Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Декември, 2023 15:35 3 287 84

Иска ли Владимир Путин да преговаря за мир в Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • нато

Руските мини продължават да застрашават гражданските кораби в Черно море, но вероятно няма да възпрепятстват използването на хуманитарния коридор от плавателни съдове

Иска ли Владимир Путин да преговаря за мир в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вестник "Ню Йорк таймс" (NYT) публикува статия на член на редакционната си колегия, в която призовава Украйна да започне преговори с Русия и да ѝ отстъпи територии, след като се появиха съобщения, че руският президент Владимир Путин използва задкулисни канали и посредници, за да изрази интереса си към прекратяване на огъня.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW)

Становището до голяма степен пренебрегва почти постоянните публични сигнали на Кремъл за продължаващите максималистични цели на Русия в Украйна. В статията се твърди, че Украйна не бива да "пропуска" тази възможност за евентуално постигане на примирие, въпреки че има множество причини да се смята, че сигналите на Путин в подкрепа на примирието може да не са искрени, като например доказаната недостоверност на Путин и възможността той да възнамерява да използва времето, прекарано в продължителни преговори, в своя политическа и военна полза.

В статията се твърди, че не е необходимо Украйна да си възвърне цялата територия, за да излезе победител от войната, а че една "силна, независима, просперираща и сигурна", ориентирана към Запада Украйна също е победа. Материалът призовава украинския президент Володимир Зеленски да се включи в преговорите за прекратяване на огъня и да не възприема преговорите като поражение, като косвено обвинява Зеленски - а не Путин - за липсата на сериозни преговори.

Аргументът на статията имплицитно се основава на предположението, че съобщенията за задграничните комуникации на Путин отразяват по-точно мислите и желанията му, отколкото постоянната публична реторика на него и на други служители на Кремъл.

Реториката на Кремъл както пред международната, така и пред вътрешната аудитория многократно е показвала, че Русия не се интересува от добросъвестни преговори с Украйна или Запада и възнамерява да постигне максималистичните си цели в Украйна - които са напълно несъвместими със силна, независима или сигурна Украйна, която е част от Запада.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев например даде интервю за руската държавна медия РИА Новости на 28 декември, в което в отговор на въпрос за възможността за преговори през 2024 г. той заяви, че войната ще продължи и че целите на Русия в Украйна остават "разоръжаването на украинските войски" (алтернативна формулировка на дългогодишното руско искане за "демилитаризация" на Украйна) и " отхвърлянето от сегашната украинска държава на идеологията на неонацизма (алтернативна формулировка на многократните искания на Кремъл за "денацификация" на Украйна).

Медведев отново подчерта, че войната ще продължи, докато Русия не постигне смяна на режима в Украйна, и също така заяви, че Одеса, Днепропетровск, Харков, Николаев и Киев (нито един от които Русия в момента не е окупирала) са "руски градове", и се оплака, че те все още са отбелязани като украински градове на картите.

Коментарите на Медведев подсилват многобройните други индикации, че Русия възнамерява да анексира или да окупира с военна сила територия отвъд настоящата линия на съприкосновение и отвъд четирите (незаконно) анексирани области и Крим.

Медведев също така заяви, че Русия винаги е била отворена за преговори с Украйна и че преговорите могат да продължат до "пълното поражение и капитулация" на Украйна - в съответствие с дългогодишната оценка на ISW, че Русия не възнамерява да води сериозни и добросъвестни преговори с Украйна и че максималистичните цели на Русия, които са равносилни на украинска и западна капитулация, остават непроменени.

От друга страна, украинското правителство последователно работи по своя мирен план от 10 точки и на 19 декември Зеленски заяви, че Украйна се подготвя да може в бъдеще да представи мирната формула на Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров направи редица изявления на 28 декември, които също противоречат на съобщенията за задгранични съобщения, на които се опират статията на NYT и други подобни аргументи.

На 28 декември в друго интервю за РИА "Новости" Лавров заяви, че "намеците и изтичането на информация" в западните медии показват, че Западът иска да търси начин да сложи край на войната в Украйна, като същевременно обяви украинска победа - вероятно в отговор на западните съобщения за готовността на Русия да преговаря.

Лавров също така заяви, че украинските искания за връщане на границите от 1991 г. са равносилни на "искания за геноцид". Лавров твърди, че украинците и руснаците са "един народ", и изразява съжаление за разпадането на Съветския съюз, след което милиони руснаци са останали извън границите на Руската федерация, което повтаря много изявления на Путин.

Изявленията на Лавров изглежда се позовават на концепцията на Кремъл за "сънародниците в чужбина", която се използва, за да се оправдае определението на Русия за нейния "суверенитет" и правото ѝ да защитава етническите руснаци и рускоговорящите извън нейните граници. Наскоро Кремъл се върна към концепцията за "сънародниците в чужбина", за да оправдае войната си в Украйна и когато обсъжда имперските реконкисти на Русия в и извън Украйна.

Фокусът на статията върху необходимостта Украйна да отстъпи земята си, накрая, замъглява ужасите, които руската окупация причинява на украинския народ, живеещ на тази земя. Руските сили и администрации провеждат широкомащабни и умишлени кампании за етническо прочистване, като насилствено и незаконно депортират украинци в Русия и ги заменят с руснаци и мигранти в Русия.

Руските администрации са депортирали незаконно десетки хиляди украински деца в Русия по различни схеми, включително като са карали руски семейства да ги осиновяват.

Руската администрация систематично работи за премахване на украинския език, култура, история и етническа принадлежност в районите, които руските сили окупират, както ISW многократно е документирала.

Много от тези дейности изглежда нарушават Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид и заслужават поне да бъдат споменати в дискусиите за това как президентът на Украйна трябва да предаде украинската земя и народ на Русия.

Русия официално изпрати на фронтовата линия в Украйна батальон, съставен от украински военнопленници, което още веднъж потвърждава безбройните явни руски нарушения на Женевската конвенция за военнопленниците.

Руските държавно контролирани издания РИА "Новости" и "Россия-1" съобщиха на 28 декември, че войниците от батальона "Богдан Хмелницки", сформиран от украински военнопленници и подчинен на формированието "Каскад" на Министерството на вътрешните работи на Донецката народна република (ДНР), са взели участие в първия си бой срещу украинските сили край Урожайне, Западна Донецка област.

Преди това, на 27 октомври, руски медии съобщиха, че батальонът е набрал около 70 украински военнопленници от наказателни колонии в Русия и ги е изпратил да се обучават, преди да се разположат в района на западната Донецка област в началото на ноември.

ISW продължава да преценява, че използването на украински военнопленници в батальона "Богдан Хмелницки" вероятно представлява нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците, която забранява използването на военнопленници във военни дейности на страната на силата, която ги е пленила, и гласи, че "никой военнопленник не може по никакъв повод да бъде изпращан или задържан в райони, където може да бъде изложен на огъня на зоната на бойните действия", и не може да бъде "наеман на работа, която има нездравословен или опасен характер".

Неотдавнашни случаи на очевидно руско нарушаване на Женевската конвенция за военнопленниците вероятно уличават елементи от станалата печално известна 76-а гвардейска въздушнощурмова дивизия (ВДВ) в злоупотреба с военнопленници.

Кадри от дронове от 27 декември показват, че руските сили екзекутират трима украински военнопленници близо до Роботине, в западната част на Запорожка област, а кадри от 13 декември допълнително показват, че руските сили в този район използват украински военнопленници като жив щит.

На 28 декември украинският главен прокурор потвърди автентичността на видеозаписа от 27 декември и предположи, че за екзекуциите вероятно са отговорни елементи от руската 76-а дивизия ВДВ, като се има предвид, че 76-а дивизия е основното руско формирование, действащо край Роботине.

Радио "Свободна Европа/Радио "Свобода" (RFE/RL) изказа подобно предположение, че видеозаписът от 13 декември уличава елементи от 234-ти полк на 76-та дивизия на ВДВ в престъпление, свързано с използването на украински военнопленници като жив щит в същия район.

Различни независими разследвания през 2022 г. потвърдиха, че 76-та дивизия oт ВДВ, и по-специално нейният 234-ти полк, са участвали в умишлена "операция за прочистване", при която са избити украински цивилни граждани в Буча, Киевска област.

Точният състав на 234-ти полк на ВДВ вероятно се е променил след клането в Буча, но продължаващото участие на този полк в очевидни военни престъпления предполага, че по-широкото командване на ВДВ може да насърчава или поне да не работи активно за предотвратяване на подобни практики като част от своя начин на действие.

Съобщава се, че до 31 декември 2023 г. руското военно командване ще разформирова оперативно-бойното тактическо формирование "Каскад" на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Донецката народна република (ДНР), вероятно като част от продължаващата кампания на Русия за формализиране на силите. МВР на ДНР сформира "Каскад" през 2017 г. и оттогава "Каскад" действа полунезависимо като руско нередовно формирование.

Известен руски милблогър заяви на 26 декември, че руското Министерство на отбраната (МО) ще разформирова едно от "най-опитните, боеспособни и добре координирани подразделения" в Донбас, след като руският Генерален щаб нареди на "Каскад" да се изтегли от позициите си и да се разформирова до 31 декември.

Милблогърът добави на 27 декември, че руското военно командване вече е започнало да изтегля елементи на "Каскад" от фронтовата линия, включително 90 от артилерийските му системи и елементи за безпилотно разузнаване.

Милблогърът добави, че "Каскад" има общо 9000 души персонал и заяви, че руските власти се опитват да разпуснат формированието преди новогодишните празници, за да отклонят вниманието от истинските си намерения да изземат имуществото и активите на Каскад.

Милблогърът твърди, че мнозина са го обвинили в лъжа, но намеква, че е в контакт с личния състав на "Каскад" и отбелязва, че пресслужбата на "Каскад" не се е опитала да отрече или омаловажи първоначалния му доклад.

Руски потребител на социални медии, който твърди, че има връзки с елементи на формированието, твърди, че "Каскад" не се разпуска, а по-скоро се реформира в нова организация.

Украински военни разкриха, че от началото на пълномащабната инвазия руските сили са изстреляли около 7400 ракети и 3900 удара с дронове Shahed срещу Украйна.

Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили (StratCom) заяви на 28 декември, че от началото на пълномащабното нахлуване Русия е изстреляла около 7400 ракети срещу Украйна, включително около 2470 ракети С-300/400, 900 ракети "Искандер-М" и 48 ракети "Кинжал".

Украинският StratCom също така съобщи, че руските сили са изстреляли срещу Украйна около 3700 безпилотни летателни апарата Shahed, от които украинските сили са унищожили около 2900.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви на 28 декември, че на 28 декември в Черно море са се наредили три руски ракетни носителя "Калибр" - включително две неуточнени подводници и фрегатата "Адмирал Макаров" клас "Адмирал Григорович" - и предупреди за повишен риск от руски ракетни удари, тъй като руски ракетни носители не са се намирали в Черно море от "много дълго време".

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че през нощта на 27 срещу 28 декември руските сили са изстреляли осем безпилотни летателни апарата Шахед-131/136 от Приморско-Ахтарск, Краснодарски край, и че украинските сили са свалили седем безпилотни летателни апарата над Днепропетровска, Кировоградска и Запорожка област.

Руските мини продължават да застрашават гражданските плавателни съдове в Черно море, но вероятно няма да възпрепятстват използването на хуманитарния коридор в Черно море от граждански плавателни съдове.

На 28 декември Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руска морска мина е повредила граждански кораб, плаващ под панамски флаг в Черно море, докато корабът е пътувал към пристанище на река Дунав, за да вземе зърно, като е предизвикала пожар на кораба и е ранила двама членове на екипажа.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че бурното време често увеличава риска от попадане на кораби на мини и отбеляза важността на продължаващата международна подкрепа за разминирането на Черно море.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк съобщава, че към декември 305 граждански плавателни съдове са превозили над 10 млн. тона зърно и други товари през гражданския коридор в Черно море, вероятно след като първият граждански плавателен съд успешно е отплавал от украинско пристанище през коридора на 15 август.

Много е вероятно гражданските кораби да продължат да използват коридора въпреки рисковете от руски мини, но руската милитаризация на Черно море продължава да представлява риск за гражданските кораби, които изпълняват критични задачи по транспортиране на зърно. Съобщава се, че през януари 2024 г. Турция, Румъния и България планират да подпишат споразумение за разминиране на руските военноморски мини, които се носят в западната част на Черно море.

На 27 декември Министерството на отбраната на САЩ обяви пакет от мерки за подпомагане на сигурността на Украйна в размер на 250 млн. долара.

Затвореният руски ултранационалист и бивш руски офицер Игор Гиркин призна за края на президентската си кампания, след като не успя да се регистрира в руската Централна избирателна комисия (ЦИК) на 27 декември.

Руското движение "Стрелков" (Игор Гиркин) (РДС), което организираше кампанията на Гиркин от негово име поради лишаването му от свобода, обяви на 27 декември, че руските власти не са позволили на Гиркин да се срещне с нотариус, за да провери подписите в подкрепа на президентската му кандидатура.

На 28 декември движението публикува изявление на Гиркин, в което той заявява, че "не си прави илюзии", че ще успее в "многопластовата система от пречки, създадена от самата система".

Гиркин твърдеше, че Русия наближава време на трудности (вероятно имайки предвид руската политическа криза "Време на трудности" в началото на XVII в., предшестваща възхода на династията Романови) и че способността на Русия да излезе от трудностите зависи от способността ѝ да се обедини и организира.

Гиркин обяви намерението си да се кандидатира на президентските избори в Русия през 2024 г. на 19 ноември.

Руското МО награди видни руски военни блогъри за приноса им към "военно-патриотичната" и "военно-политическата" сфера, отразявайки предишните усилия на Кремъл да се хареса и кооптира на по-широката руска общност от военни блогъри.

На 28 декември руският пропагандист Владимир Соловьов съобщи, че руското МО е връчило награди на ръководителя на проекта "Рибар" Михаил Звинчук и творческия директор Валерия Звинчук за усилията им във военно-патриотичното възпитание и военно-политическата работа за руските въоръжени сили.

Преди това, на 16 ноември, Владимир Путин връчи на Звинчук руския орден "За заслуги към Отечеството" втора степен за усилията на Звинчук в подкрепа на руската война в Украйна.

Тогава ISW прецени, че награждаването на Звинчук от Путин, чийто канал "Рибар" е събрал 1,19 млн. последователи към 28 декември 2023 г., вероятно е било опит за придобиване на контрол над често критичното информационно пространство на военните блогъри.

Тонът на отразяването на Рибар е станал забележимо по-благосклонен към руските военни неуспехи в Украйна и по-малко открито критичен към руското МО от есента на 2022 г., когато Звинчук започна да се появява като водещ военен анализатор по руската държавна телевизия.

Фактът, че Звинчук вече притежава както награди на МО, така и президентски награди, предполага, че руското ръководство се стреми да кооптира и контролира репортажите на милиблогърите за войната в Украйна и се надява да използва примера на Звинчук, за да стимулира подобни благоприятни за Кремъл репортажи от други милиблогъри.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мозъчна корозия

    59 9 Отговор
    Губене на време, е четенето на тези глупотевини.
  • 2 💠🔆♻️

    13 11 Отговор
    Войната в Украйна превърна части от Черно море в конфликтна зона. Търговски кораби, превозващи селскостопански стоки от житницата на Европа, са попаднали под кръстосан огън.

    Последният морски инцидент се случи в сряда, когато кораб за насипни товари под панамски флаг удари мина в Черно море, докато плаваше към пристанище На река Дунав, за да натовари зърно.

    "Цивилен кораб под панамски флаг беше взривен във вражеска мина в Черно море ... Корабът загуби курса и контрола си и на горната палуба избухна пожар", се казва в съобщение на Южното военно командване на Украйна.

    Данните на "Блумбърг" показват, че управляваният от Гърция "ВИСОС" вероятно е на брега в близост до биосферния резерват "Дунав делта".
    Това може да се дължи на факта, че капитанът предотвратява потъването на кораба след взрива.



    Плаването на ВИСОС показва, че кораби за насипни товари все още превозват селскостопански стоки към и от Украйна, въпреки че руското Министерство на отбраната заяви, че всички товарни кораби в Черно море, пътуващи за Украйна, са потенциални военни цели. Това стана след края на споразумението между Русия и Украйна за Черно море с посредничеството на Турция, което приключи през лятото и което позволи на товарни кораби да плават по коридор в Черно море до Украйна.

    Цените на пшеницата в Чикаго са се повишили с около 2,5% от инцидента по-рано тази седмица.

    Коментиран от #7

  • 3 СВО......

    34 12 Отговор
    ...ще продължи до завземането на всички територии на изток от река Днепър, после ше нареди 70 километрова гаубици и ще праща нацисти на оня свят при опит да минат тази линия.

    Коментиран от #15, #48

  • 4 Хахахаха

    13 35 Отговор
    Не минава и седмица някой от кликата на дъртака от кремъл да не говори за преговори ами не не иска преговори или
  • 5 КОТарАК

    15 43 Отговор
    джуджето стана ПИШМАН , че нападна Украина! иска много мир , но знае че няма да се случи по условията му и ще го гръмнат , ако се съгласи / то-джуджето просто го излъгаха блюдолизците му-разведчици , че ще е кратка СВО

    Коментиран от #12, #13, #17

  • 6 Стършел

    14 27 Отговор
    С тази маса дребосъчето изглежда още по микроскопично
  • 7 Нептун

    9 21 Отговор

    До коментар #2 от "💠🔆♻️":

    Чакай чакай че хаяско не беше ли начертал червена линия за корабите от украинските пристанища никой не влиза и никой не излиза
  • 8 Циник

    45 6 Отговор
    Без да чета статията мога да ви кажа, че единственото, за което Владимир Путин е склонен да преговаря е дали Украйна ще подпише пълната и безусловна капитулация на гланцова хартия или дали може все пак на обикновена копирна.

    Коментиран от #52

  • 9 Е как

    24 3 Отговор
    Да не иска?!?!
    Майк Тайсън като нокаутира някой иска ли да преговаря за равен мач? Иска!
  • 10 Путин ви счупи

    38 9 Отговор
    кухите тикви,мир ще искате вие но само след обявена капитулация.
  • 11 Никакви преговори

    7 17 Отговор
    Гнус 200 да не спира по 300 хиляди годишно
  • 12 Пррррц

    32 12 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Окрайна скоро ще падне а зелю в Сибир
  • 13 И на мен

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Така ми казаха санитарите. Ти в коя стая си?

    Коментиран от #19

  • 14 Дам

    6 6 Отговор
    Иска да го стиска.
  • 15 Зека

    13 20 Отговор

    До коментар #3 от "СВО......":

    80-години потапяте запада 80-години закривате долара ако ще се чака още 80-години да минете отатък Днепър аммми хората ще спрът да ви вярват вече
  • 16 Браво на путинистите, очаквам

    7 14 Отговор
    поне 300 плюса, моля не ме разочаровайте!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мдааа

    10 21 Отговор
    Страхливия и комплексиран международно издирван военнопрестъпник лилипутю, ще погуби колкото руснаци и украинци е необходимо, само и само да спаси жалката си, пълна с ботокс кожа.
  • 19 Тотю

    7 14 Отговор

    До коментар #13 от "И на мен":

    С доктор Костадин Костадинов и с госпожа Велислава Дърева си говорим в стаята срещу твоята

    Коментиран от #22

  • 20 Хотят ли руские вооны, беше писал

    8 8 Отговор
    поетът! Хотаят, хотят, империя без войны не может да съществеут!
  • 21 Трол

    12 12 Отговор
    Рашисти проZти,не разбрахте ли,че никой нормален човек не иска да живее под диктатура и ссср няма как да се върне?!

    Коментиран от #81

  • 22 Значи

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Тотю":

    Сте комшии с мен и Зеленски. Байдън е на горния етаж с решетките.

    Коментиран от #26

  • 23 💠🔆♻️

    13 8 Отговор
    През първите 11 месеца на 2023 г.търговията между Русия и Китай надхвърли 200 млрд. долара; те не очакваха да постигнат това до 2024 г.

    Още веднъж подписано, подпечатано и предадено по време на посещението на голяма делегация в Пекин миналата седмица, водена от премиера Михаил Мишустин, който се срещна с китайския президент Си Дзинпин и преразгледа и модернизира целия спектър на всеобхватното партньорство/стратегическо сътрудничество, заедно с редица нови, големи съвместни проекти.
    Едновременно с това, на големия фронт на игра 2.0, всичко, което трябва да бъде потвърдено, беше засегнато от подробното интервю на външния министър Сергей Лавров с Дмитрий Саймс в неговото голямо шоу.
    Добавете към това внимателно структурирания разбор, написан от ръководителя на СВР Сергей Наришкин, определящ 2024 г.като "година на геополитическо пробуждане" и предлагащ може би ключовата формулировка след предстоящото космическо унижение на НАТО в степите на Донбас: "през 2024 г. Арабският свят ще остане основното пространство в борбата за установяване на нов ред.”
    Изправени пред такава подробна геополитическа фина настройка, не е чудно, че имперската реакция в дълги, "анализи", опитващи се да обяснят защо президентът Путин се оказа "геополитическият победител" на 2023 г., съблазнявайки огромни части от арабския свят и глобалния юг, втвърдявайки БРИКС рамо до рамо с Китай и тласкайки ЕС по – нататък в черната празнота, която той сам – и хегемонът – създават.
    Путин дори с
  • 24 az #СВО

    14 7 Отговор
    Извънредно!
    В момента по бивша Украйна започва втората вълна на атаката.
    Очевидно ще се доубива, онова, което е оцеляло след първата вълна на определени места!
  • 25 нннн

    18 1 Отговор
    САЩ искат преговори при условията на Зеленски. Русия е съгласна на преговори при условията на Путин. Зеленски не иска, дори е забранил, всякакви преговори. В резултат, преговори няма да има.
  • 26 В грешка съм

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Значи":

    Наркоманите сте в мазето

    Коментиран от #28

  • 27 💠🔆♻️

    11 4 Отговор
    тласкайки ЕС по – нататък в черната празнота, която той сам – и хегемонът – създават.
    Путин дори си позволи, наполовина на шега, да предложи руска подкрепа за потенциалното "повторно анексиране" на страна 404 гранични региона, някога анексирани от Сталин, в крайна сметка да бъдат върнати на бившите собственици Полша, Унгария и Румъния. Той добави, че е 100% сигурен, че това искат жителите на тези все още украински граници.
    Ако това се случи, Закарпатието ще се върне в Унгария, Галиция и Волин-в Полша, а Буковина-в Румъния. Можете ли да почувствате къщата, която вече се люлее до пукването на зората в Будапеща, Варшава и Букурещ?
    Съществува и възможността хегемонът да нареди на младшите пънкари на НАТО да тормозят руските петролни танкери в Балтийско море и да "изолират" Санкт Петербург.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 💠🔆♻️

    7 4 Отговор
    Китайско-руската далекоизточна симбиоза
    Една от най-впечатляващите черти на разширеното руско-китайско партньорство е това, което се планира за североизточната китайска провинция Хейлундзян.
    Идеята е да се превърне в мега-център за икономическо, научно развитие и национална отбрана, съсредоточен в провинциалната столица Харбин, заедно с нова, разтегната специална икономическа зона (СИЗ).
    Ключовият вектор е, че този мега-хъб ще координира и развитието на огромния руски Далечен Изток. Това беше обсъдено подробно на Източния икономически форум във Владивосток миналия септември.
    В една уникална, стряскаща подредба китайците могат да получат разрешение да управляват избрани географски ширини на руския Далечен Изток през следващите 100 години.
    Както обясни анализаторът от Хонконг Томас Полин, Пекин отделя не по-малко от 10 трилиона юана (1,4 трилиона долара) за цялото нещо. Половината от него ще бъде погълнат от Харбин. Планът ще бъде представен на Националния народен конгрес през март следващата година и се очаква да бъде одобрен. Той вече е одобрен от долната камара на Руската Дума.
    Последствията са умопомрачителни. Ще издигнем Харбин до статут на пряко управляван град, точно като Пекин, Шанхай, Тиендзин и Чунцин. И най-вече китайско-руски управителен комитет ще бъде създаден в Харбин, за да наблюдава целия проект.
    Най – добрите китайски университети – включително Пекинския университет-ще прехвърлят основните си кампуси в Харбин. Университетите за нацио
  • 30 💠🔆♻️

    3 3 Отговор
    Университетите за национална отбрана и национални отбранителни технологии ще се слеят с инженерния университет в Харбин, за да образуват ново образувание, фокусирано върху отбранителната индустрия. Високотехнологичните изследователски институти и компании в Пекин, Шанхай и Шенжен също ще се преместят в Харбин.
    Китайската народна банка ще създаде своя щаб за Северен Китай в Харбин, заедно с пазарите за търговия с акции и стокови фючърси.
    Жителите на Хъйлундзян ще могат да пътуват до определени руски региони на Далечния Изток без виза. Новият Хъйлундзян СИЗ ще има собствена митническа зона и няма да внася данъци.
    Това е същият дух, който движи коридорите за свързаност на БРИКС и международния транспортен коридор Север-Юг. Основната причина е по-широката евразийска интеграция.
    На неотдавнашната среща на клуба от Астана в Казахстан изследователят Дамян Кърневич-Мишкович, директор на политическите изследвания в университета ада в Баку, направи отлична презентация за коридорите за свързаност.
    Той се позова например на срещата С5+1 (Пет централноазиатски "Станс" плюс Китай) преди три месеца в Душанбе, към която се присъедини президентът на Азербайджан Алиев: това се превежда като интеграция между Централна Азия и Кавказ.
    Мишкович обръща необходимото внимание на всичко, което се развива в това, което той правилно определя като "региона на пътя на коприната" – свързвайки Евроатлантическия с Азиатско-тихоокеанския регион и свързвайки Западна Азия, Южна Азия и
  • 31 💠🔆♻️

    4 3 Отговор
    Евроатлантическия с Азиатско-тихоокеанския регион и свързвайки Западна Азия, Южна Азия и по-широка Евразия.
    Стратегически, разбира се, това е "геополитическата панта, където НАТО се среща с Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и където инициативата" Един пояс, един път " (ЕПЕП) се свързва с Турция и територията на ЕС."На практика Русия-Китай знаят точно какво трябва да се направи, за да се задвижи икономическата свързаност и "синергичните отношения" в целия този широк спектър.
    Войната на икономическите коридори се разгорещява
    Фрагментацията на световната икономика вече поляризира разширяващите се Брикс-10 (започвайки от 1 януари, под председателството на Русия, и без да флиртува с доларизацията Аржентина) и свиващата се Г-7.
    Руският заместник – министър на външните работи Андрей Руденко-ключова ръка в Азия-отново потвърди пред ТАСС, че основният двигател на партньорството Голяма Евразия (официалната руска политика) е свързването на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) с ЕПЕП.
    Тъй като Русия разработва внимателно калибриран баланс между Китай и Индия, същият стремеж се прилага и за развитието на ИНСТК, където Русия-Иран-Индия са основните партньори, а Азербайджан също е длъжен да се превърне в ключов играч.
    Добавете към това значително подобрените руски връзки със Северна Корея, Монголия, Пакистан (член на ЕПЕП и ШОС) и АСЕАН (с изключение на Западна Сингапур).
    Брай, когато се стигне до същината, е във вихъра си. Току-що бях в Москва, Аста
  • 32 💠🔆♻️

    5 4 Отговор
    Току-що бях в Москва, Астана и Алмати в продължение на три седмици и беше възможно да се потвърди с няколко източника, че влаковете във всички коридори за свързаност са претъпкани до горе; през Транссибирския път; през Астана до Минск; и през Алмати до Узбекистан.
    Ръководителят на програмата на руския Съвет по международни въпроси Юлия Мелникова добавя, че "Москва може и трябва да се интегрира по – активно в транзитните операции по маршрута Китай – Монголия-Русия" и да ускори хармонизирането на стандартите между Евразийския икономически съюз и Китай. Да не говорим за по-нататъшно инвестиране в руско-китайското сътрудничество в Арктика.
    Президентът Путин представи амбициозен, мащабен 10 – годишен план за разширяване на инфраструктурата, обхващащ нови железопътни линии и подобрена свързаност с Азия-от Тихия океан до Арктика.
    Руската икономика определено се е насочила към Азия, която е отговорна за 70% от търговския оборот на фона на деменцията от западните санкции.
    Така че това, което предстои, е всичко-от модернизацията на Транссибирския регион и създаването на основен логистичен център в Урал и Сибир до подобряването на пристанищната инфраструктура в Азовско, Черно и Каспийско море и по-бързия транспорт на товари между Мурманск и Мумбай.
    Путин отново отбеляза, че търговията през Суецкия канал вече не може да се счита за ефективна в сравнение със Северния морски път на Русия. С един-единствен, остър геополитически ход, йеменският Ансарула го направи на
  • 33 💠🔆♻️

    4 3 Отговор
    С един-единствен, остър геополитически ход, йеменският Ансарула го направи нагледно-за да го видят всички.
    Руското развитие на Северния морски път се случва в пълна синергия с китайския стремеж за разработване на Арктическия участък на ЕПЕП. На петролния фронт руските доставки до Китай през арктическото му крайбрежие отнемат само 35 дни: 10 дни по-малко от тези през Суец.
    Данила Крилов, изследовател в Департамента за Близкия изток и постсъветска Азия в Института за научна информация по Социални науки на Руската академия на науките, предлага ясна представа.:
    "Виждам факта, че американците се намесват в Йемен като част от голяма игра сценарий; има нещо повече от желанието да се накажат хутите или Иран, тъй като е по-вероятно да се задвижва от желанието да се предотврати монополизирането на пазара и да се възпрепятстват китайските доставки за Европа. Американците се нуждаят от действащ Суецки канал и коридор между Индия и Европа, докато китайците не го искат, защото това са два преки конкуренти.”
    Не че китайците не го искат: тъй като Северният морски път работи, те не се нуждаят от него.
    Сега Замръзни!
    Накратко: в продължаващата все по-напрегната война на икономическите коридори инициативата е с Русия-Китай.
    В отчаяние и не повече от лишена от избор, безглаво пиле жертва във войната на икономическите коридори, васалите на хегемона в ЕС прибягват до усукване на следването на паричния наръчник.
    Министерството на външните работи определи замразяването

    Коментиран от #36, #71

  • 34 Хапчета, лечения, що не се

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "абе момче":

    прегледаш? Нещо друго не знаеш ли, толкова ли ти е фантазията!?
  • 35 💠🔆♻️

    8 4 Отговор
    Министерството на външните работи определи замразяването на руски активи – не само частни, но и държавни-от ЕС като чиста кражба. Сега руският финансов министър Антон Силуанов дава ясно да се разбере, че Москва ще реагира симетрично на възможното използване на приходите от тези замразени руски активи.
    Лавров: вие конфискувате, ние конфискуваме. Всички конфискуваме.
    Последствията ще бъдат катастрофални – за хегемона. Никоя глобална южна страна, извън Натостан, няма да бъде "насърчавана" да оставя своята чуждестранна валута/резерви на Запад. Това може да доведе за миг до това целият глобален Юг да изостави международната финансова система, ръководена от САЩ, и да се присъедини към водена от Русия и Китай алтернатива.
    Конкурентното руско-китайско стратегическо партньорство вече пряко предизвиква" основаващия се на правила международен ред "по всички фронтове-подобрявайки своите исторически сфери на влияние, като същевременно активно развива огромни, взаимосвързани коридори за свързаност, заобикаляйки посочения"ред". Това изключва, доколкото е възможно, директна гореща война с хегемона.
    Или казано по друг начин: докато кучетата на войната лаят, лъжат и крадат, руско-китайският керван си върви.

    Коментиран от #37

  • 36 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "💠🔆♻️":

    Ти батко си абсолютен ТRол - като по учебник. Тоя копи-пейст по любезно предоставени от Митрофанова матряли ли е? Колко копейки на пост? Сколко денег сегодня заработал?
  • 37 Поздравления!

    11 1 Отговор

    До коментар #35 от "💠🔆♻️":

    Открил си компютърните команди ctrl-c и ctrl-v. Голям напредък в еволюцията ти.

    Коментиран от #50

  • 38 КАСАПИН

    8 1 Отговор
    ВМЕСТО ДА ПИШЕШ УСУКАНИ И ДЪЛГИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ ЗЕМИ И ПРОЧЕТИ
    ДЕНАЦИФИКАЦИЯ И ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ
    ЗАПОМНИ ЛИ
    ЗАЧУКАЙ СИ ГО В КРАТУНАТА
  • 39 макдоналдс тръмп

    5 3 Отговор
    РУСКИ..... АБЕ АЛООО УКРИТЕ ЗАСЯХА МОРЕТО С МИНИ ,УКРИТЕ
  • 40 9090

    7 5 Отговор
    Писалката на Путин е настроена само за подпис върху документа за безусловната капитулация на територия 404 по известна в миналото като Покрайна.
  • 41 Али Турчинът

    8 6 Отговор
    Всеки нормален човек тука, в форума, абе и по цял свят знаят, че на Путин преговори не му трябват.
    Имам предвид в този момент.
    Когато руснаците всеки ден напредват.
    В началото на СВО Путин беше готов, помните ли Истанбул?
    Ама се появи оня рошав от Албиона, и излъга наркомана.
    Самите те (украинците)си признават..
    А и е прав Медведев, още Одеса, Николаев, Харков, Киев не са обозначени с флага на Русия.
    Тъй че, Тагарев да му мисли..:))

    Коментиран от #46

  • 42 Иванушка🇺🇲

    9 7 Отговор
    Никакви преговори с фашистка русия не трябва да се водят. Свободния свят трябва да се готви за трета световна с Китай Сев. Корея и русия. Това е реалността за съжаление.
  • 43 💠🔆♻️

    5 2 Отговор
    Няколко разяснения за мойте постове.

    Това са преводи от Английски на Статии от интернет направени на моят
    “тилифон” със Апликация за превод.

    Не съм имал времето да проверя всяко едно изречение затова може да тук и там “недомислици”
  • 44 Механик

    8 6 Отговор
    Вие серизоно ли мислите, че дори един човек ще изчете всичките тия 20000 думи?
    А е могло толкова късо и просто да бъде написано: Путин няма да преговаря с никой, защото нищо не налага такова решение. Русия отлично се справя с задачите на СВО и нищо не и налага да преговаря.
  • 45 Сатана Z

    7 3 Отговор
    Украинските стерви са вече в Банско и са на разположение на Турската общност от ДПС.
  • 46 💠🔆♻️

    7 2 Отговор

    До коментар #41 от "Али Турчинът":

    Мми, да му мисли Тагарев.
    :) Тагарев мисли ден и нощ със сигурност.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мим

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "СВО......":

    И аз така мисля.Най добре е граница да стане р.Днепър ,то и така ще стане...
  • 49 Делю Хайдутин

    6 3 Отговор
    Свърши ли войната на страхливото от калния бункер му пада пластмасова кратуна.
  • 50 💠🔆♻️

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "Поздравления!":

    Откровено казано не знам как да работя с компютър а каквото съм знаел съм го забравил, компютър съм имал в далечната 2000на година когато мобилните “тилифони” бяха съвсем “прости” но отдавна, отдавна компа не ми трябва и не ползвам.
  • 51 Механик

    7 9 Отговор
    Цял свят се възхищава на Президента Зеленски ! Той е новия символ на борбата за свобода и независимост от тиранията !
    Цял свят ненавижда масовия убиец пycлеp!
    Думите на Президента Зеленски ще се помнят векове!
    "Дори през непроницаемата тъмнина Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични актове.
    Умишлени и цинични ракетни удари по гражданска критична инфраструктура. Не по военни съоръжения.
    Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим?
    Наистина ли нищо не разбрахте?
    Не разбрахте ли кои сме ние? За какво сме? За какво говорим?
    Четете по устните ми:
    Без газ или без вас? Без вас.
    Без вас или без светлината? Без вас.
    Без вода или без вас? Без вас.
    Без храна или без вас? Без вас.
    Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.
    Но историята ще постави всичко на мястото си.
    И ние ще сме с газ, осветление, вода и храна… и БЕЗ вас!“.

    Коментиран от #54

  • 52 Хм Хм

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Циник":

    Има още един вариант. Шолц престава да се страхува от азиатските дегенерати и дава на Украйна "Таурус", както и достатъчно изтребители. След това Пу може да подпише на рециклирана, ръчно изработена хартия.

    Коментиран от #53, #64

  • 53 ОНЗИ

    4 3 Отговор

    До коментар #52 от "Хм Хм":

    Под азиатски дегенерат май ка си ли визираш?Все пак уточни,че става въпрос за северозападен Пакистан,щото Азия е обширна.
  • 54 Пастор илиян илиин

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Механик":

    Айде успокой малко топката,че взе да фъфлиш и да плю ешш.Не се коси оти ке ти мине.
  • 55 Историк

    8 3 Отговор
    Това ли са новите козяшки опорки?Преговори ли,абе кви преговори,на укрите ще им бъде връчен празен лист който ще подпишат.Съмнявате ли се?Изчакайте и ще видите.
  • 56 Последния Софиянец

    2 2 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, а и тоалетните ме очакват, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния ватник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях, но всеки си избира пътя, те хванаха тоя за Суходол и Гара Яна, а аз съм си Софиянец все пак, дори и мияч!
  • 57 Иванушка 🇷🇺

    8 1 Отговор
    Два пъти четох този словесен порой и нищо не схванах. Статията е чудесен пример как със стотици думи може нищо да не се каже 👎
  • 58 Последния Софиянец

    4 4 Отговор
    Ще изгният на бунището до крак капейките продажни, не ги пускам вече в заведението, отзад им подхвърлям остатъците от чиниите и ги гледам как се бият помежду си гладни и съдрани, пълнят ми душата, почнаха и децата си да водят, но без жените, те вършеят по паркингите на околовръса за валута, дерат ги яко драйвърите за по 20 рубль на ден! моагуууууучаяяяя

    Коментиран от #63

  • 59 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    6 6 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 60 Блатния Плъх

    3 4 Отговор
    Разбира само от Млатене.

    Груз Груз Груз Груз Груз

    Коментиран от #62

  • 61 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    4 3 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 430 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 62 Стойко

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Блатния Плъх":

    Баща си ли имаш предвид?
  • 63 илиян илиин

    2 3 Отговор

    До коментар #58 от "Последния Софиянец":

    Как е мама,за Мадам- Галя Събева става въпрос,отпуска ли хубави хапки на верни козяшкоукрофилташки тролляци ?
  • 64 Циник

    8 2 Отговор

    До коментар #52 от "Хм Хм":

    Ако чакаме Шолц да спаси света значи много сме я загазили. Шолц не може да спаси собствената си икономика.
  • 65 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 3 Отговор
    Най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!
  • 66 Гоорил

    2 2 Отговор
    20:1 – такова е съотношението на руските спрямо украинските жертви при Авдеевка според твърдение на политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Рьопке коментира темата, че съотношението е "дори по-добро, отколкото при Бахмут". Въпреки това обаче, руснаците не се спират и на руското военно командване изобщо не му пука за живота на руските войници – имат достатъчно пушечно месо, хвърлят го и ще го хвърлят.
    Рьопке визуализира разказаното в профила си в Twitter със снимка от видео, показващо обстрел с дронове по руски бронирани машини, като пред една от тях се виждат редици с чували с трупове. Кадрите са от Авдеевка. Рьопке добавя: При някои руски атаки към Водяне и Северно (южния фланг на Авдеевка), руснаците загубиха 100 души срещу 0 от украинска страна. ВИДЕОТО (18+), от което е взето снимката, не е за хора със слаби нерви.

    Коментиран от #72

  • 67 Бесен-_ Язовец

    6 3 Отговор
    Доценти от Университетите учат децата ни на путинофилия.
    Александър Сивилов в ютюб сам си каза, че дядо му е работил като руски шпионин.
    Дарина Григорова, редовно дава русофилски интервюта за руски канали.
    Валентин Вацев преподава така наречената европеистика в така нареченият " Европейски колеж“, а всъщност преподава путинофилия в" Руски колеж" ??? Това някакво старческо малоумие ли е?
    Вацев каза, преди 3 дена, че половината му студенти ВЕЧЕ са станали русофили!
    Вацев каза, че в Русия са издигнати НОВИ 264 паметника на Сталин и според Вацев това било оптимистично.
  • 68 Евалла.

    4 1 Отговор
    Путин само може да завижда на блестящата ви пропаганда. Надминахте го. Шапки долу!
  • 69 бат Данчо

    2 1 Отговор
    До 5 от "КОТарАК" Аз съм ветеринар , мога да те скопя безплатно по случай Новата година.Гарантирам ти , че ще се успокоиш , само гласът ти изтънее.
  • 70 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор
    Русофилската проказа е плъзнала навсякъде по света! Войната в Украйна ще свърши, когато изгоним от БЪЛГАРИЯ всички руснаци-путинисти, а за русофилиците ни организираме заведения за превъзпитание …Слава Богу, и слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
    Крайно време е малка България да сложи край на тази братоубийствена война във велика Украйна!
  • 71 стоян

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "💠🔆♻️":

    До 33 ком - с толкова писане явно си осем хилядник - като толкова много им върви търговията на руснаците - минималната заплата стана ли по голяма от 168 долара и минимална пенсия от 76 долара защото са най бедни в Европа
  • 72 Много си

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Гоорил":

    назад. Станаха 50:1, с тенденция 103:1.

    Коментиран от #83

  • 73 За да иска

    1 1 Отговор
    каквото и да е, диктатора мъртъвь първо трябва да възкръсне...
  • 74 за съжаление украинската държава

    3 1 Отговор
    и народ са заложници на шайка корумпирани престъпници и актьори,
  • 75 Бамбука

    0 2 Отговор
    Да оставим настрана, колко "исконно руска" е земята на Украйна. Русия признава суверенитета на Украйна. Минават тридесет години и казва- това е наша територия. Извинете, но това против всякакво право - местно и международно. За руснаците е ясно - боготворят днешния лидер, утре го разпъват на кръст
  • 76 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Ако се опитаме да погледнем след падането на зелената хунта в Киев се виждат няколко много добри хода за Русия. Единия е да даде западна Украйна на Полша и Унгария и може би Румъния ( където им принадлежи исторически) след като вземе цялата източна половина в която няма да има антируска съпротива. Така проблема с украинския национализъм изчезва или става проблем на Полша и Унгария и Румъния който те трябва решават под егидата на вече загрижения и "добронамерен" запад... (Проблема с Молдова ще се реши някъде там също, романците няма да пропуснат да вземат каквото е тяхно и там .) Изчезва и въпроса за членството в НАТО - няма украйна няма НАТО. Така Русия си спечелва доверието на Унгария и подобрява драматично отношенията си с Полша и Румъния . Русия не е в състояния да администрира западна Украйна и по добре да се кооперира със съседните държави за изкореняване на украинския неонацизъм . Да си го пожелаем за 2024 година!
  • 77 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    Мините са руски,но са заложени от украинските неотацисти, които ги ползват от времето на СССР.
  • 78 Разбира се че и двете страни

    1 0 Отговор
    искат да преговарят. Всяка по нейните условия.
    Едната страна че клекне от нямане друг избор. И никакви плоски хитринки няма да минат

    Не сте питали- не съм отговорил!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 максим

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Трол":

    отново,ще има ссср.и ще се казва, союз советских славянских республик.понимаеш?
  • 82 Последния Софиянец

    0 1 Отговор
    Но все пак, най важното е гнус 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с
    токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред!
    А копейките да си стенат в тинята цял живот с пошлата си челяд, както най си обичат!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: