Last news in Fakti

14 Март, 2024 19:01 1 545 38

В империята на Си Дзинпин място за критики към лидера няма

  • си дзинпин-
  • китай-
  • тайван-
  • сащ-
  • китайци-
  • александър гьорлах

Китай е изправен пред редица проблеми

В империята на Си Дзинпин място за критики към лидера няма - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайският псевдо парламент - Националният народен конгрес - приключи единствената си годишна сесия. За разлика от практиката в истинските парламенти на демократичните държави, тук делегатите от цялата страна се посочват от комунистическата партия и по време на сесията просто вдигат ръка в подкрепа на решенията, взети вече от ръководството при закрити врати. Дебати няма. Ето защо официалните сводки за работата на конгреса не позволяват да се правят каквито и да било изводи за положението в Китай, за настроенията сред хората и за баланса на силите.

Империята на Си: идеологията на лидера над всичко

Тазгодишният Национален народен конгрес се проведе в условия, различаващите се от годините преди пандемията от Ковид-19, когато китайското стопанство вървеше нагоре, а комунистическата партия можеше в отплата да иска всенародна подкрепа за своя курс. Част от делегатите на конгреса идват от провинции, където в последно време приходите рязко се свиха заради кризата с недвижимите имоти. А трябва да имаме предвид, че на територията на Китай тъкмо продажбата на парцели за ново строителство генерира една голяма част от държавните приходи.

Кризата с недвижимите имоти удари и много обикновени хора, доколкото китайците влагат около 70% от спестяванията си тъкмо в недвижими имоти. Но строителните предприемачи оперираха изключително хазартно с тези пари, така че в крайна сметка много жилища така и си останаха непостроени. Оплакванията на населението по този въпрос сигурно са развалили настроението на делегатите на тазгодишния конгрес.

Официално обаче не прозвуча никаква критика. Властелинът Си Дзинпин поиска да бъде продължен неговият курс. С други думи - неговата идеология да е с приоритет пред икономическите успехи. Очевиден сигнал за втвърдяването на курса беше отпадането на традиционните срещи на китайския премиер с медиите след конгреса. Тази традиция, която възникна още през 80-те години на миналия век, когато започна отварянето на Китай към външния свят, този път беше нарушена без никакви допълнителни обяснения. Предишният премиер винаги използваше тази възможност, за да покаже пред света, че китайското ръководство е отворено и готово за диалог. И дори си позволяваше понякога да влиза в противоречие с официалните изявления и числа.

Днес обаче в империята на Си вече не се допуска дори едно толкова безобидно отклоняване от твърдите правила. Сегашният китайски премиер Ли Къцян се смята са максимално лоялен към Си, което няма никакви пориви да се профилира за сметка на Шефа. Така че отпадането на споменатата пресконференция едва ли го е огорчило особено. За него, както и за цялата пекинска номенклатура, важи един и същи основен принцип - единен фронт срещу свободния Запад.

Проблемите остават

По време на конгреса изявите на Си бяха в същия дух, но едновременно с това през последните месеци неговото правителство се опитва да подобрява разклатените отношения със САЩ и с Европа. Така например за хората от различни европейски държави беше въведен безвизов режим за пътуванията към Китай. Тази стъпка трябва да поощри туризма и да демонстрира пред света едно предпазливо отваряне на китайските двери. През ноември миналата година китайският президент се срещна с президента на САЩ Джо Байдън в Сан Франциско, а това бе сигнал за постепенно възстановяване на диалога между двете държави по такива теми като климатичните промени например.

В икономически план обаче Националният народен конгрес не излъчи някакви особено позитивни послания. Не бяха оповестени никакви програми за подпомагане на икономиката или на социално слабите хора в страната. Вместо това беше приет нов закон, който задължава фирмите да разкриват своите бизнес тайни. Една такава мярка сигурно ще възпре чуждестранни предприемачи от активна икономическа дейност в Китай. Освен това Си отправи към финансовия сектор в страната призива да практикува "финансова култура с китайски характеристики". От негова гледна точка това означава, че банките имат патриотичния дълг да инвестират в китайски фирми, независимо от тяхното конкретно икономическо състояние.

С две думи: много от делегатите на тазгодишния Национален народен конгрес навярно се прибират по домовете си със същите проблеми, с които пристигнаха в Пекин.

Авторът Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    7 23 Отговор
    след Мордор,САЩ ще се разправят и с Китай

    Коментиран от #5

  • 2 Кенеди !

    26 4 Отговор
    А в империята на Ротшилд в сащ място за критики има ли ??
  • 3 Дам

    4 13 Отговор
    Китай гледа към Мордор.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мда

    22 1 Отговор
    А България не се търпят критики лъм герб и дпс лидерите. Всички медии са в краката им...
  • 7 Мите

    20 2 Отговор
    Що?...Тука има ли?
  • 8 За протокола

    16 2 Отговор
    ""Канадски закон на Трюдо, който има за цел да направи социалните медийни платформи по-безопасни, започва да се критикува заради това, което някои заклеймяват като превишаване на правителствените цели.
    Въведен в края на миналия месец, Законът за вредите онлайн, или законопроект C-63, ще позволи на съдиите да лишават от свобода възрастни до живот!!!
    В Public , консервативният автор Стивън Мур го нарече „най-шокиращият от всички тоталитарни, нелиберални и анти-просвещенски законодателни актове, въведени в западния свят от десетилетия“"
  • 9 Хаха

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "мдаа":

    Що ти като си с руски какво горд ли се чувстваш 😂

    Коментиран от #11

  • 10 🔊🔊🔊🔊🔊🔊🔊🔊

    6 14 Отговор
    Войната се пренесе в Русия: евакуират град Грайворон, в Белгород затвориха магазините
  • 11 мдаа

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Ами руснаците не искат да ни убиват, затова защото сме християни, а вие искате християните да бъдат убивани, защото така пишишело в Тората !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 реру

    5 14 Отговор
    "В империята на Си Дзинпин място за критики към лидера няма"


    Ти да видиш... В приятелските империи РФ и КНДР е същото...
  • 14 БСП за България и Радев

    6 5 Отговор
    Ами то няма за какво да се критикува другаря Си. Все едно да се критикува другаря Путин - просто абсурдно и нелепо
  • 15 РАЗБИРАЩ

    13 1 Отговор
    Де и България да намери лидер като СИ.
  • 16 Миии

    18 1 Отговор
    А пък в империята на Евроатлантизма място за критики към ЛГТБ няма
  • 17 Абе дойчезелки

    14 1 Отговор
    Поне кажете има ли за какво да го критикуват? Другарят Си си ръководи държавата и народа повече от успешно.

    Коментиран от #29

  • 18 Край

    12 3 Отговор
    Абе Си и Ким и смешни и не ама ... Наш Дилян що е жалък и гнусар... не е истина. Китайското било псевдопарламент а нашето ... избрано от 30 от населинето и с 6% рейтинг било истински парламент.
  • 19 Сигурен съм, че ако и в Китай

    14 2 Отговор
    Управляваха посолствата критиките към Си нямаше да спират🤭
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Калпазанин

    6 3 Отговор
    Псевдо парламент🤔🤔🤔🤔Китайски😂😂😂😂😂😂вие сте псевдо медия ама за овцете които ви вярват. И още по точно ционистка псевдо "медия"
  • 22 СПОРЕД МЕН

    5 1 Отговор
    Трябва да знаете, как работеше Народното събрание на България по времето на СОЦА. Депутатите се събираха ДВА ПЪТИ в годината. Проектите за закони се представяха като УКАЗИ на Държавния съвет с председател Тато. За да не си губят времето, депутатите гласуваха всички проекто-закони АНБЛОК (наведнъж) с вдигане на ръка. Естествено с "пълно болшинство".
  • 23 Рускиня

    2 1 Отговор
    Място за критики няма както в империята факти. 🤔
  • 24 Гост

    7 3 Отговор
    Дойче зеле що не ае погледнете вие? Европа с критика към Китай, та това е нелепо и смешно. Вземете се поучете от тях и вижте възхода им.
  • 25 Рускиня

    3 1 Отговор
    Премахна ми коментара защото написах истината 🤔
  • 26 Жунжибау

    4 2 Отговор
    Не можете да коментирате Поднебесната Империя! На хиляди години, преживяла Монголия (Чингис Хан), Япония и американските заблудени льолльовци, подкрепящи бежанците начело с Чан Кайши. Сега Партията е в апогей. В структури икономически, политически и международни. Китайската номенклатура победи американската, европейската и руската. За последната има шанс да се класира по- напред и близо до "заветната цел"!
  • 27 Аз съм веган

    1 1 Отговор
    А в псевдо империята на високия 160см богатир от бункера с високите токчета и ботокса има ли?
  • 28 Наркос

    4 0 Отговор
    Дано Китай винаги да са добре...ако някога плъзне имиграционна вълна от там ще се видим в чудо
  • 29 Ха ха ха

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Абе дойчезелки":

    Питал ли си се защо китайските стоки са най-евтините, защото хората там работят за по една купичка 🍚 на ден. Та така ръководи народа.
  • 30 Наполеон-цитат:

    1 0 Отговор
    "Китай спи и по-добре да спи, защото ако се събуди светът ще потрепери!".
  • 31 Айде

    5 2 Отговор
    Стига с вашите "цивилизовани" глупости. Човек би си помислил, че на запад не са същите диктатори. В тая Европа колкото държавички толкова диктаторчета. Когато стигнете Китай тогава ще сочите с пръст.
  • 32 Никой

    1 0 Отговор
    Щом "рупора" на глобализма и ЛГБТ "DW," казва нещо , значи е точно обратното.
    Стигнах , до псевдопарламента и ....ми е ясен пропагандиста.
  • 33 Госあ

    2 0 Отговор
    Много, много рядко Китай са си позволявали изказвания за вътрешната политика на държави. А в изключително редките случаи, ако е имало, то е било в отговор на сипещата се пропаганда от запада. Не знам каква работа имат да се ровят във вътрешната политика на държавите западняците ? Рейтинга ли си вдигат ? К’во? С пропаганда за други държави, тръгнали да си вдигат рейтинга ! Клюкарска история….
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ляв+

    1 1 Отговор
    Китай днес е "мека" Комунистическа Диктатура, която развива страната до невиждани висоти, за които България може само да мечтае. Който е бил там знае, че наред с разцвета на Капитализма, китайците все още притежават всички социални придобивки (безплатни), каквито имаха и българите при Социализма. От тях сега там най-вече се ползват тези, които са наистина в нужда. Пенсионерите им гарантирано не мизерстват като нашите при Демо(н)крацията

    Коментиран от #36

  • 36 Да, стоките от Китай

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ляв+":

    са евтини, но това е с цената на безмилостната експлоатация на китайския работник. Живеят в спални с по 10 легла за 30 души. Всяко легло се ползва по 8 часа в денонощието от един от тримата, всичките работят на 2 смени. 12 часа работиш, 8 часа спиш, 4 часа се къпеш, ядеш, ходиш насам натам. Ако не ти оттърва - има много мераклии.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.