Last news in Fakti

26 Януари, 2024 16:40 2 063 15

Защо Южна Каролина може да се окаже последна спирка за Ники Хейли

  • ники хейли-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • южна каролина

За разлика от езотеричната система от срещи за събиране на гласове в Айова първичните избори в Южна Каролина се произвеждат като всяко друго гласуване

Защо Южна Каролина може да се окаже последна спирка за Ники Хейли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Битката между бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и бившия постоянен представител на страната при ООН Ники Хейли за номинацията на републиканците за президентските избори ще продължи в Южна Каролина на 24 февруари, когато третите първични избори от надпреварата ще бъдат произведени в южния щат.

За Хейли, която е родом от Южна Каролина и бе губернатор на щата от 2011 г. до 2017 г., загуба у дома вероятно ще нанесе фатален удар на нейните вече слаби шансове, след като Тръмп убедително спечели първите две надпревари - в Айова и Ню Хемпшър.

Ето някои ключови факти за първичните избори на републиканците в Южна Каролина:

КОГА ЩЕ СЕ СЪСТОЯТ ПЪРВИЧНИТЕ ИЗБОРИ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ В ЮЖНА КАРОЛИНА И КАК ЩЕ ПРОТЕКАТ?

Изборите ще се състоят в събота, 24 февруари. В Южна Каролина няма изискване за партийна регистрация, така че първичните избори там са отворени - регистрираните гласоподаватели свободно могат да участват в републиканската надпревара, стига да не участват в първичните избори на демократите, и обратното.

Предварителното гласуване на републиканските първични избори започва на 12 февруари. За разлика от езотеричната система от срещи за събиране на гласове в Айова първичните избори в Южна Каролина се произвеждат като всяко друго гласуване.

Ще бъдат разпределени петдесет делегати за националната конференция на републиканците, която официално ще избере кандидат-президента на партията, и те ще бъдат определени на пропорционален принцип. Въпреки че делегатите на щата представляват малка част от необходимите за получаването на номинацията 1215 делегати, Южна Каролина все пак има ключова роля за определянето на евентуалния кандидат, тъй като изборите там са на едно от първите места в календара.

КОГА ПРИКЛЮЧВА ГЛАСУВАНЕТО И КОГА МОЖЕМ ДА ОЧАКВАМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ?

Избирателните секции ще бъдат отворени на 24 февруари от 07:00 часа местно време (12:00 по Гринуич) до 19:00 часа местно време (00:00 по Гринуич). Новинарските канали обикновено започват да съобщават резултати веднага щом избирателните секции затворят и след това ще прогнозират победителите въз основа на сбора от гласовете, екзит полове, информация за избирателната активност и други данни.

КОИ СА КАНДИДАТИТЕ В БЮЛЕТИНАТА?

Републиканските първични избори ще бъдат втората директна надпревара между Тръмп и Хейли, след като губернаторът на Флорида Рон Десантис се оттегли от състезанието малко преди изборите в Ню Хемпшър.

КОЙ Е НАЧЕЛО СПОРЕД СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ?

Тръмп доминира в проучванията в целия щат и се радва на подкрепата на средно 62% от респондентите в сравнение със само 25% за Хейли според сайта за социологически проучвания 538. Тези проучвания са били извършени преди резултатите от вторник в Ню Хемпшър, където Тръмп разби надеждите на Хейли за изненадващ обрат в политически по-умерения щат.

ЗАЩО СА ВАЖНИ ПЪРВИЧНИТЕ ИЗБОРИ В ЮЖНА КАРОЛИНА?

Повечето анализатори смятат, че кампанията на Хейли не би могла да преживее още една загуба, особено в родния ѝ щат, след като Тръмп стана първият кандидат на републиканците, който по настоящем не е президент, успял да спечели както в Айова, така и в Ню Хемпшър, откакто е създадена съвременната система за първични избори.

Тръмп си осигури подкрепата на най-изтъкнатите републиканци в щата, включително на губернатора Хенри Макмастър и на сенатора Тим Скот.

Изненадваща победа на Хейли би дала на кампанията ѝ инерцията и финансирането, за да продължи до "Супер вторник" на 5 март, когато републиканците в 15 щата и една територия ще решават кой кандидат предпочитат.

Още една победа за Тръмп обаче вероятно ще го направи предпочитания кандидат за лидерите на републиканците, гласоподавателите и донорите. Той вече има преднина от 37 процентни пункта в национален мащаб, според най-новото проучване на Ройтерс/Ипсос.

А КАКВО СТАВА С ДЕМОКРАТИТЕ?

Първичните избори на демократите ще бъдат произведени на 3 февруари и не се очаква да бъдат конкурентни. Почти сигурно е че президентът Джо Байдън ще победи.

Демократите все пак обръщат голямо внимание на щата, защото Южна Каролина ще бъде домакин на първата официална първична надпревара на партията за първи път в историята на САЩ. По настояване на Байдън демократите изтеглиха изборите в щата Северна Каролина и неговото съставено от разнообразни раси население преди надпреварите в населените с предимно хора от бялата раса Айова и Ню Хемпшър.

Ранното гласуване вече е в ход. Предварителните избори на демократите ще разпределят 63 делегати за техния партиен конгрес.

Освен Байдън, водещите кандидати в бюлетината на демократите са законодателят от Минесота Дийн Филипс и авторката на книги за самопомощ Мариан Уилямсън.

Демократите в Ню Хемпшър произведоха своите първични избори тази седмица, но партията обяви, че това е било в нарушение на правилата и отказа да разпредели делегатите. Байдън, който отказа да бъде вписан в бюлетината, въпреки това спечели с голяма преднина благодарение на кампания името му да бъде вписано на ръка.

превод от английски език: Владимир Арангелов, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хелоу

    19 0 Отговор
    Защо не пишете за ултиматума на Байдън към Тексас и неподчинението на Грег Абът? 20 републикански щата го подкрепиха и пращат нац гвардия натам, отказват да се подчинят на Байдън.

    Коментиран от #5, #14

  • 2 Истината:

    18 3 Отговор
    Дай Боже Южна Каролина Да се окаже последна спирка за Ники Хейли и тя да си седне на Трите букви и
    да престане да пречи на Тръмп и да работи за деменци@та БайДанчо!
  • 3 Красимир Петров

    15 1 Отговор
    Тръмп ще я победи и в Южна Каролина
  • 4 Красимир Петров

    16 0 Отговор
    Отвръщението на Американският народ от Байдън е пълно
  • 5 да де

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хелоу":

    ПосолствоТО не им разрешава в обора всичко е цветя и рози.
  • 6 хххх

    12 2 Отговор
    Ники лявата... какво прави като номинация на републиканците??

    Коментиран от #9

  • 7 АЗ СЪМ ТЕКСАС

    15 0 Отговор
    Току що си сложих знамето на независим ТЕКСАС на Фейсбука. Чакам да го видя и на балкона на кметството

    Коментиран от #15

  • 8 Не Таняху

    9 1 Отговор
    Треперят демонократите.

    Нищо няма да им се случи, освен да им спрат парите, хахахха

    Стига са крали - Байдън продъни хазната.
  • 9 Продажна

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "хххх":

    Просто се е продала и сега е като троянски кон там.

    Тръмп я сложи преди години в ООНто, а тя се изпонака здраво.

    Помним.
  • 10 Сатана Z

    8 1 Отговор
    А защо Факти не съобщават новините идващи от Тексас?Интересно ,каква опорка е спуснал Козяк към глашатаите си?
  • 11 тази жена е луда и бедствие

    9 3 Отговор
    Когато беше представител в ООН всички и се смееха.Тая е по зле от Байдън и Клинтъновица.
  • 12 тотално

    5 2 Отговор
    кукуригу,такива трябва да ги заключват или газовата камера и готово.
  • 13 Перо

    4 2 Отговор
    Защо не и изписват пълното индийско име!
  • 14 Хохо Бохо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хелоу":

    Ми не е угодно за медиите на добрите сили. Иначе Тексас кипи, казват, че е най-тежката конституционна криза от 60-те насам. Тук се чува само оглушителна тишина
  • 15 И аз

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "АЗ СЪМ ТЕКСАС":

    И аз съм в Тексас. В League city. Ако си близко, да пием по едно.