Last news in Fakti

8 Март, 2024 10:01 1 320 3

Защо поевтиняват пътуванията до Япония

  • япония-
  • токио-
  • осака-
  • туризъм-
  • туристи-
  • дестинация-
  • фуджи-
  • йена

Япония е привлекателна, но много скъпа туристическа дестинация

Защо поевтиняват пътуванията до Япония - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Япония определено е скъпа туристическа дестинация и за мнозина пътуването дотам си остава само мечта. Но японската валута, йената, загуби много от стойността си - през последните две години тя поевтиня с около 25 процента и спрямо еврото е достигнала най-ниската си стойност за последните 15 години. Това обаче може да направи Япония по-достъпна цел, прогнозира АРД.

Туризмът в Япония успя да се възстанови от пандемията. Ограниченията за влизане бяха отменени изцяло едва през пролетта на 2023 година, но туристите се завърнаха - само през миналия октомври страната е била посетена от 2,5 милиона чужденци, което е повече от сходни периоди преди пандемията.

Япония е модерна дестинация

В Германия интересът към посещенията на Япония расте - дестинацията е по-популярна от всякога, казва пред АРД туристическият експерт Аге Дюнхаупт. Бетина Кремер от франкфуртското бюро на Националната туристическа организация на Япония казва, че има да се наваксва много: „И тази година търсенето е много голямо, респективно е на още по-високо ниво, отколкото миналата година". Кремер обаче не може да потвърди, че това е свързано със спада в курса на йената.

Експертът по туристически пътувания в Азия Йорн Красер пък прави пред АРД прогнозата, че слабата йена само ще задълбочи тенденцията на висок интерес към пътуванията до Япония. Същевременно отбелязва, че страната е специална дестинация и определено няма да се превърне в евтина дестинация.

Самолетните билети са поскъпнали много

Най-малкото цените на самолетните билети ще попречат това да се случи, пише АРД. От Германия например полетите са поскъпнали с 42 процента от 2019 година насам и струват не по-малко от 1000 евро. Хотелите също не са евтини - нощувка в стандартна двойна стая в Токио излиза 150 евро.

Храната обаче е евтина: обикновена супа струва между 3,70 и 7,40 евро. А в по-добрите ресторанти за суши едно хранене излиза към 25 евро.

Влаковете са поскъпнали, но пък връщат ДДС

Ниски са и цените за транспорта вътре в страната, а заради слабата йена сега изглеждат още по-изгодни, пише германската обществено-правна медия. Най-евтиният билет за метрото в Токио струва към 1,10 евро.

Голямо поскъпване - от 70 процента - обаче има при популярната сред японците карта за пътуване с влак. Тя позволява и използването и на високоскоростните влакове „Шикансен", но цената ѝ за седем дни междувременно надхвърля 300 евро.

Туристите, които са престояли в Япония по-малко от шест месеца, могат да си получат обратно ДДС, който са платили. Но в повечето случаи стойността на покупката трябва да надхвърля 5000 йени или 60 лева. Връщането на данъка става или директно в магазина, или на летището в деня на покупката, обяснява АРД.

При връщане от Япония към Германия безмитни са стоките на стойност до 430 евро, а що се отнася до вноса на стоки от Япония в България, подробна информация за митническите изисквания можете да получите тук.

Все повече млади хора пътуват до Япония

Както сочат данните - например на фирмата за кредитни карти American Express - през октомври 2023 година резервациите до Страната на изгряващото слънце сред хората от 12 до 44 години са нараснали 13 пъти в сравнение с октомври 2019 година.

Според Кремер вероятното обяснение е в големия интерес към манга, аниме и електронните игри като цяло - покрай тях много млади хора са си изградили „позитивно чувство" към Япония, пише АРД.

Автор: Майлин Енгелс (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    2 0 Отговор
    Това не е само японски проблем , а на всяка отдалечена туристическа дестинация ! Скъпо е пътуването до там , а не пребиваването !!!
  • 2 Нали искахте санкции...

    4 2 Отговор
    И тепърва ще става още по-скъпо- пътуването със самолет, защото ще се налага на западняците да заобикалят цялото руско въздушно пространство. Представете си пътуване от Франкфурт през Дубай, Малайзия и на горе по китайско море до Япония, вместо пряко през Сибир...!!!
  • 3 Отец Чапаев

    3 0 Отговор
    дойче зеле пак ни баламосва