Last news in Fakti

6 Март, 2024 13:17 3 139 14

Яница Петкова пред ФАКТИ: ПП-ДБ влизат като преговарящи на вече предварително зададени условия

  • яница-
  • петкова-
  • сглобка-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • борисов

Колко по-натам се отива във времето, толкова по-малко става вероятността за избори „2 в 1“, казва политологът

Яница Петкова пред ФАКТИ: ПП-ДБ влизат като преговарящи на вече предварително зададени условия - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Денят на ротацията. Имаме премиер в оставка, но нямаме споразумение. Кой от каква позиция влиза в новото управление…Пред ФАКТИ говори политологът Яница Петкова от „Галъп интернешънъл“.

- Г-жо Петкова, как ще обясним на един чужденец какво е ротация на „сглобката“?
- За добро или лошо, ние не сме единственият пример в това отношение, но ситуацията за нас е прецедент. И, да, трудно ще обясним какво е ротация на „сглобката“, защото ще трябва да разказваме как се стигна до тази ротация изобщо, за един компромис, който беше направен. Трудно е на самите участници в „сглобката“ да го обяснят на националната публика, камо ли на публика извън страната. При всички положения в основата на обяснението ще бъде компромисът. Очевидно и начините, по които се извършва тази ротация, ще бъдат в тази насока - чухме вече послания и от двете страни, че „… това не е най-доброто, но е единственото, на което сме способни в момента“.

- Кой от каква позиция влиза в момента в новото управление?
- Изглежда ГЕРБ-СДС сякаш поемат инициативата, защото направиха първата крачка към подписване на някакво коалиционно споразумение и задава темите. Ако това е проектът, който беше представен вчера от ГЕРБ-СДС, то ПП-ДБ влизат като преговарящи на вече предварително зададени условия. Тоест, може би този, който е в по-добра ситуация, е ГЕРБ-СДС. Ще видим и как ще се разположат условията спрямо трети партии в тази „сглобка“ при разпределението на конкретни министерски кресла.

- ПП-ДБ искат 50:50 участие, когато се взимат решения, за да тежат равно гласовете на едните и на другите и да могат да си налагат вето, за да се саморегулират. ДПС къде остава?
- ПП-ДБ влязоха сами в една ситуация, която мина в парламента с участието на ДПС и покрай промените в Конституцията. Тогава имаше нужда от подкрепа от страна на ДПС, но също така беше ясно, че - рано или късно, тази подкрепа ще има назована цена. И това време дойде. Защото предстои да се взимат решения с 2/3 мнозинство. Има и усещането, че в момента ПП-ДБ се опитва да поправи тази ситуация с промяната в Конституцията, искайки участие 50:50 с ГЕРБ-СДС. Ако се разделят 50:50 местата, респективно участието на ДПС трябва да мине през квотата на едната от двете водещи формации. Ако приемем, че квотата на ДПС мине през ГЕРБ-СДС, това поставя ГЕРБ в неизгодна ситуация. От тази гледна точка основна тема за разговор при преговорите и създаването на тази коалиция ще бъде именно мястото на тази трета сила – ДПС, която изигра своята роля с промените в Конституцията.

- И от двете страни чуваме, че се дават срокове. Може ли едно коалиционно соразумение, ако прием, че такова ще бъде подписано, да се направи в рамките на десетина дни…
- Не го виждам да се направи в рамките на десетина дни. Възможно е технически да се направи, но виждаме няколко неща, виждаме симптоми, че това по-скоро няма да се случи. Една от причините е, че още чакаме оценка за работата на министрите - кои са се справили добре и биха могли да продължат, кои не са се справили добре и съответно няма да имат бъдеще в следващ кабинет в това Народно събрание. Виждаме, че тези изказвания, тези оценки се бавят. Още не се е стигнало до споразумение дали въобще ще има кабинет, или няма да има, макар че това предстои, за да се говори за конкретни хора.

- Но вече чухме ясно от Бойко Борисов, че не е доволен от работата на петима министри?
- Тепърва ще се водят преговорите за министри. Не само Борисов, а и други хора от ГЕРБ са изразявали такова несъгласие. Имаме някакви негативни оценки за работата на конкретни министри и от ПП-ДБ, но е факт в момента, че въобще не се говори кой ще е министър и кой не. Сега се коментират какви ще са принципите и механизмите на действие на едно ново правителство. В момента се преговарят правилата на играта, а след това вече ще се говори за имена, но аз не виждам това да може да се случи в рамките на 10 дни.

- Виждаме „нова игра“, която вече не включва служебен кабинет?
- Не включва служебен кабинет във вида, в който го познаваме. Иначе служебен кабинет все още е възможност на хоризонта. Интересно е това с тези срокове, които се поставят. В крайна сметка това, което чакаме сега, е датата 8 март, когато ще започват да текат въобще преговорите, които ще се водят. Колко по-натам се отива във времето, толкова по-малко става вероятността за избори „2 в 1“. Това е също важно да се каже. В един момент ще стане така, че просто няма да е възможно да се проведат избори „2 в 1“ с европейските.

- След европейските избори може ли да очакваме ново разпределение на силите, което да е нов повод и тема за преговори в зависимост от това кой как се е представил?
- Като цяло до европейските избори имаме две ситуации. Или ротацията да е станала и да имаме ново правителство, което ни отмества на един разговор за след следващите 9 месеца. Ако имаме само избори за европарламент, те ще повлияят на политическия дебат в страната. Но това, което трябва да отбележим, е, че европейски изборите са специфични. При тях се очаква по-ниска избирателна активност, защото най-вероятно ще излязат такива теми, които касаят ролята и бъдещето на България в ЕС. Това, разбира се, ще е добре за популистките партии и групи, които ще трупат ползи. От тази гледна точка изборите ще имат влияние върху националния политически дебат кой се е представил по-добре. Който и да се е представил по-добре, ще има основание да очаква някаква промяна. Но ако картите са се наредили преди изборите, ако имаме ротация, най-вероятно ще се изчака следващата ротация, която ще е след 9 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 6 Отговор
    Две години протестирахме заедно с ПП и ДБ срещу Бойко Борисов а сега ще го върнат официално на власт.Такива предатели няма в историята на света.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пращиш

    13 1 Отговор
    от мозък , Янке !
  • 4 кумчо лисов

    15 7 Отговор
    Яйца Путкова е музикант при всякакви условия.Голяма платена сладурана,но с руски денги
  • 5 яницоо

    16 4 Отговор
    дърта амортизирана жрица на любовта дето търси пари за един хлаб
  • 6 турска тройка

    6 3 Отговор
    първо единият е пасивен а после ротация, другите двама са пасивни
  • 7 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Яяя, неква нова кукла по телевистан! Хахахахха
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Макето

    8 4 Отговор
    Ако не знаете, какво да правите с всички тези, които говорят и тези, които се крият, потърсете в Гугъл, как се прави. На 09.09.44-та е направено показно! Дори и думата не трябва да им се дава.
  • 10 В. Борисов

    7 3 Отговор
    Какви преговори, какви консултации?!?
    Тези са абсолютни марионетки - другаря Кенет от посолството им нарежда, а те изпълняват с престараване, всички без изключение.
  • 11 Иван Крумов

    3 2 Отговор
    Новите лица говорят за - по-нормални доходи - а ГЕРБ - почват пак - икономии.

    12-15 години изгубихме - в момента сме най-последна в Европа държава един вид.

    Не е нещо фатално ГЕРБ да си седят - но те тръгнаха на диктатура - биеха ни по площадите и т.н.
  • 12 Шарлатани ОПГ

    3 1 Отговор
    Шайкаджии, мутри, шарлатани, еничари и фашисти...това се нарича сглобка....и кой мислите че ще ви търпи повече бе????
  • 13 Васил

    1 1 Отговор
    Твърде вероятно е Герб с техния мандат да съставят правителство с БСП и ДПС и да изритат шарлатаните, такива слухове се носят.
  • 14 ........

    1 1 Отговор
    Големи са артисти.Каквото им наредят от посолствоТО това ще е.