Last news in Fakti

8 Декември, 2023 13:00 2 891 15

Божидар Чеков: Събитие на годината!

  • ердоган-
  • мицотакис-
  • турция-
  • гърция-
  • мнение

Наследниците на двете враждуващи от векове империи си подадоха ръка след толкова кризисни ситуации, в които мирът между тях беше на косъм

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последно време добрите новини са толкова редки, че „побратимяването“ между Турция и Гърция подписано на 7 декември в Атина е истински коледен подарък както за двете страни, така за Европа, може би и за света.

Наследниците на двете враждуващи от векове империи си подадоха ръка след толкова кризисни ситуации, в които мирът между тях беше на косъм. Най-драматични бяха новите морски граници начертани еднопосочно от турския президент и които лишаваха Гърция от залежите от газ в Средиземно море. Втората криза беше емигрантската вълна към гръцките острови, която не беше предизвикана без турска намеса. Не само Гърция, но и целият Европейски съюз обвиниха Ердоган, че изнудва Стария континент, за някой и друг милиард повече от това което получава. Разгневен

Ердоган заплаши Мицотакис „Внимавайте, че може да ви окупираме само за една нощ!“

Междувременно Турция бе сполетяна от нечувано до сега земетресение, което отне живота на 50000 турци. Гърция без да се колебае се притече на помощ и това нейно поведение остави дълбоки следи в погледа на Анкара към Атина.

В самата Турция икономическата криза се задълбочава. С повече от 62% инфлация страната въпреки завидното си геостратегическо положение, не може да остане без чужди инвестиции. Милите очи, които Брюксел прави на Украйна за започване на преговори за влизане в Съюза със сигурност събуждат турските надежди за приобщаване.

Договорът за добросъседство подписан на 7-ми декември в Атина от двамата президенти няма да остане незабелязан от Брюксел. В споразумението е включено удвояване на стокообмена между двете страни от сегашните 5 милиарда на 10 милиарда в близко бъдеще. „Между нас няма никакъв проблем, който не може да бъде разрешен“! - не крие задоволството си Ердоган.

Един от тях е мюсюлманското население в Източна Тракия. Тази зона е населена с помаци, които говорят български,

но гърците предпочитат да поверят на турските имами и учители образованието им, с надеждата, че някой ден ще се изселят в Турция.

От вътрешно политическа гледна точка, двете страни разполагат в лицето на двамата политици, със забележително силни държавници. Настоящето им сближаване в името на мира и благоденствието на турският и гръцкият народи го доказват убедително. Те сложиха начало на съвсем нови отношения, без да искат разрешение от никой! Ердоган спечели изборите на косъм и е длъжен да убеждава и съответно да обединява привържениците и противниците си с конкретни резултати.

Мицотакис излезе победител, но без мнозинство в парламента, което да му позволи да действа. Той се отказа от победата си и се обърна отново към гръцките избиратели, поемайки риска да не бъде преизбран. Тази негова смелост бе оценена от гръцкото общество. В началото на 2024 година гръцкият президент ще посети Анкара, за да довърши с Ердоган започнатото в Атина.

„Дори между братя има понякога различия, камо ли между съседи.“ - подхвърли лукаво турският президент на пресконференцията след подписване на договора с Гърция. Жалко че на нея не присъстваха нито български, нито македонски политици.

Божидар Чеков/Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    5 11 Отговор
    Краставите магарета през девет баира се подушват.
  • 2 редник

    8 1 Отговор
    / Един от тях е мюсюлманското население в Източна Тракия. Тази зона е населена с помаци, които говорят български, но гърците предпочитат да поверят на турските имами и учители образованието им, с надеждата, че някой ден ще се изселят в Турция./

    Хм, и какво прави нашата държава за тези хора?...

    Коментиран от #3, #5, #6, #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лъжливото гърче

    18 4 Отговор
    Бре, някой е спал в часовете по история.

    Има Източна Римска империя, преименувана след залеза й на Византийска. Гърция е от 1830 - държава на 190 години.

    КОГА е била и къде пише за тая "гръцка империя" ??
  • 5 Делян

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "редник":

    За една помашка република сме
  • 6 Сандо

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "редник":

    А какво правят управляващите в България за гражданите,живеещи в България?
  • 7 Лошо,

    4 5 Отговор
    Да му мисли България!
  • 8 Въпроси

    7 4 Отговор
    Пореднияте инфантилен българин
    Да го попитам кога Гърция е била имшперия ,като е създадена през 19 вк?
    Кога Турция е била империя ,след като е създадена през 20 век?
  • 9 Баба ми ме е учила

    4 9 Отговор
    на турчин вяра да нямаш. И на византийци вяра да нямаш. Пуснаха Лавров и пияницата Захарова към Скопие въпреки забраната на ЕС!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    4 0 Отговор
    През 2002г.Божидар Чеков написа книгата "Четвъртия светилник",посветена на СДС-посмешището Ал Фашагата и книгата беше спряна от издаване, и забранена от СДС-Шайката да бъде продавана.
  • 13 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    Написах същото по смисъл но от българска гледна точка и миcирката ме изтри. Тебе няма да те изтрият , защото не знам кое по добро негър в Алабама или турчин на български сайт мда и такава "държава" има мда ... и миcирки има.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.