28 Октомври, 2024 23:01 842 16

Бира, водка и "патрончета": Без алкохол в Полша не може

  • алкохол-
  • алкохолизъм-
  • полша-
  • бира-
  • водка-
  • патронче-
  • варшава-
  • поляци

В Полша понякога е по-лесно да се намери алкохол, отколкото хляб. Хората предпочитат бирата. Експерти по зависимостите и местни политици призовават за държавна подкрепа в борбата с алкохолизма.

Бира, водка и "патрончета": Без алкохол в Полша не може - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През септември в търговската мрежа в Полша се появиха пликове с напитки, приличащи на плодови сокове за деца, но със съвсем друго съдържание – коктейли с водка. Снимката на лъжливите "сокчета" бе разпространена в социалните мрежи и предизвика множество коментари: дали така алкохолът изглежда по-безобиден? Както и – дали по този начин децата и младежите, които искат да си купят сок, не биват подтиквани към консумацията на алкохол?

Макар че в Полша продажбата на алкохол на лица под 18 години е забранена, политиците реагираха и разкритикуваха новите опаковки. Премиерът Доналд Туск заяви: "Това няма как да сработи тук".

Те са навсякъде – малките шишенца с алкохол

Както казва пред ДВ общинският съветник от Варшава Кшищоф Даукшевич, пластмасовите опаковки дават на хората възможност по-лесно и по-незабележимо да купуват и да пият алкохол. По сходен начин стоят нещата и с т.нар. "патрончета" от 100 и 200 г.

Те се предлагат в Полша навсякъде, като заради размерите си са лесни за транспортиране и дават на зависимите от алкохола дискретен и удобен достъп до онова, към което са пристрастени. В Полша ежедневно се продават над един милион такива шишенца, особено в ранните сутрешни часове.

Според Даукшевич проблемът с тези шишенца е голям – те се намират ежедневно по пейките, по спирките, в саксиите. Експертът споделя, че не би се учудил, ако започнат да се намират и по детските площадки, тъй като биха били удобни за родителите, които са алкохолици.

Между четири и пет милиона поляци пият прекомерно

Здравният институт в град Ченстохова е на мнението, че броят на зависимите от алкохола е между четири и пет милиона души. Тези, които имат нужда от терапия, вероятно са около един милион, но само 15 процента от тях се лекуват.

"Все повече от зависимите от алкохола в Полша са т.нар. функционални алкохолици, които успяват да прикрият зависимостта за дълъг период от време", казва пред ДВ терапевтката д-р Катаржина Иваницка. "Само преди 15 години профилът на пациентите изглеждаше по следния начин – женен мъж, със средно образование, на 45-55 години. Докато днес в лекарските кабинети идват все повече млади пациенти."

Това става, макар че като цяло броят на младите алкохолици спада. Но пък расте броят на пиещите жени. "Често съотношението между мъжете и жените при груповите терапии е 50:50", посочва Иваницка.

От водка към бира

През последните две десетилетия начинът на пиене на поляците се промени. Във времената на комунизма предпочитана беше водката, докато през 1990-та година постепенно се премина към напитки с по-ниско алкохолно съдържание като бирата и виното. Днес леките бири категорично са най-популярните.

Но това не означава, че поляците пият по-малко алкохол. "През 2022 г. са били изпити по 9,3 литра чист алкохол на човек, докато през 2001 г. същият показател е бил 6,6 литра", казва терапевтката Иваницка пред ДВ. С тези данни Полша се класира малко над средното равнище за Европа, което е 9,2 литра чист алкохол на човек.

Интензивна реклама и обществен натиск

В полското общество все още е нещо много необичайно да не се пие алкохол изобщо и на служебни партита например се гледа странно на тези, които си поръчват безалкохолни напитки. Разрешена, при това с ограничения, е само рекламата на бирата, но в интернет могат да се намерят и много реклами на високоалкохолни питиета.

Определена роля играят и супермаркетите със своите промоции, предлагайки например половин литър водка за 9,99 злоти (2,32 евро). Но и без специалните намаления алкохолът в Полша е относително евтин.

Експертите по зависимостите критикуват най-вече лекотата, с която може да се набави алкохол – той се продава навсякъде. Затова местните власти се опитват да ограничат достъпа до алкохола, забранявайки нощната му продажба. "Необходими са законови промени, за да се забрани продажбата на малки шишенца и да се въведат ограничения през нощта", казва варшавският общински съветник Даукшевич. Иваницка пък смята, че на алкохолните напитки трябва да се наложат по-високи данъци. "Важни са също психологическите разяснения и изтъкването, че безопасна доза алкохол няма."

Автор: Моника Марграф


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    5 15 Отговор
    Де е минал Альоша всичко се е алкохолизирало.

    Коментиран от #7, #15

  • 2 Последния Софиянец

    13 6 Отговор
    И тях янките ги изтребват като индианците с евтина огнена вода, отнемане на земята и добитъка и изкуствени болести.

    Коментиран от #16

  • 3 Пръц

    6 8 Отговор
    Тези са много изостанали, пиянството в България е национален спорт. Има повече пиене от храна в магазините.
  • 4 Само в

    7 3 Отговор
    Полша ли.....
    И аз България без водка не мога.
    А без вода мога.
  • 5 Любо

    12 2 Отговор
    Въобще не ни интересуват полските боклуци....винаги са били пропаднали пияндета презирани от всички по света....
  • 6 Мъжа на урсула

    8 0 Отговор
    Аматьори са в пиенето. Бързо се напиват. А патрончета отдавна има и в България
  • 7 И ти си излязъл

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    от една алкохолизирана фарамутка и ти личи.

    Коментиран от #14

  • 8 Аман

    12 1 Отговор
    "средното равнище за Европа, което е 9,2 литра чист алкохол на човек."

    В нашия вход е малко по-малко, но за седмица.
  • 9 Факт

    2 1 Отговор
    Някои се впиянчват от стиснатост!
  • 10 Анонимен

    0 1 Отговор
    Дунава!
  • 11 Аз съм веган

    3 1 Отговор
    Руснаците си мечтаят да могат да пият като поляците.

    Коментиран от #12

  • 12 А ти си

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аз съм веган":

    мечтаеш всеки ден да има reйпаради.
  • 13 Тираджия

    1 0 Отговор
    Щото пък у нас хич няма!
  • 14 Ха Ха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "И ти си излязъл":

    Руския слуга как се засегна като видя брат си Альоша! Какви продажници има на тая територия не е истина.
  • 15 Про Стачка

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Незнам Альоша да е минавал през Англия , Ирландия , САЩ и Авсрталя ! Горкия поляк е едва на 13то място а Альоша го няма дори в топ 20 .
  • 16 Про Стачка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Хайде сега глуписти ! Поляците още от 15ти Век правят водка а ти ми пишеш за някакви американци и индианци ! Неставай смелен