Last news in Fakti

25 Януари, 2024 19:01 1 725 19

Да, Тръмп може да спечели изборите през 2024. Има поне четири причини за това

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • джо байдън

Той остава дълбоко непопулярен в много части на страната и сред демографски групи и ако спечели номинацията на Републиканската партия, това може да предизвика висока избирателна активност в полза на демократите, за да му се противопоставят

Да, Тръмп може да спечели изборите през 2024. Има поне четири причини за това - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещу него на два пъти имаше процедура по импийчмънт, той се опита да осуети мирното предаване на властта, след като загуби президентските избори през 2020 г., сега е изправен е пред множество обвинения по голям брой наказателни дела, а критиците му предупреждават, че крои заговор да управлява като автократ. И все пак, Доналд Тръмп може да се върне в Белия дом.

Тръмп води пред съперниците си за президентската номинация на републиканците с близо 40 процентни пункта според най-новото допитване на Ипсос/Ройтерс сред републикански гласоподаватели – забележително завръщане за управлявал един мандат президент, който преди три години изглеждаше надвит и унижен.

Тръмп не се призна за виновен по наказателните дела срещу него и казва, че те са политически мотивирани.

Освен това, Тръмп се приближава до окончателно получаване на републиканската номинация след гръмката победа на 15 януари в Айова – първият щат, гласувал за номинация на републиканците. Това накара един от малцината останали негови съперници – губернатора на Флорида Рон Десантис, да напусне надпреварата, оставяйки единствено бившия посланик на САЩ в ООН Ники Хейли да се бори с Тръмп.

Ето четири причини защо Тръмп може да спечели през ноември 2024 г. срещу действащия президент демократ Джо Байдън:

НЕУДОВЛЕТВОРЕНИ ИЗБИРАТЕЛИ

При управлението на Байдън Белият дом твърди, че икономиката е в добро състояние, като безработицата е спаднала до почти историческо дъно от 3,7% спрямо 6,3% при приключване на мандата на Тръмп, а инфлацията е била снижена от върхова стойност от над 9% през юни 2022 г. до 3,4 на сто през декември.

Големи обществени групи обаче, включително много цветнокожи и млади гласоподаватели, смятат точно обратното. Те изтъкват, че заплатите не са в крак с цените на основни стоки и услуги като храни, автомобили, жилища, грижи за деца и възрастни хора.

Когато Байдън говори за икономиката, американците мислят за достъпността, а не за икономическите показатели. Допитвания показват, че гласоподавателите до голяма степен гледат на републиканците като на по-добри управленци на икономиката, въпреки че Тръмп прави единствено неясни предложения.

ФОКУС ВЪРХУ СТРАХОВЕТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ

Гласоподавателите се чувстват несигурни по причини, които се простират далеч отвъд икономиката. Тръмп говори за притесненията, истински или не, които толкова много бели американци имат в страна, която става все по-многообразна и по-културно прогресивна.

Съществува и широко разпространено чувство за загуба на почва, за това, че крайъгълните камъни на американския живот – собствено жилище, достойно заплащане, което върви в крак с инфлацията, образование в колеж, стават все по-недостъпни за мнозина. Допитванията показват, че избирателите се тревожат заради престъпността и са изнервени от притока на мигранти, които пресичат незаконно американско-мексиканската граница.

Тръмп умее да канализира и "поставя в подходяща опаковка“ тези страхове, като същевременно се представя като човек, който идва от среди, които са извън политическата система на САЩ. Той е едновременно подпалвач и огнеборец, който заявява, че страната е в хаос, а след това предлага себе си като спасител.

СПОРЕД МНОГО ИЗБИРАТЕЛИ ДЕЙСТВИЯТА НА ТРЪМП НЕ ГО ДИСКВАЛИФИЦИРАТ

Докато критици в собствената му партия, в Демократическата партия и в медиите го смятат за негоден за заемане на поста, милиони гласоподаватели не са съгласни с това.

Точно обратното, много от неговите поддръжници вече са убедени, че Тръмп е жертва на политически лов на вещици. Поне половината от републиканците, анкетирани от Ройтерс/ Ипсос по-рано тази година, са казали, че нямат проблем с това да гласуват за Тръмп, дори и да беше осъден за престъпление.

Тръмп може да изтъкне и четирите си години на поста и да настоява, че правителствената машина до голяма степен е работила, дори и на моменти хаотично, независимо от страховете, че той не може да управлява и че най-тежките обвинения срещу него – като това, че е заговорничил с Русия, така и не бяха доказани.

ЗА БАЙДЪН ОСТАВА ЦЯЛАТА ВИНА, А НЕ УВАЖЕНИЕ

Тръмп може да се възползва и от това, че досега Белият дом не можа да убеди голяма част от обществеността, че политиките на Байдън за създаване на работни места – чрез големи правителствени инвестиции в инфраструктура, чиста енергия и производство на чипове, са променили живота им.

Байдън беше обременен и от две чужди войни, които разделиха американците. Неинтервенционалисткото послание на Тръмп „Америка на първо място“ може да намери отклик у гласоподаватели, които се страхуват от по-нататъшно американско забъркване в Украйна или Израел, докато Байдън следва по-традиционна, интервенционистка американска външна политика.

Нито едно от тези неща обаче, не означава, че Тръмп непременно ще спечели изборите.

Той остава дълбоко непопулярен в много части на страната и сред демографски групи и ако спечели номинацията на Републиканската партия, това може да предизвика висока избирателна активност в полза на демократите, за да му се противопоставят.

Неговата подстрекателска реторика, включваща заплахи да си отмъсти на политическите врагове, които заклеймява като „паразити“, също може да отблъснат по-умерени републиканци и независими гласоподаватели, от които той се нуждае, за да победи Байдън.

Демократите от своя страна водят успешна кампания като защитници на правото на аборт, за да победят републиканците във всички щати в поредица от избори и отново ще направят тази тема централна в кампанията си за вота през 2024 г.

Но в този момент, 10 месеца преди деня на изборите, Тръмп има по-добри шансове да се върне в Белия дом в сравнение с всеки друг момент откакто напусна президентския пост.

превод от английски Петя Гергова, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тука едни няма да гласуват

    19 1 Отговор
    Повече от 400 американски граждани са загинали по време на руско-украинския конфликт. Това изявление направи бившият съветник на министъра на отбраната на САЩ Дъглас Макгрегър. Според него загиналите или са участвали пряко в конфликта на страната на въоръжените сили на Украйна, или са били съветници в украинската армия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хохо Бохо

    3 28 Отговор
    Евала!
    Тръмп е по-луд и от Путин.
    Пръв ще натисне червеното копче в ядреното куфарче и ще унищожи Русия и света.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пръц

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    И ще остане само Македония
  • 6 Абе

    18 1 Отговор
    само Тръмпи може да спре за 24ч войните в Украйна или Израел

    Коментиран от #8

  • 7 Гай Турий

    23 0 Отговор
    Тръмп обяви в предизборната си реч в НюХемпшър, че не е имало атака на външни сили на 11 септември 2001 г., че това е вътрешен заговор, провокация. Тя е използваа е като повод за война в Афганистан, в Близкия Изток и Африка. За тези десетилетия САЩ са похарчили 9 трилиона долара и нищо не са постигнали, освен смърт и кръв.
  • 8 ...

    3 17 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Прав си!
    Може да спре войната в Украна!
    Може като изпепели рашистите.
    Необходими 25 минути, а не 24 часа...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Уса

    10 0 Отговор
    Да,во истина ще спечели.Бог да благослови мистър Тръмп нашия спасител и лидер от извънземна величина
  • 11 Любо

    12 1 Отговор
    Смяна на един диментен старец с друг изперкал?? - не виждам съществена разлика . Руснаците ще разгромят НАТО и в двата случая, ЕС ще се разпадне и в двата случая, но за България разликата ще е драматична. Някои наши политици ще бъдат силно притеснени, покрай тях и медии, журналисти и бизнеси и българският народ ще раздаде правосъдие на всекиму според заслуженото!

    Коментиран от #15

  • 12 ХиХи

    10 0 Отговор
    Дончо води на Бинденко с между 5 и 10 процента в различните социологии
  • 13 Акула

    10 0 Отговор
    Победа за господин Тръмп
  • 14 Икономист

    9 2 Отговор
    "крайъгълните камъни на американския живот – собствено жилище, достойно заплащане, което върви в крак с инфлацията, образование в колеж, стават все по-недостъпни за мнозина"

    Не може да бъде според нашите козячета руснаците били много зле защото ползвали външни тоалетни а американците са много добре под мостовете без жилище. Според американско изследване 40% от американците не могат да извадят 400 долара кеш. При байДън икономическите показатели се били вдигнали ама обикновените американци стават по-бедни но пък 100-те най-богати американци са удвоили богатството си само за 2023 г.
  • 15 Запознат

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Любо":

    Разликата е че при единия Европа ще пострада по-малко и всичко ще приключи по бързо.
  • 16 Край

    8 0 Отговор
    Дълбоката държава се опитва да открадне американската демокрация. Иска служебна победа срещу Тръмп. Да е жив и здрав и много корав Тръмпи.
  • 17 Артилерист

    6 0 Отговор
    Който и да смени дименциралата кукла Байдън и кликата зад него ще е по-добре за човечеството. Пропагандата се опитва да ни представи Байдън като безобиден добродушен старец с прогресивно заболяване, но той всъщност е непоправим военнолюбец. Като вицепрезидент той е главен органзатор и ръководител на преврата в Киев, на инсталирането на бандеровската нацистка хунта, на нацизирането, въоръжаването и подготовката на Украйна за война. На неговата съвест тежат убитите украински и руски войници, както и избитите палестинци в Газа. Само американците печелят от войната в Украйна, докато Европа затъва в криза...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Всъщност,

    6 0 Отговор
    Тръмп ще спре войните, нещо което Reuters умишлено пропуска. По този начин ще спре раздаването на милиарди на послушните васали по света, към които Тръмп не проявява особен интерес, включително НАТО. С парите вътре в страната всичко ще започне да се развива отново. Останалото в статията е бла-бла-бла