Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Януари, 2024 06:00 5 195 77

Русия вече има нужда от войната, за да съществува

  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • кремъл-
  • руснаци

Руските власти възнамеряват да решават вместо руснаците основните им екзистенциални въпроси: с кого да спят, кога да раждат и кога да умрат

Русия вече има нужда от войната, за да съществува - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През тази година животът на руснаците няма да стане по-лесен. На тях най-вероятно ще им се наложи да се простят с излюзията за скорошно връщане към мира. Вътрешната политика ще остане военновременна. Кремъл откровено демонстрира намерението си да продължи да внедрява тоталитарния стил в живота на страната. След като създадоха система за идеологическа обработка на децата и подрастващите, сега властите възнамеряват да се заемат с интимния живот на родителите им.

Русия вече не може без войни

Неотдавна чуждестранните медии цитираха Путин, който още през пролетта на 2023 година в разговор със Си Дзинпин заявил, че по негови прогнози войната в Украйна ще продължи към пет години.

Оттогава плановете на руските власти явно не са се променили. В новогодишните си слова и президентът, и министърът на отбраната Сергей Шойгу изтъкнаха стремителния ръст на руската военна промишленост. По данни на независими експерти именно военно-промишленият комплекс е станал основната причина за икономическия ръст, с който руските власти се похвалиха в края на 2023 година.

Колелото на военната машина се е завъртяло и вече даже Путин не би могъл да го спре, ако поиска. От достигнатата точка връщане назад няма. Военните могат временно да престанат да стрелят, ако политиците и дипломатите се договорят за примирие. Но обикновените руснаци ще си останат в страната с милитаризираната икономика, която има нужда от войните като условие за съществуването си. Без тях тази система просто ще рухне.

Избори без избор

Що се отнася до това кой и бъдещи ще продължи практически еднолично да решава въпросите на войната и мира, то в това отношение няма никакво съмнение. През март 2024 година Владимир Путин успешно ще се преназначи за президент за следващите шест години. Хора от неговото обкръжение като Дмитрий Песков вече няколко пъти умишлено споменаха, че може и да не се организират избори, за да се спестят пари. Така и така резултатът е предрешен.

Единственият опозиционер, когато част от руското общество възприемаше като потенциален конкурент на действащия президент - Алексей Навални, демонстративно бе изпратен от властите в началото на предизборната кампания в селището Харп отвъд Полярния кръг. През 2024-а репресиите срещу по-слабо известните активисти ще продължат, а след мартенските псевдоизбори натискът спрямо гражданското общество вероятно ще се усили.

Путин ще гледа и под завивките на руснаците

Със сигурност ще продължи и установяването на държавен контрол над интимния живот на руснаците. Основни теми ще останат условната "борба за нравственост" и споровете около правото на аборт. Към това могат да се добавят споровете за възстановяване на смъртното наказание в Русия.

Да припомним, че именно Путин и най-близкото му обкръжение бяха посочени като организатори на скандала около т.нар. "голо парти", организирано от блогърката Анастасия Ивлеева. Пак Путин е и в основата на новините по темата за абортите. Засега кампанията за забраната им е прекратена, но след мартенските псевдоизбори на Путин вече няма да трябва да кокетничи с руския женски електорат.

Властите искат да контролират интимния живот на руснаците, затова тези въпроси ще останат на дневен ред и през 2024 година. Ще продължат и репресиите срещу ЛГБТ общността, която Върховният съд забрани. Тя отдавна интензивно интересува и руския президент, който при всеки удобен случай не пропуска да разкаже поредния солен виц на тази тема.

Що се отнася до смъртното наказание - там решението ще зависи от това дали Валерий Зоркин ще остане председател на Конституционния съд или ще подаде оставка. Именно Зоркин в края на 2022 година публично убеждаваше президента, че е необходима нова конституция, за да може смъртните присъди да бъдат издавани от съда, а не като в случая с Евгений Пригожин. Но пък докато властите разполагат с послушни спецслужби, с гранати в салоните на самолетите или с отрова въпросът би могъл да се реши и без възстановяване на смъртното наказание.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    87 28 Отговор
    Лее се яка пропаганда като, че ли америкосите не са същите.
  • 2 Петър

    76 15 Отговор
    На тази статия, главният редактор на вестник "Работническо дело" щеше благородно да завижда ако още съществуваше вестника.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анджо

    38 67 Отговор
    Бягайте русофили при великият путин , там ще видите благоденствие. Така беше преди 89 год , тогава хората плащаха ергенски данък и то 10% от заплатата. Нямам думи да опиша тая простотия. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #7, #17, #59

  • 6 ха ха

    31 63 Отговор
    Блатната орда винаги е имала нужда от войната за да съществува. То си е наследствено от Златната орда...
  • 7 Петър

    68 12 Отговор

    До коментар #5 от "Анджо":

    Защо свързваш ергенският данък само с времето преди 1989 година? Във ФРГ и към днешна дата има такъв данък, мисли малко по критично.
  • 8 Начо

    24 52 Отговор
    Кво да им гледат под завивките...руските жени отидоха в Турция, взеха ги турски мъже и им раждат мюсюлмански деца. В русия, деца йок

    Коментиран от #12

  • 9 Свобода

    19 52 Отговор
    Не им се работи.
    Искат да заграбят чуждото, а то все някога свършва.
    И нападат следващото село.
    Това са го взели от варягите, но после пътищата им се разделят.
    Норманите стават цивилизация, а варягите си остават крадци, защото се смесват с местната глуповата ДНК.

    Коментиран от #11

  • 10 Мъдрият

    53 12 Отговор
    Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на имениците!

    Днес при нас честваме празника: Събор на Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен!

    А братушките, сърбите, белорусите, украйнците празнуват днес Рождество Христово!

    Честит празник и на всички тях! Пожелавам на всички много здраве, мир, любов към Бога и към ближните!

    А специално към Путин и към православните християни от управляващите Украйна, бих искал да им заповядам да спрат тази братоубийствена война! И веднага да започнат мирни преговори!
  • 11 Кирил

    28 49 Отговор

    До коментар #9 от "Свобода":

    От татаро монголите им е гена на насилието и кражбата. русия е наследница на ордата. от там идва и правото на върховния хан да се разпорежда безпределно с всичко.

    Коментиран от #18, #23, #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Редник

    59 16 Отговор
    Както винаги Дойче зеле пишат небивалици. Явно съдят по себе си.
  • 14 Радан-Костовист

    9 32 Отговор
    Путинко,Путинко !
  • 15 Дойче Пресата

    49 14 Отговор
    Атлантическото дъно
  • 16 Сърми със зеле

    46 13 Отговор
    Не е точно така, неолибералният икономически модел има нужда от война, но в случая с РФ и Китай, НАТО стигнаха твърде далеч и вече не могат да се измъкнат без катастрофални щети.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Абсурдистан

    14 38 Отговор
    Не, само този извратеняк има нуждата от война, за да управлява!
  • 20 Западни лицемери

    43 13 Отговор
    Извинете, а нашето безчестно правителство, нямат ли нужда от тази война за да съществуват? Те даже си го казват. Урсула, Шарл, Анне-Ленета, Мимета, Кикита и Фифта от Епропейските институции не се ли нуждаят от тази война за изява? И най-вече, самото Нато? То са срещи, разговори, хилежи, потупвания, сбирки, заклинания, декларации, хубави заплати...
  • 21 Някой

    38 9 Отговор
    Вие сериозно ли препечатвате този бълвоч. Хайде направете справка с историята и тогава публикувайте подобни "анализи".
  • 22 БеГемот

    40 10 Отговор
    Има една друга страна партньор дето така живее от създаването си...с войни ...те са в постоянна война с някого който не иска да споделя ресурсите си доброволно....но злите руснаци се дърпат искат да са си само техни хахахаха...
  • 23 БеГемот

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "Кирил":

    Не бе идва от третия Рим ...от василевсите...ти май не си много учено ...
  • 24 Филанкишията

    22 5 Отговор
    Буламач
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Верно ли

    27 3 Отговор
    Ооооо, безполовия ме е изтрил! А така се работи! А тоя ПреображенскиЙ наистина съществува и като му гледам творчеството Путин май му наднича на него изпод леглото, ежедневно! За оцъклената под перчема физиономия няма да коментирам :)))))
  • 31 Дон Бидон

    33 8 Отговор
    Много взе да си противоречи зелето- от две години поне твърдят,че Русия тотално фалира буквално всеки божи ден заради огромните разходи за войната,а сега ,че имало нужда от войната,за да съществуват. Как да вярва човек на подобна "медия" след като тя самата си противоречи? Сещам се впрочем за една друга държава граничеща с два океана ,която не може да съществува без да създава войни.
  • 32 Верно ли

    26 4 Отговор

    До коментар #29 от "Всичкото дежурен трол":

    Хахахаха, и ти къде си бе! Говорела ни се "истината"! Коя и чия е тая "истина" у Зелето? Със сигурност не е моята, а на разни треперещи невротици, дето се разхождат с маски и се опитват да налагат на хората какво да мислят! И които само чакат да се "разтреперят" от нещо, да си умират от страх и т.н.
  • 33 Ццц

    30 4 Отговор
    Руският президент може да заповядва на военните заводи кога да правят оръжия и кога да почиват. В САЩ е обратното. Казах ви. Западняците са най-гласовити в собствените си грехове. За това сочат с пръст и казват "тези без война не могат". Е сега ще се задавят с воини - Украйна, Израел, Корея, а сега се "безпокоят" и за Тайван.
  • 34 Путин

    8 20 Отговор
    Важното е аз,да съм добре и да си живея живота за сметка на обикновените хора!
  • 35 Мишел

    25 6 Отговор
    Русия се нуждае от мир. Войната в Украйна е по необходимост, само за да се предотврати трета световна термоядрена война.

    Коментиран от #66

  • 36 Ами

    20 3 Отговор
    щом е така, значи безумните санкции са я направили много по- силна и сега ще се види кон боб яде ли.
  • 37 Бамби

    24 4 Отговор
    Айде бе! Не думай! А какво правят по целия свят САЩ създавайки конфликти и цветни революции?! Съсипват живота на хората с "демократични" средства?!

    Коментиран от #49

  • 38 Война и мир

    7 20 Отговор
    Путин немедлено в Сибир
  • 39 В.В.П.

    20 6 Отговор
    Даааа,Пък Урсул фашиста и Фарма мафията нареди убийството на 50 млн ,хора ..Те искаха ли да умрат. ??Да отговорят от ДВ..!Гражданската война в Донбас ,по желание на клиента ли беше ..Същото важи и за окропите ..от написаното...Киеф в никакъв случай не може да контролира Крим или Донбас..

    Коментиран от #54

  • 40 Хей фашаги,

    17 4 Отговор
    Друго не можахте ли да измислите? 2 г. лъжи и става все по-лошо за вас!
  • 41 Питам !

    8 19 Отговор
    Докога ще търпим жужето от Кремъл ?!
    Докога ?!
    Миглена от Тервел.
  • 42 В.В.П.

    3 15 Отговор
    Според ДВ ,трябва руските да се предадат и да ги изтрепят мирно и кротко...Нищо от това няма да стане. .Путин и Рф ,знаят че не могат да контролират .Киеф ,Лвов или Терниопол ,например ..
  • 43 В.В.П.

    16 4 Отговор
    Просто сащ щяха да избушат Киеф с яО ,.Янките им е през уййия за хахлята .
  • 44 ханс

    13 3 Отговор
    а вкиснато зеле - от плещене на глупости , за да съществува.жалка работа
  • 45 Демократ

    8 4 Отговор
    Д малоумни държави населени с комплексари не се занимавам
  • 46 Добре би било

    14 2 Отговор
    Дойче веле да ги информира и защищаващото в Германия за нестихващите протести там повече от две седмици

    Коментиран от #48, #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Мхм

    6 3 Отговор

    До коментар #46 от "Добре би било":

    Дай линк де

    Коментиран от #55, #56, #61

  • 49 Не всички конфликти

    9 4 Отговор

    До коментар #37 от "Бамби":

    По света са създадени от САЩ
    Но ако някъде не са създадени те се справят
    И навсякъде се намесват нали ООН им е гласувало РЕЗОЛЮЦИЯ с
    която да имат
    право да се
    бъркат във
    вътрешните
    работи на всяка
    ДЪРЖАВА



    страна
  • 50 В.В.П.

    16 2 Отговор
    Янките се бият е целия свят ..Без да има един американец там .Това е начин на съществуване ..Ко правят в Ирак ,например??
  • 51 Кирил

    4 12 Отговор
    Москови улус е наследник на татаро монголската златна орда.
    Цялата история на московията и русия е в агресивни завоевателни войни.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Верно

    3 6 Отговор

    До коментар #39 от "В.В.П.":

    Бе Урсула
    Уби от Ковид и над 400 хиляди Блатници.

    Или в Раша май бяха Руски ваксините .
    Заблуденяк .
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 В.В.П.

    11 2 Отговор
    Янките къв го дирят в Ирак и Афганистан ,Сирия ..??.
  • 58 ех зеле зеле вкиснато зеле

    6 1 Отговор
    “блажени са вярващите”…
  • 59 така е

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анджо":

    като си толкова “умен” няма да разбираш още много неща !!! я питай немците те защо плащат ергенски данък все още?
  • 60 До копейките

    5 14 Отговор
    За 27-ми път питам, има ли поне една българска копейка да се е преместила да живее в русский мир при любимия си путя?

    Коментиран от #62

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 няма джендьо

    10 2 Отговор

    До коментар #60 от "До копейките":

    има само български граждани отишли да живеят в русия и дори познавам хора желаеши да отидат да живеят там аз също бих отишъл ако бях предател за мен всеки напуснал родината си и отишъл да работи в друга държава е предател но не по-малък от вас които стоите в родината си а слугувате на евреите и тяхния пумияр сащ!!!
  • 63 В.В.П.

    9 3 Отговор
    Сащ се нуждаят от РОССИЯ ,за да плашат подлогите си..
  • 64 мамаша

    1 9 Отговор
    а не беше далеч времето когато влизаха в домовете на руснаците двама ги държаха и приличен на доктор мъжага им биеше ваксина за да ги предпази от ковид Сега е ясно защо са им трябвали живи Няма по велика от руската последователна политика на путин ВСичко се върти около живота на руснаците ГЛЕЙ ти не бях се сетил до сега
  • 65 В.В.П.

    10 1 Отговор
    Сега подготвят Балтийските муруци да ги бутнат от скалата ...Ахаха ..Най подготвена за реваншистки конфликт ,бе КИЕВ...обаче разочарова шефа във Вашингтон .
  • 66 хари потър

    2 12 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    русия никой не желае да напада ТЯ напада държави Ти нещо си се объркал Сега се нуждае от спиране на боя временно да натрупа арсенал да си достави оръжие да назначи нови генерали Да си възстанови разузнаването да изведе някой спътник и почва отново стрелбата този път и по целия варшавски договор преди
    ДА видят дали се живее добре със западните придобивки И ПЪРВА в списъка им е БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #69

  • 67 димитър

    10 0 Отговор
    От 2014 година да 2022 година наивният глупак Путин повтаряше едно и също постояно --Минските съглашения да бъдат спазани . Западът ( тези години и А. Меркер в интервюпо по Немската Тв го каза и даже се усмихна ) го използва да финансира , да подготви, да въоражи Украинската армия за да е подготвена и боеспособна да воюва срещу Русия. За тези (8 ) осем години не бяха прекратени постоянните бомбандировки на Луганск и Донецк като бяха убитiе околo 14.500 мирни жители. Русия беше принудена да започне тая война когато в Украйна Руският език беше изключен от училищната програма , забранен на обществените места и даже Рускоязичните преследвани когато Президента им Порашенко бе казал " Там подвала ще стоите ден и нощ там е вашето място " към гражданите на Луганск и Донецк .Тая война е за съществуването на Русия ката държава или ще победи или ще бъде унищожена . Колко е бил прав А. Невски когато е казал " С Запада може да се разговаря само с меч. С Изтока - диалог ". Мисля,че наивният Путин който им вярваше сега започна да разбира ,че напразно им вярвал, докато глупакът предателят Горби само дето не си свало гащите да им се предложи.
  • 68 МИЛИ МИ МИСИРИ

    9 1 Отговор
    НАВАЛНИ Е МОШЕНИК И МУЛТФИЛМЧЕТО С ДВОРЕЦА НА ПУТИН ГО ДОКАЗА
    ПУСНАХА ГО ДА СИ ВЪРВИ НО НАГЛИЯ КЕЛЕШ СЕ ВЪРНА ЗА ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ВРЕДИ
    АМИ СЕГА ЩО РЕВЕ
    АБЕ КЪДЕ Е АСАНДЖ ДА НЕ Е НА ХАВАЙ
    АЙДЕ ЧИБА
  • 69 АМА ВЕРНО ЛИ

    8 0 Отговор

    До коментар #66 от "хари потър":

    ПРИМИРИЕ ЩЕ ИМА КОГАТО НАТО СЕ ВЪРНЕ В ГРАНИЦИТЕ СИ ОТ 1990
    КОЛКО ЩЕ ТРАЕ АМИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ
  • 70 9689

    9 1 Отговор
    Не, Русия има нужда Крим да не стане военна база на НАТО€
  • 71 Войната е единствената стока,

    1 7 Отговор
    която Русия има за продан.
    Без война Русия загива.
  • 72 Хаха

    4 1 Отговор
    Русия воюва с НАТО не с Украина но и много украинци си отидоха зеления взе милиарди да погуби народа си
  • 73 ТрампЛин

    1 1 Отговор
    Това не е от вчера! И русия и САЩ се нуждаят от огромна сфера на влияние, заради което водят една и съща агресивна политика в различни точки на света. Разликата е че САЩ предлагат фалшиво благоденствие и виртуални пари, докато русия предлага реална мизерия и глад!

    Коментиран от #74

  • 74 Тръмплин

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "ТрампЛин":

    Ако си пък толкова прегладнял,остана ми малко сиренце.100% Био е,или както го наричат зад океана оргаеник.

    Коментиран от #75

  • 75 Омлет

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Тръмплин":

    И от къде това сиренце като нямаш яЙца?
  • 76 анонимен

    1 0 Отговор
    Някаква друга измишльотина ще напишете ли?
  • 77 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Русия има нужда от мир.Украйна има нужда от мир.Бужоазните националисти имат нужда от война.Руските и украински милиардери си пазаруват на Шанзелизе,а бедняците умират за тях