Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 13:00 2 433 35

Всичката Мара втасала.., та в Мюнхен?

  • мара-
  • втасала-
  • мюнхен-
  • огнян гърков

Кабинет по нищо-не-правене ли имаме? Нямат ли работа в България 75% от силовите министри в Министерския съвет и придружаващите ги чиновници ? Заради тяхното овъзмездяване ли последователно растат цените на почти всички стоки и услуги у нас, надхвърляйки инфлацията в лелеяната от управляващата клика „еврозона” и в останалата част на Европа?

Всичката Мара втасала.., та в Мюнхен? - 1
Снимка: МС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Прекален светец и Богу не е драг”, казва народът ни от опит. Вечерта по БНТ 1 за сетен път се натъкнах на пореден протоколно-политически гаф и най-меко казано -професионално невежество. Поразително подмазвачество на комплексари, липса на и потъпкване на националното достойнство, външнополитическа некомпетентност и екскурзиантско безделие на гърба на българския данъкоплатец! Несъмнено Мюнхен е привлекателна дестинация за разходки и безметежни забавления. Мюнхенската конференция за сигурност е безспорно авторитетен международен форум. Щатите – многостранно водеща световна сила.
Но на срещата с държавния секретар (ДС) на САЩ от българска страна бяха показани на масата едновременно премиерът акад. Денков, г-жа М.Габриел + министрите на отбраната и финансите Тагарев и Василев ! Сервилност, отчетничество, ибрикчийство ? Кабинет по нищо-не-правене ли имаме? Нямат ли работа в България 75% от силовите министри в Министерския съвет и придружаващите ги чиновници ? Заради тяхното овъзмездяване ли последователно растат цените на почти всички стоки и услуги у нас, надхвърляйки инфлацията в лелеяната от управляващата клика „еврозона” (както винаги, без съгласие на населението в референдум) и в останалата част на Европа?
Единственият политически и йерархично подходящ партньор на Антъни Блинкен по каноните на европейския протокол бе г-жа Габриел, като актуален министър на външните работи. Длъжността ѝ и на вицепремиер е предостатъчна протоколна компенсация за високото място на г-н Блинкен в чиновническата йерархия на САЩ + за обстоятелството, че правителството им няма поста председател. Като се отчете и протоколно-церемониалното пренебрежение отвъд океана всеки един от упоменатите четирима политици, може би без Василев, би могъл сам да бъде събеседник на щатския ДС. Щом сме толкова важен стратегически партньор и ценен съюзник на Съединените щати. А не васална територия или протекторат, както твърдят критично настроените и все още осмеляващи се да мислят българи!
Щом сами не се уважаваме, как бихме могли да се надяваме на респект в чужбина, особено във Вашингтон?
А не би ли следвало Народното събрание да поиска поне двама от упоменатите – с подозрение за екскурзианти - да възстановят разходите за командировките в Мюнхен?

**Но да не издребнявам съвсем! От „Епицентър.бг’, непотвърдено, разбираме, че на същата конференция ”бил канен от организаторите и Кирил Петков”?! За покана до Д. Пеевски не са писали досега, но той е в списъка Магнитски и без отвъдокеанска санкция „не става!”, най-вероятно. То и за харвардския рабфаковец е съмнително реалното съществуване на покана, но „да не връзваме кусур” на партийните командировъчни на ПП, а може би и на ДБ?
***Светът се тресе, а аз „се кося” за човешки ценности като достойнство, себеуважение суверенитет, завоалирани в протоколни подробности и очевадности!? Интервю на Путин, последва „неизяснена” кончина на Навални, остри схватки между „четири-хилядниците” –фили, - фоби, фобо-фили..., но не и еднопосочни българофили! За които явно няма овъзмездяване както на поне част от прежде назованите, но така и не разбрах валутите: кому в левове, кому в рубли и копейки, кому в центове, а на „баш” отличниците – в € и в $-ри ! Овладените медии (СМРАД, да не повтарям абревиатурата и СМО) млъкнаха или са самоцензурираха. Но стачките във водещите европейски страни продължават, в Германия, във Франция. Дори в щата Тексас буботи недоволство и съпротива срещу федералните власти и предизборния егоцентризъм на Белия дом. В Германия протича на практика генерална стачка с над 100 000 участници фермери и селски стопани, които се оказаха най-революционната сила, за сметка на контролираната интелигенция и проманипулираните студенти. С хиляди трактори и товарни камиони из цялата страна. Също собственици и заети в ресторантьорството, и хотелиерството, железничари и локомотивни машинисти... Новата история на ФРГ не помни такова недоволство, одобрено от 95% от анкетираните германци! Шири се антищатско недоволство против дългогодишното много- и всестранно контролиране на страната и Европейския съюз от Вашингтон. Демонстрантите не крият подозренията си за целево повреждане на Северния поток към Германия, за планове на икономическо смазване на Европа, включително чрез активното ѝ безкритично ангажиране във въоръжения конфликт в Украйна. С много тежки финансово-икономически последици за ЕС, ФРГ и за сторниране на сътрудничеството Запад-Изток а с Русия – абсурд! От лозунги се засича, че фермерите не протестират само за ограничаване на вноса от Украйна, за намаляване на отделни данъци и увеличаване на субсидиите, а за смяна на системата, която по-радикалните собственици наричат „ликвидационната команда на Германия”. За основни виновници сочат поименно канцлера Шолц и вице-канцлера и министър на икономиката Роберт Хабек, когото подозират за един от главните ликвидатори на Германия „по (неруска) поръчка” като прикрил незаконно 60 милиарда евро от държавния бюджет на ФРГ под егидата на „Големия (световния) протектор”. Хабек дори поискал употреба на сила срещу протестиращите фермери. Преди 3-4 дни говорител на полицейските профсъюзи декларирал публично, че немските полицаи подкрепят исканията на протестиращите и заемат тяхната страна. Това вече ми напомня на 1989 г. Както и уплашената физиономия на канцлера Шолц по телевизията, вероятно, ако друго не успее, търсейки поне кратък отдих с посещението си в САЩ.

****Същевременно едва ли някой в Германия, освен платени функционери, пропагандатори и зависими хора взема на сериозно „многохилядните” демонстрации против или дори за забрана на партията „Алтернатива за Германия” (АзГ). Наричана официозно „дясноекстремистка”, печелеща все по-широка обществена подкрепа. Особено, в %-и, в Източна Германия: във федералните провинции, имащи възможност да правят сравнения между предимствата на две противоположни обществено-политически формации. АзГ възникна първоначално сред 100-120 „западногермански” учени и интелектуалци, протестиращи против ускорената „анти-АЕЦ” политика на г-жа А. Меркел и зелените. Впоследствие партията не харесваше мигрантите, особено нелегалните, заемаше все по-националнo отговорни позиции за пълно еманципиране на страната и получи етикета „дясно-екстремистка”. Нейни протагонисти, както и фермерите, не пропускат да напомнят и на фона на съпричастността на сем. Фон дер Лайен в доставки на анти ковид-ваксините за близостта към Третия райх на предшествениците на председателката на Европейската комисия, на канцлера Шолц, на хомолога му от Полша и техен критик Туск и др. политици в еврорегиона.
**Защо ли в горния контекст си спомням за законовите и административни актове на забрана за упражняване на професията (Berufsverbot) през 1933 г. в национал-социалистическа Германия (...от р.Маас ... до р.Елба...), във ФРГ след 1945 г. спрямо членове на терористични организации като Фракцията на червените бригади, около 1972 г. – напр. на учители, членуващи в ГКП. През 1995 г. Европейският съд по правата на човека отмени последно най-нашумялата подобна присъда над г-жа Д.Фогт.
*Във Франция също e подобна ситуацията: стачки, недоволство, обществено роптаене... Тя поне обаче е ядрена сила и не е опасана от 227 чужди военни бази на своя територия за контрол, като Германия. Но ставаме свидетели и сме съвременници как европейската демокрация след Втората световна война постепенно се отдалечава от хуманистичния, либертариански и демократичен идеал. В полупрезидентската република Франция министър-председателите, назначени от президента, встъпват в длъжност от 1993 г. след гласуване в Националното събрание. Любителят на генерационно улегнали дами и на непредсказуемия по сферите си на нестандартност футболен кумир Килиан Мбапе настоящ президент Макрон не успя да получи парламентарно мнозинство след изборите през 2022 г. Въпреки това Еманюел Макрон назначи Елизабет Борн (2022-2024 г.) и Габриел Атал, за премиери, без да се подлагат кандидатурите им на гласуване в парламента. Името Габриел може да е женско, но и мъжко. След като прочетох: „СаматА Атал, малко след като встъпи в длъжност, назначи бившия си съпруг Стефан Сежурн за министър на външните работи”, помислих че е женско. Както вероятно автора на статията д–р Невзет Челик или преводача ѝ Ганчо Каменарски (вж. статията
„Резултат от проучване: Кризата на демокрацията на Запад: всеки втори е недоволен» в expert-bdd.com/03.02.2024 г.). А след проверка в чичко Google се оказа, че Габриел Атал е мъж, в миналото в интимно близък контакт със сегашния външен министър на Франция. И двамата под 40-годишна възраст! И толкова близки, и с доверие на широко скроен президент! Най-вероятно Наполеон Бонапарт би се пре-обърнал...

*** Мюнхен бе далеч от родни протестиращи. Но Денков или Габриелца? Кого ли ще е предпочел ДС на Бай Дън? Или ще лазим към френския ЛГБ... вариант ?

Коментарът е публикуван в личния блог на автора ogniangarkov.blog.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потрес

    61 14 Отговор
    Час по час на инструктаж не им е леко на подметките ту в Посолството ги викнат то на чердженцето пред ЕС не е лесно да си пес!
  • 2 Оценка 0

    25 45 Отговор
    Коментара е много голям и много глупав.

    Коментиран от #10

  • 3 Последния Софиянец

    51 10 Отговор
    Всички 🐷🐷🐷🐷 се наредили на копанята на Козяк.

    Коментиран от #15, #26

  • 4 българка

    15 25 Отговор
    По-полека г-н Дипломат, ще получиш инфаркт!
  • 5 Българин

    18 30 Отговор
    Силовите министри в една държава са двама: на МВР и на Отбраната, тъй че руския другар или не си разбира от професията на дипломат, или просто си служи с обичайните лъжи за повече ефект.

    А на Мюнхенската конференция се обсъждат следните теми:

    Глобалната политическа ситуация и произхождащите от нея проблеми: Денков
    Ситуацията в ЕС съобразно дипломатичееските ходове, които трябва да се предприемат: Габриел
    Инвестициите на страните членки на НАТО: Василев
    Военните теми: Тагарев.

    А когато видя уж дипломат да използва махленски език, вече ми е ясно, че целите му са пропаганда и популизъм, а не професионален коментар.
  • 6 ъгнян гърчаф

    17 27 Отговор
    вой на копейки
  • 7 Новини

    20 42 Отговор
    По-глупава и безсмислена статия не бях чел. Очевидно авторът й е изостанал от времето. Правителството си върши работата напук на всички критикари на които им пречи европейския път на България. Статията използва езика на Работническо дело.
  • 8 Азззззззз

    41 10 Отговор
    Добър анализ на абсурдната ситуация.
  • 9 Откъде го изкопахте

    15 31 Отговор
    това клепало?

    Коментиран от #13

  • 10 Бивш канадец

    30 11 Отговор

    До коментар #2 от "Оценка 0":

    Не, коментарът си е много точен. Повредата е в твоя телевизор -- явно не разбираш написан текст...
  • 11 Огнян Рашистов

    9 17 Отговор
    виден четирихилядник българомразецрусопитек.
  • 12 !!!?

    12 19 Отговор
    Колко са прозрачни Копейките когато си късат ризите за "Кризата на демокрацията на Запад" и "галопиращата инфлация на рублата, пардон - на лева" !!!?
  • 13 Последните патрони

    8 16 Отговор

    До коментар #9 от "Откъде го изкопахте":

    на Пусин.
  • 14 един

    12 20 Отговор
    Някой му е платил на тоя,за да изсмуче някоя критика от пръстите си и да се направи на интересен!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ники

    8 4 Отговор
    Аз много обичам да пътувам по света...
  • 17 Бийк

    8 13 Отговор
    Звън на копейки
    Специално този като Кево Арменеца са дърти и миришат на пръст
    Хубавата новина е че се стопяват

    Коментиран от #27

  • 18 БЪЛГАРИН🇧🇬

    16 4 Отговор
    ПРОДАЖНИЦИ, крадци, лицемери, лъжци и подмазвачи.Това е политическият ни "елит".
  • 19 Така е

    12 2 Отговор
    Въздухари и послушковци

    Патува им се на хората
    Какво по хубаво от безмислените служебни командиронки
  • 20 Никой

    5 13 Отговор
    Ако министрите от кабинета бяха в Санкт Петербург сигурно друго щеше да хортува дипломатчето.Опорките на Бойко и комунистите. Айде да спретне и едно пасквилче срещу : Вграждане " що чинят в Московието, държава обявила ни за враг ?

    Коментиран от #28

  • 21 Анджо

    5 12 Отговор
    И аз не бях чел скоро време такава тъпа критика, да напишеш толкова много и да не разбереш за кой каква критика дава, демек общо взето нищо. Тука пишат хора по грамотно и от него. Ние и да напишеме , може да бъде простено.
  • 22 сглобените

    15 2 Отговор
    На Денков много му хареса да джитка по света. Особено, за държавна сметка!

    Коментиран от #24

  • 23 Българин

    13 1 Отговор
    Денков много обичал да пътува, затова иска да бъде министър на външните работи.
  • 24 Първо кой пише и после какво пише

    3 10 Отговор

    До коментар #22 от "сглобените":

    Огнян Гърков бивш директор в МВнР за страните на Съветски съюз. Е и какво се очаква от дърто комунде?
  • 25 Момо

    2 8 Отговор
    Стига с тази злоба към министъра от злоба се пукате.Оставете народа да промени.ние знаем кои сте.
  • 26 нпо агент

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Получих писмо от мошеници..По-тъпо нещо не съм чел.Казват давай ни пари всеки месец, а ние ще ти ги върнем след 40 години. Писмото пратено не от АЛО измамници , а от Пенсионен фонд..

    Коментиран от #31

  • 27 някой

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бийк":

    Възпитание,проява на респек към личност,или академичен израз демонстрирате?И всичко това за някакви трохички!Едно сиво,безлично врабче и нищо повече!
  • 28 да ама бяха

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Никой":

    На световна конференция срещу Неоколониализма! Това дори по БНТ не споменаха правилно, нито дадоха пълната зала с представители на много страни!
  • 29 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Сполучлив избор за фашистка конференция,Мюнхен,любимото хитлеристко свърталище,бирения пуч.Как няма да се явят денков с целия си антураж,те просто са длъжни да се строят на баламатума и да рапортуват как са превърнали българския ВПК в пълноценен военен Манчестър,и всичко произведено в ударни темпове се праща бадева на окраина.Колко щедро,колко великодушно,щом е за себеподобните им фашисти бандеровци.И какви ли още обязателства са поели тези предатели,чак американците са се учудили как са сполучили да попаднат на най-големите дупедавци и тъпи мекерета.
  • 30 Просветител:

    1 0 Отговор
    Особено във фасадните демокрации и васални държави и протекторати силови министерства освен МО и МВР са и МФ и МВнР. Защото и МО и МВнР са финансово зависими: от бюджета - чрез МФ и "отвън" - чрез МВнР.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бургазлия

    1 0 Отговор
    Райчо, не се крий зад тролски псевдоними като о.икан, българин, какъв дипломат, пикнян, ъгнян..., ха-ха-ха и пр. от добронамерени към читателите хора. И не налагай, моля, преднамерени оценки по споделени ти авторови данни, спестявайки истини.
  • 35 Просветител:

    1 0 Отговор
    В отговор на Българин в бързината съм изтървал буква "н". Повтарям, с извинение, постинга си: Особено във фасадните демокрации и васални държави и протекторати силови министерства освен МО и МВР са и МФ и МВнР. Защото и МО и МВР са финансово зависими: от бюджета - чрез МФ и "отвън" - чрез МВнР.