6 Февруари, 2024 07:25 2 248 22

Полк. Радион Попов: САЩ трудно понасят свои жертви

  • радион попов-
  • политика

Очаквам замразяване на конфликта "Израел - Газа", хусите няма да спрат, заяви бившият министър на външните работи

Полк. Радион Попов: САЩ трудно понасят свои жертви - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Радион ПОПОВ, военен аташе в Сирия, военен аташе в Мадрид, помощник-военен аташе в Ирак, специалист доктор по кюрдските въпроси и заместник-министър на външните работи в периода 2008-2009 г. даде интервю за ФОКУС.

Как ще коментирате последните удари на САЩ и Великобритания по 36 обекта на хусите в Йемен? Какво цели Западът?

На първо място, това е в изпълнение на заканата на Байдън за промишлените загуби в базата в Йордания. Има загинали американски войници и десетки ранени. Това от американска страна трудно се понася. Знаете, че животът на всеки един гражданин на САЩ е от особена важност за Съединените щати. Ето защо, те нанасят, макар и не реципрочни удари срещу въстаниците-хуси. На второ място, те искат да демонстрират, че са способни да защитят корабоплаването. Тъй като хусите реално застрашават това, да не говорим, че включително и ние пострадахме, имаме пленени моряци при хусите.

Тоест, сравнително слабите хуси-бунтовници застрашават световните сили, застрашават световното корабоплаване. Мисля, че това е едно от посланията, които администрацията на САЩ изпраща към хусите. Те знаят, че не могат да постигнат решителна цел - тяхното унищожаване, но те изпращат послание към Иран в същото време, защото се твърди, и се смята, че те са подкрепяни от Иран. В същото време изпращаните послания до Ирак, до Сирия, които също са в доста тясно сътрудничество с Иран, не на последно място и към Русия. Но забележете, не се очаква заради тези удари на хусите срещу кораби насочени към Израел или със съмнение за израелско съучастие там. Едва ли Щатите и Иран сякаш имат негласно установени червени линии, няма да ги прекрачат скоро като че ли.

Нападенията на корабите в Червено море се отразиха не само на политиката, но и на икономиката. Защото принудени да плават по обиколни маршрути, това влияе и на икономическият пренос на стоки, на цените и т.н. Добре, какво може да се очаква от хусите след това нападение? Какъв ще е техният отговор и въобще ще има ли такъв?

Хусите ще продължат според мен, да атакуват цели, защото те демонстрират своята солидарност с народа на Палестина, заради военната операция в Газа, това е на първо място. На второ място, те изпращат също така своите послания към Израел, който е обкръжен така да се каже, от север “Хизбула", от изток Сирия и Ирак, сега и хусите. Като че ли ще му дойдат множко на Израел, макар и не крупни фронтове. Но все пак, това са фронтове с бунтовници и въоръжени хора, които нанасят определени щети върху сигурността на Израел. Така ги оценям аз.

Да, един локален конфликт, който всъщност се отразява на Израел и на тези отношения. А как могат да бъдат спрени атаките на хусите? Могат ли изобщо да бъдат спрени или това ще продължи?

Струва ми се, че е трудничко, засега само САЩ и Великобритания, имаше някакви напъни тук от наша страна, от българска страна, едва ли не да участваме в някаква коалиция за защита на корабоплаването в Червено море. Слава Богу, че има мислещи хора и не сме там. Както виждате, няма и така наречена коалиция на желаещи да се присъединят към САЩ и Британия, засега само тези две сили са се нагърбили с тази сложна задача да защитават Израел и корабоплаването въобще.

Да, но министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че ударите са били подкрепени от Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия. Може ли от тези страни да очакваме някакво включване или засега те ще останат пасивни, в сянка?

Забележете, че пропусната е Саудитска Арабия, тя сякаш не иска да се въвлича в това нещо, а е съвсем там. Не очаквам сериозно австралийско участие, това звучи по-скоро като политическа някаква коалиция, ако се формира въобще. Аз мисля, че се върви към постепенно не прекратяване, а замразяване на конфликта между Израел и Газа, вижте как звучи Израел и Газа, супер. Супер силната държава Израел и някаква съвсем слаба палестинска територия и вече 4 месеца и повече продължават бойните действия с жертви от двете страни, като разбира се по-големите жертви, десетократно по-големи са от страна на Газа.

Не очаквам, защото това ще се отрази зле на сигурността в региона, ще се отрази зле на сигурността на Израел. И мисля, че нещата ще отидат към по-скоро свиване, а не към разширяване. Ще има удари от всички страни към противниковата страна. Но вижте, Щатите нанасят удари и на Сирийска и на Иракска територия. Но нанасят удари по тъй наречените “ирански цели". Защото Иран е поканен да бъде в Ирак, Иран е поканен да бъде в Сирия от законни правителства. Обаче да кажем, Русия също е поканена да бъде в Сирия, но Америка не е поканена да бъде в Сирия. Има тежки обвинения докога Америка ще се намира със свои въоръжени сили в източна Сирия? Този въпрос тези, поставя се и в Америка започват да мислят за изтегляне от там.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вярно

    42 3 Отговор
    Обаче пък САЩ, лесно понасят чуждите загуби, ето примерно в Украйна
  • 2 рота ЧАРЛИ

    21 3 Отговор
    НО БЪРЗО СВИКВАТ И СЕДЯШТИЯТ БИК МИСЛИ ТАКА---ЛОШО ЧЕ НЕ СИ ВЗИМАТ ПОУКА

    Коментиран от #4

  • 3 смрадион попофф

    6 17 Отговор
    голема раzveтка
  • 4 клечащиата крава

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "рота ЧАРЛИ":

    наважи се с лой
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Само питам

    5 31 Отговор
    Защо давате трибуна на този отявлен путинист?

    Коментиран от #17

  • 8 Урюрвкос

    6 18 Отговор
    американските войници са особенни, нацията е изключителна и е над всички останали взети заедно с две глави отгоре
  • 9 Сандо

    22 3 Отговор
    Макар и трудно,но САЩ ще трябва да свикнат.Просто защото времената се промениха.
  • 10 сатир

    7 17 Отговор
    Радион Попов е бо.клук, измамник, бивш рунаджия. Наследник на масов килър-шумкарин, какъвто е бил баща му, участник в Жабокрекското клане. Пълен некадърник като офицер от РУМНО, а след 10 ноември е уволнен поради некадърност и доре е спрян от назначаване като посланик в Саудотска Арабия - пак защото е него.дник и некад.ърник. Освен това е измамни.к - измамил е с няколко милиона едни араби уж, че щял да строи тук военни складове - взел парите и отпрашил. Навремето е засечен в злоупотреба с пари и докато е в РУМНО. Пълен не.щастник!
  • 11 Перо

    10 1 Отговор
    Войната между полковника и бившия министър на МО Бойко Ноев имаше положителен резултат за обществото! От една страна попречи на бившия полковник от РУГЩ да стане “евроатлантик”, а от друга цъфнаха аферите на Б. Ноев да прикрие агентурното си минало и пребоядисването му като “демократ”! Също се показаха и икономически далавери!
  • 12 УдоМача

    11 0 Отговор
    ще се научат...
  • 13 Само питам

    2 12 Отговор
    На какво се дължи необяснимо на любов на факти към доносници от ДС и бивши офицери от военното разузнаване?

    Коментиран от #15

  • 14 Пешо

    12 1 Отговор
    Атакуваната американска база се намира в Сирия и въпроса е: чий го дирят там сащисаните? А този накичил се с титли и постове е поредния сбъркан управник.

    Коментиран от #16

  • 15 Запознат

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Е как не знаеш ли - че те всички съвременни евроатлантици и соросоиди са бивши комуняги от БКП или ченгета от ДС (вече и децата им че минаха 34 години). Същите които ни продаваха на СССР сега ни продават но САЩ и ако дойдат руснаците те първи ще ги посрещнат с цветя а ако дойдат турците те ще са първите нахлюпили фесове.
  • 16 Сириец

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пешо":

    Е така де ама според праведната пропаганда е в северна Йордания и мисирките не смеят да кажат истината. Не смеят да кажат защо удрят Сирия и Ирак щом били замесени ирански милиции.
  • 17 От ЮАР

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Ако направите една груба статистика, ще видите, че не само Факти, но и цялата Интернет медиа и ТВ каналите в Бг, от около 10 Януари насам са удвоили и даже утроили даването на трибуна на путинофили и русофили, както и активната про-Руска пропаганда. Забележете, дори наглед обективните статии са тенденциозно Русофилски още от заглавието, със скрити внушения. Дори в уж про-Западните издания като Дневник е същото. Западът не го вижда добре, заради езиковия бариер. Затова е нужна активна борба против Руското влияние и е съвсем редно, съвестни и нормални хора да държат Западните институции в течение с тази ситуация. Понеже самата Европа е проядена от Руска агентура, Американците са единствените, които консолидират Европа в борбата с надвисналата опасност. Те трябва да бъдат информирани подробно за ситуацията.

    Коментиран от #19

  • 18 ФЕЙК

    5 1 Отговор
    Да жУвей САЩ - страната на неограничените възможности, дори Бай Дън говори с починали преди 27 години! Цитирам: " На предизборна среща в Лас Вегас / Невада на 4 февруари, разказвайки за срещата на Г-7 Байдън казва: "Седнах срещу президента Митеран от Германия, не, от Франция и му казах: Америка се завърна ! Той ме погледна и попита: За дълго ли ?" ЧУДО: Бай Дрън е новия Христос възкресяващ мъртвите!
  • 19 Запознат

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "От ЮАР":

    "Затова е нужна активна борба против Руското влияние и е съвсем редно"

    А къде останаха лозунгите за "обективни медии" и "свобода на словото" - май страх ви тресе от истината. То цензурата по Живково време беше по малко отколкото е сега.

    И в какво ще се заключава вашата "активна борба против Руското влияние" - защо ли се сещам за едни "активни борци против фашизма и империализма" - та тогава било лошо а сега какво е.

    Те всички евроатлантици са бивши комуняги от БКП и ченгета от ДС и действат със същите методи както са действали навремето.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.