Last news in Fakti

17 Януари, 2024 19:37 4 075 61

Доналд Тръмп печели изборите в САЩ? Евросъюзът е готов с адекватни мерки за защита

  • европейски съюз-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • украйна-
  • нато-
  • катарина барли

Заместник-председателят на ЕП Катарина Барли заяви, че Европейският съюз се нуждае от по-тясно сътрудничество, за да постигне независимост в отбраната

Доналд Тръмп печели изборите в САЩ? Евросъюзът е готов с адекватни мерки за защита - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли заяви, че Европейският съюз (ЕС) се нуждае от по-тясно сътрудничество, за да постигне независимост в отбраната, в случай че Доналд Тръмп стане президент на САЩ и "изостави Европа“. Тази гледна точка той изрази в интервю за медийната група Funke.

Според нея, ако Тръмп "се откаже от Европа“, тогава ЕС трябва да може да действа сам.

Барли подчерта, че първият мандат на Доналд Тръмп е показал на Европа, че трябва да бъде стратегически независима. Европейският съюз трябва да си сътрудничи по-тясно във военната сфера, смята тя.

"Целта сега трябва да бъде увеличаване на съвместните доставки и производството на военни стоки“, посочи Барли.

Ако Тръмп се върне в Белия дом, ЕС трябва да може сам да обезпечи сигурността си, заяви зам.-председателят на Европейския парламент.

Преди това беше съобщено, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в личен разговор с представители на Европейския съюз е предупредил, че Съединените щати няма да помогнат на ЕС, ако бъде нападнат.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    26 59 Отговор
    Най-адекватната мярка е въоръжаването на ЕС до зъби с европейски оръжия по натовски
    стандарти.

    Коментиран от #22, #30

  • 2 ХиХи

    74 9 Отговор
    Идвай си бай Дончо да пратиш у пенция шорошоидите електрокарите и ветарния ток
  • 3 Деудо ви....

    47 2 Отговор
    Подмили са се и са готови
  • 4 Шопо

    59 10 Отговор
    Решението е европейски отбранителен съюз със Русия.

    Коментиран от #36

  • 5 💠🔆♻️

    51 7 Отговор
    Сега не само Унгария, но и Словакия се застъпват за преработване на плана на Европейския съюз за предоставяне на финансова помощ на Украйна, съобщава новинарската агенция.
    След разговорите с Виктор Орбан словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че е съгласен с позицията на унгарския си колега, че ЕС не трябва да финансира планирания пакет от помощи за Киев в размер на 50 милиарда от общия бюджет на блока. Освен това той повтори тезата на Орбан, че войната в Украйна не може да бъде завършена по военен път.
    Така Фицо подкрепи предложението на Орбан финансирането да бъде разделено на четири части, всяка от които може да бъде преразгледана и блокирана. Страните от ЕС възнамеряват отново да обсъдят този въпрос на 1 февруари, но отново се опасяват от ветото на Унгария.
    Някои критици на Орбан казват, че той се противопоставя на отпускането на помощ за Украйна, за да получи достъп до замразени средства.
    И Фицо го оправдава: "те не могат да очакват държава, лишена от средства, да даде пари на друга държава. Това е просто невъзможно.

    На пресконференция след преговорите с Виктор Орбан Робърт Фицо заяви следното:
    Руснаците ще продължат контрола си над Донецк и Луганск. Разбира се, те няма да напуснат Крим, но позицията на Русия в преговорите ще се подобри. Ще кажем истината, ще наречем нещата с истинските им имена, ще кажем, че всичко това не работи, нека намерим някакъв друг метод за решаване на този проблем.
    И ние не сме съгласни с всички глупости, които идв
  • 6 ЕВРОСАЮЗА Е ГОТОф

    37 2 Отговор
    .............С ГОЛО Д .... У ТРЪНКИТЕ........!
  • 7 СКОРО СКОРО

    47 4 Отговор
    Дончо ще накаже Урсулата ЛОШО.
  • 8 Гошо

    43 3 Отговор
    Лелеее тоя какво се е заканил на разните му институти по демокрация и тем подобни организации ,не ми се мисли що сган експертна ще остен на сухо
  • 9 Хохо Бохо

    3 27 Отговор
    Евросъюзът е готов с адекватни мерки за защита!!!
    Това, което не ни убива, ни прави по-силни...
  • 10 💠🔆♻️

    40 1 Отговор
    Икономически ЕС ще има още затруднения за 2024 г. заради събитията в Червено Море и протокът Баб Ел Мандеб, съответно по малко печалба и пари в наличност и повече разходи, по малко възможности за подкрепа на Украйна и повече инфлация в ЕС свързана с разходи.
  • 11 💠🔆♻️

    28 0 Отговор
    Отклоненията около нос Добра Надежда вероятно ще продължат с месеци. Спотовите печалби от отклоненията почти сигурно ще продължат и в периода, когато се договарят годишните транстихоокеански договори през 2023 г., което ще доведе до повишаване на ставките на договорите.
    Ефектът на Червено море върху търговията с танкери остава несигурен, въпреки че повратната точка може да е много близо. Ако танкерите за суров петрол и продукти се отклонят от Червено море и Суецкия канал в същата степен като контейнерните кораби, спот тарифите на танкерите трябва да се повишат, защото по-дългите пътувания ще погълнат капацитета на танкерите.
    Ще последват ли танкерите контейнеровози около Кейп?
    "Вече има рязък спад на контейнерните кораби, приближаващи Аденския залив, който се влива в тесния проток Баб-ел-Мандеб, и вероятно ще има големи спадове и в други сегменти на корабоплаването през следващите седмици", прогнозира Омар нокта, анализатор на корабоплаването в Джефрис.
    Данните за местоположението на кораба показват, че контейнерите преминават бързо надолу, танкерите-скромно, а сухите насипни товари-много малко, ако изобщо.
    Пристиганията на контейнеровози в Аденския залив са били на най-ниското си ниво миналата седмица, което е с 90% по-малко от средното за 2023 г., Според Кларксън Секюрити.
    За разлика от тях, пристиганията на кораби за насипни товари в Аденския залив са в съответствие с историческата средна стойност, а пристиганията на танкери са намалели с 20% спря
  • 12 СветиПетър

    9 0 Отговор
    ес да му пратят асасин !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Славна Туска Танкистка

    1 14 Отговор
    Няма какво да ям Друзя!!
  • 15 💠🔆♻️

    12 0 Отговор
    За разлика от тях, пристиганията на кораби за насипни товари в Аденския залив са в съответствие с историческата средна стойност, а пристиганията на танкери са намалели с 20% спрямо нивата от 2022-2023 г., Според нокта, която цитира данни на Кларксън.
    Според данни на групата за стокови анализи Кплер, пълзящата средна на транзитите на танкери през Суецкия канал е спаднала до 14 на ден, както Тази седмица, най-ниското ниво от май 2022 г.и надолу от средно 22 на ден преди месец.
    С други думи, има отклонения от страната на танкера, които са положителни за цените, но все още нищо близо до това, което се вижда в контейнерния транспорт.
    Потенциал за широко пренасочване на танкери
    "Досега повечето собственици на танкери не желаят да се ангажират със скъпо струващо пренасочване около африканския Кейп", заяви корабна брокерска компания в понеделник.
    "След събитията от петък (началото на ударите на коалицията в Йемен) данните за корабоплаването показват, че само шепа танкери, движещи се от изток на запад, определено са променили курса си далеч от Червено море. Повечето други танкери в Близкия изток, които трябва да се насочат на Запад, изглежда забавят преминаването си.
  • 16 Български Русофил

    2 28 Отговор
    Майка продавам Родина предавам Руснак да ме доминира

    Коментиран от #18

  • 17 💠🔆♻️

    37 0 Отговор
    И ние не сме съгласни с всички глупости, които идват от най-големите страни. От началото на конфликта два пъти е било възможно да се сключи примирие. Но Западът забрани на украинското политическо ръководство да сключва примирие с Русия в началото на войната, защото се надяваше, че след изливането на милиарди и оръжия в Украйна, тя ще донесе ранена руска мечка на чиния. Това не проработи".
  • 18 Аууу много си Русофил

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "Български Русофил":

    Лижиш ли всичко ?
  • 19 Хххххххххх

    20 0 Отговор
    Т.е. европейците втора ръка ще бранят Ubermensch европейците.
  • 20 инфо

    31 0 Отговор
    Поредните небивалици от поредния "европейски" невнятник. Както и поредното доказателство, че Европа се ръководи от малоумници.
  • 21 ЕС еврейски съюз

    38 2 Отговор
    С Тръмп и без Тръмп ЕС вече е към своя логичен завършек -Разпад

    Коментиран от #40

  • 22 Рудки пас Калашник

    6 19 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Русия не е военен фактор никога няма да нападне вече държава 20 пъти по малка от нея, Най много Армения и нещо от Рода на Македония

    Коментиран от #26

  • 23 И кВо излиза

    38 2 Отговор
    Че Европата е васал на ФАЩ ❗
    Или греша...

    Коментиран от #27, #32

  • 24 Бай Дончо

    22 0 Отговор
    ЧИД! Пази се от хиените. Да си жив и здрав! Успех!!!
  • 25 Дедо ви...

    31 1 Отговор
    Незабавният отговор на Русия на Е. Макрон: База на френски наемници е бомбардирана в Украйна – Над 60 убити, 20 ранени. Моментален беше отговорът на Русия на изявленията на Е. Макрон, който във вторник вечерта обяви, че Париж ще достави на Киев 40 далекобойни ракети "Скалп" и стотици бомби.
    Почти по същото време руската армия обстрелва база на чуждестранни наемници в Харков, мнозинството от които са французи. Съобщението на Москва повдига много въпроси. За първи се говори за „голямо ядро ​​от френски наемници“ . Наистина ли бяха наемници? Или офицери и войници от френската армия, които организираха отбраната на града? Над 60 мъртви наемници – Те бяха предимно французи .
    Вечерта на 16 януари руските въоръжени сили нанесоха високоточен удар по пункта за временно дислокиране на чуждестранни бойци в град Харков, ядрото на който бяха френски наемници.
    Ударът напълно е унищожил сградата, в която бяха наемниците.
    По-рано украинските власти бяха хванати в лъжите си: Държавната служба за извънредни ситуации съобщи, че ударът е ударил „неактивен медицински център“, а Министерството на здравеопазването съобщи за 8 ранени.
    Според информацията това е частната клиника "Ашера", в която се е помещавал персоналът на Въоръжените сили на Украйна. Оказва се, че сградата е била използвана и от чужди наемници.
    Втори кръг от атаки в Харков Украински източници разпространиха кадри, показващи последиците от руските ракетни и безпилотни атаки срещу военни цели в Харков. Напад

    Коментиран от #38

  • 26 Русофил

    5 30 Отговор

    До коментар #22 от "Рудки пас Калашник":

    Русията иска да пороби Европата. Затова Европата трябва да удесетори производството
    на оръжия. Спокойствието свърши. Ще е така, докато русията не се разпадне на феоди
    с частни армии.

    Коментиран от #56

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 💠🔆♻️

    20 0 Отговор
    Дъглас Макгрегър: Байдън нареди 3-ти удар в Йемен, след като ракети на хусите удариха американски кораб в Червено море

    Коментиран от #33

  • 29 Сатана Z

    22 0 Отговор
    450 милиона роби в ЕС ще обслужват САЩ и Русия трудейки се на нивата ,в която ще бъде превърната днешна Украйна.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ако така стане

    21 0 Отговор
    Ще има бая "народни съдилища" отново
  • 32 Болшевик е моя татко

    2 17 Отговор

    До коментар #23 от "И кВо излиза":

    Ти да не ходиш на семинари в руското посолство при Мутрофанима че си толкова поумнял

    Коментиран от #35

  • 33 Пророк

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "💠🔆♻️":

    Сега и Тайван като нападне комунистически Китай ще се реализира новият ред
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Не, ходя при май

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Болшевик е моя татко":

    Ка ти. Не моЙм да се оплача.

    Коментиран от #39

  • 36 копейките

    6 22 Отговор

    До коментар #4 от "Шопо":

    живеят с илюзията, че Тръмп ще им помогне да глътнат Украйна. Това, което ги чака, ще е ужасно, просто ще им прекрои историята.

    Коментиран от #44

  • 37 💠🔆♻️

    11 0 Отговор
    За сравнение, допълнителните разходи за гориво за пътуване с ЛР2 около нос Добра Надежда (Африка) с 12 възела ще бъдат 250 000 долара. "Корабособствениците и чартърите може да открият, че пренасочването около Африка е по-рентабилно, отколкото поемането на комбинираните разходи за транзитни такси за Суецкия канал и застрахователни премии", каза М.
    Ричард Мийд, главен редактор на "Лойдс лист", публикация, която обхваща както корабоплаването, така и застраховането, написа късно във вторник, че премиите в Червено море вече са се увеличили до 1% от стойността на корпуса, че е достигната "повратна точка" и че в следващите 24 часа трябва да бъдат обявени по-нататъшни отклонения на танкери и булкери.
  • 38 😅😂😆.....

    2 11 Отговор

    До коментар #25 от "Дедо ви...":

    Пак си зацапал свещитите деде... 😂, всеки ден ги избиват тези наемници и натовски офицери и генерали, колко милиона са?
  • 39 Няма оплаквания..

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Не, ходя при май":

    Просто женати е страхотна....
  • 40 Не бъркай

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "ЕС еврейски съюз":

    Русия с ЕС,разсмиваш ни.
  • 41 среднощен

    14 0 Отговор
    "...Преди това беше съобщено, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп в личен разговор с представители на Европейския съюз е предупредил, че Съединените щати няма да помогнат на ЕС, ако бъде нападнат...";

    "Големи момчета сте, оправяйте се сами"... Правилно - Китай вече "помага"
  • 42 Любо

    12 2 Отговор
    Доживяхме Европа да се пази от Америка....щяла да взима адекватни мерки за защита от агресора САЩ!
  • 43 граф Монте Кристо

    13 0 Отговор
    Това ще бъде окончателното фиаско на американската демонократска власт над планетата,Тръмп ще спре напълно помощта за окраина и ще гледа да се помири с другите разлютени и непримирими страни,ес остава без опекунство и отделните страни бързо ще се съвземат,като се върнат в старото русло,ще се свържат отново с Русия и Китай,но първо трябва да си подменят елита.Този етап е опасен за самите щати,тъй като там противостоенето между демонократи и републиканци е в апогей,може да се вчепкат в гражданска война,което също ще освободи света от американската робия,света има шанс да се отърси от най-тежката сива плесен след хитлеристкия нацизъм.
  • 44 Гошо

    11 3 Отговор

    До коментар #36 от "копейките":

    На следващият ден след избора на Тръмп и Украйна я няма на картата. Вервай ми.

    Коментиран от #51

  • 45 Малката муха

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    И ние тва искаме - да пукнеш и да ни отървеш от глупостите ти.

    Коментиран от #50

  • 46 Някой

    12 1 Отговор
    А сега защо не се защитавате от нападенията на САЩ? Не напразно Европа потъва икономически. И не е виновна Русия, нито Китай.

    Коментиран от #48

  • 47 Една камара безсмислици и глупости

    3 6 Отговор
    Президента на сащ не е цар Пууткин!!
    Сащ никога няма да оставят европа на коомунистите!!! Но и с тези коомунари сме пропаднали повече от болшевиките в кремъл!
    Все пак сащ нямат интерес болшевишката зараза да обхване европа..🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽🗽
  • 48 Европа потъна имено с русия и китай

    3 8 Отговор

    До коментар #46 от "Някой":

    Жалко, че червените ти очила не ти позволяват да видиш мизерният коомунизъъм!!!🗽🗽🗽🗽
  • 49 Жоро

    7 2 Отговор
    Ако спечели.Край на воината в украина и разкол и рецесия на ЕС.ДАНОО

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не си разбрал!

    2 9 Отговор

    До коментар #44 от "Гошо":

    Тръмп ще вкара армията в украйна, а кремъл ще капитолира🗽🗽🗽🗽

    Коментиран от #53

  • 52 линкълн

    4 0 Отговор
    Оплакват се от мексиканците но на кого беше Тексас Лос Анджелис ами техни купени доброволно за 1 милион това е карма
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Тръмп не е комунист

    3 5 Отговор

    До коментар #49 от "Жоро":

    Бързате с радостите! Тръмп ще ви декомунизира, не го познавате!!! Ще ви уволни , като пропадляци!!!
  • 55 Перо

    4 0 Отговор
    Браво на Доналд Тръмп!
  • 56 вий

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Русофил":

    Не опявайте едни и същи неверни неща ,беше обявено какво искат руснаците , нато да си изтегли военнитте бази от близките до границите нз Русия държави в Изт. Европа и ако не ги изтеглят , може и да се сбият наистина . А пропагандата още отт сега плаши , че Русия ще нападне Европа , ама не казва защо .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българин

    3 1 Отговор
    Сега като спечели Тръмп,ще секне помощта за Украйна.Тя ще капитулира и войната ще спре.
  • 59 1111

    2 0 Отговор
    Само Тръмп!
  • 60 007 лиценз ту кил

    1 0 Отговор
    Американците имат шанса да изберат Тръмп, но за съжаление Европа ще остане под властта на юдосоросоидната дълбока държава.
  • 61 Абе

    1 1 Отговор
    УДРИ ЧИЧО ДОНИ!
Новини по държави: