Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 13:00 4 518 36

Убийствата на Къро и Трактора няма да бъдат разкрити. Кои са следващите в списъка?

  • убийства-
  • къро-
  • трактора-
  • алексей петров-
  • българия

И в трите случая не става дума за правилата на криминалистиката

Убийствата на Къро и Трактора няма да бъдат разкрити. Кои са следващите в списъка? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

МВР начело с Калин Стоянов и тази прокуратура, начело с Борислав Сарафов, няма да разкрият нито извършителите, нито поръчителите на убийствата на Алексей Петров-Трактора и Красимир Каменов-Къро. Няма да разкрият и кой постави шашката по пътя на ексглавния обвинител Иван Гешев на 1 май 2022 г.

И в трите случая не става дума за правилата на криминалистиката. За властите в ЮАР Къро е българин с богата на тъмни петна биография. Там си имат техни проблеми, освен това можем да предположим, че от София не е предоставена в пълен обем събраната през годините информация за едно от главните лица в родния ъндърграунд.

Колкото до Алексей Петров - трябва да е ясно, че определени кръгове няма да позволят разнищването на екзекуцията му. Същите кръгове са свързани или са част от силните на деня. Това е постсъветският ченгеджийско-мафиотски модел за отглеждане на мутри и тяхното ликвидиране, когато са си „изпели песента“. (справка – взривеният самолет на боса на „Вагнер“ Евгений Пригожин. Също и над 25 висши управленци, генерали, политици и олигарси, загинали при мистериозни обстоятелства в Русия за година и половина).

Мотивите за ликвидиране на Трактора са известни от години на хората, които се интересуват от темата за престъпния свят и връзките му с политиката. Тази връзка ражда „герои“ с ореол на силни и влиятелни лица, но в повечето случаи става дума за инструменти за „специфични поръчки“, меко казано. Създават им се биографии и митове, които се пласират в публичното пространство.

С „инструментите“ има едно неудобство: в един момент добиват самочувствие на филмови герои и започват да си вярват. Тогава идва ред на килърите и чистачите.

Това се случи с Илия Павлов, Емил Кюлев, Косьо Самоковеца, Васил Илиев, Георги Илиев, Иван Тодоров-Доктора много други. Повечето от тях са представяни като бизнесмени, но освен родителите им (евентуално) никой не е вярвал на тази опаковка. Ал Капоне също е описван от някои медии като бизнесмен, но всички са били наясно, че става дума за жесток престъпник. Той обаче е бил автентичен представител на мафията, докато в българския случай става дума за марионетки. Петров например редуваше периоди на рекетьорство и насилие с влизане в ролята на експерт, лоялен гражданин и дори научен работник.

Тези случаи са поредните. Ще има следващ/и, при това скоро. Не е нужно човек да има способности като на Ванга. Достатъчен е добър анализ на ситуацията – икономически, политически, социален и връзките с организираната престъпност. Русия все повече затъва в кървавата авантюра на Владимир Путин и се нуждае повече от всякога от пета колона в страни от НАТО и ЕС. В Унгария пробивът е очевиден. В България усилията са насочени през президентската институция и някои стари, доказани агенти на високи позиции. Спусканите задачи ще стават все по-настойчиви и антибългарски, което ще затрудни реализацията. А Кремъл не обича несполуки и оправдания. Тогава нещата поема ГРУ и това не е конспиративна теория.

Бъдещите мишени най-малко вярват, че именно те могат да се окажат на мушката във всеки един момент. Надяват се, че парите, властта и влиянието ги правят недосегаеми и че те карат влака. Точно това е идеята на задкулисието: да отгледа брутални, амбициозни и всеядни свои представители в бизнеса, партийните централи, тайните служби и институциите. Чрез тях кукловодите контролират обществени, икономически и дори процеси, свързани с националната сигурност. Когато мисията е изпълнена или интересите вече са се променили, „центурионите“ стават излишни. Примерът е панамският президент и диктатор Мануел Нуриега, когото САЩ и ЦРУ потупват приятелски дълго време, а след това изведнъж го обявяват за корумпиран мафиот и всичко свършва с присъди и затвор.

Кой или кои са следващите? Характеристиката или профила на лицата, които претендират да са сред силните на деня ще ви подскажат имената. Да, спекулативно е, но и доста близо до истината.

Да се върнем към убийството на Алексей Петров.

Забавно е колко хора изиграха изненада от покушението. Изненадани? Всички те са знаели през годините, че бившата барета се е занимавал основно с рекет, шантаж и присвояване на чужд бизнес? Нима не са чували многобройните разкази и свидетелства на пострадали от него? Името му е замесвано в скандали, отвличания и дори убийства. Но винаги е оставал „сух“, защото все още е бил нужен на кръгове в политиката и властта. Като главен обвиняем по делото „Октопод“ той бе на крачка от ефективна присъда. Тогава се намесиха кукловодите и първо бе отстранен прокурорът по делото Светлозар Костов, а след него и съдия Румяна Ченалова от СГС. И двамата станаха жертва на тежка компроматна война и дори заплахи срещу тях. ВСС изигра мрачна роля в ситуацията…

Петров-Трактора можеше да бъде осъден дори само за това, че на тайна среща с един от основните свидетели по делото срещу него, той му предлага огромна сума, за да се откаже от показанията си и да „признае“, че е бил принуден от вътрешен министър да даде лъжливи показания пред съда. Когато свидетелят отказва, той заплашва него и семейството му. Разговорът обаче е записан със СРС и бе пуснат в съдебна зала. Но и това не попречи делото да бъде прехвърлено в Специализирания съд, любимата рожба на Цацаровата и Гешевата прокуратура, както и на кабинета „Борисов“, където Трактора бе оправдан. Независимо от ужасяващите признания, изнесените факти и доказателства от десетки свидетели, станали жертва на Петров.

Много показателна в тази посока е „Справка на ДАНС за действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация“ от 2009 г. Документът точно описва с какво се е занимавал Алексей Петров в качеството му на съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“, където се изживявал като главен шеф.

В доклада пише дословно, че „Петров е превърнал агенцията в заложник на корпоративни интереси, в политическа полиция и инструмент за разправа с хора, неудобни нему или на властта“.

С фалшиви аргументи той убеждава тогавашния председател на ДАНС Петко Сертов, че медии са замесени в заговори срещу правителството на Сергей Станишев. На прицел най-вече е сайтът „Опасните“, където излизат разкрития за мафиотска дейност и съмнителен бизнес на Петров. Появяват се и публикации за прикриване на скандали, в които е замесен дори президентът Георги Първанов.

В доклада се описва сагата около „Опасните“ и някои други медии, които са публикували нелицеприятни разкрития за известни политици и хора от властта. Въпросът е поставян на обсъждане пред ръководството на ДАНС няколко пъти. Четем дословно: „При тези обсъждания неколкократно и по различни поводи подчинените му (на председателя Петко Сертов, б.а.) изразяват становище, че не е удачно агенцията да се занимава с този въпрос по няколко основни причини:

- Възможно е детайли от посочените срещи да са станали известни на журналистическите среди от участници в тях, които не са служители на ДАНС. Изхождайки от това не може да се твърди, че има нерегламентиран достъп до класифицирана и дори до вътрешна информация.

- Изхождайки от законовите функции на ДАНС няма достатъчно основания за образуване на проверка, дори и при публикуване на неверни и злепоставящи данни.

- Предприемането на каквито и да е действия ще предизвика някаква форма на дебат, който ще мултиплицира негативния ефект върху държавните органи и в частност върху агенцията“.

Въпреки това Сертов разпорежда Алексей Петров да започне проверка. Е да, но Петров няма никакви правомощия в това отношения, нито е преминал някаква подготовка като оперативен служител, като какъвто той се хвали непрекъснато, че е. Не е. Самозванец, който е изнудвал Сертов с компромати от личния му живот.

В доклада има примери за това как Петров е заплашвал високопоставени служители на ДАНС, включително с оръжие, ако те не му съдействат да върши откровено незаконни неща.

Заплашвал е също бизнесмени и журналисти.

След такива заплахи бях пребит почти до смърт. Преди побоя Петров ме извика в ДАНС, където отправи открити закани срещу мен и семейството ми. Заяви също, че е разпоредил на голям екип да ме следи непрекъснато и да бъда подслушван. Похвали се, че е „изплашил до смърт“ главни редактори и издатели и те вече изпълнявали каквото им каже. Похвали се още, че е създал отряд „Оса“, с който може да удари където и когото поиска, защото са му дадени неограничени права.

По-късно научих, че преди да бъда нападнат Алексей Петров е бил на среща с президента Първанов и в присъствието на други двама души е отправил открити закани по мой адрес.

След това се случи покушението.

Примерите за мародерствата на Петров са много. Част от тях се съдържат в доклада на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС, където категорично е заявено, че всички действия на Трактора спрямо журналисти и бизнесмени са били незаконни.

Затова е невероятно, че след като бе ликвидиран някакви лица по телевизии и други медии започнаха да го описват като някакъв герой и важен важен. Като е толкова важен и полезен, защо три пъти преди фаталния му край, имаше опит да бъде убит?

Прокуратурата и МВР вече не споменават нищо за случая, но доскоро твърдяха – включително вътрешният министър Калин Стоянов, че се работи по две версии. Истината е, че мотиви за покушение срещу Трактора имат десетки хора, станали жертва на неговата бруталност.

Било прието за мъртвите да се говори само добро или нищо. Не приемам такава „традиция“, защото има истини, които трябва да се изговарят, за да е наясно обществото как е заблуждавано години наред и какви са последиците. Една от причините преходът в България да се окаже толкова несъстоятелен и дори мрачен е, че като общество допуснахме алексейпетровци, къровци, гешевци и пр. да вършат злодеяния необезпокоявани от закона.

Рано или късно подобни персонажи си го получават, но дотогава успяват да нанесат огромни вреди на обществото и да съсипят живота на много хора. Затова за мнозина екзекуциите на подобни лица е възмездие за стореното зло.

Повдигам темата, защото днес българското общество е в трудна ситуация и трябва да взема трудни решения. Различни интереси на задкулисни играчи отново подчиняват политиката в страната според своите ползи. Намесват се и в изпълнителната власт. Противопоставянето е плахо, беззъбо. За да получат своето босовете в сянка са готови на крайности. Част от тях слугуват на господари в Москва, които са известни с жестокия си нрав.

Което означава, че ще се лее кръв. Докато не бъде премахнат изцяло споменатият постсъветски модел на управление с участието на тайни служби, олигарси и мафиоти (такъв е моделът на Борисов и ГЕРБ), вероятността от нови "разчиствания" е съвсем реална.

Огнян Стефанов


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    50 5 Отговор
    А дано следващия да е баце... То тоа ден ше стане национален празник.

    Коментиран от #15

  • 2 Мн интересно

    46 0 Отговор
    Как някой очаква МВР или Прокуратурата да работят, когато политиците денонощно кадруват там, сменят законите като носни кърпи и нагласят калинки?
  • 3 Бай Мрън

    39 3 Отговор
    Убийства организирани и извършени от службите по традиция не се разкриват, камо ли атентат срещу главен прокурор. Някой замислил ли се е защо каскет, жаден за власт и сла а подви опашка и се оттегли?
  • 4 АБВ

    34 2 Отговор
    Като няма българско правосъдие има друго браво на убийците който го е заслужил ще е следващият
  • 5 обективен

    29 4 Отговор
    Мафията и убийствата в България се поръчват от съда и прокуратурата !!
  • 6 винету

    28 1 Отговор
    не съм аз, не съм аз, с шиши имаме каско ама знае ли се...
  • 7 72620

    30 8 Отговор
    питайте киро канадеца и баща му кой поръча трактора и кои са следващите
  • 8 СЕЛЯНИН

    14 30 Отговор
    Огняне, разбрах от написаното, че си бил бит но ми се струва, че малко си бит! Не се занимавай с неща според мен които не са за теб! НИЩО ЛИЧНО!

    Коментиран от #14, #21, #33

  • 9 боко

    37 10 Отговор
    Какъв путин сънуваш Шарлатаните от харвард ходят в посолството на сша
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зайо Байо

    17 2 Отговор
    дАЛИ бОЙКО , дЕЛЯН Е аХМЕД ИМАТ ЗАСТРАХОВКИ жИВОТ И В ЧИЯ ПОЛЗА СА ТЕ ?
  • 14 кюмюра от Драгалевци

    10 16 Отговор

    До коментар #8 от "СЕЛЯНИН":

    Най правилния коментар ! Адмирации !
  • 15 мммм

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дупничанин":

    Няма да е Баце, той слуша посолството!
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор
    Съдбата и Бог Знаят

    Коментиран от #19

  • 17 ценов

    22 10 Отговор
    Само един въпрос към уважаемия автор: Има ли нещо гадно,случило се по белия свят,за което да не е виновен Путин? До не отдавна за всичко бяха виновни евреите,сега те са света вода ненапита!!! То бива бива,но бивол за курбан не бива!

    Коментиран от #26

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 21 Отговор
    Г-н Стефанов, прав сте, но докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...
  • 19 ценов

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А уточнете се,кой е истинският град,този ли който знае влашки или този който срича на румънски,че ни писна от вас!

    Коментиран от #29

  • 20 1234

    12 3 Отговор
    Киро парапета на 20 години живееше в Брюксел ,горд собственик на финансова къща,където се обработваха руски капитали,после отиде в Канада точно заради тоя бизинес,
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 1 Отговор
    Шиши?
  • 23 Някой

    2 4 Отговор
    Русофилисттаак ,так так ще да е
  • 24 ДОЛУ

    5 6 Отговор
    МОЧАТА
  • 25 Моряка

    11 2 Отговор
    Ами Огнян Стефанов нали беше завършил Военно политическото училище за военни журналисти в гр. Лвов,СССР.Там приемаха без да се афишира, главно синчета на тоз и оня.От там излязоха и чудесни бъдещи личности и професионални литератори,като Николай Петев, Цвятко Дончев,но и доста фурнаджийски лопати -ренегати ,упорито, със зъби ръфайки Русия, за да се забрави миналото им.Като Автора, като говорителя на Атлантическия клуб Васил Данов.Боклуци, сър!
  • 26 Че къде нямат

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "ценов":

    Път Рушлямистите.
    Даже и църквата е на КГБ.
  • 27 Този институт в Лвов има и Военни

    2 1 Отговор
    Специалности и Граждански, сградата е една! Пред Югозападната врата на Института има голям паметник на Степан Бандера, някъде към 8-9 метра??? За живущите в тоя Район е Национален герой, за( Някой) и то около Лвов????
  • 28 Много

    6 2 Отговор
    Приказки, но някой някога ще каже ли имената на кукловодите?
    Кои са тези които стоят в сянка и контролират нещата, поне две имена дайте.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ха-ха-ха...

    9 1 Отговор
    Да се готви тиквата. (Да не се сърди на никого, на Велик ден сам си духна свещичката...)
  • 32 Лазо

    4 1 Отговор
    По логиката на автора, това, което остава недоизказано е, че са наред Шиши, Тиквата и накрая Доган, за да се прекъсне веригата. Или само Тиквата и Доган, а Шиши временно заема "поста" на Доган в мафията, и така до следващия. Във всеки случай устите на знаещите прекалено много трябва да бъдат затворени, по възможност завинаги.
  • 33 Иииии

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "СЕЛЯНИН":

    Маи и ти си от списъка? Хубаво е че поне имаш акъл да знаеш че нещата са измислени отдавна.
  • 34 СПОРЕД СПИСЪКА СЛЕДВАЩИТЕ СА ВСИЧКИ ПАР

    1 0 Отговор
    ТИИ ОТ СГЛОБКАТА !
  • 35 ЩЕ СЪБОРИМ ПАМЕТНИЦИТЕ И НА ТЯХНО

    3 0 Отговор
    МЯСТО ЩЕ ПОНИКНАТ НА БОКЛУЦИТЕ ОТ СГЛОБКАТА !
  • 36 Дядо Добри

    1 0 Отговор
    Жалко за вожда на ГЕПИ ББ фон Банкя . Ще го думнат .мръсни джурналисти как пророкуват за бащицата на България !