Last news in Fakti

11 Декември, 2013 12:20 22 417 10

Скандални разкрития - "скрито-покрито" излиза наяве

  • скандални разкрития-
  • софийски университет-
  • унсс-
  • студентите говорят-
  • алкохол

Студенти разказват за простъпките на преподавателите си

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След скандалното видео, появило се по медиите миналата седмица, в което преподаватели от Софийския университет демонстрираха крайно неморално поведение в малките часове на нощта в същата тази институция, се появиха много въпроси, които според студентското общество не търпят отлагане. Видеото беше публикувано от "Ранобудните студенти", като този техен акт беше едновременно адмириран и осъждан. Мнозина търсят в него евтината провокация, други се съмняват, че това е опит за поредното разединение, но вече не на нацията като цяло, а на най-силната микро общност през последните месеци – студентската.

Причината за това се търси във факта, че именно студентите бяха тези, които успяха да се превърнат в своеобразна заплаха за управляващия елит със своята непредвидимост и непоколебимост. Трети смятат,че това е атака на учащите, които в безсилието си се агресират и озлобяват все повече и повече, което ги кара да се обърнат  вече не само срещу управляващите, но и срещу преподавателите, („повечето от които са политически обагрени”).

Социалната мрежа Фейсбук се взриви от коментари по темата. Отново се забелязаха две антагонистични мнения. Едните адмирираха показването на „малките тайни” публично, отчитайки това като единствен начин за изобличаване на поредния проблем в държавата, докарал ни „до това дередже”. Не бяха малко обаче и тези, които намираха нотка на така мразеното от българското общество „доносничество”.

Самите студенти също бяха разцепени на две с оглед на позицията, която приемат и защитават. Върпеки това те се обединиха около идеята, че в българското образование има много „скрито-покрито” и докато то не излезе наяве, нароът няма как да живее добре.

Скандалното видео се оказа мощно оръжие, което накара мнозина да говорят. След много проведени срещи със студенти от Софийския университет и Университета за национално и световно стопанство се оказа, че учащите са ставали свидетели и жертви на различни по рода си нередности, останали добре замаскирани, скрити зад имиджа на учебните заведения. Сега обаче, когато виждат примера на своите колеги - авторите на видео материала, те се престрашиха да говрят, разказвайки доста неприемливи неща. 

Изрично подчертвам, че студентите желаят да останат анонимни, защото се страхуват,че техните изповеди са в състояние да им навлекат много неприятности. В разговорите с тях мнозина отказваха да споменават конкретни имена, но на по-късен етап склониха да разкажат истината такава, каквато е, убедени,че изобличаването е единственото правилно решение, което е и последният шанс за промяна в положителна посока. Макар и убедени, че гласът им ще остане глас в пустиня, че към проблема няма да се подходи с необходимата сериозност и дълбочина, те застанаха зад думите: „ Ако не сега - кога? Ако не ние - кой?”

А ето и какво споделиха те.
 

1.  „Пиянството на един народ”

„За съжаление това, което се показа във видеото, не е прецедент. Отдавна е известно, че в историческия факултет пиянството на преподавателите е практика. Особено на тези, които са от катедра "Археология". В аудиторията на археолозите (кабинет 41А, който беше сниман в клипчето) сме виждали неведнъж алкохол.
 

Какъв имаш предвид? Как така сте го виждали?
Ами, доста често се е случвало по един или друг повод шкафовете на бюрото да не са затворени и там си се виждат бутилките.
 

Какви са тези бутилки? Колко са?
О, не знам точно колко са, но са повече от една. А какви са - не зная със сигурност, но са твърд алкохол. Предполагам водка, защото археолозите пият предимно водка.
 

Откъде знаеш,че тези бутилки са на преподавателите, а не на студентите от катедрата?
Няма как да са на студентите и да стоят в бюрото на преподавателите. А и няма, как ако са на студентите, преподавателите да не го направят на въпрос. Знаем ,че са техни. Ставало е дума за това. Всичките от тази катедра пият много. За тях СУ е кръчма.
 

А идвали ли са пияни на лекции и упражнения?
Чак пияни аз поне не знам. Не съм виждала да са пияни.
 

А подпйнали?
Предполагам, че да, но не мога да съм категорична.
 

Виждала ли си преподаватели да пият в университета ?
Да. Редовно се случва да видиш преподавател да пие в кабинета си. Там си има бутилки. Както казах, това не е прецедент. Знае се и никой не го крие. Просто не се коментира.
 

Във видеото се вижда професор от историческия факултет - проф. д-р Рабаджиев. Това първият случай, в който пие в университета ли е?
О, не! В никакъв случай. Аз самата не мога да разкажа много за него. Но има хора, които са наясно, защото са виждали много неща. Единственото, което знам със сигурност, е, че в СУ си се организират запои между преподавателите. Рабаджиев може да не присъства на всички, но на някои от тях е там.
 

По телевизията Рабаджиев заяви, че е имал повод за почерпка. Тези запои, за които говориш, само по някакъв повод ли са или не?
(смее се) Винаги има повод - че е понеделник, вторник , петък, че идва зимата, че свършва зимата, че е зима, че има повече студенти на лекциите, че студентите са по-малко...Поводи да искаш.
 

А ти сещаш ли се за конкретни поводи, използвани като предтекст за подобно поведение?
Да. Миналата година имаше коледно парти в ректората. Ама студентско. То си беше уговорено за студентите от катедра "Археология". Беше скромно и с поставен краен час. По същото време отново в кабинет 41А седяха преподаватели, които пиеха, пушеха...купонясваха си хората.
 

Значи и студентите са пили в сградата, така ли?
Не, не, не. Работата е следната - когато има разрешение от ректора за подобни събития, тогава е позволено да се пие. Има си уговорка - партито ще се състои еди къде си, от толкова до толкова. На него могат да присъстват тези и тези хора. В случая беше за катедра "Археология". Охраната на входа беше инструктирана да пуска само срещу проверка на студентската книжка. Преподавателите нямат място там, защото издействаното разрешение от академичния съвет и ректора е за студентите. За случващото се по това време в университета отговорност носим ние. И въпреки това те си седяха и си пиеха в кабинет 41А.
 

Тогава имало ли е кой да ги помоли да напуснат? Вие празнуващите? Охраната?
Не. Никой не може да им каже нищо. Охраната знае,че са преподаватели и не може да ги бутне. А пък ние от позицията си на какви ще ги гоним? Това са преценили да правят, това правят”.

/студентка в СУ. Учила в специалност „Археология” , а сега учаща друга спецалност/

ххх

"Как стои въпросът с употребата на алкохол в СУ от преподавателите?
Зле. Много се пие и то не скришно.
 

Интересува ме ти виждал ли си преподаватели, които пият?
 Да. Много пъти. Това е практика да се пие в университета. Аз не знам защо хората толкова се учудиха на виеото.
 

Добре. Искам да ми разкажеш къде се пие, кога се пие, какво се пие и най-вече кой пие?
Почти всички преподаватели в катедрата пият. Пие се концентрат - водка с кола, водка със сок, водка с водка...каквото дойде. Къде - не знам всички места. Това, което аз съм виждал, е във въпросния кабинет 41А не веднъж, а и в собствените си кабинети. Аз лично не съм стоял посред нощите да дебна и не знам кой пие тогава и защо пие. Това, което съм виждал, е било в учебно време, докато все още има занятия в сградата.
 

Спомена 41А - кабинета, който го има и в клипа с Рабаджиев. Него виждал ли си го да пие преди?
Да. Отново в този кабинет. Виждал съм го. Те са цяла компания от катедрата. За съжаление не им знам имената на всички,за да кажа кои са, но си се събират регулярно на приказка и си пийват.


Ти  си запознат как стоят нещата в катедра „Археология”. Друг човек ми каза, че е виждал в бюрото в кабинет 41А бутилки. Как ще коментираш това?
Има, да. И аз съм ги виждал.
 

Какви са бутилките? Чии са?
Бутилки с алкохол. Това си е нещо като мини барче. Има и безалкохолни понякога. Правило ми е впечатление, че бутилките не са пълни, което означава, че се е пило, а едва ли някой ще си донесе отворена бутилка от къщи, за да си я сложи в шкафа за украса.
 

Добре де, чии са тези бутилки?
Е, откъде да знам. Не знам кой ги е купувал. Не знам и кой ги е донесъл. Знам, че са на хора от катедрата. В интерес на истината, бутилките са били различни, т.е. барът се зарежда постоянно. От тази гледна точка допускам, че е общ за всички преподаватели и те се грижат за пълнотата му, за да бъдат подготвени за всеки случай”.

/студент от СУ/

ххх

„ За нашия университет си се знае,че се порка яко. Ама не са само археолозите. Просто те бяха хванати на местопрестъплението. Филологиите могат да се похвалят със същото”.  

/студентка от СУ/

ххх

„Това реторичен въпрос ли е? Навсякъде се пие. И в УНСС също... Сигурен съм, да...Аз съм виждал кутии с бонбони в кабинети на мои преподаватели, бутилки с уиски. Все пак УНСС си извоюва абревиатурата Утре Носи Съответната Сума. Лично мои приятели са си взимали изпита с връзки, така че почерпката след това е задължителна.

А ти виждал ли си го с очите си? Виждал ли си преподавателели да пият в университета? Ако не, то откъде си сигурен, че се случва?
Не съм го виждал с очите си, но съм убеден. Ако не се случва, откъде на студенти ще им хрумне да дадат прякор на свой преподавател „водката” - Киро Водката? Даже наскоро отворих форума на УНСС и там един явно бивш студент беше питал „Абе Киро Водката още ли идва винаги пиян на лекции ?” и отдолу имаше отговор „Да”.
 

Спомена корупция. Можеш ли да ми кажеш нещо по този въпрос?
В УНСС я има в големи количества. Ако трябва да съм, честен и аз съм си взимал изпит по нестандартния начин, само че не съм плащал. Всичко става с връзки. За щастие в наше приятелско семейство мъжът е преподавател, та ми уреди нещата. Честно казано, не беше трудно. А даже си го взех и с повече от 3.
 

Ще ми кажеш ли кой е преподавателят?
То беше отдавна - преди 2-3 години, но беше по интелектуална собственост. Не се сещам за името на професорката. Май Бресничка се казваше, но не помня дали беше доцент или професор. 
 

Знаеш ли за други преподаватели, при които се минава по „нестандартния” (както ти го определи ) начин?
Знам от мои колеги, че са ползвали връзки за някои предмети. Не мога да гарантирам, че е вярно, но съм чувал от познати, че при М. Паунов се случват нещата и под масата”.

/студент от УНСС/

2.  Тютюн, но не по Димов, а по университетски

„Нещо страшно е тук. Всеки втори преподавател пуши в сградата. Аз лично не съм виждала в почивките преподавателите да са в двора или на входа, а доста голям процент от тях пушат. Виждала съм супер много преподаватели, които си пушат по коридорите, в кабинетите - навсякъде в общи линии. Основното място за пушене е на стълбището в южното крило в Историческия факултет.

Скришно ли го правят? Имам предвид съобразяват ли се с това, че минават студенти оттам?
Не, те са спокойни. Това не е от сега, а от много отдавна. Изобщо не им прави впечатление. Даже доц. Лещаков пуши по време на лекции.
 

Как така?
Ами докато ни преподаваше, си палеше цигара по време на самата лекция. Приканваше и който иска от студентите също да си запали.
 

Докато сте в залата по време на самата лекция?
Да, абсолютно. Всеки път пушеше поне по две цигари на лекция”.

/студентка от СУ - 2-ри курс/

ххх

„Да. Така е. Лещаков преподаваше и на мен и потвърждавам, че е така. По коридорите си се пуши стабилно”.

/студент от СУ /

ххх

„В УНСС пушенето не мисля,че е кой знае какъв проблем. По коридорите не съм виждала преподаватели да си позволяват да палят цигари, макар че в кабинетите си - да.
 

Кои преподаватели си виждала?
Ами минавайки покрай кабинети, чиито врати са открехнати, съм виждала, но не ги познавам всички. Сега се сещам, че в кабинета на гл.ас. Александър Стоянов се пушеше.
 

Виждала ли си го?
Мисля, че да, но не съм сигурна. Веднъж преди време бях ходила до неговия кабинет и вътре беше лисичарник. Можеше да припаднеш просто. Беше сам вътре. Сега не се сещам дали държеше запалена цигара в ръката си, но както казах - беше сам, а и имаше пепелник на бюрото. Така че може да се приеме, че съм го виждала.
 

Някой друг?
Има една, която редовно пуши и то на отворена врата, ама не знам каква е - преподавателка ли или... Стаята й е на първия етаж в новия корпус - като влезеш от входа и първата врата веднага в дясно. Мисля, че беше русолява жена, но не съм убедена. Нея специално съм я виждала поне 10 пъти да пуши на вратата си, като я е отворила вероятно да се проветрява, така че да одимява целия коридор. Виждала съм и много други, но за тези се сещам на прима виста, защото при Стоянов беше адски задимено, а пък тази съм я виждала нееднократно. Иначе ако се поразходиш из университета и чукнеш на 10 произволни врати, които не са аудитории, в 6 от тях сигурно ще видиш пушачи с цигари в ръка...е, или ако нямат цигари в ръката, то със сигурност ще има пълен пепелник пред тях (смее се).”

/студентка в УНСС/

ххх

„Аз специално имах голям проблем с това. Аз имам физически проблем, както се забелязва (момичето е с церебрална парализа) и имам нужда от условия. В общи линии, не мога да ползвам обикновените тоалетни. Затова в УНСС има такива за инвалиди. Те са отделни помещения с врата, вътре в обикновените тоалетни. За да не се ползват от другите, вратите им се заключават, и има звънец, който се предполага, че като го натиснеш, чистачка ще дойде да ти отключи. Първоначално имах проблем с ходенето до тоалетна, защото чистачките са до ранния следобед на работа, а аз съм имала лекции до 22.30 ч., което автоматично означава, че не мога да ходя до тоалетната при нужда.

Както и да е, впоследствие измолих да ми се извади ключ - писах молби, обяснения и т.н. Беше ходене по мъките, но ми дадоха. Лошото е, че инвалидни кабинки няма във всичките тоалетни в университета и ми е отнемало по 15 минути да стигна от стаята, в която имам лекция, до другия край на университета, където има такава, и да се върна обратно. Та, да се върнем на пушенето. Тези инвалидни тоалетни, по правило предназначени за хора в затруднено положение като мен, се ползват за пушилня и склад.

Всеки път като ходех там, намирах платмасови чаши от кафе, цигари, вестници и т.н. А колко беше задимено....На първия етаж в новия корпус между мъжката и женската тоалетна има помещение за чистачките. Веднъж отидох учтиво да ги помоля да не пушат в тази тоалетна и ако може да си събират нещата. А, сега се сещам, че в тоалетните съм виждала и закачени на закачалката якета, палта - като гардеробиерна. Те не само че не отрекоха, че пушат там, ами дори ми се развикаха за наглостта.

Много пъти... всъщност всеки път, когато ходех там, тоалетните все бяха задимени и претъпкани с чужди вещи. А отделно в помещението за чистачките също се пуши. Те си пушат на отворена врата, защото в стаичката май няма прозорци и става много задимено, особено когато се съберат на приказка 3-4 жени. Мина се време. Аз продължавах да им дишам дима и т.н. Но един ден се претрепах в тоалетната, защото тия вестници, които четат и оставят там, бяха на земята (чистачките ги е домързяло да ги вдигнат) и от снега, който беше валял, се бяха намокрили. Съответно аз се хлъзнах и паднах.

Понеже няколко пъти вече бях говорила с тях по този върпос, реших да се обърна към по-висока инстанция, защото така не можеше да се продължава. Пак писах обяснения, глупости. Нещата не се подобриха, но за сметка на това чистачката, която най-много бях обвинявала, ме видя един ден и почна да ми крещи как съм могла да изклюкаря, че е пушила, какъв ужасен човек съм била, обиждаше, викаше - ужас.

Относно пушенето - това ми е най-силният спомен, защото съм била потерпевша. Нямате си идея какво е да се пуши постоянно в тоалетна кабинка без прозорци и да не се проветрява никога, защото постоянно вратата е заключена. И като ми се наложеше да ходя там, само си представях как ще дишам и ми призляваше, но няма избор. Иначе онази, за която говори и другото момиче - от първия етаж в новия корпус, и аз съм я виждала да пуши доста пъти. Абе като цяло, май само за студентите е забранено да пушат (смее се).
 

Какво се случи, когато си писала оплакване? Ти до ректора ли го писа?
Да, но да стигнеш до него е невъзможно. Вероятно защото не му се занимава с бъдещи емигранти, каквито той мечтае да бъдем (смее се). Какво се случи - нищо, нали това казвам. Нищо не се промени. Те пак си пушат, тоалетните до последно си останаха ужасно недостъпни за хора в моето положение и така. Аз не съм обяснявала за преподаватели, които съм виждала да пушат в оплакванията си, защото никой нямаше да ми обърне внимание.

Ти самата си пушач, нали?
Да, аз пуша. Но, разбира се, за мен няма такива привилегии. Аз си хващам канадките, обикалям половин час стълбища и коридори, докато излезна на кучия студ и така. Все пак коя съм аз - някаква тъпа студентка.

Сещаш ли се за някакви други нередности, които са се случвали, за които можеш да ни разкажеш?
Сещам се за много нередни неща, но те не са ча-а-ак толкова фрапантни. Като цяло образованието в УНСС, а и не само, е под всякаква критика. Условията не са добри, преподавателите не се държат адекватно в много от случаите, вътрешният правилник важи само за студентите, а персоналът е богопомазан. Ей такива работи, но тях ги има навсякъде.

/завършила бакалавър тази година в УНСС/

3. Други небивалици
 
„Сещам се за доста интересни случки, свързани с още по-интересни персони. Например, един асистент по икономика - Игнат Тодоров. Той ни караше да го наричаме „Гепарда”. Разбирам, че беше млад и див (смее се), но академичната среда не е място за подобен род изпълнения. Гепарда може да му вика жена му в леглото, но не и да го очаква от студентките си”. /УНСС/

ххх

„Имахме един преподавател по индустриални отношения - Евгениев май се казваше. Лекциите ни при него бяха по 3 часа по програма, но той ни държеше максимум по 40 минути, ако изобщо благоволеше да дойде. А и редовно ни мотивираше да учим този предмет с думите, че той сам умира от скука, няма какво да ни каже и изобщо не му се преподава. После си изчиташе слайдовете от презентацията, която си беше направил и си заминаваше. От този предмет не научихме нищо. Ей такива трябва да ги уволняват директно. Не само че не ти помагат да научиш нещо, ами те карат и да се отвратиш от тях, от предмета, от университета, от цялата система”. /УНСС/

ххх

„Оф, за съжаление не се сещам за името на този преподавател. Как ми избяга от главата... ама беше по политически анализ. Та тоя ни забраняваше да ходим до тоалетната. Всеки път като влезеше в лекция, заключваше вратата и няма мърдане - закъснелите не ги пускаше, но не пускаше и тия, които имат физиологични нужди. Опитахме да му обясним, че няма никакво право да го прави, а той заплашваше, че „ще видим на изпита кой какво право има”. /УНСС/

ххх

„Гл.ас.д-р Биляна Михайлова Иванова - тази надминаваше и най-смелите ми фантазии. Понеже имала непоносимост към парфюми, забраняваше категорично на момичетата да ходят на лекции с дезодорант или парфюм. Когато усетеше някаква миризма или ни гонеше, или отваряше прозореца да се проветрява. Аз разбирам, че може да има алергия (надявам се да е така, защото ако е обикновена „непоносимост”...), но все пак... Ако наистина не й понасят парфюмите, какво прави на този пост в университета? Ние си плащаме, за да учим там, което означава, че тя трябва да се съобразява с нас, а не ние с нейните странности. Бих приела, ако беше помолила учтиво, но тя крещеше всеки път, когато й замиришело. Да не говорим, че няма право да гони никого, или в краен случай само когато има нарушаване на правилата за етично поведение”. /СУ/


ххх

„Не съм доволна от много преподаватели. Първо се сещам за това, че много от тях са с манталитет на учителки в основното или максимум в срдното образование. Например Диана Атанасова, която ми преподава  старобългарска литература. Всъщност основният проблем се корени именно в думата „преподава”. За съжаление, за все по-малко хора в този университет може да се каже,че „преподават”, т.е. ,че си вършат работата, за която им се плаща.

При нея имаме и лекции и упражнения. Предплага се, че на лекциите се преподава нещо, а на упражненията се упражнява. Да, ама не. Тя не ни преподава нищо, а очаква от нас сами да се подговяме и като отидем, само ни препитва. Ако случайно не си се подготвил, започва да те хока като малко дете. Реално ходенето на занятия при нея е безсмислено, защото ти така или иначе трябва да се готвиш сам, което можеш да направиш и от къщи.

Такива са масово преподавателите. Освен това при нас, в Софийския, нещата са много остарели и вече не действат както се очаква. Нямаме учебници, както е при колегите от другите ВУЗ-ове, а трябва да обикаляме библиотеки и, ако имаме късмет - да си намерим някаква литература (казвам някаква, а не подходящата). За да се подготвим за изпит, трябва да си снимаме от тази „някаква” литература материали, които обикновено са пръснати в тонове книги, половината от които не могат да бъдат намерени. А на всичкото отгоре от всяка книга имаме по няколко странички, което прави нещата още по-трудни.

В НБУ знам, че им подсигуряват учебниците. Да, там си плащат доста, но и ние не сме тук безплатно. Администрацията ни също е под всякаква критика. Сигурно сме единственият университет, в който, като се записваш, администраторката те търси в огромната книга, където всичко се пише на ръка. Специалностите не се модернизират спрямо изискванията на пазара на труда, преподавателите ни се пропиват, методите на преподаване са остарели. Този университет загива. За съжаление, лежи само на стари лаври". /СУ/

ххх

"Огромен проблем както за нас, така и за колегите от УНСС, е, че ни преподават политически пристрастни персони. Наистина не искам да споменавам имена. Надявам се да ме разберете. Не говоря само за хора, които са в политиката, но и такива, които са крайни симпатизанти на някои партии. Ужасно е, че прехвърлят пристрастията си и върху нас. На моменти имам чувството, че се опитват да ни препрограмират мозъците. Ако не си червен, вероятно ще си скъсан. Жалка история.

А после упрекват окупаторите, че действията им са политически насочени. А какви да са, след като всичко, което се преподава, е с политически (преобладаващо червен) привкус?! Имаме нужда от смяна на преподавателите. В УНСС също. Имаме нужда от смяна на парадигмите и идеологиите. От смяна на режима и промяна в начина на мислене. Иначе сме загубени, защото това, което забелязвам, е, че по-некритично мислещите студенти излизат червени под натиска на професорите. И така стигаме до омагьосания кръг на комунистическото възпроизводство в най-лошите му форми - тъпи, но упорити!" /СУ/

 

 



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    4 1 Отговор
    Че какво толкова като даскалите (доценти и профвсори) поркат. А студентите все въздържатели ли са? Че и аз като бях студен и аз съм се понапивал.
  • 2 Димо Димов

    5 1 Отговор
    Айде почнаха се глупостите. Все едно никой студент не е пил и ходил на лекции на сутринта. И като казвам ходил на лекции имам предвид СПАЛ на лекцията или премигвал колкото да не заспи. Да не забравяме, че дискотеките по студенски град са пълни всяка вечер. И сега тоя професор подпиинал оня тва направил. Само глупости се разправят колкото да има интрига.
  • 3 бати батев

    2 4 Отговор
    Преподавателите трябва да служат за пример,с поведението си в обществото а не да се държат като прасета.Нека се напиват вкъщи а не на работното си място

    Коментиран от #6

  • 4 Антонио Милев

    2 2 Отговор
    С Игнат Тодоров сме ходили на дискотека и той плащаше сметката. На всичкото отгоре преподава много разбираме и човешки. Това за гепарда го казваше на майтап, како се шегуваше когато види, че материала ни става скучен. Аз съм останал само с добри впечатления от момчето.
  • 5 Антонио Милев

    1 1 Отговор
    Съжалявам за правописните грешки, но ми се много спи, а нямаше как да не споделя мнение за човека.
  • 6 Georgi Enchev

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "бати батев":

    Ами и полицията трябва да е за пример но какво става с паркирването в София??Униформи,стикери,фуражки и други атребути само и само да паркирват и да не плащат.
  • 7 Tony Tsvetanov

    0 0 Отговор
    Пак някакви измислици се пишат. Ама те анонимни, ами страх ги е, не се знае от какво, има алкохол, но не знам колко точно, той е пил, но не мога да кажа със сигурност, ами аз не съм видял точно какво, но има някой който видял, най- вероятно няма да е дочул. Пълни глупости пишете, че няма накъде. Хора събудете се, отидете на училище, а който ходи на работа да си я върши както трябва.
  • 8 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Във всичко това няма нищо скрито и покрито. Това са си всеизвестни неща, никой не ги е крил, никой не чува в момента нещо ново. Няма никаква сензация в това. Също така няма как цялата държава да се разкъсва от вътрешни противоречия, да няма никакво направление и кауза, а в образованието всичко да е наред.
    Цялата тази статия е опит за отклонение на вниманието от истинските проблеми пред държавата. И може би опит за някаква утеха на самите студенти- че някой ги е чул, че им е обърнал внимание. И какво от това? То че няма нищо да се промени- няма. Но ако би се променило какво от това? Какво ако спрат да пият, да пушат или ако започнат да преподават по-добре? Вие не виждате ли, че това което се учи е толкова остаряла информация, че е абсолютно неадекватна на реалността? Просто си играем на някаква си наша игра тук в тази държава, и мислим, че правим нещо. Никой няма да ни остави да бъдем някой. Ние сме никои, ние сме предвидени за туристическа дестинация, в която да почиват по-хората от нас, които живеят в някой европейски държави-завоевателки, и същевременно трябва да бъдем буферната зона между ислямския свят и европейския. Това ни е отредено, и нищо друго няма никой да ни позволи да направим.
  • 9 Балин

    0 0 Отговор
    Аз съм изкарал две части на Висша математика в УНСС при Киро Водката, който ни водеше упражненията и нито веднъж не съм го виждал пиян! Мисля, че това е мит. Самия той, когато ни се представи за първи път ни каза името си и добави: " ...по-известен съм като Киро Водката, но и аз незнам защо?! аз водка не пия!"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.