Last news in Fakti

6 Декември, 2023 10:01 2 123 46

"Демократична България" поема курс надясно?

  • демократична българия-
  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • христо иванов

Как трябва да се разбира това съобщение и какви промени могат да се очакват в политическото пространство

"Демократична България" поема курс надясно?  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Демократична България" даде заявка, че поема курс надясно. Как трябва да се разбира това съобщение и какви промени могат да се очакват в политическото пространство. Коментар на Веселин Стойнев.

"Демократична България" поема курс надясно? ДБ се връща в център-дясното пространство? Не, тя и досега не се е отмествала много от оста си на въртене, по-скоро цели да заеме по-видимо място сред планетите в политическата слънчева система, за да не изглежда като луна с отразена или приглушена светлина.

Особено след неотдавнашната поява на нови политически планети и промяната в геометрията на ляво-дясното измерение. Самата коалиция ДБ идеологически покрива широк дясноцентристки спектър – с екологичното „Зелено движение“ най-вляво, либералната „Да, България!“ в центъра и консервативната „Демократи за силна България“ най-вдясно.

С появата на „Продължаваме Промяната“ обаче, която е със социал-либерален уклон, всички в ДБ се отместиха вдясно. Или изглеждаше, че се отместват, а заради тоталната доминация на ПП в коалицията ПП-ДБ, ДБ по-скоро олевяваше. А ръмженето и недоволството на части от стария най-десен електорат на ДБ тихо се усилваше с ръста на неизбежните новобрански грешки на ПП и на неизбежните компромиси на „сглобката“ с ГЕРБ.

Изгодно и за ПП одесняване на ДБ

„Одесняването“ на ДБ всъщност е взаимоизгодно за цялата коалиция ПП-ДБ. Защото след електоралния си спад, но и успешно задържане на позиция като втора политическа сила, тя има нужда от разширяване на ветрилото си. Формациите в нея са стигнали до положение на идейна полуразличимост. С появата си ПП даде нова енергия на т.нар. градска средна класа, но и спечели влияние сред хора с по-аморфен социален статус и електорална биография.

В същото време тя изсмука потенциал от по-старите формации в ДБ, докато при бързото политическо развитие в последните две години сама не се оказа преждевременно остаряла и нуждаеща се от презареждане. Което отново може да е в ляволибералния спектър, както за партньорите ѝ от ДБ е логично да се върнат към по-отчетливо позициониране в център-дясно. С това ПП ще има и историческата заслуга да бъде първата по-голяма евроатлантическа формация в център-ляво сред морето от проруски средни и малки ляво-патриотични формации. И да търси електорален рестарт с по-социални послания, укрепвайки с това и геополитическия мост с ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Идеологическите основи

С появата на коалицията ПП-ДБ малката коалиция ДБ стана трудно различима в съставките си, които останаха важни главно за партийните структури. Избирателите отдавна не се интересуват дали някой е от „Да, България“, от ДСБ или от „Зелените“. Още повече, че и исторически в тези съставки от самото начало е налице някаква идеологическа перверзия. ДСБ се появи като представител на автентичната и главно столична градска десница, като значителна част от нейните поддръжници бяха не десни носталгични консерватори, а десни либерали.

„Да, България“ даде по-ясен идеологически облик на тази либералната основа, докато сама не започна да бяга от троцкистките уклони на днешния глобален либерализъм, въоръжил се последно с кенсъл културата и докарал консерватизма едва ли не зорлем на мода, включително и у нас. С новото си ръководство пък „Зелено движение“ е на път бързо да се върне към левичарските форми на екологизъм, с което може само да улесни раздялата с по-големите формации от ДБ, за които „Зелените“ винаги са имали несъразмерно спрямо електоралния си потенциал представителство в парламента и във властта.

Страхът от претопяване при трансформация „две в едно“

Така процесът на „одесняване“ на ДБ предполага създаването на единен политически субект от „Да, България“ и ДСБ – без структурно претопяване на двете формации в една той няма как да бъде завършен. Друг е въпросът дали изобщо ще започне и колко дълго ще продължи. Защото страхът претопяването да не е за сметка на една от двете партии е и исторически обременен – по-новият на общия терен винаги изсмуква от по-стария: ДСБ се появи и „за сметка“ на СДС, „Да, България“ – на ДСБ, ПП – на „Да, България“.

Затова лидери, ръководства и местни организации ще се дебнат взаимно за паритет на позиции и зорко ще следят кой чий е дълго време - дори след учредяването на единна партия. И вероятно в преходния период лидерството отново ще е от съпредседатели както в сегашната коалиция ДБ, националните ръководни органи и избираемите места в листите ще са по квоти от двете формации, а местните организации ще водят „партизански“ партиен живот. Най-бързо процесът на единение може да стане чрез единно партийно лидерство, но едва ли за лидер лесно ще се намери неутрален между „Да, България“ и ДСБ човек, който да не може да бъде причислен дори в по-далечната си биография към едните или другите.

Тактическите въпроси и стратегическата цел

Процесът на евентуалното обединение в обща партия на „Да, България“ и ДСБ ще бъде улеснен или ще се препъне в тактически въпроси за общо членство в общо европейско политическо семейство – на Европейската народна партия, в която сега е само ДСБ, или за общо явяване на евроизборите догодина заедно с ПП, за което настоява ДСБ. Дори такъв е и въпросът за опресняването на идейните платформи на двете формации. А задачата единната „Демократична България“ да се утвърди като водещ субект в дясноцентристкото пространство (за какъвто претендира да е и ГЕРБ) има повече имиджово значение.

Стратегическият смисъл на единението е ДБ да се стабилизира и порасне чрез увеличение на вътрешното потребление, ако заимстваме икономическа терминология. При конкуренцията на ГЕРБ и ПП тя не може да бъде по-масова народна партия, но пък, консолидирайки максимално собствения си потенциал, може да разчита на устойчивост и умерен растеж в българския политически цикъл. Който вече повече от две десетилетия залита все към нови големи политически проекти – НДСВ, ГЕРБ, ИТН, ПП, повечето от които обаче бързо се стопяват.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гечо

    37 2 Отговор
    Тези са такава долна гнЯс, че няма накъде. Надявам се да си получат заслуженото, заедно с измамниците от ГЕРБ и ДПС, затвор доживот!
  • 2 Петър

    25 3 Отговор
    ДБ ще станат ортаци с ГЕРБ, и ще свалят правителството.
  • 3 Хахахаха

    26 2 Отговор
    ДБ са комунисти, накъдето и да поемат!
  • 4 Динко

    27 3 Отговор
    Бойкикев, ако е десен, аз си режа главата.
  • 5 без имена

    22 0 Отговор
    който направи ала-бала , той ще управлява. и тук няма ляво и дясно. още по-вече , че гласуват малко хора.
  • 6 Бай Благой

    27 1 Отговор
    Заглавието ме подвежда към един въпрос: А досега "в ляво" ли са били?

    Коментиран от #8

  • 7 Емили с Тротинетката

    24 1 Отговор
    Ама те всички са у лево като мен?
  • 8 Прайда

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Благой":

    Бяха при нас на левия бряг.
  • 9 Васко Делчев

    29 1 Отговор
    Тези престъпници заедно с гуруто им Костов трябва да предприемат курс към затвора, не надясно...... Извършиха погром над държавата, която век няма да се съвземе....
  • 10 Абориген

    24 0 Отговор
    Тия не си намериха мястото, защото излишни, а понякога - вредни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Алфа херинга

    18 1 Отговор
    Имам един приятел при тях и сега ще ви обясня накратко за да България. Генералчето, тоест ДСБ, вече са с ПП, защото далаверата е голям. Ицко е изхвърлен в периферията, като има и къртици в собствената си структура, които донасят всичко на генерала. Зелените никой не ги брой за нищо.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Боклуци смотани

    21 1 Отговор
    Не ми се и коментира даже ....
  • 15 нннн

    20 1 Отговор
    Едни мошеници, накъдето и да поемат курса, си остават мошеници. Все едно ми е ляв или десен, или среден мошеник ще ме мами.
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    Че те досега на ляво ли се движеха❓‼️
    😀😀😀😀
  • 17 И аз че го местим

    7 0 Отговор
    Вдясно
  • 18 Не ме гледай какво правя

    16 0 Отговор
    Слушай какво ти говоря. Вчера бях розов, днес съм хлъзгав, утре ще съм десен.
  • 19 ТЕЗ ПОЕМАТ

    8 1 Отговор
    КАТО ПАРТИЯ КЪМ ОРЛАНДОВЦИ
  • 20 ДБ и Христо Иванов Пополиста!? Лобист на

    5 1 Отговор
    ЧСИ и Колектори!! ДБ поема ня Дясно, там ви чака дълбока канавка с Дере!! На следващите избори сте в Канавката, като тази преди Своге, долу е Искъра!?
  • 21 БгТопИдиот🇧🇬

    12 0 Отговор
    ДБ са сини комунисти троцкисти !

    най важното са такива каквито галето нареди от амбсадата
  • 22 ДБ и Христо Иванов Пополиста!? Лобист на

    6 1 Отговор
    ЧСИ и Колектори!! ДБ поема ня Дясно, там ви чака дълбока канавка с Дере!! На следващите избори сте в Канавката, като тази преди Своге, долу е Искъра!?
  • 23 Ден

    5 2 Отговор
    Минавам само да се изходя под статията дори не съм и я чел и няма да я чета !
  • 24 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Нека направим така,че на следващите избори ДБ и Пинокио да поемат курс към помийната яма.
  • 25 Това ще е

    7 1 Отговор
    За втори път надясно което ще ги върне обратно тоест в лявото пространство откъдето идва всъщност и самия Христо
  • 26 паралнята на Бойко

    7 1 Отговор
    Бардака на Баце с нов хамелионски трик.
  • 27 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    7 0 Отговор
    Е няма как отявлени комунисти да поемат надясно......
  • 28 Протестиращ

    12 1 Отговор
    Либерална партия отдясно?!? Това нещо като дървено желязо ли е?!
  • 29 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    9 1 Отговор
    НАЛИ СТЕ ДЕСНИ БЕ ЧОВЕК.
    КАКВО ПО-ДЯСНО ОТ ТОВА????
    МОЖЕ БИ ФАШИЗЪМ ИЛИ ТОТАЛЕН МОР ЗА ПРОСТОСМЪРТНИТЕ.
    ПЪТНИ СТЕ ВИЕ И ЦЯЛАТА ВИ СБИРЩИНА.
    ОЩЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ СТЕ АУТ ОТ ИГРАТА И ЩЕ СТЕ ПЪТНИЦИ КЪМ СОФИИСКИЯ ЗАТВОР.
  • 30 Аре улево

    9 1 Отговор
    Не може да има "десен курс" с комунистически HardWare с инсталиран комунистически SoftWare като БойКики, пекенез Танас, разните съветски (КГБ+ГРУ) възпитаници, комуфлирали се като "евро-атлантици"!

    Коментиран от #33

  • 31 Голям майстор

    9 1 Отговор
    Вече бяха в дясно. После отидоха "у лево". Сега пак искат в дясно. Колкото повече мърдаш, повече ти влиза!
  • 32 Не е прост

    5 1 Отговор
    Ристо!Сега ще поддържат Тръмп,оти се виде края на ЛГБТ-то във ФАЩ!!
  • 33 Аре улево

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Аре улево":

    Изпуснати: мургавият драгалевски заврен зет под домашен БКП-чехъл; Вили-Лилковци и Ванчо-Сотевци, .....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 куку

    5 1 Отговор
    пинг-понг , пинг-понг
  • 38 Сандо

    5 2 Отговор
    А аз им препоръчвам да поемат пътя към Дунава - а там кой в реката,кой в украината на предната линия - нали мечтата им е да окажат ценна и неоценима помощ на живите мъртви!?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 да да

    3 0 Отговор
    кога ще го лапните?!...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 сега десен станал

    2 0 Отговор
    ,ама първо го намирай,после го наместят и после айдеее....
  • 43 Ний ша Ва упрайм

    0 0 Отговор
    като до сега са я карали на ляво да преместят китката и позата на дясно хахахахаха отврат
  • 44 Дб поема курс

    1 0 Отговор
    към нищото!Повече парламент няма да помиришат,амерски измекяри!
  • 45 Нешка има грешка

    1 0 Отговор
    За мен, Зелените са дългата ръка на Газпром, разбирай Русия в България. Доколкото в момента моделът в Русия е десен, би могло да се очаква някакво одесняване на ДБ. Но каквото и да е, дали ляво или дясно, все едно. А този на снимката е индивида който ме кара да се въздържам от гласуване за ДБ.
  • 46 Деси

    1 0 Отговор
    Аз виждам ПП като "Младите Комунисти". Затова плаче Нинова защото и взеха избирателите. Интригата е дали Радем ще им отнеме от избирателите като закоравял комунист от "Старата Школа".
    А тези от ДС са едни такива никакви, дето не знаят къде да се дянат защото ни бизнес могат да завъртят ни работа да свършат. Единствената възможност за тях е политиканстване за да преживяват. За да се саморазправят с тях, трябва да подкрепим ИТН за мораториум върху субсидиите.