Last news in Fakti

2 Януари, 2024 17:00 1 312 17

Андрей Киряков: Разговор през вековете

  • азбука-
  • писменост-
  • култура-
  • кирил и методи-
  • андрей киряков

И колкото по-светли и богати са умовете, които си дават среща през вековете, толкова по-сложно и пълноценно е това общуване

Андрей Киряков: Разговор през вековете - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно от чудесата на писменото слово е именно това – дава невероятната възможност за общуване през вековете. Единственото, условие за това, е човек да притежава грамотност. Е, и да е надскочил все пак чистото възприятие на буквите и думите, да има усет за словото и неговото послание, да разбира неговата сериозност или ирония.

Така може да общуваме с хора живели преди векове или дори хилядолетия, да срещаме сред тези хора съмишленици, противници, приятели. Някой би казал, че е доста еднопосочно такова общуване - само в посока от миналото към настоящото. Но и това не е точно така. Големите умове, големите писатели, често са срещали неразбиране в своята епоха и все пак те са творили. За кого, за тези около тях, които не ги разбират? Не, творили са за всички в сегашното време и бъдещето, а и в памет на светлите умове от миналото. Творили са за теб, да, за мен, защото са знаели, че все някога след сто, след двеста, след хиляда години ще срещнат разбиране, ще срещнат някой близък, приятел, който ще се зарадва на тази среща, ще разбере напълно споделените мисли и преживявания, на описаните картини и изразения чрез словото стремеж. Знаели са, че има някой, който ще почерпи вдъхновение, може и да поспори, може и да се натъжи, може и безусловно да се съгласи.

И колкото по-светли и богати са умовете, които си дават среща през вековете, толкова по-сложно и пълноценно е това общуване.

А човечеството колкото и да не е разбирало посланията, предавало ги е напред, защото винаги е усещало е чувствало тяхната важност. Така се е оформило това, което днес наричаме класика.

И така, това е едно от най- големите богатства на писменото слово - общуването през вековете. Освен, да припомним, най-същественото и основно значение на писмената - преносът на знание.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    8 4 Отговор
    В България отдавна няма място за никакво слово, защото Ганчо го мързи да гледа, камо ли да отвори някоя книжка да зачете. Да оставим факта, че ако не беше Русия, днес Кирилицата да е отдавна изтрита по тия земи.
  • 3 Никой

    5 0 Отговор
    Време е вече показващия среден пръст по БНТ Кошлуков да поеме към небитието на улицата. Там този майстор на боклука който сътвори в родната национална телевизия потърси своето ненадминато некадърно поприще.
  • 4 Класика

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Класиката и основата на българското слово е Словото Божие.
    Кирилицата и глаголицата са създадени, за да ни дадат Вярата на Господа Слово.
    Всичко, что е Слово Божие е класика от първи разряд.

    Коментиран от #8

  • 5 !!!?

    1 5 Отговор
    За съветските въzрожденци само МОЧА е общуване с миналото, защото е фалшиво !!!?

    Коментиран от #9

  • 6 Провинциалист от провинция Тракия

    3 0 Отговор
    Кой пръв ще атлантутне, че ни е време за латиница?

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Провинциалист от провинция Тракия":

    Преди 20 години оня конЬ от Филибето дето беше преЦедент го предложи!
  • 8 глаголицата е българската..

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Класика":

    Азбука,,кирилицата,,е преписана от коптите-християнско племе в египет..после е донесена в македонските земи и оня монах от охридскио манастир е почнал да я разпространява..

    Коментиран от #11

  • 9 а бг..

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    Тиквуните,се стегат и чакат първио шенгелийски транш от ислямиафганиталибани..ама така требва да бъде за сглобкаджийското племе..
  • 10 А па

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    сащофилите не знаят , че пишем на Българица
  • 11 А па

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "глаголицата е българската..":

    ти не знаеш за професор Джеймс Алън - египтолог, преводач на редица от най - трудните текстове, включително и на тези от пирамидите, преподавател в Браун и Кеймбридж.
    Това е коптската азбука -БОХАРСКА (в северна Африка твърдото Г преминава в Х и Богарската азбука става Бохарска), така, както я учат египтолозите по цял свят. Азбуката, от която дешифрират средноегипетския. Книгата е Middle Egyptian, James P. Allen, издание на Кеймбридж, 2010 г.

    Коментиран от #16

  • 12 така е, но не съвсем

    1 0 Отговор
    То добре е когато общуват през вековете богати умове в истинския смисъл, но някои по съвременни "богаташи" така компетентно общуваха с миналото, че обърнаха цялата ни история с хастара навън. Сега човек да не знае кой прав и кой крив. Примери колкото си искаме и още толкова, но да предложа един. В академичната общност за безспорен факт е прието, че титлата "Цар" произлиза от римската "Цезар". В същото време макар и рядко, но поради липса на единичен знак за звука "ц" в латиницата и други азбуки някои автори още в стари времена изписват титлата на римските императори като "Czar, Tzar, Tcar" и др. Още от първия начин, а и следващите при неправилен прочит е видно, че не Цар произхожда от Цезар, а точно обратното. Има още хиляди примери как "богатите" днес умове повече от век насам общуват със старите мъдреци, когато нещо не пасва на политическата пропаганда за приходящи българи на Балканите, но да спрем дотук.
  • 13 хахаха

    1 1 Отговор
    Това есе все едно го е писал десетокласник от някоя езикова гимназия....:)))
  • 14 Да...Но!

    1 0 Отговор
    Да.... Но! За да общуваш трябва да си и Грамотен!
  • 15 Много

    1 0 Отговор
    Много умни станахте Всичките!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.