Last news in Fakti

29 Януари, 2024 09:05 3 837 27

Какво е саниране и какво е енергийна ефективност...

  • саниране-
  • енергийна ефективност-
  • сгради-
  • програми

Енергийната ефективност е хубаво нещо, смислено и полезно

Какво е саниране и какво е енергийна ефективност... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В държавата има 5500 сгради, които се нуждаят от саниране, а до момента са обновени 2100. Предстои саниране на нови 750 сгради и още 200 с участие на част от собствениците. Това е само статистика. В момента голямата тема е процесът за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, а масово говорим за саниране... Едното запазва топлината в сградата, а другото е процес по обновяване на сградата. Пари има, проекти има, но сега се оказа, че проектите са повече от парите. И това се оказа проблем. Допреди години желаещи да си изолират блока трудно се намираха, но днес не е така. Че даже има и сърдити, защото са изпаднали от списъците.

Какво е саниране
Саниране на сграда означава пълно обследване – конструкция, електрическа инсталация и водопровод. Ако се забележат дефицити, те се отстраняват. С думи прости, сградата се обновява напълно. Ще дадем като пример един панелен апартамент. Санирането на една панелка означава, че се проверяват заварките между панелите. За целта си има апаратура. Ако се забележи компрометирана връзка, бетонът се кърти до заварката, а самата заварка се заздравява. После пак бетониране, замазка и шпакловка. Санирането включва подмяна на електрическата и ВиК инсталации. За да се подмени електрическата, трябва да се изрони кабела от стената, пада замазката, за да се положи нов кабел. При ВиК е най лесно, защото тръбите имат общ вертикален щранг и разклонения до мястото на чешмата. Обикновено са видими и лесни за подмяна. Да сме чули някъде това да е направено, да е разбутан всеки апартамент в даден блок, за да може да се каже, че блокът е саниран? Не. Но говорим за саниране, все едно е сирене. Нещо да се каже.

А иначе програмата, по която ЕС отпуска пари, е за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. С други думи, да направим така, щото сградата да губи по-малко топлина, топлината да остава в къщата, в блока, в кооперацията, а не да топлим атмосферата. И как се прави това – със съвременни материали. И сега по програмата има недоволство от процедурите, защото финансовият ресурс за тази година е ограничен. Ако говорим за налични близо 2 милиарда лева, потребностите са за повече от 3,5 милиарда. Енергийната ефективност е хубаво нещо, смислено и полезно, но не е саниране на сградата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теменужки

    29 3 Отговор
    Саниране е, да се усвоят едни пари (10 милиарда) от гербави фирми за консултация и стрителство и изолацията на панелките да се отлепи при първата буря, а енергийна ефективност е като заминеш някъде и изключиш таблото в къщи, да получиш тлъста сметка за ток.
  • 2 Хорейшио

    30 2 Отговор
    "Саниране" по български означава само и единствено да ти облепят сградата със стиропор и да ти сменят дограмата. Подмяна на електро и ВиК инсталации даже се забранява от новата програма. Ако има проблем по конструкцията пък, даже те отстраняват от участие. Целта е просто да се превъртят едни пари от един джоб в други. Реално това което се правеше и по предишната програма от 2016 и по тази е далеч от определението за саниране
  • 3 саниране е

    24 2 Отговор
    престъпно забогатяване чрез обръчи от фирми на шиши и чекмеджанъ
  • 4 9689

    26 1 Отговор
    Побългареното саниране е крадене.
  • 5 Слави

    21 1 Отговор
    На снимката се вижда група п@тл@дж@ани как лепят стриопор с гипсово лепило. Стойност 20ст на квадратен метър - заплатени от държавата 500лв на квадратен метър.
  • 6 НАЙ важното

    22 0 Отговор
    в санирането на ПАНЕЛНИТЕ блокове е проверка състоянието на ЗАВАРКИТЕ между панелите . Точно това НЕ се прави и стереопора само закрива дефектите в очакване на ЛОШОТО . КОЙ ще носи вината?
  • 7 Урюрвкос

    15 1 Отговор
    хората сами си смениха канала от каменинови на пластмасови тръби, смениха си инсталациите тук таме смениха водопроводните. Оказа че старите водопроводни тръби горещо поцинковани са вечни. Вертикалните колектори са развъдник на хлебарки и мравки, достатъчно е един да има и всички са заразени. Звукоизолация няма а вентилацията някъде е затрупана след ремонт и не работи. Затова къща и на село.
  • 8 Еееее

    13 0 Отговор
    "Открихте" топлата вода
  • 9 Търновец

    7 4 Отговор
    Заваръчни съединение по БДС има дълговечност 35 години - така беше ако не ме лъже паметта преди години, и то при положение че шлаката е отстранена с малко чукче, тук в Търново с евросредства по обществена поръчка правиха пешеходна пътека със заварено перило и на някои места заварките изгниха за около 4 години, че имаше ремонти. В Германия Българи казват отдавна няма панелки.

    Коментиран от #11, #19

  • 10 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    11 0 Отговор
    Фактите: Безплатен е обядът за шепата ощастливени с безплатно саниране. А заплащането се поема от безвъзмездната финансова помощ (БФП)

    За кого е безплатно санирането?

    Живеещите в панелки не искат да плащат по 5 000 лв. ...
  • 11 адаша

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Търновец":

    Така нареченото "саниране" го въведоха в Германия, когато се обединиха западна и източна. Бяха отделени невероятни пари от западна, за да оправят панелките на източна.

    Коментиран от #16

  • 12 факуса

    7 2 Отговор
    има много фибран и стиропор у великите,и за да не са на загуба и да не го хвърлят,щот не се разгражда,ес им дава пари да го хвърлят у нас,щот в германия изследване доказа,че енергийната ефективност и мнимална,а под стиропора всичко мухлясва.и вредите са повече от ползите,вече се видя,че всичко прогресивно измислено от запада,сега се оказва вредно и се забранява,така ще е с зелените енергии и въглеродните недомислици,само само да се усвоят едни огромни пари от наши хора
  • 13 Киро

    14 6 Отговор
    Пари за украинските фашисти има !! Взеха ни пари за проекти ,уверяваха ни ,че сме одобрени и сега оправдания!! Поне да ни върнат парите , за да си направим ремонт на апартаментите, иначе излиза поредна лъжа и кражба на бедните хора !!
  • 14 Павел Пенев

    7 3 Отговор
    Енергийната фективност е гнусна лъжа за собствениците. При следващото увеличение на тока,тази ефективност изчезва. Получава се друго- по малко потребление и по високо заплащане.
  • 15 ха ха

    8 0 Отговор
    Дали пък не е време да припомня: "Държавата е лош стопанин!"
    Започне ли да преразпределя чужди пари, вълците винаги опоскват стадото. Дали ще е саниране, дали ще е здравеопазване или защита на/от конкуренцията, винаги се случва едно и също - източване! Усвояване на данъците от богопомазаните.
  • 16 Търновец

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "адаша":

    Аз съм бил в Бавария и панелки никъде не видях, тях са ги строили след 1933 за да помогнат на бедните и безработните, но след това са били разрушени. При заваръчни съединения според специалисти отпреди години при панелките няма запитване на шлаката и оттам се появява конденз водещ до загниване на заварката, а какви изкорубени заварки се правят последните години - да ти умре магарето. А в Източна Германия отидоха много от бившите властници в България, ако шлаката на заварката не е изчукана то санирането увеличава конденза и заварката загнива по бързо. Може да се потърси Евростандарта колко години дава на заваръчни съединения
  • 17 пенсионер

    6 4 Отговор
    другарите комунисти в сливен през далечнага 1980 -1986 година ни събориха къщите в кв клуцохор без да ни питат и ни набутаха в панелни гета и сега управяите се сами като си платите част от разходите това да ти съборят къщата и те набутат в панелка насила никаде го нама по света даже и в наи бедната страна но тогава комунистите бяха силни на деня

    Коментиран от #18

  • 18 Търновец

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "пенсионер":

    Аз съм левичар но не и болшевик, около София и тук на селото Арбанаси няма панелки а тухлени дворци на плочи от качествен цимент. Според запознати при строежа на панелките преди години не са изчуквали шлаката и оттам конденза и загниването, с лепенето на стеропор повишава температурната разлика и оттук конденза и загниването на заварката. А тук в Търново общината строи два моста с много бетон зимно време - мафията бетонира Янтра, преди години бетонира Света Гора.

    Коментиран от #20

  • 19 Евро Пейка

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Търновец":

    Източната част на Германия е пълна с панелки ! Тия българи които ти казват че в Германия няма панелки живеят и работят в западната част а там също има панелки но не и във вида който ние познаваме .
  • 20 Баш майстора

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Търновец":

    За какъв кондез ми говориш при херметически затворено пространство ?

    Коментиран от #22

  • 21 ЯМБОЛИЯ

    2 1 Отговор
    Трябва добър контрол при изпълнението. А дадените пари от Европа,да усвояваме прозрачно. Защото след саниране плащаме далеч по-малко енергийни разходи,помагаме да се намалят вредните емисии и намалята нуждата от нови енергийни мощности.
  • 22 Търновец

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Баш майстора":

    Заваряването е сложен електро химичен процес и изискването да се изчуква шлаката не е напразно, на Пишмана една дама каза че парапетът на терасата на панелката се клати и са викали заварчик. В Турция и в Албания преди време тръсна и панелките изпопадаха, а на Пишмана като пият пет бири и са баш-баш майстори
  • 23 Йордан Стойнов

    0 0 Отговор
    Живея в гр.Сливен , кв.Сините Камъни , в панелен блок , подавахме документи за саниране , обаче не ни одобриха , телефон 0897904763
  • 24 А бе куманяци

    1 0 Отговор
    Асфалт не се яде , стиропор не се яде-яжте сега бахура.
  • 25 Нтг

    2 0 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО ДЪРЖАВНА ИЗМАМА С МАНГАЛСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ ПЪЛЕН ФАРС
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 МАЛЕ МАЛЕ

    2 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА ОСВЕН ДА МАМИ И КРАДЕ ХОРАТА ДРУГО ЕДВА ЛИ ПРАВИ ЕГАТИ ИЗМИСЛЕНАТА КРАДЛИВА ДЪРЖАВА