Last news in Fakti

2 Януари, 2024 19:00 3 388 0

2024 – годината, в която Путин ще победи?

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин

В международен план това, което ще даде истинско предимство на Путин, е избирането на Доналд Тръмп през ноември следващата година

2024 – годината, в която Путин ще победи? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е изненадващо, че на 8 декември Владимир Путин обяви кандидатурата си за президентските избори през март. Човекът, който управлява Русия в продължение на 23 години, промени конституцията през 2020 г. Което теоретично му дава право да остане на власт до 2036 г. и би му позволило да надмине Йосиф Сталин по отношение на дълголетие в Кремъл. Преизбирането му изглежда е само формалност. През последните години, на фона на конфликта в Украйна, на руската опозиция и гражданското общество им беше запушена устата: основните политически опоненти са или в изгнание, или в затвора, като Алексей Навални, враг номер едно на Кремъл, чиито роднини не знаят къде е; други са мъртви или бяха физически заглушени. На международната сцена няколко елемента биха могли да работят в полза на Путин. На първо място, украинската контраофанзива отслабва, а военната подкрепа на Запада за Киев се разпада, въпреки постигнатото споразумение за започване на преговори за членство в ЕС на последната европейска среща на върха. Бушуващата война между Израел и Хамас, от друга страна, фокусира вниманието на международните лидери, като се започне със Съединените щати. И накрая, Владимир Путин очаква с нетърпение следващия ноември и евентуалното избиране на Доналд Тръмп за Белия дом. Ще бъде ли 2024-та годината на господаря на Кремъл? Френското издание L"Express потърси мнението на трима журналисти и специалисти по международни отношения - Шарл Аке, Фредерик Ансел и Аксел Гилден.

На 71 години и на власт от 1999 г. Владимир Путин е кандидат за 5-ти мандат и въпреки, че до този момент са подадени 16 кандидатури, преизбирането му е извън всякакво съмнение. Почти всички основни политически опоненти като Алексей Навални бяха хвърлени в затвора или изпратени в изгнание. Изборите през март изглеждат предварително спечелени до такава степен, че международният контекст би могъл да се подреди в негова полза.

Шарл Аке, журналист и писател: "В началото на 2024 г. Путин изглежда окопитен в сравнение с предходната година."

Фредерик Ансел, есеист, геополитик, специалист по международни отношения и политически науки: "Ако всичко остане така, както е в момента, Путин ще смята, че е победил."

Аксел Гилден, журналист"Ако Тръмп бъде преизбран, за Путин това ще означава, че е ударил джакпота".

Русия

По време на пресконференцията на управляващата партия на 19 декември Путин афишира доверието си в Русия през следващата година: "Трябва да помним и никога да не забравяме: Русия или ще бъде суверенна и самодостатъчна сила или изобщо няма да съществува".

Въпреки икономическите санкции, войната в Украйна и конфронтацията със Запада Владимир Путин имаше да съобщи добри новини. "Вече има икономически растеж от 3,5%. Ръстът на Русия бележи прогрес, дори напредва по-бързо от Еврозоната. От друга страна индустриалното производство нараства с 7,5%, което е нормално тъй като Русия премина към военна икономика. Освен това руският народ определено симпатизира на путинския проект Русия да преоткрие достойнството си, което се харесва много на руснаците . Но имат ли те избор? Трябва да е ясно също, че репресиите в Русия се задълбочават. Путин подобно на автократите черпи легитимността си именно от постиженията си в международен план и във външната си политика. Войната, която той води в Украйна струва много в неговите очи и в очите на руснаците. Той каза впрочем по време на пресконференцията, че иска да продължи военните действия, които води в Украйна и да стигне до края с цел да се укрепи във вътрешен план", споделя журналистът Шарл Аке.

Войната в Украйна

Първоначално заявената цел на Путин в Украйна не се е променила. Днес той се намира в по-изгодна ситуация отколкото преди година и смята, че оттук нататък времето вече ще играе в негова полза. Що се отнася до украинците контраофанзивата буксува, а военната помощ от Европа пресъхва. Но европейските лидери се споразумяха да отворят преговорите за членство с Украйна, въпреки ветото на Унгария.

L"Express: От 7 октомври и атаките на Хамас срещу Израел всички погледи се насочиха към израело-палестинския конфликт, в ущърб на Украйна. Как конкретно Путин би могъл да се възползва от тази ситуация?

Фредерик Ансел: "Имаме си работа с някой, който се опитва да закусва с всеки нов конфликт, с всяка нова криза, който се опитва да събира всякакви политически или дипломатически точки, но това е прекалено маргинално. Украйна получава основно въоръжение от САЩ, много по-малко отколкото от Европа. Европа не дава нищо на Израел и очевидно нищо на Хамас. За САЩ е ясно, че днес приоритет по отношение на муниции и бомбени експлозиви това е Израел. Не съм сигурен, че преди 7 октомври САЩ са били напълно наясно дали европейците от началото на обявената от Хамас война подпомагат по-малко Украйна. Това не става ясно от социологическите проучвания, няма и по-съществена подкрепа. Мисля, че помощта за двата конфликта няма нищо общо. В действителност мисля, че двата конфликта нямат нищо общо."

L"Express: Можем ли да си представим или да се надяваме, че края на войната в Украйна ще бъде през 2024 г.?

Фредерик Ансел: Да тръгнем от момента, в който ти не даваш, ти имам предвид американците и европейците, не предоставяш решителна проникваща сила. т.е. било конкретно ескадрили от модерни бомбардировачи, било блиндирани машини. Не виждам с помощта на кое чудо украинците могат да спечелят. При всички случаи, ако нещата останат такива каквито са в момента, Путин ще сметне, че е спечелил. И ще е спечелил тактически, а не стратегически. Тактически, защото е отхапал 20% територия във военна игра, в която всеки играе добре, а накрая наблюдаваме game over, защото ок, ето ти си спечелил, но си спечелил една част, да добре, но на Путин стратегическата цел не е била тази, a да махне Зеленски и да сложи на негово място една марионетка и в края на краищата да погълне цяла Украйна. Но сме далече от това. Това е война с дълго затаяване на дъх, но с ниска интензивност.

Изборите в САЩ

В международен план това, което ще даде истинско предимство на Путин, е избирането на Доналд Тръмп през ноември следващата година.

Аксел Гилден: "Първата хипотеза въпреки всичко е победа на Байдън. На етапа, в който ние говорим, Байдън не изглежда в състояние да мобилизира младите в частност за да бъде преизбран и Тръмп води в сондажите, което означава, че той би спечелил. Какво означава евентуална победа на Тръмп за Путин и какво означава за самия Тръмп? Това, което възнамерява бившият и вероятно бъдещият президент Тръмп е да се срещне с Володимир Зеленски и съвсем простичко да му обясни, че САЩ ще спрат помощта си за Украйна. На второ място той ще се срещне с Путин за да му каже, че замразяват конфликта. И да го притисне, като средството за натиск, което той си представя е да му каже: "Вижте, ако не правите това, което ви казвам, което искам от вас да направите", после да отиде да види саудитските си приятели и да наводни пазара на петрол, докато цените на въглеводородите спаднат на световния пазар и докато руснаците повече нямат средства да финансират войната си. Никой не знае какво ще се случи. Един замразен конфликт ще даде възможност на Путин да се превъоръжи и след няколко години или няколко месеца да тръгне отново в атака. Тръмп е изборът на Путин, защото това би означавало връщане на американския изолационизъм, т.е. по-малко намеса, по-малко пари за Украйна, по-малко трансатлантически взаимоотношения, евентуално също излизане от НАТО. За Путин идеалният кандидат е Доналд Тръмп с победа през ноември 2024."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА