Last news in Fakti

30 Януари, 2024 09:03 5 801 47

Ще има ли кардинални промени в Италианския лицей в Горна баня…

  • италиански-
  • лицей-
  • училище-
  • промяна-
  • министерство на културата

Като притеснителни факти родители посочват, че може училището за излезе от МК и да премине към МО, а това означава промяна на финансирането

Ще има ли кардинални промени в Италианския лицей в Горна баня… - 1
Снимка: nukk.org
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще има ли кардинални промени в Италианския лицей в Горна баня… Този въпрос си задават все повече родетели, чиито деца учат в елитното училище. И за всичко това се говори само няколко месеца, след като училището има нов директор в лицето на Иван Капурдов. Той е учител по биология и здравно образование и спечели конкурса в Министерството на културата за директор на Италианския лицей. Важно е да отбележим, че училището е под шапката на Министерството на културата (МК), а не на Министерството на образованието (МО). В сигнал до ФАКТИ разтревожени родители сега алармират за много промени, за които се говори, а ръководството не обявява официално.

„Той е един от най-добрите учители в училището, много уважаван и от учителите, и от учениците, и от родителите, така че мисля, че изборът е добър“, коментира Величка Велянова, която ръководи Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура (както е пълното име на училището) от 1988-а.

Националният учебен комплекс по култура е създаден през 1976/1977 г. с постановление на МС с група на детската градина, с един първи и един пети клас и е
асоцииран към ЮНЕСКО.

Като притеснителни факти родители посочват, че може училището за излезе от МК и да премине към МО, а това означава промяна на финансирането. В момента и посолството на Италия участва във финансирането, защото завършването на училището е съпроводено с издаването на италианска диплома. А с нея пред кандидатстващия отварят врати всички висши учебни заведения в Италия и то без да се налага да легализира дипломата и да се правят приравнителни изпити.

Дали ще се замени уредената столова, в която се готви ежедневно, с кетъринг… Дали ще се продължи извозването на учениците с организиран транспорт… Дали ще има промяна в учебната програма… Все въпроси, които притесняват родителите, а ясни отговори няма. Също така родителите са подкрепили програмата на Иван Капудров, когато е кандидатствал за поста директор, но какво от нея се изпълнява вече няколко месеца по-късно. И не на последно място, училището разполага с огромен терен. Дали всичко там ще са запази както е…

Припомняме, че родители и ученици от 12-ти Б клас при НУКК ЛИИЕК разпространиха писмо, адресирано до Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието - София-град и до Посолството на Италианската република в България. В жалбата разтревожените родители твърдят, че директорът Капудров не взима самостоятелни решения, а съгласува всичко със заместника си Александър Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цар Симеон

    69 4 Отговор
    Ех тия притеснени родители... Всички знаем кой "елит" учи в италианския лицей... Все притеснени хора ..
  • 2 Гого

    57 3 Отговор
    Нищо им няма на лигльовците.Страхотни проблеми,нема що

    Коментиран от #22

  • 3 Има доста ,

    30 2 Отговор
    които са за училище з деца със специални потребности ! От о време !
  • 4 След дъжд качулка

    39 1 Отговор
    Синът на бившата директотка от години се подвизава като шеф на културния ни институт в Будапеща, без дори да знам подобаващо унгарски, за смях сме станали, Министерството си прави оглушки,невака
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 немо

    46 6 Отговор
    "кардинални" промени би имало само, ако най накрая закрият този измислен "лицей" /няма такова понятие в българското образование/, в което е пълно с полуграмотни и невъзпитани и разглезени деца на богати парвенюта, които си мислят, че детето им трябва да е нещо по-така в сравнение с останалите деца
  • 7 менчу

    28 6 Отговор
    за първи път чувам тази дума “лицей” звучи ми като цирей но незнам защо наричат училище с нея ???

    Коментиран от #38

  • 8 Няма да има!

    42 2 Отговор
    Всички частни училища тябва да се издържат от спонсори,а не от Държавата! Докато не стане така,и може да се злоупотребява с държавни средства,няма да има промяна!
  • 9 д-р Косев

    47 6 Отговор
    Крайно време е да се закрие това недоразумение наследено от времената на Людмила Живкова. Има си частни училища за децата на богаташите, от какъв зор данъкоплатците ще издържат некакъв си лицей с богоизбрани тъпунгерчета.
  • 10 Смех !

    16 2 Отговор
    Сега ще си разплета търлъците по случея 😅
  • 11 Частно училище

    38 2 Отговор
    с държавно финансиране. В началото на всяка учебна година чалгарки, халтурчици и новобогаташи се хвалят къде учели техните вундеркиндчета. И защо с това "училище" трябва да се ангажира държавата. Щом е "италиански лицей" и дипломите им се признават в Италия, да се оправят с италианците.
  • 12 Тошко укр@йнски

    36 1 Отговор
    Много ,,елит,, у тая клета България бе.
    Нямало къде да ,,учи,, тоя ,,елит,,.
    И ,,елитните,, родители били притеснени.
    Да поразгледат профилите в социалките на ,,елитните,, си отрочета
    Комплексирани смешници
  • 13 СЗО

    9 0 Отговор
    Така е! Живота е динамичен и се постоянно се променя.

    Коментиран от #45, #46

  • 14 Шегобиец

    14 1 Отговор
    Ееееми, да се организират, да ходят да протестират пред министерството, да се борят за права! Като бяхме ученици и студенти - така правехме. Сега аз ли да се боря вместо тях? Пък нали имат и известни родители - да вземат и те да ги подкрепят. Та да не вземе да погине културата.

    Коментиран от #20

  • 15 Таратата

    23 1 Отговор
    Там се умешват децата на "елита" в бг, деца на политици, футболисти, журналисти, синдикати, чалгаджии и мутри
  • 16 Таратата

    20 1 Отговор
    Първо в детската градина (плащат под масата), после в училището.
    За съжаление децата на мутри и митничари стават като родителите, на чалгаджиите като мама или тате, така че си зависи ко едно дете гледа у дома от възрастните
  • 17 Таратата

    15 1 Отговор
    И не на последно място, там си правят контакти родителите по между си.
    Като цяло няма надарени деца, само бъдещи кметове и политици , тези на които домашната среда им е кофти, може да ги видите вече при бай Ставри
  • 18 Без привилегии

    15 1 Отговор
    Крайно време е това училище да стане като всички държавни училища и да премахнат привилегиите му, които всички ние плащаме.
  • 19 Смърфиета

    16 2 Отговор
    Ами очевидно, че една затворена система се изражда. А от статията разбирам, че тези извръщения са започнали назад във времето. Ако е към МК и издава италиански дипломи, да не получава държавно финансиране, а да се финансира само от Италианското посолство, но да не издава български дипломи. Това е! Какво значи училище в системата на културата? Ами ако го сложат в системата на отбраната или вътрешните работи по тази логика? Могат да кажат, че е от сферата на националната сигурност!!

    Коментиран от #23

  • 20 Смърфиета

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Шегобиец":

    Тяхната – на новобогаташи, халтурчици, политици и връзкари – култура погине, според мен народът на тази страна ще изгуби само този прехвален "елитъ"
  • 21 Край

    15 1 Отговор
    1989г. обясняваха как няма да има вече училища за децата на "наши хора". И ние нали простички скачахме по площадите. Ех тате, тате ... няма те вече да ти се извиня.
  • 22 Смърфиета

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Ако ревът "като вдовица за...", да им го дадем!!!!
  • 23 Ла Пиовра

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Смърфиета":

    Какво лошо мафията от талия да си има лицей в РъБъ.Тея да ги вадят от МК и да преминат под опеката на МВР. Съмнителни са...

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Ла Паламита

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ла Пиовра":

    Е, и? Аз отлитам.
  • 25 На времето

    16 1 Отговор
    дъщеря ми която се роди в Рим и учи там, която говореше италиански като италианчетата не я приеха в лицея защото имало други "деца" на известни чалга личности и бизнесмени.

    Коментиран от #28

  • 26 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ла Пиовра":

    Що, ти под опеката на "тяхното" МВР ли си? То аслъ все още не е съвсем тяхно, но след като мбаха и Конституцията, вече ептен не се знае знае ли се....
  • 27 Иво

    6 4 Отговор
    Това е последното мафиотско свърталище на комунистите. Този така наречен лицей е ОПГ с ръководител В. Велянова която в момента се изживява за мафиотски бос. Прокуратурата трябва да разбие тази престъпна група.

    Коментиран от #30

  • 28 Ла Паламита

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "На времето":

    Аз записах италианска филология в Италия, представи си, защото завърших средно училище там, изкарах две години там и се прехвърлих в България, защото изпаднах във фактическа невъзможност да се издържам! Това беше доста отдавна впрочем. Като се върнах в България ме върнаха с една година, и то само с триста зора дебели връзки и пари под масата не ме върнаха от самото начало, и потресът беше такъв, че си кандидатствах отново по етапния ред, като завърших нещо съвсем друго. Защото там трябваше да стана миячка на чинии, нещо което от средното училище знаех как изглеждат тези отношения, а тук прехвалените мозъчета ходеха там през лятото да работят именно това. Толкова по въпроса.
  • 29 666

    9 2 Отговор
    В тоя "лицей" още преди 30 години учители и психолози се разхождаха със златни ланци като мутри. Тази отживелица от времето на бай Тошо трябва да бъде закрита а Велянова разследвана за корупция.

    Коментиран от #31

  • 30 Смърфиета

    9 1 Отговор

    До коментар #27 от "Иво":

    Още ли са ви виновни комунистите? А през 2035г. пак така ли ще разсъждавате? Мбази безвремието!!!!

    Коментиран от #32

  • 31 Иванка Шалапатова

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "666":

    Тъкмо ще си я приватизират, но ако вдигнат учениците протести и Вие лично ги поведете, то аз още веднага ще входирам искане това за да стане, да прехвърят Лицея към МТСП!! И вие ще намажете нещо!
  • 32 Адолф Хитлер

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Смърфиета":

    За никоя схема където не е била разкарана през демокрацията не са виновни па комунистите!

    Коментиран от #33

  • 33 Адолф Хитлер

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Адолф Хитлер":

    По-скоро са евреите в тази схема. Те са мазни и винаги искат да са на л..-то цуцурката. На стадиона тоже.
  • 34 бай Даньо

    2 1 Отговор
    А да видим нашите коментари какво влияние ще предизвикат,...вероятно никакво. Баба казваше така -Керванът си върви, кучетата, в случая ние, си лаят
    Вероятно ще надделеят татковци и мами
  • 35 Перо

    8 1 Отговор
    Това учебно заведение отдавна няма нищо общо с култура, защото се е превърнало в свърталище на отрочета на мутри, джедъри под прикритието на култур трегери, държавни милионери и комплексирана селяния!

    Коментиран от #36

  • 36 Смърфиета

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Перо":

    Не мисля, че след като го избистрихме тука на форума, некой у нас се съмнява. Въпросът е, че ако това заведение ще се реформира, то обществеността трябва да се подготви да си дава децата в Класическата ако искат колтура и Завръщане от Рим!
  • 37 Перо

    7 2 Отговор
    Има ли нещо общо италианската образователна система с измисления мутренско-чалгарски лицей? Някои пълнят гуши от мутрите и комплексираната селяния, а после отрочетата не стават за нищо! Немската и английските гимназии дават много по-подготвени кадри!

    Коментиран от #39

  • 38 Ла Паламита

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "менчу":

    Щото в Италия им викат така.
  • 39 Ла Паламита

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Перо":

    И класическата. Само че, нали са от Драгалевци и Горна Баня, това си им е кварталното училище. В класическата, учи елита на Люлин напримерно. И после стават родителите им ги уреждат според възможностите си, предполагам. Не съм им светила. Просто казвам.
  • 40 Чичолина

    4 2 Отговор
    Ако преминат към МО пак ще ги учат на същия джендаризъм, обаче дрогата ще стане некачествена, като в Люлинския лицей.
  • 41 НЕ ЗНАМ, АМА

    3 1 Отговор
    Не че ще обърнем хавата, а тези възпитаници държат ли т.н. изпит по БЕЛ в края на обучението си, нали все пак школото-лицей е в РБ и те се водят българчета, или е изнесено италиянско обучение в РБ и този изпит отпада
  • 42 Ганьов

    4 2 Отговор
    Училището в кв. Факултета е по-елитно от т.н. Италиански лицей. Единствено в последния бялото е по-изчистено.
  • 43 Маке

    3 1 Отговор
    Значи децата на избраните ще учат в училище за възстановяване избрани безплатно, а всички останали ще си плащат по 6-8 000 евро на година в Американския и във Френския колеж. Мамата си бало, ей. И майките реват, че ще нарушат режима на децата им.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.