Last news in Fakti

11 Март, 2024 13:22 1 920 44

Максим Делчев пред ФАКТИ: Холокост - споменът за доброто и какво е направила България…

  • холокост-
  • максим-
  • делчев-
  • израел

Убеден съм, че един ден палестинският народ ще има своя държава, казва той

Максим Делчев пред ФАКТИ: Холокост - споменът за доброто и какво е направила България… - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 10 март България отбелязва 81 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. По този повод в София се проведе превърналият се в традиция Поход на толерантността под надслов "Ние помним", организиран от еврейската общност в страната. Участниците в шествието почетоха паметта на жертвите на Холокоста пред Паметника на Спасението в столицата.
На 10 март 1943 г., след силен обществен натиск, са преустановени плановете за депортиране на еврейското население на България към нацистките концлагери. Така са спасени близо 50 000 евреи от днешните граници на България. В нацистките лагери обаче са депортирани други 11 343 евреи от териториите, които тогава са под българско управление - Беломорска Тракия, Македония и Пирот. Денят на спасяването на българските евреи се отбелязва официално от 2003 г. Това е свързано с приетата през 2002 г. декларация на образователните министри в Съвета на Европа, според която всека страна членка отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста. Пред ФАКТИ говори Максим Делчев от организацията на евреите в България "Шалом".


- Г-н Делчев, 10 март 1943 година е паметна дата за евреите в България, а всяка година се отбелязва. И така вече 81 години. Само признателност ли има днес…
- На първо място е признателност към всички тези хора, организации, към православната църква, помогнали да се направи нещо, което много трудно можем да си представим. И, да, на първо място е признателността, на второ място е паметта и спомена за гоненията, за преследванията и съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия.

- Сменили са се поколения, има променени съдби, даден е шанс за живот на много хора. Как се оценява доброто днес…
- Това е много сложен въпрос. Според мен ние - като еврейска общност, едно от нещата, които ни обединява, е споменът за доброто и какво е направила България. Ние сме български граждани, които, като всички други български гражданин, трябва да се чувстваме и се чувстваме защитени в България. Ние сме били защитени дори в този мрачен период преди 81 години, когато да говорим за добро може би наистина не е било лесно, защото трябва да се върнем към това какво е правилно и какво е грешно. Нещо, което преди 80 години, не е било съвсем ясно.

- В България има поколения на хора преживели Холокоста. Как днес се оценява случилото се преди толкова много време?
- Това, което се е случило тогава, за съжаление, го виждаме как се надига и днес. Днес ставаме свидетели на същата тази риторика, която доведе до Холокоста, виждаме посочване, а знаем, че това води до такъв тип събития. Да, те не винаги са насочени към евреите, днес е и към други групи. И е много страшно, когато Холокостът се превърне само в едно събитие от учебника по история, а не от учебника по гражданско общество. Защото ние днес трябва да управляваме процесите в обществото.

- И докато си говорим сега, Израел е във война… Това ирония на съдбата ли е?
- Незнам дали е ирония на съдбата, но е огромна трагедия за хиляди хора това, което се случва в момента в Израел. И нашата молитва както днес, така и винаги, е била за мир и срещу всички тези екстремистки и радикални идеи, водещи до унищожение и смърт.

- Споменахте думата мир. Приемахме ли мира като даденост в Европа, защото дълги години живяхме в мир и свобода. Даваме ли си реална оценка какво е мирът?
- Според мен – не. Според мен не осъзнаваме какво е мир. Живяхме толкова години в относителен мир и разбирателство, без да познаваме страданията и лишенията, които войната носи. Надявам се ние и нашите деца да продължим да живеем в тази обстановка на мир, да работим за поддържане на тези много сложни системи, които не винаги са ефективни, не винаги са идеални, но ни помагат да живеем в относителен мир и спокойствие.

- Как виждате решението на проблема в ивицата Газа, ако може да се обобщи с няколко думи?
- На първо място с освобождаването на заложниците, които са там, и с постепенното преминаване на терористичната група „Хамас“ към друга форма на управление, която е готова да работи заедно с Израел и другите държави в региона. Убеден съм, че един ден палестинският народ ще има своя държава и тя ще живее в мир и разбирателство с другите държави в региона, ще се стреми към икономическа стабилност, а не към война.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 2 Отговор
    Кое е ДОБРОТО 🤔🤔🤔
    Светът спасява ИвреитИ които сега го избиват 🤔🤔🤔
  • 2 Огромна грешка

    28 4 Отговор
    ДНЕС БЪЛГАРСКИ НАРОД ВИЖДА СОЛОН ПАСИ И ДАНИЕЛ ОРЛЕР И ОСЪЗНАВА ГРЕШКАТА СИ КОЯТО Е НАПРАВИЛА КОГАТО Е СПАСЯВАЛА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ ВМЕСТО ДА ГИ ПУСНЕ ЗА ДА ИДАТ ПО ЛАГЕРИТЕ
  • 3 А КАКВО ВАПРАВИ СТЕПАН

    12 1 Отговор
    БАНДЕРА? Изби стотитици хиляди поляци и евреих! След това започнаха руснаци и белоруси н7329ад милион
  • 4 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Паси и ни го Наби за Доброто де! Или не се Сещате?
  • 5 А КАКВО НАПРАВИ СТЕПАН

    11 1 Отговор
    БАНДЕРА ? Стотици хиляди пяци и евреи
    Над милион руснаци и белоруси
  • 6 ЦИВИЛНИТЕ ЖЕРТВИ В СССР

    10 0 Отговор
    Са 20 милиона 20 милиона !!!!!
  • 7 Това е Холокост и вие си мълчите

    21 0 Отговор
    МВР изтребват масово Българи!
  • 8 💠🔆♻️

    4 0 Отговор
    Опитах се да обясня, на една личност че с ужасната си постъпка от 7ми Октомври, Хамас търсят “response”, отговор като този на Израел в Газа и че Еврейте са попаднали във вълчи капан но уви.

    Бивш шеф на израелската агенция за сигурност Шин Бет: Нетаняху иска безкрайна война.

  • 9 дом

    6 7 Отговор
    България е спасила точно толкова, колко е могла да спаси - всички евреи в България.

    11.000 от другите части на страната са платили цената за да оцелеят над 50.000 тук. Слава на политиците от онова време, които са направили невъзможното за да не говорим за над 60 хиляди жертви.

    Не сме имали възможност, иначе и тези 11.000 са щели да бъдат спасени. Мисля, че 6945повече от благодарност не е нужна, защото това е нормална човешка постъпка.

    От името на предците ми напрвили това геройство, приемам благодарността на живите и наследниците им.
  • 10 никола гешев

    11 4 Отговор
    Другари комунисти от " Шалом", кога ще признаете ролята на Цар Борис за спасяването ви?
  • 11 Бен Горион

    13 1 Отговор
    Ами вий извършвате днес холокост с нещастните палестинци.Избили сте поне 30000 от тях.И за какво да ви жалим.Виждаме истинското ви лице и тези,които ви пазят.
  • 12 Роза

    12 2 Отговор
    Евреите са като всеки друг народ-между тях има и добри,и лоши!Има и интелигентни,и прости!Има нерелигиозни ,но има и фанатични!Винаги съм твърдяла,че политиците са тези,които настройват хората от един народ срещу хората от друг народ!Това важи и за времето на ВСВ,и за случващото се край ивицата Газа!

    Коментиран от #23

  • 13 Абе

    8 2 Отговор
    Официалната правителствена политика е била да ги депортират в лагерите, но благодарение на рязката промяна на източния фронт и мобилизацията на обикновените българи с усилието на българската православна църква те са били пожалени от тогавашния марионетен режим.
  • 14 Лъжливите им думи

    10 0 Отговор
    Заради тези 11 хиляди евреи от Македония ще ни съдят да им плащаме репарации. Това са много пари. Самият Израел е създаден с парите от репарации към евреите, които тогава им плаща Германия. Много, много пари.
  • 15 Разбира се

    6 0 Отговор
    Скоро ще ни приготвят фактурата.
  • 16 Въпреки всичко

    2 3 Отговор
    Твърде непоследователна е цялата тази история със "спасяването". По-добре да отменят това конфузно"честване", че е една объркана работа.
  • 17 България можеше да качи в лодки

    7 1 Отговор
    Евреите и между островите който оцелее
  • 18 Сталин

    13 2 Отговор
    Пак 6 милиона лъжи,
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология
  • 19 Сталин

    7 1 Отговор
    През моите дълги години достигнах до заключението ,че един безполезен човек е Шломо(еврей); двама са адвокатска кантора и трима или повече са правителство."

    Джон Адамс -сенатор
  • 20 Сталин

    9 2 Отговор
    Къде са масовите гробове на 6 милиона кучета,къде са списъците на 6 милиона убити кучета,защо вратите на "газовите " камери са дървени
  • 21 Сталин

    6 2 Отговор
    " Вие трябва да разберете ,че водещите Болшевики които превзеха Русия,не бяха Руснаци.Те мразеха Руснаците.Те мразеха християните.Водени от етническа омраза те измъчваха и избиваха милиони Руснаци без частица от човешко разкаяние.Евреийския Болшевизъм извърши най голямото човешко клане на всички времена.Факта че по голяма част от света е в неведение и невежество за това огромно престъпление е доказателство че световните медии са в ръцете на извършителите."

    АЛЕКСАНДЪР СОЛЖЕНИЦИН

    Коментиран от #24, #26

  • 22 Павел пенев

    10 1 Отговор
    Холокоста го извършва евреина Хитлер срещу други евреи, следователно трябва да се отнасяме с предубеждение и съмнение към този акт. Българския народ е преживял много по зверски гонения, изтребления и две робства-византийско и турско общо около 700 години. Защо забравяме това а роним сълзи за еврейските терористи?
  • 23 Търновец

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Роза":

    За пръв път геноцид е извършен преди около 3400 години когато Юдеите превземат след подкуп и война Йерихон а след това Йевус - Йерусалем и Ашдод и Ашкелон и избиват Кханааните - строители на тези градове в областта Левант трудили се в продължение на хиляди години. Дошлите от Месопотамия Юдеи не се трудиха да построят собствени градове. Според Книга на Джошуа 6 дена Юдеите обикаляли Йерихон духали в тръби срещу стените и тропали и на седмия ден крепостните стени паднали???
  • 24 Търновец

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сталин":

    Да, а има на интернет книга на Виктор Марсден от 1918 за Евреите в Русия
  • 25 никола гешев

    6 0 Отговор
    Другари комунисти от " Шалом", кога ще признаете ролята на Цар Борис за спасяването ви?

    Коментиран от #30

  • 26 бандера

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Сталин":

    Прав си, само че Йосиф Джугашвили не е евреин, а православен християнин, учил в грузинската духовна семинария! И е избил над 11 млн. руснаци и поне 7 млн. украинци!

    Коментиран от #27

  • 27 Търновец

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "бандера":

    Е Еврей роден под съвсем друго име, и беше пръв помощник на Тротцки през лятото на 1920 когато бяха тръгнали с война да правят съветска власт в Полша и Германия но край Висла бяха разбити от маршал Пилсудски.
  • 28 💠🔆♻️

    3 7 Отговор
    Авее, алоуу, Бог е спасил и Евреите и Българите от Турско Иго, българите и евреите сами не могат да си вържат връзките на обувките, камо ли българите да спасят Евреите или да се спасят сами от Турско Робство!?

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ШАЛОМ СЕ ПРИДЪРЖА КЪМ

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "никола гешев":

    ОФИЦИАЛНАТА ДЪРЖ. ПОЛИТИКА.
    Никой не говори за приноса на Царя.
    И, че неговият подпис е бил решаващ и той е носил цялата отговорност.
    А, иначе - всенародни движения много....
  • 31 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "💠🔆♻️":

    Преди много години Бог беше Бог Юде а още преди него Бог Ябе, с Турския Коран е взет от Стария Завет, преди 700 години Юдеи и Тюркяни бяха едно във верски смисъл - даже има статия във FT от Оксфордски професир

    Коментиран от #32

  • 32 💠🔆♻️

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Търновец":

    Единствен Бог е Исус Христос за мен специално, и не ми изнасяй лекция за кой, кой е, на краставичар краставици не продавай, айе на женския пазар си продавай уменията.

    Коментиран от #35, #37

  • 33 факуса

    4 0 Отговор
    тез оклуци няма ли да си извинят за зверствата причинени от тях през турското гости
  • 34 За голямо съжаление България спаси евреи

    7 1 Отговор
    Които сега подложиха на геноцид палестинския народ !!!!! Нямат милост нито към майки ,нито към деца , нито към старци ......убиват наред всеки които се появи пред тях !!!!!! Това са убиици не хора които трябва да бъдат наказани !!!!!
  • 35 Колега

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "💠🔆♻️":

    на № 31 му е много мътна главата.
  • 36 123

    2 2 Отговор
    И от какво ги е спасила, след като в България не е имало фашизъм.?
  • 37 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "💠🔆♻️":

    Титус Флавиус Йозефус е бил роден през 37 в Йерусалем и е бил Юдей писал е имало такъв Юдей Исус роден в Назарет и крусифициран през 30 година от Понциус Пилатус. Исус - Йесус го наричат още не е оставил писмен документ и няма доказателства че е бил грамотен. Роден е 4 та година преди новата ера и е крусифициран 30 година. За него е писал друг Юдей - Лукас Евангеликум около 90 години след крусифицирането и още един Римлянин. Лукас Евангеликум в своите верски писания използува Книга на Енох която доказано не е писана от Енох а Бог Ябе пуснал стълба до Земята по която Енох се възкачил и Ябе го превърнал на ангел небесен. И прочие ако искате още.....

    Коментиран от #38

  • 38 Какво искаш да докажеш ?

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Търновец":

    че Исус Христос е живял по времето на прокуратора Пилат Понтийски, бил е съден и разпънат, ...
    Човеко, това го знаят и децата.
    И никой нормален не го оспорва.
    Освен комунистите, дето станаха християни по пладне.

    Коментиран от #40

  • 39 Истината която крият

    2 3 Отговор
    Патриарх Стефан от Чепеларе спасява българските евреи.
    Влиза при цар Борис и му казва:
    Ако изпратиш нашите евреи в пещите, всички църкви и манастири
    на България всеки ден ще анатемосват теб и твоето семейство.
    Не в Македония нашето управление ги изпраща в Треблинка 12000 евреи.
    Митрополит Кирил, по късно патриарх, прескача оградата на училището и остава при евреите.
    Либералите измислиха Пешевци, Нешевци които да викали Урс когато влизаме е Тройния фашистки съюз
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ИСКА ВИ СЕ КОМУНИСТИ

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Христос е комунист":

    ДА Е ТАКА.
    АМА НЕ Е !!!
    ХРИСТОС Е ПРОПОВЯДВАЛ МИЛОСЪДИЕ, А ВИЕ ИЗКЛАХТЕ НАРОДА СИ !!
    НЕ МИ ИЗЛИЗАЙ С ПРОСТОТИИТЕ ОТ КВАРТАЛНИТЕ СИ БАБЕШКИ ПАРТИЙНИ СЪБРАНИЯ.
  • 42 И НЕ Е СЪЗДАВАЛ НИКАКВИ КОМУНИ

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Христос е комунист":

    ПРЕДИ ДА РЪСИШ ПРОСТОТИИ, ПРОЧЕТИ ЕВАНГЕЛИЕТО.
  • 43 Генерал 🇧🇬

    6 0 Отговор
    1) "На 10 март България отбелязва 81 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война."

    Не е ли смешно и нелепо ние да отбелязваме и отдаваме благодарност за това, че сме спасили някого ?! Не е ли редно спасеният ( ако желае) да отдаде благодарност?

    2) "В нацистките лагери обаче са депортирани други 11 343 евреи от териториите, които тогава са под българско управление - Беломорска Тракия, Македония и Пирот."

    Тези територии не са присъединени и не са УПРАВЛЯВАНИ от България, а окупирани от Германия и дадени за ограничено администриране от България. На тези територии се е разпореждала Германия.Поради тази причина македонските евреи не са били български граждани и българският цар не е имал правомощия над тяхната съдба.
    Няма такава заповед за изпращането на 11 000 евреи от македонско, арестувани от българските власти.
    България е спасила всички евреи-български граждани и много други, които е могла. Е, не е успяла да спаси полските, чешките, френските, югославските и гръцките, но за това няма вина и няма защо да се извинява, което не е зависило от нея.
    На кои други страни ще се извиним, че не сме им спасили евреите ???

    Коментиран от #44

  • 44 Търновец

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Генерал 🇧🇬":

    Вменяването на вина е много стар трик приложен при превземането на Йерихон от Юдеите - техния Биг вменява вина на строителите на града че били развратени и покварени - примерно че имало дом за платена любов, и Богът на Юдеите им казал да превземат града и убият всички Кханаани - Книга на Джошуа и Свещена Библия, а много години преди това Бог - някои го наричат Ябе - казал че Земляните били корумпирани и развратени и изпратил божии наказателни които насилили жените на Земята и те родили Непфелините - според някои людоеди - Книга на Енох, който бил роден в Египет СЕДМО поколение в родословието на Адам и Ева и ора дядо на Ноа