Last news in Fakti

1 Декември, 2023 10:01 2 462 17

Юнкерите на Хитлер: там трябваше да се роди нацисткият елит

  • германия-
  • адолф хитлер-
  • нацизъм

Сградите били издигнати на един от хълмовете насред девствените гори по заповед на Адолф Хитлер - с цел там да се установи център за подготовката на "новия елит на арийската раса"

Юнкерите на Хитлер: там трябваше да се роди нацисткият елит - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Там е трябвало да бъде обучен новият нацистки елит. Но както научаваме от секретна справка на нацистки функционер от 1939 г., избраниците били предимно глуповати, а около 10% били изключени за пиянство и лошо поведение.

Регионът Айфел в западната част на Германия, близо до границата с Белгия, се слави с великолепната си природа и със своите живописни пейзажи. През 2004 година там е създаден и националният парк "Айфел". И точно в неговия център има място, свързано с тъмното минало - с времената на нацистка Германия. В периода между 1934 и 1936 година там е построен комплексът "Фогелзанг", предназначен да стане партийна школа - ковачница на кадри за нацисткия елит. Никой обаче така и не успява да изкара пълния курс на обучение.

Сградите били издигнати на един от хълмовете насред девствените гори по заповед на Адолф Хитлер - с цел там да се установи център за подготовката на "новия елит на арийската раса". Планирано е било във всеки випуск да има по 500 курсисти - т.нар. юнкери, а обучението да продължи три до четири години. То трябвало да съдържа лекции по "расова философия", предвидени били и занимания по каляване на духа и волята, както и по военно дело и дипломация.

В школата приемали младежи на възраст между 23 и 26 години, с ръст не по-малко от 160 см. Подборът се извършвал в съответствие с нацистката "расова теория", която била основна дисциплина наред със спорта. Решаващ критерий за приема не били интелектуалните способности, а произходът от семейство от средната класа. Към документите е трябвало да бъде приложена и справка за "арийско потекло".

Пиянство и лошо поведение

Сред другите изисквания, наред с това за 100-процентово зрение, били антисемитските убеждения и готовността безкомпромисно да се служи на Адолф Хитлер. Само че, както сочи секретна справка на високопоставен нацистки функционер от 1 юли 1939 година, тези "избраници" били предимно глуповати и негъвкави в интелектуален план. За краткото време на съществуване на школата около 10 процента били изключени за пиянство и лошо поведение.

Адолф Хитлер не проявявал особено внимание към подготовката на бъдещия си елит в Айфел. Посетил "Фогелзанг" само два пъти, и то във връзка с партийни конференции, които се провеждали там. Чест гост в комплекса обаче бил Херман Гьоринг. Той пристигал с разкошната си униформа и обичал почестите, които му оказвали. Всъщност идвал, за да половува в околните гори.

Строителството на "Фогелзанг" било поверено на архитект Клеменс Клоц, а финансирането се извършвало със средства, конфискувани от независимите синдикати и работодателски обединения. Темповете на строителството били повече от високи. Общата площ на всички помещения във "Фогелзанг" била 50 000 кв.м., като повечето постройки са се запазили почти непокътнати до наши дни.

Как е протичало обучението

Денят на юнкерите започвал в шест сутринта с гимнастика, в седем имало проверка. От 8:00 до 10:00 било времето за семинари, а след тях - два часа доклад в голямата зала. Във втората половина на деня отново се провеждали физкултурни занимания, вечерта имало още два часа занятия.

Тържествените проверки на юнкерите се провеждали под открито небе на поляната, близо до Паметника на факлоносеца. Надписът на монумента гласи: "Вие сте факлоносците на нацията. Вие носите напред светлината на духа в борбата за делото на Адолф Хитлер".

През есента на 1939 година обаче юнкерите напуснали "Фогелзанг" - изпратили ги на фронта. Дори първият випуск не успял да завърши обучението си. Около 20 души от общо 1500 курсанти били обвинени по-късно за военни престъпления.

По време на войната и след нея

След началото на войната във "Фогелзанг" най-напред били настанени войници от Вермахта, след което започнали да евакуират там жени и деца от разрушените градове в околните области. През пролетта на 1945 година британските войски завзели "Фогелзанг" без бой, а преди това - докато комплексът известно време пустеел - местните жители успели да измъкнат почти всички мебели.

Впоследствие съюзниците от антихитлеристката коалиция решили да използват "Фогелзанг" като казарма, превръщайки съседната територия в тренировъчен полигон.

През 1950 година британските части напускат "Фогелзанг" и предават комплекса на белгийските партньори от НАТО, които остават там до 2005 година. Белгийците възприемат "Фогелзанг" като исторически и архитектурен паметник - възстановяват някои от разрушените сгради и дори изграждат гарнизонен киносалон. След изтеглянето на белгийските части комплексът преминава под управлението на германските власти, а от 2006 година е отворен за посетители. Днес годишно го посещават около 300 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БСП за България и Радев

    20 15 Отговор
    Сега отново се пада на Русия да освободи света от нацизма в Украйна и Европа. Бавно но методично Искандерите, Кинжалите и Точка У се справят със историческата мисия
  • 2 Механик

    19 7 Отговор
    Много любопитна статия, но не разбрах какъв е резона, че да бъде публикувана.

    Коментиран от #4, #16

  • 3 Смятай ти с какви статии се занимават от

    14 9 Отговор
    Пропагандата ЦРУ Зеле
  • 4 Резона е пропаганден

    16 9 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Лека полека да ти бъркат в мозъка. Тази ЦРУ медия си публикува директно тук.
  • 5 Хохо Бохо

    11 9 Отговор
    Таке беше и с Десен сектор и Азов, там трябваше да е новият нацистки елит. Лошият Путин си занули и заземи за вечни времена
  • 6 СЕГА

    9 11 Отговор
    НАЦИТАТА СА В УК И СЕ ПОДКРЕПЯТ ОТ СПЯЩИ КЛЕТКИ ЕС ЕК ФАЩ
  • 7 Реалистикус

    15 3 Отговор
    Ако не беше направил концлагерите историята вероятно по друг начин щеше да говори за нацизма и това им е най-голямата грешка.Макар,че да избиеш 2 млн виетнамско население изсипвайки напалм над главите им не го намирам за нещо по различно от действията на нацизма.Всеки сам може да прецени кой какъв е,защото историята и фактите в днешно време могат тенденциозно да бъдат изопачени.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Име

    1 2 Отговор
    Чист фанатизъм, впрочем цялата работа при Хитлер е - че той е осъзнавал, че повече от няколко години - едва ли ще му издържат на каквито и да прави заигравки - просто е щял да стане скучен.

    Затова е сътворил военни конфликти, да има екзалтация и т.н. Ма май е изпуснал работата от контрола.
  • 10 МАЙ МАЙ....🤔....

    4 1 Отговор
    КОРЕНИТЕ НА ШИ ШИ 🐖..СА ОТ ТОЯ КРАЙ..
  • 11 дебела кратуна

    4 1 Отговор
    Представете си чичо колко дълбоко им е бил бръкнал в г//а с идеологията си, щом вече почти 80 години не спират да плюят и напомнят колко "лошо" щеше да ни бъде, ако беше спечелил войната..
  • 12 Плебса в територията е под 160 см

    4 1 Отговор
    Конници от средна Азия. Нямаше да приемат нито един в тази школа.
  • 13 !!!?

    10 5 Отговор
    Лилиутин тъкмо отговаря на хитлеровия стандарт - 160 см...а по жестокост го надминава !!!?
  • 14 !!!?

    10 5 Отговор
    Двореца на Путин - удивителна прилика с центъра "Фогелзанг" на "Хитлер" !!!?

    Коментиран от #15

  • 15 БСП за България и Радев

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "!!!?":

    Жалък си. Ти си като тия "историци", които казват че Сталин, заедно с Хитлер си били поделили Полша. Всякакво сравнение на другарят Путин с Хитлер е безпредметно и жалко. Истинският Хитлер е Зеленски
  • 16 Сандо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Ами трябваше накрая да добавят,че много са приютени на Запад.
  • 17 Фюрера

    0 0 Отговор
    Любимецът на нацията Един от великите личности живели на земята