терзиев прозират действията на роднините му и опитите им да изперат биографията му и от кандидат за Симеоново, поради промените влиза в Американския университет в Благоевград, който е много далеч от реномираните ВУЗ в ЕС и САЩ! Индиректно се виждат низовите морални качества на червената буржоазия, готова на всякакви пируети по пътя към върха на стълбата и неговия официалния отказ от тях, в името на новото време! Който веднъж е предал човек или кауза, ще го предаде още 100 пъти! В БГ политиката останаха само боклуци!
  • 17 Мнение

    11 11 Отговор
    Терзиев ще стане истински политик само, ако се разграничи от Киро и Кокорчо. Тези двамата ще го дърпап непрекъснато на долу, защото те не знаят какво правят и какво говорят, особено Киро. Иначе Терзиев много уравновесен, сдържан, улегнал за годините си и е добре, че не спечели Григирова. Тя е въздух под налягане. За нищо не става това злобно плямпало.
  • 18 Перо

    12 3 Отговор
    Човек и да се абстрахира от миналото и семейството на Терзиев, където всички са назначавани с много дебели връзки, без никаква идеология, ще се запита какви знания, умения и образование има този човек, намиращи приложение в общината: строително инженерство, В и К, Топлофикация, електроинженер, транспорт, икономика, архитектура, право, здравеопазване, м-во на образованието и т.н. В коя сфера има опит този елемент? Клишето, че бил работодател няма никакъв реален плюс към дейността на общината, при положение, че такива са хиляди! Неговият опит не е за община и не разбирам защо го вкараха там, да се мъчи и той и другите!
  • 19 Киро

    14 4 Отговор
    Това недоразумение ще увеличи милионите ,може би милиардите си и на неговите авери !!! Честито софиянци от село и жълтопаветници ! Бедните и бездомните нека сънуват дом и духат супата !!!
  • 20 Блиц интервю

    11 5 Отговор
    Най-правилно е да седнат Терзиев и Григорова и да разкажат за дядовците си. Имена, професии, адреси.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А ла ман

    15 2 Отговор
    И като е толкова умен тоя Аламанов, защо все в парите на другите гледа? Не може ли да си изкара свои?
  • 23 Аламанов, говориш глупости!!

    17 1 Отговор
    Фамилията ще Управлява, Васко ще бъде едно Сламено човече, което ще ни се Лези заедно с Бонев денонощно по всички телевизии! Не става нищо и от Двамата!!
  • 24 Кметиците на Младост

    6 3 Отговор
    Е, поне има пари да избяга в чужбина, ако му разработят една хубава антикампания с компромати.
  • 25 Абориген

    7 11 Отговор
    Не може един млад човек да отговаря и да се извинява за чужди грешки. Това са бошевишки приойми от началото на 20 век.

    Коментиран от #26, #30, #35

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пепи

    14 1 Отговор
    Господине не Ви познавам но Вие определено нещо не сте добре с главата! Как и с какви очи този човек Терзиев ще поеме болката на хора на който близки и роднини са загубили живота си от хора като дядо му! Да ровиш в една болка от позоцията на властимащ изобщо не е най добрата идея която давате! Разбирам, че обичате да лижете нечии задници, но ровенето на костите на репресираните и убитите от комунистическия режим изобщо не е добра идея! Как според Вас се чустват хора който и в комунизъм и в демокрация са управлвани от комунисти от които лично са пострадали? Това да не е игра, отиваш извиняваш се и всичко приключва! Не става така и като не знаете не давайте тъпи идеи! Терзиев ако е добър кмет, хората ще го оценят, ако ли не, ще изкара един мандат и ще бъде забравен!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Васик или Вася така му вика митрофонова

    12 0 Отговор
    Невъзможно е,родата на Вася Терзиева заграбват една от най оборотната държавна външно търговска фирма,с оборот от половин милиард долара годишно базирана в САЩ ,Вася няма нито един ден работен,няма и да има,дядо,чичо и тати генерали от ДС са се погрижили,
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мноо...

    7 1 Отговор
    ...готини шегички започнаха да пускат сладурчетата - журналисти, ахахахахахаха. 4-годишният мандат ще покажа по-голяма неграмотност и безнаказаност дори и от Данчето - самоковската даскалката по руски, мъкааааа ;(
  • 34 Та Пунгер

    8 0 Отговор
    Ще стане политик кога бацо стане академик
  • 35 Бок Лук

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Абориген":

    Само лекинко си е направил бизнеса върху тези чужди грешки ама карай да върви, добитъкът е непретенциозен
  • 36 ха ха

    8 1 Отговор
    колкото и да се опитвате да го изкарате " фактор " си е най обикновено леке
  • 37 BG гражданин и данъкоплатец

    6 0 Отговор
    Аланооооооов... Терзиев е истински завършен продукт на потеклото си ДС! Терзиев е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕТО и резултата на ЧЕРВЕНИТЕ КУФАРЧЕТА! 1989/1990 бяхме по площадите именно срещу всичко, което представляват Кирчо, Кокорчо, Бойкикев, Терзиев, Б.Б. - бяхме по площадите за равен старт в икономическата инициатива, за равенство пред закона, за възмездие и наказание на самозабравилата се партийно-административна номенклатура! Нищо от това не се случи именно заради ДС и ако имахте поне малко достойнство и чест Терзиев трябваше да се скрие обратно в дупката си! Я се опитайте, да пробутате за кмет на Букурещ сина на шефа на СЕКУРИТАТЕ или за кмет на Берлин дъщерята на шефа на ЩАЗИ??? Какъв ти PR, бе Аламанооов, какъв политически инженеринг, бе Ахмакооооов?! Ако хората са поне малко наясно за богатството на политици, медийни експерти, политинженери и Анализатори с камъни ще ви бият!

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 уъгфддс

    2 0 Отговор
    К. у. р. за тоя бозав б. о. к. л. у. к.
  • 40 Андрей Луканов

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "BG гражданин и данъкоплатец":

    Всичко си описал много точно! Само дето си пропуснал да кажеш, че.аз раздавах куфарчетата! И Александър Лилов си забравил да.споменеш, той разпределяше районите и браншовете кой къде да работи! Недей така да неглижираш нас активнивните борци!
  • 41 Задунаец

    0 3 Отговор
    Има ли някой който не одобрява Кирчо и Кокорчо и едновременно с това да не одобрява и адолф путин? Такъв който може да каже, аз не одобрявам ролята на двамата в политиката в България и не одобрявам двегодишната специална операция на руската армия в Украйна?
  • 42 Гал

    2 0 Отговор
    Тоя го мислех за сериозен човек. Капитан Грант.
  • 43 хихи®

    4 0 Отговор
    - Измамник сър??
    - Не! Хардвардски Измамник???
  • 44 Лотсън

    3 0 Отговор
    Да му помогнем на мунчету.

    Васко, кажи един братовчед, който не е бил в Шесто? Обясни пак как не си племенник на Петър Младенов, само малко.
  • 45 Име

    2 2 Отговор
    По въпросите с Държавна сигурност, да - прости са - брутални са. Излишни действия бяха - да слагат микрофони на всеки - или има стоки в магазините - или няма, ако народът е недоволен и 100 микрофона все тая.

    Имаше направо нелепи работи, но някои неща бяха полезни - нямахме отвличания за пари, рязане на фаланги за откуп, доста отвратителни събития. В известен смисъл трябва да има някаква структура.

    В момента впрочем се славим като относително спокойна откъм престъпност страна. Явно има респект.

    Обаче да се търси отговорност преди вече 30 години - доста е непонятно. Ако конкретно Васил Терзиев е причинил нещо на друг - ок. Какво отговаря за дядо си, за чичо си - еми това е.

    В САЩ Буш беше и баща и син президент, нормално.
  • 46 Същата логика

    2 1 Отговор
    Ами по същата логика и Ванчето Григорова трябва да изговори възгледите си за прайдовете и Истанбулската конвенция. Не ги ли изговори и не се ли отграничи ще сънува ляво-патриотично обединение през крив макакон.Ако се офлянква накрая ще се види,че си е икстеншън на шорошите ПеПета.
  • 47 Стършели

    0 0 Отговор
    На София и трябва кмет а не политик алаколу!