Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 22:30 2 429 50

Иска ли Ким война?

  • ким чен-ун-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейски полуостров

Става дума за война, която Северна Корея не може да спечели, респективно тя е несъвместима с върховната цел на политическата система на Пхенян: запазване на господството на Ким

Иска ли Ким война? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Военна атака срещу Южна Корея би била равна на самоубийство за севернокорейския режим. Какво в такъв случай цели Ким с последните си заплахи?

Малцина западни наблюдатели познават Северна Корея по-добре от американците Зигфрид Хекър и Робърт Карлин. Хекър е инспектирал севернокорейски ядрени съоръжения, а Карлин е посещавал затворената страна начело на международни делегации, пише АРД, като посочва, че и двамата са обезпокоени от сегашното развитие на нещата.

"Толкова опасно не е било от 1950"

Ситуацията е толкова опасна, колкото не е била от 1950-а година, пишат Хекър и Карлин в съвместна статия. Те правят директно сравнение с Корейската война, отнела живота на милиони между 1950-1953. Хекър и Карлин са убедени, че Ким Чен Ун е взел стратегическото решение да се впусне във война.

Властелинът в Пхенян от началото на годината изпраща обезпокоителни сигнали. В рамките на десет дни той четири пъти тества нови крилати ракети. Северна Корея ги нарича "стратегически" - т.е. те би трябвало да са в състояние да носят и ядрени оръжия, отбелязва германската обществено-правна медия.

Същевременно се провеждат военни учения в опасна близост до оспорваната морска граница в западната част на полуострова. Те са придружени от заплашителна реторика, насочена срещу съседите от Южна Корея. "Враждебна държава номер едно" - така севернокорейската пропаганда нарича Южна Корея в момента.

Освен всичко това Ким нареди събаряне на Паметника на обединението в Пхенян. Някога той е бил символ на сближаването, издигнат от Ким Ир Сен - дядото на настоящия диктатор. Сега площадът, на който се е намирал, е празен, показват сателитните снимки.

"Северна Корея засилва бойната си готовност"

Ерик Балбах, експерт по Северна Корея в берлинската фондация "Наука и политика", също вижда поводи за тревога. Според него поставянето под въпрос на основите на междукорейските отношения е едно от най-фундаменталните политически решения на Ким Чен Ун. Зад него се крие намерението за засилване на собствените му властови позиции чрез отграничаване от Юга.

Във военен план режимът работи върху разнообразяването и повишаването на гъвкавостта на ядрения си арсенал. За тази цел се тестват различни ракети-носители. "Северна Корея очевидно засилва бойната си готовност", посочва Балбах пред АРД.

Експертът допуска в близко бъдеще и наличието на т.нар. тактически ядрени оръжия, подходящи за използване на по-къси разстояния - източник на заплаха от ядрена война на границата между Северна и Южна Корея. Мегаполисът Сеул със своите почти десет милиона жители е само на около 50 км южно от тази граница.

Пхенян не може да спечели войната

Директно нападение срещу Южна Корея обаче би провокирало ответната реакция на САЩ. "В крайна сметка това почти сигурно би означавало край на севернокорейския режим", обяснява Балбах пред АРД.

Т. е. става дума за война, която Северна Корея не може да спечели, респективно тя е несъвместима с върховната цел на политическата система на Пхенян: запазване на господството на Ким.

Това противоречи на тезата на американците Хекър и Карлин, отбелязва експертът на фондация "Наука и политика". Тъкмо сега, когато Северът е започнал да продава оръжия и боеприпаси в големи мащаби на Русия, една война с Юга би била по-скоро ненавременна.

Партньорството с Китай и Русия

Конфликтът обаче може да се изостри и неумишлено - при положение, че враждуващите страни вече не поддържат никакъв директен контакт. "Щом канали за комуникация при извънредни ситуации липсват, рисковете от нежелана ескалация нарастват", казва Ерик Балбах, цитиран от АРД.

Към това се прибавя и новата геополитическа ситуация, възникнала след нахлуването на Русия в Украйна. Северна Корея вече не е толкова зависима от Запада - Русия и Китай я преоткриха като стратегически партньор. Така Ким Чен Ун печели пространство за маневриране, като никой не може да предвиди със сигурност как ще го използва той, заключава германската обществено-правна медия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хохо Бохо

    18 16 Отговор
    Защо Ким да иска война?
    Кой иска да го напада?
    Кой би посегнал на тези нещастни севернокорейци?

    Коментиран от #4

  • 3 Кресна

    22 13 Отговор
    Щом Дойде веле в загрижено ,означава че са лоши нещата .Нима забравяте ,че този път не само Русия е зад Северна Корея но и Китай ,а какво по добро средство за Китай да избяга от директна война със Сащ и да се води прокси както Сащ водят в Украйна .Елементарни сте с глупостите които пишете и точно сега е момента и Китай блъска Северна Корея в тази война .Видя се че запада няма оръжия за Украйна а при голям фронт и в Азия ???? Ще издържи ли все по слабата Америка в една прокси война ? Сащ ако ще водят война ,предпочитат директна с Китай ,но не и прокси където нямат способности да я водят .Сега е момента ....

    Коментиран от #49

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мда

    18 14 Отговор
    Ким не иска война. Сащ искат война веднага с Южна Корея, като се случи през 1950 г., както и сега в Тайван. Защото ще продават УЛТРАСКЪПО джепане на хартия на разни баламурници - като на борисов (ф-16 - модел от виетнамската война) и на тодорО тагаренко (шосейни джипове за джофри за МИЛИАРДИ. Чхите взеха в пъти повече Ф-35 за по-малко пари от щатите, отколкото ние - няколко ф-16, дето ще трябва да се правят УЛТРА гладки писти за милиарди, щото на всичкото не може да каца на нормални военни летища. Леле...

    Коментиран от #6, #41

  • 6 $$$

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Иван Семерджиев знае, а знаят и ония покрай него
    как се преправят нещата в Граф Игнатиево.
  • 7 Не знам за какво се готви Ким

    8 10 Отговор
    обаче скоростта с коят Путин му изпразва складовете със снаряди и ракети, нещо не е съвместима с пидготовка за сериозна война.

    Коментиран от #27

  • 8 Аналитик

    10 8 Отговор
    С.Корея е ДЪРЖАВА,това което винету-стан не е...Вий вий,Вълчо... държава която праща ракети в Космоса и прави компютри ,не се възхищава на Винету или Малкия мук

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Радио Елто

    13 12 Отговор
    Русия Северна Корея Китай Карат Америка Да Трепери От Страх

    Коментиран от #13

  • 11 С.Корея

    12 14 Отговор

    До коментар #8 от "Аналитик":

    е затвор, концентрационен лагер и душегубка. 3 в 1. "Страхотна комбинация"
  • 12 сащ е война

    14 9 Отговор
    Как няма да има война, какво прави сащ още там след като след ВСВ навлязоха незаконно там до 38-я паралел и разделиха Корея на Северна и Южна
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 МисиркоФ

    1 5 Отговор
    чака бай тръмпу, пак да го направи за смях, и да му каже - изкукуригал дъртак !!!
  • 15 Путин

    6 9 Отговор
    Русия е Пътник

    Коментиран от #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тръц

    7 3 Отговор
    Ким продаде 1 млн снаряда на Вова и са отавна на фронта, пък зелю чака тоя милион от ЕС от половин година, бауцари
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ........

    6 1 Отговор
    Там като нищо могат да провокиратт атомна война онези същите,които пускат статии как щели да борят Глобалното затопляне с атомни бомби и правят изследвания по въпроса вместо да се лекуват.Севернокорейците са по-лесни от китайците и ей така за назидание на останалите и като нищо може да ги опукат като повод винаги може да се намери...примерно да прихванат някоя ракета и готово.
    Стига са се репчили...трябва нормален диалог.Ядрените бомби няма да намалят Глобалното затопляне,а ще замърсят планетата и може даже да я превърнат в черна дупка.
  • 21 Просто няма да има

    5 11 Отговор
    Повече Южна Корея

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хохо Бохо

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Не знам за какво се готви Ким":

    Ким сега продава на Путин снарядите, които ги е получил даром от руснаците.
    Но всяко нещо си има край - ще свършат.

    А далаверата на КимЧу е, че тези железарии никой друг не би ги купил и затова залежаваха в складовете му...

    Коментиран от #29

  • 28 КураСава

    5 5 Отговор
    Военна атака срещу Южна Корея не само не би била равна на самоубийство за севернокорейския режим а директно може да премаже Южна Корея за дни. Кви специалисти са писали статията въобще не е важно. Като самостоятелна военна сила Ю Корея е в пъти по малък потенциал

    Коментиран от #30

  • 29 Путин с нов автогол.

    7 8 Отговор

    До коментар #27 от "Хохо Бохо":

    Ким му е шеф, Си му е шев, Ирабеца(не искам д му търся в гугъл името) му е шеф, Моди му е шеф, скоро и Тръмп ще му се окаже шеф!
    Във Варна казваме така:
    "Най-големите тарикати ядат най-голямото дърво"
  • 30 Хахахахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "КураСава":

    Хаххахахаха
    Ако можеха, отдавна да е станало.
    Ако Русия можеше да управлява света, отдавна да го е направила.
    Ако Америка можеше-също.
    Подценявате остабалите 7 милиарда мравки. Обаче точно те са, които спират големите сили.
  • 31 И защо пък

    6 5 Отговор
    нападение срещу Южна Корея би провокирало ответната реакция на САЩ ? Тези американски хаймани и там ли си мислят че работа имат.

    Коментиран от #34

  • 32 Ъхъъъъъъ мозък

    5 3 Отговор
    Те САЩ прекрасно са се разпилели по големият свят ама ако ги подпукат едновременно на повече от 6 места па стой та гледай ква паника ще има тогава. Чийнето Бай Дън не мой си намери у Белият дом. Ще трябва до гонят по стаите
  • 33 Заради тези подли САЩ

    3 3 Отговор
    Хората една честна война не могат да си направят. Все някой на някого помагал а после се оказва, че не му е помагал, а му е продавал
  • 34 Щото

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "И защо пък":

    Така!
    Елементарни познания нямаш!
    Къде са те крили вашите по празниците,?!?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мечтаеш ли скъсан

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Южна Корея е с население, в пълен":

    Ще ги вкара..те само на Полша предадоха 1500 танка миналата година..колко ли произвеждат годишно

    Коментиран от #44

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Многополюсен туземец

    5 4 Отговор
    Кюфтето Ким с фалшивите си ракети има точно нулев шанс да удари цел защото го чакат и ще ги прехванат..обаче в момента в който го направи и ще го ударят също с ядрено оръжие и от Северна Корея ще остане димяща дупка
  • 40 КИМ не иска война

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ким иска един голям европеиде чen, да му масажира простатата, и да го освободи от дебелашките, динтаторски мъки!
  • 41 РедНик

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Вече даже не става въпрос толкова и за пари. Пари имат, а ако нямат ще намерят с кредити, измами или печатане, но физически не могат да го произведат. Нямат нужните суровини, дори метали а за взривни вещества да не говорим, енергията за производството е скъпа , а то е много енергоемко, няма достатъчно обучени специалисти и не могат да създадат нужната организация, защото всичко е в частни ръце. В момента се въртят в омагьосан кръг. Събират пари за оръжия, но въпросните оръжия ги няма и скоро , а може би и никога няма да се появят. Западът е в тотален колапс и още 2 или 3 фронта ще са немислими за тях, а те са сигурни. Ресурсите които потънаха в Украйна са огромни. Поне около трилион долара. 200 милиарда парични помощи, още 200 хуманитарни, още поне 500 милиарда под формата на оръжия. Само от България извлякоха стотици танкове , хиляда бронирани машини, стотици артилерийски системи, Бук, Стрела, С-200 , Град, самолети, хеликоптери и купища други. Русия им разказа играта по всички правила, а все още води само операция, ако се обяви официална война, нещата за запада ще станат направо драматични. Сега е златният момент и за Северна Корея и за Китай, а също и за Иран. Щатите не искат и са ужасени от подобен сценарий, защото там в Пентагона има и трезвомислещи хора които си знаят много добре възможностите, а те всъщност са жалки, каквито впрочем винаги са били, но просто успешно излъгаха навремето руснаците както и нас покрай тях.

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 В Южна Корея

    4 2 Отговор
    От петък 16 ч до понеделник сутрин всички са пияни. Няма и да разберат как са ги превзели даже .
  • 44 Закърпен

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Мечтаеш ли скъсан":

    "Южнoĸopeйcĸaтa ĸoмпaния Нуundаі Rоtеm Со. oбяви, чe e пoдпиcaлa cдeлĸa c Πoлшa нa cтoйнocт $2 372 милиoнa зa тaнĸoвe К2. Πoлcĸaтa oтбpaнa щe пocтpoи 180 тaĸивa тaнĸa зa cвoитe вoeнни нyжди в cътpyдничecтвo c южнoĸopeйcĸaтa ĸoмпaния дo 2027 гoдинa. Още 800 броя се очакват през следващите няколко години." ...толкоз по въпроса с износа на магданоза!
  • 45 Капитан- Лейтенант

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "РедНик":

    Повечето коментиращи тук не са били и на военна комисия. Защо мислиш че всички искат война. Има много ефикасно и евтино средство за унищожение и спиране. И между другото войната е печатница за пари. А корееца е п-ат и незнаеш какви мисли му идват. Точно на такива им викат л-д с картечница.

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Служил, с чин и подлежащ на мобилизация

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Капитан- Лейтенант":

    Като ти.чета "несвързаностите", ми става ясно, че.си виждал БТР, Калашник и кубинки само в нета.
    Нямаш.представа,какво е в казармата. Не е като да играеш на компютъра.в.детската "Кънтър Страйк"
  • 48 РедНик

    6 4 Отговор

    До коментар #45 от "Капитан- Лейтенант":

    И защо реши че Ким е психопат или луд с картечница, само защото така ти го представят пропагандните фашизоидни медии ли или защото съдиш по себе си?! Аз лично го намирам за съвсем нормален , а държавата Северна Корея за онеправдана. Южнокорейците са пионки в ръцете на краварите и се използват за провокации срещу Северна Корея по същия начин, по който се използва Украйна срещу Русия, като само манталитета на източната държава прави нещата да изглеждат малко по-различни, но по същество са същите. Ким като нищо може да ги постави на място и то с основание.

    Коментиран от #50

  • 49 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кресна":

    Че то първия Китай не беше ли? Я малко да прочетем и ела пак да пишеш
  • 50 Ред Нек

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "РедНик":

    Не не е психопат
    Просто Диктатор
    Още по лошо