Last news in Fakti

26 Януари, 2024 09:02 2 466 14

Проф. Владя Борисова пред ФАКТИ: Бизнесът може да получи безвъзмездна помощ за закрила на интелектуалната собственост

  • владая-
  • борисова-
  • патенти-
  • ваучери-
  • защита-
  • фирми-
  • интелектуална собственост

Европейските малки и средни предприятия представляват над 99% от всички предприятия в ЕС и осигуряват 67 % от общата заетост в Европа, казва председателят на Патентното ведомство

Проф. Владя Борисова пред ФАКТИ: Бизнесът може да получи безвъзмездна помощ за закрила на интелектуалната собственост - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За поредна година Патентно ведомство на Република България, съвместно със Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (СЕСИС), обявява инициатива за подкрепа на микро, малки и средни предприятия под формата на ваучерна система. Ведомството се нарежда сред първите пет най-активни ведомства на територията на ЕС, което към момента успешно е подпомогнало бизнеса на над 500 микро, малки и средни предприятия на територията на България. Инициативата е на Европейската комисия, а финансирането се изпълнява изцяло и директно от СЕСИС чрез Фонда за малки и средни предприятия (МСП) на ЕК. Ролята на Патентно ведомство е да насърчава и подпомага предприятията на територията на страната да участват и да се възползват от безвъзмездната финансова помощ за закрилата на своята индустриална собственост в полза на техния бизнес. По темата пред ФАКТИ говори председателят на Патентното ведомство проф. д-р Владя Борисова.

- Проф. Борисова, разкажете повече за Фонда за малки и средни предприятия (Ideas Powered for Business SME Fund)?
- Фондът за малки и средни предприятия (Ideas Powered for Business SME Fund) е схема за отпускане на безвъзмездни средства от Европейската комисия, чрез СЕСИС, чиято цел е да подпомогне микро, малките и средните предприятия в ЕС да получат закрила за интелектуалната си собственост за по-висока бизнес устойчивост и просперитет. Придобиването на права на интелектуална собственост е от решаващо значение за конкурентоспособността на бизнеса и насърчаването на предприемачеството както на територията на страната, така и в целия ЕС. Чрез придобиване на права на интелектуална собственост, предприятията създават нематериален актив, който могат да използва в своята търговска дейност като актив, който генерира висока добавена стойност и пазарен успех. Европейските малки и средни предприятия представляват над 99% от всички европейски предприятия и осигуряват 67 % от общата заетост в Европа. Поради това тяхната роля е решаваща за устойчивостта на ЕС, за повишаване на конкурентоспособността, за стимулиране на икономиката на ЕС, както и за подобряване на начина на живот и благосъстоянието на европейската общност.

- Кой може да кандидатства за тези безвъзмездни средства?
- Всички микро, малки и средни предприятия, които са със седалище на територията на Европейския съюз. Става въпрос за всички микро, малки и средни предприятия, извършващи икономическа дейност, независимо от правната им форма, включително и самостоятелно заети лица или такива, извършващи занаятчийски или други дейности, както и партньорства или сдружения и фондации.

- Безвъзмездната помощ е под формата на ваучер за малкия и среден бизнес за закрила на интелектуалната собственост. За какво се предоставят тези средства?
- Средствата се предоставят от Фонда за МСП на ЕК, директно чрез СЕСИС под формата на 4 различни ваучера, които възстановяват разходи за различни дейности, свързани с придобиването на закрила за обектите на интелектуална собственост. Те включват заявки за търговски марки, промишлени дизайни, патенти и сортове растения, както и услуги по предварителна диагностика и диагностика на правоприлагането на права на интелектуалната собственост. Ваучерите осигуряват възстановяване на до 75% от разходите направени по заявките за интелектуална собственост и до 90% от разходите за диагностика на интелектуална собственост, в зависимост от държавата или региона, в който се намира предприятието.

- „Предварителната диагностика на интелектуалната собственост (IP Scan)“ е една от услугите, за които може да бъде получена безвъзмездна помощ от Фонда за подкрепа на МСП „Ideas Powered for Business“. Говорим за Ваучер 1. Нека разкажем повече за самите ваучери…
- Да, тук националното ведомство, по-конкретно Патентно ведомство, има ключова роля при определянето на външни експерти, които да извършат предварителната диагностика на предприятието. Тези експерти се обучават и одобряват от СЕСИС преди да бъдат включени в публичния списък на Патентно ведомство. Предиагностиката на интелектуалната собственост е ключова за изграждането на стратегията за интелектуална собственост на всяко микро, малко или средно предприятие. Тя включва анализ на бизнес модела, бизнес активите за идентифициране на интелектуална собственост на предприятието, за да се формулира стратегия за управление на портфолиото от обекти на интелектуална собственост и приложимия за тях модел.

- Патентно ведомство обяви, че от 2024 г. стартира нова услуга в рамките на Ваучер 1 – IP Scan Enforcement. Какво включва тази диагностика на правоприлагането на интелектуалната собственост?
- Аналогично на предходната услуга микро, малките и средни предприятия, които предполагат, че трета страна е нарушила техните права на интелектуална собственост, могат да се възползват от възможността да им бъде предложена стратегия за правна защита вкл. и за търговска тайна. Услугата предоставя стратегия и за това как предприятията могат да избегнат нарушаване на техните права на интелектуална собственост, както и как да действат при конфликт по отношение на интелектуалната им собственост с конкурент или потенциален бизнес партньор. Важно е да се знае, че при Ваучер 1 - за услугите IP Scan (предварителна диагностика на ИС) и IP Scan Enforcement, не може да се кандидатства с една и съща заявка, тъй като за всяка от услугите се получава отделен Ваучер 1. Това е единственият ваучер, който може да бъде поискан повече от веднъж (само в държавите, където се предлагат и двете услуги), каквато е и България.

- Как се кандидатства?
- Детайлна информация, указания за начина на кандидатстване, кой може да получи финансова помощ и как функционират ваучерите по Фонда за МСП за 2024 г., можете да бъде намерете на сайта на Патентното ведомство. Ведомството създаде специална секция, в която детайлно са обяснени предимствата на всеки един от ваучерите и стъпките за кандидатстване.

-------
Проф. д-р Владя Борисова, председател на Патентното ведомство на Република България от 2021 г. и от 2023 г. зам.-председател на Бюджетния комитет на Службата на ЕС за интелектуална собственост. Проф. Борисова е икономист и юрист по образование. Адвокат към Софийска адвокатска колегия. Представител по индустриална собственост.

Има 23 годишен опит в областта на интелектуалната собственост, технологичния трансфер. Преди да заеме поста е била експерт към Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) и вице-президент към работните органи на организацията. Има дългосрочни специализации по интелектуална собственост в Queen Mary Intellectual Property Research Institute of London и в Université de Lille - I France.

Има дългогодишен експертен, преподавателски и научноизследователски опит с множество национални и международни участия, експертизи, инициативи, стратегически проекти и публикации в областта на интелектуалната собственост.

Директор на Института по право, икономика и интелектуална собственост на СУ „Св. Климент Охридски“, основател и ръководител на Магистърска програма по „Интелектуална собственост и технологичен трансфер“, разработена и водена съвместно с Европейското патентно ведомство и Световната организация за интелектуална собственост.
Владее английски и френски език.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 1 Отговор
    Каква ви интелектуална собственост в България? Тук всичко е крадено, евтина имитация на кой, от де отмъкне нещо. Единственото оригинално са само лакардиите на Баце.
  • 2 Госあ

    7 0 Отговор
    Хахаха е затова Европа е последна технологична сила. След Русия е, да си знаете. Малък и среден бизнес…измекярчета. Патентите и интелектуалната собственост са на онзи 1% Като Еарбъс или Фраматом например.
  • 3 Госあ

    7 0 Отговор
    А за България, просто не ми се говори…кой от измекярчетата прекупвачи е финансирал някое научно изследване ? Кога и колко ? Щото аз знам как става, отиват от корпорацията в академията с тойотата, изсипват едно торба пари и казват, че се нуждаят от решение на съответния проблем. Наука и бизнес хахахаха Наука и индустрия се нарича. Какъв RD при търгаши ве ? Сапуни дето произвеждат. RD се прави от корпорации.
  • 4 Защо само Бизнеса?

    6 0 Отговор
    Защо само Бизнеса? Тези са обикновено индивидуални постижения! И се постигт от хора с интелект! Бизнеса обикновено се влачи години назад! Каква е целта? Да се раздадат пак едни пари по някакъв странен Критерий? Ако искате да осигурите някакъв Възход за България! Дайте на тези хора каквото трябва за да изведат тази страна на предни позиции! А не Гудьовците от тази Държава да им отрязват пътя и да я Дърпат назад! Тези явно Освен с Кражби с друго не могат да се занимават!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Донки Хот и Сан Чопанса

    7 0 Отговор
    Владя-младя, дрън дрън...
    И кой изобщо 7572си кръщава детето Владя...
  • 7 българин 777

    6 0 Отговор
    най бедната и продажна държава с най много професори и генерали дето и те незнаят защо са такива но за пари са уникални

    Коментиран от #8

  • 8 Акула

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "българин 777":

    от 34 Години е Така в Бг
  • 9 бг204

    0 7 Отговор
    Браво, най-накрая положителен имидж и новина за България, От нас си зависи да се възползваме. Дано повече се работи в такава насока и да излезем от блатото в което сме!
  • 10 Иво

    9 0 Отговор
    Смешни ,върнахме се в 18 век, само заучени фрази!! Вижте кои са носителите на награди журналя : Силвия Великова - мисирка на Сорос лапа парите, Георги от БНТ , нахално злобен към опозицията и усмихнат до уши към постоянните му гости от сглобката и третият Григоров беше балансиран, но фашагите го купиха и хулеше руснаците, така че заслужено беше отзован!! Смешник до продажник ,продали се за пари!!
  • 11 Иванов

    6 0 Отговор
    За пореден път продажната "сглобка" се чуди как да натъпче с милиони джобовете на чорбаджи българските изедници ! Кога ще помислите финансово за обикновените хора бе ......кръвопийци недни ?!?
    За детските надбавки , за здравната система и т.н............
  • 12 Сканадали с тая Владя

    2 1 Отговор
    По-рано в понеделник досегашният директор - Таня Найденова, определи като незаконосъобразна, некоректна и неморална заповедта за уволнението й, предаде БТА.

    Найденова каза, че тази заповед е издадена без уважение към институцията Патентно ведомство и без уважение към държавността в България.

    "Аз не съм калинка", заяви уволненият председател на Патентното ведомство и посочи с факти, че има нужния опит и експертиза от 1997 г. Абсолютно ми е необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, защото аз подозирам, че оттам се диктуват нещата за връщането на госпожа Борисова отново на това място, коментира Найденова. Тя е разбрала за заповедта за уволнение по време на отпуск от секретарката си, която също е била в отпуск.

    По думите на Найденова, проф. Владя Борисова никога не е била назначавана от редовен кабинет. Тя беше назначена отново от служебно правителството - на Стефан Янев, и сега отново се назначава от служебен кабинет, допълни Найденова и определи действията срещу нея като реваншистки.
  • 13 Така де..

    5 0 Отговор
    ..как се печелят избори..
    Тук няма бизнес,а политика.
  • 14 Запознат

    0 0 Отговор
    Може ли и аз да получа безвъзмездна помощ за защита от облъчване от кражби . Ако си отворя хлебарница и давам хляба срещу лична карта и аз ще имам нужда от 20 бона да им защитя данните. Крадци