Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 19:00 5 036 62

Калина Андролова: Германия се готви за война

  • калина андролова-
  • германия-
  • война-
  • русия-
  • руска агресия

А войната в Украйна просто показа защо ЕС всъщност е бил създаден... Не за силна Европа, а за удобна, контролирана Европа

Калина Андролова: Германия се готви за война - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британският „Файненшъл Таймс“ публикува дълга статия, озаглавена „Ще изпълни ли Германия големите си военни амбиции?“. Материалът по същество представлява едно напрегнато питане дали Германия ще може да отделя по 30 млрд. евро от годишния си бюджет за превъоръжаване.

Статията е дръзка, но не може да прогнозира дали смело афишираните активни действия в момента от страна на канцлера Шолц и министъра на отбраната Писториус ще се превърнат в дългосрочна стратегия или ще останат само ефектни ситуационни решения. Текстът започва с военната база Холцдорф в Източна Германия, за чието обновление ще бъдат вложени над половин милиард евро. В Холцдорф се очаква да пристигнат 60 нови американски тежкотоварни хеликоптера CH-47F Chinook, поръчани срещу 8,5 млрд. долара.

Пентагонът прави забележително заявление, че този договор е подкрепа за външната политика и националната сигурност на САЩ чрез повишаване на военния капацитет на Германия. Това изявление е толкова дълбоко истинско, че изчерпва смисъла на разсъжденията в този коментар. Всъщност военните поръчки няма да дадат повече сигурност на Германия, защото поведението на Германия представлява стратегическа безизходица.

САЩ разполагат с пълна самостоятелност в решенията си относно парньорството си с Европа. Докато Европа е ограничена да бъде поставена в употреба за сигурността на атлантическия фактор чрез модел на фактическа зависимост, а не на равнопоставено партньорство.

Германия придобива още и система за противовъздушна отбрана от Израел, поръчва изтребители F-35, бойни машини за пехотата, нови кораби и др. Държавата ще използва първоначален фонд от 100 млрд. евро, който се набира чрез дългови инструменти. Само тази година, пише „Файненшъл Таймс“ Германия ще похарчи 72 млрд. евро за отбрана, 52 млрд. ще дойдат от бюджета, а 20 млрд. от въпросния фонд.

Но проблемът е какво ще се случва след 2027 г., когато фондът ще пресъхне и Германия ще трябва да отделя по 30 млрд. евро от годишния бюджет. А Германия има строги ограничения за финансиране на разходи чрез заеми. Затова британската медия ангажирано задава въпроса, какво трябва да направи Германия – дали да ограничи социалните разходи, дали да вдигне данъците или да промени Конституцията си, за да отпадне ограничението за вземане на заеми?!

Историята винаги опасно се повтаря. В момента това е най-добрата Германия, която някога Европа е имала. Демократична, богата, възпитана, слабо милитаризирана. Но ето, че както и предишния път, по време на страховете от Съветска Русия, някой активно се стреми да превърне Германия във войнстваща държава, която да поведе Европа към конфронтация и война. И точно както и преди, обосновава това със заплахата от Изток.

Горчивата истина е, че на Европа не ѝ трябва война, трябва ѝ спешна доза политически разум и споразумение за мирно съжителство. Но Европа бива тикана, първо, да се самоунищожи икономически, а след това като продължение на безпорядъка, създаван от мигрантите, да се опустоши окончателно в един продължителен конфликт с Русия.

Извинете за некоректния въпрос, но защо Европа се самоприключва без населението да има шанс да промени съдбата си? Какъв е този нов вид тоталитарен подход, който затваря здравия разум?!

Обявява го за предателство (явно към националната сигурност на САЩ), обявява го за маргинален бунт, наказва го, уволнява го, дамгосва го. Упорството докрай за глобалната доминация на САЩ, когато политическите баланси в света се променят, когато нарастват нови фактори и се образуват нови отношения, с които трябва да се съобразяваш, не е просто погрешно. Това е задънен, налуден и зловещ ирационализъм. Затова и употребата на несъстоятелни индивиди в политическата власт, инсталирани за обслужване на линията извън здравия разум, е логично продължение на този ред!

Виждаме го у нас. Виждаме го и в Европа. По времето на Меркел Германия придоби неволно господство в Европа, националните правителства съществуваха в равнопоставност с наднационалната архитектура на ЕС и въпросът за суверенитета все още можеше да се предоговаря в полза на националната власт. В момента Германия на Шолц доведе Европа до рязък обрат.

Първо, Германия загуби водещата си роля.

И второ, отсъствието на силно лидерство в Германия след ерата на Меркел създава истинска драма на безвластие в Европа.

Но тъй като в природата няма празно, наблюдаваме парадоксалното завръщане на Великобритания в навигацията на европейските дела, макар и позиционирана извън ЕС. Франция и Германия, които преди 15 години бяха мощният двигател на една силна Европа, днес са приведени в безпомощно състояние на вменяване на политики отвън. И ако Великобритания като една бивша световна сила преживяваше болезнено предишното командно значение на германско-френското дуо, то днес британците внимателно се опитват да заемат някои лостове за влияние, ползвани до този момент от САЩ.

Следва да кажем истината, че Германия на Меркел най-после беше напълно победена от САЩ чрез Германия на Шолц. Социалдемократът Писториус, който през 2018-а се обяви за сваляне на санкциите срещу Русия, днес е за милитаризирането на Германия и задължителната военна служба. В момента Бундесверът разполага с около 183 хил. активни военни и с около 80 хил. цивилни. Германската армия е втора по големина в ЕС след френската. Като съпоставка ще отбележа, че армията на Русия е около 1 млн. и 150 хиляди души с 2 млн. резервисти.

Русия започна войната, защото смята, че една Украйна, ако бъде част от ЕС и НАТО, ще се превърне в проамериканска милитаризирана Украйна, която ще застрашава националната сигурност на Русия. Самата Украйна се бори за оцеляване, да не бъде разкъсана, унищожена като национална държава.

САЩ изтощават Русия, мобилизират НАТО, защитават глобалното си превъзходство, източват Европа през договори към американския ВПК и същевременно подготвят Европа за доброволна конфронтация. С цел, както казват от Пентагона, подкрепа на външната политика и националната сигурност на САЩ.

Целите на тези трима участници са напълно ясни. Друг въпрос е дали ги одобряваме. Но най-безцелният, най-обърканият и лишен от разум политически играч в тази ситуация е Европа. Европа няма мотиви, тя разполага с набор от клишета и се самопринуждава за неолиберална саможертва в името на своя атлантически навигатор.

Изгарянето на Европа започна много преди войната в Украйна, то е резултат от вътрешните противоречия в атлантическия басейн, защото Европа на Меркел се опитваше да бъде самостоятелен геополитически играч, тя можеше да възразява.

А войната в Украйна просто показа защо ЕС всъщност е бил създаден... Не за силна Европа, а за удобна, контролирана Европа.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    33 43 Отговор
    вярва на калинки ?

    Коментиран от #21

  • 2 КОТарАК

    28 54 Отговор
    СЛЕД като ботоксовата принцеса се н@@ка от един готвач , е крайно време да видим как ще реагира срещу армиите на ВЕРМАХТА , с Англия и САЩ зад гърба си , тоя път!!! И БЕЗ ЛЕНДЛИЗ

    Коментиран от #29

  • 3 Майна

    33 27 Отговор
    Празна си като ..евроатлантик..
    Германия се готви за война с правителствените си ,,циониски,, пудели..
    Ръст за Алтернативата..
    Ръст за Дара Вагенкнехт ( още нов съюз)
    Германците не се готвят да воюват ..
    Тъпа статия

    Коментиран от #4

  • 4 Майна

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Сара..
  • 5 АУУУУУ

    19 39 Отговор
    РЕВ НА КОПЕЙКА ))))

    Коментиран от #53

  • 6 Сталин

    37 18 Отговор
    Европа си пази оръжията за тях в предстоящата голяма война,не като нас които дадохме всички снаряди и танкове и бронестраспортьори, България няма и една редица модерно оръжие,Турция може да ни превземе само с 10 байрактари,отделно България е изтъргувана от посолството, всички които живеят на юг от линията Бургас,Пловдиви Кърджали да се преместят в България,защото това ще бъдат турски земи след края на войната която вече започна , неслучайно турския външен министър преди 2 седмици посети и разговаря първо с ДПС ,Ердоган отдавна е хвърлил око на златните ни мини в Родопите,и този път Русия няма да си мръдне пръста за България

    To be an enemy of the United States can be dangerous. To be it’s friend is fatal.”

    - Henry Kissinger

    "Да бъдеш враг на САЩ може да бъде опасно.Да бъдеш техен приятел е фатално."

    - Хенри Кисинджър
  • 7 Сатана Z

    39 20 Отговор
    Германците са мазохисти.Колкото повече ги бият,толкова по-добре се чувстват,но вече не са това ,което са били,Готвят се за война ,която не могат да спечелят ако ще и да си стъпят на врата.За Германия тази война ще приключи за часове.Ако са мераклии,некка се пробват срещу Русия.ВВП е търяелив,но не дотам.че някакви бити Немци да му се качат на главата и да го предизвикват.У ЛЕВО!!!
  • 8 Германия ли се готви

    48 13 Отговор
    за война, или краварите я готвят за война? При срив на икономиката, зелени безумия, нулев шанс за евтини руски газ и суровини, проблеми с мигранти и др. една подготовка за война, може да се окаже "последния пирон", дори и без война...
  • 9 Майна

    13 10 Отговор
    Меркел била ..доброто..
    Госпожо, трябва да се чете повече и то не откъдето ви ,,попадне,,..
    Ясен ли съм..?

    Коментиран от #16

  • 10 Булпсихопатъ

    33 10 Отговор
    Тия не разбраха че милиардите не правят войника воин. И че за тая техника са нужни и хора готови да воюват Ане сбиртока от прайдовете.
  • 11 Майна

    4 16 Отговор
    Тая ,,списвачка,, откъде се появи..?
    Меркел била ,,самостоятелен играч,, .., ха ха ха..
    Ти си абсолютен профан в политиката, май..
    Тази е била една от тридесетте секретарки и избрана по определен ,,циониски,, критерий за невзрачност и послушност..
    Ай, вземе се заеми с нещо , което ти е по ,,столиците,,..
  • 12 поправка

    19 32 Отговор
    Грешка на калина андърхеева не Германия,а Русия се готви за война в Европа.
  • 13 Русофил

    19 28 Отговор
    Руската слуга Андролова стопли по-бавно от германците.
  • 14 Андролова си е направила тая снимка

    26 26 Отговор
    преди 30 години. Какви лъжи още можем да очакваме от дясната ръка на лицето Волгин - най-големия руски лъжец у нас!?
  • 15 Хохо Бохо

    17 31 Отговор
    Напълно разумен ход - да се готви за война.
    След Авдеевка, Путин е пред границите на Германия...
    ТРЯБВА ЦЕЛИЯТ ЕС ДА СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА СРЕЩУ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО!
  • 16 Оооох , како

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Джигара , магара тактика ..
  • 17 Конкубината на Волгин...

    16 24 Отговор
    Изгрухтя компетентно ! Диййй, и марш на изток, там да словоблудстваш свободно !
  • 18 Хммм

    13 6 Отговор
    Англичаните няма да оставят Германия да се въоръжи. Ще им бъде прекалено голяма конкуренция.
  • 19 Мирослав

    19 15 Отговор
    Значи скоро време да очакваме още два руски танка на мемориала пред бранденбургската врата!
  • 20 Путинофил

    18 28 Отговор
    Само Германия маже да ни спаси от маскалите!
    Този път зад маскалите няма да стои Америка!
  • 21 Щурчо

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    А на пеперудки като теб ли да вярваме? Като изчислих времето ти от отварянето на файла до отговора, не си прочел абсолютно нищо.
  • 22 Бамбука

    8 13 Отговор
    При такава Русия, какво да очаква ?
  • 23 Хасан Хаспела

    16 27 Отговор
    Андролова е платена кремълска подлога. Интересно, какво очакват руските подлоги, при положение, че Русия е свръх милитаризирана, тоталитарна кочина, която постоянно се хвали с производството на нови оръжия и в същото време обвинява другите, че се "въоръжавали". Тази и подобните на нея имат за цел да пробутват кремълската демагогия на "електората". За тяхно съжаление, русофилията в България умря безславно и това се видя на последните избори, при демонтажа на МОЧА, както и от пълната непоносимост между нароилите се "леви" партийки, които в същото време не могат да съберат и 20% от изборните резултати при минимална избирателна активност. Не е далеч времето, когато подобни на тази другарка, ще си пишат глупостите единствено за собствена сметка. Ефективноста им, като руски подлоги, клони към кръгла нула.
  • 24 Питащ

    14 9 Отговор
    И аз питам, защо авторката не си сложи актуална снимка ?

    Коментиран от #25

  • 25 358

    8 11 Отговор

    До коментар #24 от "Питащ":

    Защото я е срам. Прилича на 60 годишен алкохолик.
  • 26 Да..

    15 8 Отговор
    В Германия се готви гражданска война....
  • 27 От Германия

    12 8 Отговор
    Германия няма войници Защото няма млади хора Всеки втори младеж е чужденец А в армията не иска никой германец. И те като нас и повечето Европейци свикнаха с мира в Европа и се довериха десетки години на Америка За това армията и въоръжаването им са в плачевно състояние Тръмп ги натисна да дават повече пари за въоръжаване за армията си Това е истината... Авторката да вземе малко повече инфо за германската армия и въоръжаване Преди да пише свободни съчинения.
  • 28 Хм Хм

    9 10 Отговор
    Добра статия, има силни аргументи. Но моето мнение, както и на мои познати е, че трябва да сме по-добре въоръжени, предвид всякакви психари от Изток.
    С други думи: Si vis pacem, para bellum.
    Ако искаш мир, готви се за война.

    Коментиран от #51

  • 29 Баш Бай

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Надявам си даваш сметка, че Китай стои зад Россий! А там като почнат да работят 24/7 и да бълват танкове, снаряди и т.н. Ще видим ....
  • 30 Ванков

    5 5 Отговор
    Чета тука некви "коментари" , на некви "военни капацитети" и най- правоверни " еврогеювИ " и искренно се забавлявам ! Пурковците със съдраните потури и те разбират от геополитика и военно дело! Жалки наивници!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Реалист

    14 11 Отговор
    Немската икономика е пълен крах от както руснаците им спряха газта няма от къде да делят и 3 милиарда за война.
  • 33 Топло..по-топло

    7 6 Отговор
    Ушанките почват да загряват какво се случва когато в Германия започнат да се строят танкове

    Коментиран от #37

  • 34 Наблюдател

    6 3 Отговор
    Опа , 4000лв хонорарче
  • 35 Хитлер за

    6 6 Отговор

    До коментар #31 от "Бесен-_ Язовец":

    4 месеца от Полша, през Белорус, на 10км от Москва и добре, че бяха английските танкове и 40-те сибирски дивизии освободени от японците (заради американците), та да го спрат.
  • 36 Айде

    8 3 Отговор
    А Русия не излиза от мира! Тая чанта да си гледа в кончината!
  • 37 Дано

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Топло..по-топло":

    И вурстовете загреят какво се случва като започнат да произвеждат танкове!

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 лудия

    7 11 Отговор
    Ако продължават да дразнят баба меца ще стане лошо. Ако Германия и запада се прегрупира отново да стане добре смазана машина. Русия няма друг избор освен да избърза както в Украйна. Но този път хода ще бърз и без жалост . Докато запада искат да излъжат за мир. Червената армия ще пред Виена. Това маи някои наш пророк го каза.

    Коментиран от #45

  • 40 Пфу

    8 8 Отговор
    Тая статия захарова ли я е писала? Поръчка директно от рашистан.
  • 41 Факт

    8 6 Отговор
    Кой се е.ава с руснаците накрая плюе зъби и кръв.
  • 42 Тити

    7 7 Отговор
    И сега нямаше да има война ако не бяха проспали 2014 с Крим а оставиха лудият диктатор да си развява коня.
  • 43 Случват се хубави работи

    5 9 Отговор

    До коментар #37 от "Дано":

    Какво да се случва..умират 30 милиона ватници..тоя път няма как САЩ и Великобритания да ви отърват кожите защото цяла Европа иска да ви оправи стреса
  • 44 ТТТ

    7 9 Отговор
    Аман от русуфилистици в тази наша България. Сащ тва онова, а разсипия най- мирната в света. То някой ако прочете рузката история ще види само завоевателни войни. Как мислите кочината е станала най- голямата по територия, не и по акъл, държава. С войни спрямо всички, да всички свои съседи.
  • 45 Долен и дърт глупак е путлер.

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "лудия":

    Пич ква червена армия. Съвземи се.
  • 46 Демократ

    7 12 Отговор
    Докога тези кремълски тролове ще тровят българския ефир и въздух? Тази да заминава заедно с недоразумението волгин за Москва.
  • 47 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Некой да й нарисува, че Германистан нема и тва е вече Територия под Халифат със краварски бази де. Та не неам идейка кви измислици се лаят вече. Оставям настрана, че германистан след Капитулацията е краварски протекторат, не е Държава.
  • 48 ТТТ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бесен-_ Язовец":

    Да сигурно и първата световна война. А да сме чували за някакъв Брест- литовски договор. Не сме щото не четем. То и нашите кумундрели криха . Щото разсипия е капитулирала пред Германия, Австро- унгария, България и Османската империя като е сключен Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. А честит ви трети март.
  • 49 Иван Иванов

    3 3 Отговор
    Ами хубаво е списано, стегнато четиво - за жалост - нещо не е обективно - но и това е правилното.

    Не знам какви армии ще сбере новият кръстоносен поход срещу заплахата от Изтока - ама - засега - войната се води извън пределите на Русия.

    По-хубаво за един военен стратег - от това - да воюва на чужда територия - няма.

    Щом стигнахме до детайли - това е положението.

    Някаква истерия аз не виждам по въпроса - Европа си мрази руснаците от едно време - руснаците си мразят Европа и така.

    Има взаимност - не е нещо - внезапно и лековато - дълбока омраза, искрена и всеотдайна.

    На мен ми прави впечатление - че се разсъждава лековато за ядрените оръжия - но и това е правилното - все пак - много се задържахме еволюционно - но пък дано да не се случи, ама - то пък иначе как ще се продължи работата, все пак - не сме уникалните на Земята - възможно е да няма нужда от човешкият род, не знам.
  • 50 незнайко

    10 2 Отговор
    Прочетах заглавието само и се зарадвах, че има все пак хора които казват истината без да се страхуват ! Истината за ЕС излиза наяве ! Дано никога не приемем еврото и не влезем в Шенген по ЗЕМЯ !
  • 51 Магаренков

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хм Хм":

    То, хубао ама не виждам да се минира морето.На 50км навътре в морето, през 100метра за 400км ивица са 40 000 противокорабни мини.Ако някой, като Пухтя реши да напада ще нападне с десант към Варна или Бургас.Де са дроновете и протикорабните ракети и батареи
  • 52 Кратко и ясно

    6 0 Отговор
    Германия няма военни амбиции. Тези амбиц са на САЩ дето бутат Германия към война.
  • 53 Исторически парк

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "АУУУУУ":

    Доларките ревете за Авдеевка 😆😆🤣😂
  • 54 Дядо поп

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бесен-_ Язовец":

    Лежи на тази кълка. За всичко си има първи път!
  • 55 ТрампЛин

    0 0 Отговор
    Това трябваше отдавна да се случи!
  • 56 Пръдливата Пиги

    4 0 Отговор
    Западните богаташи искат да набутат мирния европейски гражданин във война с Русия,защото от войната печелят милиони.Дано да си правят сметките без кръчмаря.
  • 57 ИНЖ1

    1 0 Отговор
    А какво да направят държавите от ЕС пред угрозата от Изток??? Най-разумното е организирано и съгласувано да се подготвят. Не трява да се забравя кой е агресорът.
  • 58 жжжжжж

    0 0 Отговор
    зависи от изборите
  • 59 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Готви се за селска война като през 16 век,в Германия начело с Томас Мюнцер,а френските хугеноти също са направили същинска бъркотия.Историята се повтаря,по-рано е било фарс,а сега е наистина,фермерите побесняха и вършат погроми и безобразия,неутешими са и неукротими,не казват какво точно искат,но трябва да пристъпят към политическите действия и да сменят властта с наистина народно управление и национално отговорно.
  • 60 Анджо

    1 0 Отговор
    Андролова напиши нещо за мракобесната диктатура на путин.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.