Last news in Fakti

16 Март, 2024 19:00 1 845 5

Кой стои зад масовите отвличания на хора в Нигерия

  • нигерия-
  • африка-
  • боко харам-
  • жени-
  • деца-
  • отвлечени-
  • насилие

Похищенията са по икономически или политически причини

Кой стои зад масовите отвличания на хора в Нигерия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отвличанията в Нигерия са се превърнали в сериозна заплаха за сигурността, която подхранва огромна мрежа от криминални и ислямистки групировки, действащи в африканската държава.

В периода между юли 2022 и юли 2023 година най-малко 3620 души са били отвлечени в Нигерия, пресмята консултантската компания SBM Intelligence. Груповите отвличания също са популярна практика, като средно биват отвличани по шестима души едновременно. Похитителите са искали откуп в размер на най-малко 5 милиарда нигерийска найра, което се равнява на 6,4 милиона щатски долара, става ясно още от доклада. Но на фона на тежката икономическа ситуация в Нигерия и високата безработица са били платени едва 387 179 долара. За сравнение: в периода юли 2021 - юли 2022 година са изплатени 1 милион долара като откуп.

Боко Харам и други групировки стоят зад отвличанията

Различни групи се занимават с този мръсен бизнес. Част от тях са бандитски групи, които са сформирани преди години в северните части на Нигерия. През последните две десетилетия от скитащи разбойници, които се занимават с кражба на добитък и дребни измами, се превърнаха в организирани трафиканти на наркотици и оръжия. Сега организират и групови отвличания на селяни и ученици с цел откуп.

В Северна Нигерия оперират и ислямистки военизирани групи като "Ислямска държава" и Боко Харам. Последните станаха ноторно известни с отвличането на 276 ученички през 2014 година. Боко Харам набелязва момичета и млади жени, които често живеят в училищни пансиони или университетски кампуси.

Освен това няколко въоръжени групи са активни в делтата на река Нигер, която е богата на петрол, но е и едно от най-замърсените места на планетата. Корените на тези групировки са в 1990-те години, когато са сформирани, за да принудят властта да обърне внимание на замърсяването заради нефтените кладенци и повсеместната бедност в резултат от разрушените земеделски земи. Отвличането на чуждестранни работници в петролната индустрия често попада в заглавията на вестниците, но правителствени служители, деца на видни личности и други лица с високи доходи също бързо се превърнаха в мишени.

Похищенията са по икономически или политически причини

Голяма част от отвличанията са резултат от икономическо отчаяние. Похитителите най-често искат пари в замяна, но също така има случаи, в които са настоявали за храна, мотори или дори гориво. Мотоциклетите са "лесен и достъпен икономически инструмент за много безработни младежи от Севера и сравнително лесни за използване за терористични атаки", пише още в доклада на SBM Intelligence.

Понякога похищенията имат и политически мотив. Според мнозина действията на Боко Харам например са начин да покажат сила пред правителството и гражданите. Освен това групировката, чието име буквално значи “западното образование е грях”, набелязва конкретно ученички и студентки, което може да се тълкува като опит да ги откажат от образованието.

Похитителите обикновено се насочват към няколко различни групи. На първо място това са уязвимите хора, като например жени, излезли да събират дърва за огрев, ученици или незащитени селяни, живеещи в отдалечени райони, далеч от полицията или силите за сигурност. Често те стават жертва на масови отвличания. Друга група са високопоставени личности, например настоящи или бивши членове на правителството, както и членове на семейства на политици и богаташи.

Католическите свещеници също са мишена, някои от тях са отвличани и по време на служба. В периода между юли 2022 година и юли 2023 година са отвлечени 21 свещеници - вероятно заради ресурсите, с които разполага църквата.

Автор: Кейт Хеърсин


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pyzoфили

    2 0 Отговор
    сатанисти
  • 2 Как кой стои бе.....

    3 2 Отговор
    Тяхните копейки и черни Русо роби.
  • 3 Нигерия

    5 3 Отговор
    Свобода за Нигерия!

  • 4 Сорошплякангз

    0 4 Отговор
    Ха ха хаааа Путин бре Путин стои.Намерил е начин да ги превръща в руснаци или поне на чукчи ги преправя.Рецептата е : смесваш водка-барут от 7.62,малко сняг за избелване иииии воала солдатин.
  • 5 рептил

    0 0 Отговор
    Онея, къде им сменят кръвта и органите периодично, що си мислят че ше живеят с орлите.