Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 11:04 3 700 58

САЩ или Китай: кой е по-добре въоръжен?

  • си дзинпин-
  • оръжия-
  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • въоръжение-
  • отбрана-
  • джо байдън

Официално Вашингтон харчи три пъти повече от Пекин за въоръжение, но всъщност инвестициите в отбрана в двете държави са съпоставими

САЩ или Китай: кой е по-добре въоръжен? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През февруари американският президент Джо Байдън отново ще одобри рекорден бюджет за отбрана - 886 милиарда долара. Като основна причина за него се посочва увеличаващата се агресия на Китай.

По време на управлението на администрацията на Байдън САЩ работиха за заздравяването на своите съюзи в Азия. В същото време партньорите на Вашингтон са окуражавани да укрепват собствените си отбранителни способности и да сключват допълнителни споразумения едни с други, за да са готови да отвърнат на потенциално нападение от Китай. Тъкмо по тази причина Филипините и Виетнам подписаха споразумение за сътрудничество, което цели да блокира напредването на китайския флот във Филипинско море.

Кой плаща повече за отбрана - САЩ или Китай?

Критиците на високия бюджет за отбрана посочват, че Китай харчи по-малко за армията си в сравнение със САЩ. На хартията неговите приблизително 230 милиарда долара изглеждат сравнително скромно. Стратезите обаче посочват, че държавният глава на Китай Си Дзинпин получава повече обратно за всеки инвестиран юан, отколкото американският президент.

Животът в САЩ е по-скъп отколкото в Китай, следователно и заплатите, които трябва да се плащат, са по-високи. Мозъчните тръстове в САЩ изчисляват, че военните разходи на двете държави са съпоставими, ако се вземат предвид неравностойните разходи.

Как Китай се опитва да подчини съседите си

Ако приемем, че разходите са приблизително еквивалентни, тогава потенциалният сблъсък между демократичната свръхсила и диктатурата на Пекин вероятно ще се реши от това как и за какво се изразходват тези средства. За никого не е тайна, че Пекин инвестира огромни суми в своя флот, за да оказва натиск върху западната част на Тихия океан и своите съседи от Филипините до Япония. Тайван най-вече усеща последиците от това. Флотилията на Си блокира острова за няколко дни през август 2022 г., за да демонстрира, че Пекин може да подчини Тайпе по всяко време. Си също така иска да наруши господството на демократичните партньори в Индийско-Тихоокеански регион и Океания и да замени международните закони с доминирано от Китай право на силния.

Дроновете и кибератаките играят ключова роля

Военните експерти обаче са категорични, че едностранното съсредоточаване върху военноморските сили в никакъв случай не е гаранция за успех. Самолетоносачите сега са по-уязвими на ракетен обстрел и атаки с безпилотни самолети, отколкото преди десетилетие. Решаващият фактор в бъдеще вероятно ще бъдат успешните кибератаки срещу дигиталната инфраструктура. Засега остава неясно докъде се простират възможностите на Пекин в тази област. За да откъсне Тайван от външния свят, през февруари 2023 г. Пекин трябваше да прибегне до осезаеми мерки: интернет кабелите на остров Мацу, който е част от Тайван, бяха прекъснати при военна операция с помощта на плавателен съд, маскиран като рибарска лодка. Войната в Украйна показа как дроновете, произведени в Китай, Северна Корея и Иран, могат да окажат решаващо влияние върху хода на войната. Затова Вашингтон обяви, че ще адаптира въоръжението и отбранителните си технологии, за да могат да посрещнат тази заплаха.

САЩ не могат да се справят сами

В момента една ос от престъпни държави, водени от диктатори - Китай, Северна Корея, Русия и Иран, се е изправила срещу свободния свят. Въпреки големия си бюджет за отбрана САЩ не могат да се противопоставят сами на този съюз. Стратегията на Вашингтон демократичните му партньори сами да се снабдят с подходящи оръжейни системи и да се противопоставят на заплахата от Китай и неговите васали чрез отделни съюзи е правилният начин да се разпредели тежестта на заплахата.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китаи

    30 11 Отговор
    Е по добре

    Коментиран от #18, #39

  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    28 3 Отговор
    ХАЙДЕ ПАК СТРАХ
  • 3 Даааа

    36 10 Отговор
    Във всеки случай руската армия ще победи Украйна, тъй като украинските въоръжени сили (ВСУ) няма да могат да устоят на руската офанзива. Това мнение изрази военният експерт от КНР Джин Чжен в статия за китайския портал Sohu .

    Според него Украйна все повече губи способността си да спира целенасоченото и упорито настъпление на Русия.

    Експертът добави още, че Украйна в момента губи много повече оръжия на бойното поле, отколкото получава от западните си съюзници. Например, за всеки западен танк, прехвърлен на украинските въоръжени сили, десет бяха ликвидирани и дори оръжията, които украинските войски продължават да получават, са остарели.

    Според Джин Джън вече е безопасно да се каже, че Русия ще спечели последната решителна битка.

    Коментиран от #14, #40

  • 4 Даааа

    38 8 Отговор
    През февруари американският президент Джо Байдън отново ще одобри рекорден бюджет за отбрана - 886 милиарда долара.
    Та ФАЩ никой не ги е нападала,че да се отбраняват.

    Точно обратното

    Коментиран от #17

  • 5 Тото

    39 9 Отговор
    Ако кравите бяха по добре то досега да са бомбандирали Китай за да защитят демокрацията разбира се 😂😂😂.
  • 6 Реалист

    32 4 Отговор
    САЩ са ротшилдска колония
  • 7 не е само въоръжение

    37 8 Отговор
    ами и кауза и дисциплина.Китайците са супер надъхани и не виждам онези дженди наркомани как ще се противопоставят.Най мощния флот е китайския.Да не забравяме и "великите" американци как напуснаха Афганистан.

    Коментиран от #12, #16

  • 8 Хохо Бохо

    24 6 Отговор
    САЩ никога не са били в отбрана!!! Те са нападатели. И каква е тази агресия на Китай? Някой нещо чувал ли е?
  • 9 Госあ

    14 12 Отговор
    В Китай съм свободен да купувам всичко на двойно и тройно по-ниски цени с четворно по- висока заплата, отколкото в България. Имам предвид себе си и моето възнаграждение. Стени за катерене има навсякъде в Пекин. Например, другата седмица отивам на фрийрайд във обособен фрийрайд курорт в Китай, подобно на Ла Грав във Франция, друг такъв у Европа нема. Планини и маршрути за катерене, маунтин байк и алпинизъм - фул ! Разбира се, свещените върхове в Тибет са свещени, независимо колко кинти ще извадиш. Музика се слуша, каквато искаш, включително доста яки китайски пънк банди. Нашия пънк, демокрацията му виде сметката. ККП единствено е наложила ограничения върху разпространението на кейпопа и то в онзи му джендърски вид. За нормалните корейски банди няма проблем….и така нататък…не знам бате, тоо рефрен за свободата докога ??!! А, и най важното - имам свободата да правя абсолютно всичко, което ми хрумне в работата, без никакви финансови ограничения, морални също ( моралните дискусии идват на друг етап и не ме касаят по никакъв начин). Това ако не е свобода, бате ! Не знам кое. Това да работиш като сервитьор и телефонистка, сигурно ….

    Коментиран от #38, #58

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не случайно

    12 3 Отговор
    американците казаха на европейците сами да се оправят, да си увеличат военните бюджети и да си направят собствени обединени въоръжени сили. САЩ ще направят нещо като "източно НАТО" обединявайки Япония, Ю.Корея, Тайван, Индонезия, Филипините, Австралия.Н.Зенландия. Ще бъдат поканени и Виетнам, Индия, Тайланд.
  • 12 ТОЧНО ТАКА...!

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "не е само въоръжение":

    Току-що написах аналогично мнение,на Вашето и бях изтрит...!
    Така и не разбрах ЗАЩО...?!?!

    Коментиран от #19

  • 13 МирО

    22 4 Отговор
    Бер кой ти гледа въоръжението?? И двете са ядрени държави (а Китай май има и хиперзвукови ракети) та военен сблъсък между тях е предполагаем Армагедон.

    Коментиран от #24

  • 14 Хи хи хи хи

    7 19 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа":

    Че тя Русия не е мръднала от две години.................Бухаха ха ха ха ха ха
  • 15 Китай

    20 7 Отговор
    Има хиперзвукови ракети, САЩ няма. Все още. Следователно не може да защити нито един кораб.Значи Китай е по добре.
  • 16 Китай не е толкова

    12 17 Отговор

    До коментар #7 от "не е само въоръжение":

    силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци (1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.

    Коментиран от #23, #35

  • 17 Така ли ве

    6 19 Отговор

    До коментар #4 от "Даааа":

    Русия и Китай кой ги нападна умнико?
  • 18 Роки

    6 19 Отговор

    До коментар #1 от "Китаи":

    Сащ е по добре
  • 19 Десет пъти по-малобройна

    8 16 Отговор

    До коментар #12 от "ТОЧНО ТАКА...!":

    Япония ги мачка ВСВ въпреки, че воюваше и със САЩ. Виетнамските териториални опълчения също ги биха през 1978г., тогава виетнамската армия беше в Камбоджа. Сега индийците ги бият с камъни и тояги по границата. Китайската армия е същата парадна армия като руската, правена е по неин образ и подобие.

    Коментиран от #27, #43, #55

  • 20 Дори Китай не може

    13 5 Отговор
    да има повече от 2-3 мил. качествена армия. Могат да раздадат по един калашник на 100млн. китайци, но това ще е една глутница от мародери. Трябват тежки оръжия, логистика, тил, снабдяване с боеприпаси, офицерски и сержантски състав, дисциплина, предварително обучение, храна и т.н. Показателен е боят с тояги между индийските и китайски граничари, имаше по 30-40 убити от двете страни. И двете държави са огромни и с ЯО, но не посмяха да ескалират напрежението - просто излязоха много разумни. А кой е лудия - вече е ясно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аз съм веган

    6 8 Отговор
    А втарая армия къде е?

    Коментиран от #25

  • 23 Госあ

    11 9 Отговор

    До коментар #16 от "Китай не е толкова":

    Всъщност, Китай е по силен отколкото изглежда. Затова им се спекоха на краварите….
  • 24 Даа бе

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "МирО":

    И русия има хиперзвукови ракети ракети,ама конструкторите ги арестуваха.Си уволни доста висши военни.Защо ли?

    Коментиран от #36

  • 25 Как къде?!?!

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Аз съм веган":

    В САЩ!!! Или е третата?...
  • 26 ТаУмВзе

    10 4 Отговор
    Чий го дори краварчето по цел свет да Трепа, Краде и безчинства? Не иде реч за Оръжия, а Кога краварчето ще го гризне от Цял свят.
  • 27 Госあ

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "Десет пъти по-малобройна":

    От Китай тръгва всичко в Азия. И не само. В Европа - също.

    Коментиран от #29

  • 28 Факт

    13 3 Отговор
    В Сащ не произвеждат нищо, който е бил там много добре знае, че всичкото производство идва от Китай. На абсолютно всички стикери пише Made in China и като ги питаш обясняват, че просто така е по-евтино. Дори картичките с локални забележителности и глинените фигурки са Made in China. Исках да си докарам няколко якета на Харли за магазинчето, но ми казаха, че въобще нямат стикери Made in USA и за цялата номерация ще трябва да ги поръчам от завода в Китай. Аз няма как да обясня на клиента, че виждаш ли това яке за 2 бона е оригинално или американско при положение, че на 3 места пише Китай

    Коментиран от #33

  • 29 ТаУмВзе

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Залежите на Литии за микрочипове и така натам са във Китай. Натам знаеш!
  • 30 Некой си

    13 1 Отговор
    Пари за смърт имат,пари за живот нямат ! Сбъркан Свят !
  • 31 НОВИНИ ОТ ФРОНТА

    5 1 Отговор
    СТАТИЯ ЗА ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ
  • 32 РОССИЯ

    3 3 Отговор
    РОССИЯ Е ОТГОВОРЪТ
  • 33 Да,така е

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Факт":

    последните 20-30г., а преди това кой им произвеждаше стоките на американците? Китай беше развит ударно от САЩ и ЕС в противовес на СССР. Сега го отчитат като грешка дори Хенри Кисинджър каза, че съжалява за това в последните си интервюта. Да не забравяме, че когато Мао беше със СССР произвеждаха стомана в селата и убиваха врабчетата защото ядели житото. Убиваха се един друг използвайки фанатизирани младежи "хунвейбини", поддържаха кръволока Пол Пот, воюваха с Виетнам, обявиха за врагове "бандата на четиримата", събитията на Тянънмън. Ето това бяха с великия СССР. Сега под влиянието на САЩ са съвсем други, другарят Си говори за двуполюсен свят умишлено пропускайки "русский мир".

    Коментиран от #52

  • 34 Китай и САЩ

    5 9 Отговор
    ще се сдобрят за сметка на кремлинското джудже. Китай заграби 1,5млн кв. км. (колкото 14 Българии) и сега ще точи суровини през Транссибирската магистрала до Хайшенвен (бивш Владивосток), оттам на корабите за големите крайморски мегаполиси и стоките на корабите по целия свят. Китайците ще разработят Сибир както руснаците не можаха - много са, трудолюбиви са и не пият, а и ще имат достатъчно роби за по-грубата работа - по-яки от тях, издържливи на студ, пиещи водка.
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Китай не е толкова":

    Как БВП отчита БЕЗПЛАТНОТО образование и лечение ❓❓❓

    Коментиран от #42

  • 36 Прехваленият "Кинжал"

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Даа бе":

    е обикновен "Искандер" изстрелван от МиГ-31 от 25км. височина със скорост 2,8М. Самият "Искандер" се ускорява с 3М и общо стават 5-6М. На тази височина ракетата не изгаря, но като приближи целта се снижава, намалява скоростта до 2,5-3М и се насочва към целта като обикновеният "Искандер" каквато си е всъщност. Тия разкрития май вкараха в затвора конструкторите на "Кинжал" за опапаните напразно огромни средства. Предполагам, че същото е с "Авангард" и "Циркон".
  • 37 Ха ха ха

    6 3 Отговор
    Мерете си ги, мерете си ги. Той, Горския, ще дойде много скоро с голямата тояга. Само да приключи с USрайна и ще дойде. Той ВИНАГИ идва. Още Бисмарк го е знаел и казал.
  • 38 По принцип

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    всеки чужденец се чувства по-свободен дори в по-тоталитарна страна от неговата родна. За местните не е точно така нали, все гледат да забягнат я в САЩ, я в ЕС. Нашите цигани също се чувстват свободни в Германия например въпреки строгите закони и най-вече спазването им. Запяха "Моя страна, моя Германия". Не си открил нещо ново.
  • 39 Един

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Китаи":

    По-добре са, ама в оризопроизводството.
  • 40 100

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа":

    Вервай му ти на чинеза.
  • 41 Гост

    6 0 Отговор
    Да попитаме....кому е нужно китайците да се въоръжават с бързи темпове..и не само те...ето заради такива напъни ще има световна несигурност...Преди време се знаеше...САЩ и СССР...сега всеки се напъва като гладен на ср...Китай...Северна Корея...Иран...все плаши с ядрено и нещата се усложняват...Погледнете и кой се напъва...бивши соц..изтърсаци...Тоталитарни издънки..
  • 42 Заплатите и

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    другите разходи за лекари и учители идват от държавния бюджет и са за сметка на данъците които плащат всички. Данъци се плащат при произведенна продукция. Все пак никой не е тръгнал да се лекува в Китай и другите държави с безплатно здравеопазване, хората отиват в САЩ, ЕС, Турция, Израел.
  • 43 Когато ги биха японците

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Десет пъти по-малобройна":

    Те нямаха нито танкове, нито артиерия отговаряща на съвременнит изисквания. Бяха въоръжени със стари пушки берданки.За авиация да не говорим. При конфликта 1978 г, с Виетнам, трябва да се знае, че на Виетнам активно помагаха руснаците с въоръжение и логистика.

    Коментиран от #47, #49

  • 44 Провинциалист от центъра на София

    2 2 Отговор
    Не можаха да се оправят с Афганистан и Сомалия, тръгнали да делят мегдан с Китай...

    Коментиран от #45

  • 45 Провинциалист от центъра на София

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Провинциалист от центъра на София":

    Забравих Виетнам!
  • 46 Предпочитам айфон

    1 3 Отговор
    Пред китайското копие
  • 47 Не си наясно,

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Когато ги биха японците":

    виетнамската армия беше в Кампучия да сватя режима на Пол Пот и Китай като негов защитник, а и да вземе някои теритотии нахлу във Виетнам. Китайската армия беше спряна от местното опълчение - ветерани от войните с САЩ и Франция. На 1 убит виетнамец имаше 30 убити китайци. Китайците веднага си направиха сметката, че са 20 пъти повече, но при това съотношение няма да им стигне армията, а и прекрасно знаеха какво ще се получи ако се срещнат с редовната виетнамска армия и се оттеглиха.
  • 48 пенко

    8 0 Отговор
    САШ Е С 34 ТРИЛИОНА ДЪЛГ /НАПЕЧАТАНИ ДОЛАРИ / --- А КАТАЙ ИМА САМО 2 ТРИЛИОНА ОТ АМЕРИКАНСКАЯ ДЪЛГ --МАЛКО А !?!?!?!?!??!?
  • 49 Сър Пичук

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Когато ги биха японците":

    Руснаците помагаха и с жива сила.
    Например, самолета на Джон Маккейн е бил свален от руснак.
  • 50 Козяк

    6 1 Отговор
    Китай се въоръжава с ускорени темпове, защото в Пекин не искат да се допитват в посолството на САЩ за всяко свое решение.
  • 51 дядо поп

    4 1 Отговор
    Ако краварчетата продължават в същия дух , в най скоро време ще си проличи кой е по добре въоръжен!
  • 52 дядо поп

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Да,така е":

    Ние сега с кой сме , че подобно на културната революция в Китай рушим паметници , та пушек се вдига!
  • 53 Феникс

    3 1 Отговор
    Еб@си манипулаторите.........
    В момента ИМА САМО ЕДНА ОС ОТ ПРЕСТЪПНИ ДЪРЖАВИ, водени от диктатора - ИЗРАЕЛ и неговите васали - САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ, ИТАЛИЯ и т.н., се е изправила срещу свободния свят
    ПОВЪРХНОСТННА И ГНИЛА ПРОПАГАНДА ЗА ПЛОСКИ НЕОБРАЗОВАНИ МОЗЪЦИ.
    Идва скоро вашият край................
  • 54 Петко войвода

    3 2 Отговор
    Кой е “ демократичния свят “ смешковци. Щатите които взривиха всички конфликти по света или държавите на злото които споменавате. Напишете нещо за Палестина , Ирак , Либия ……. та дори и за Украйна която си повярва твърде много заради “ демократичния свят”
  • 55 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Десет пъти по-малобройна":

    Япония наистина ги мачка, тогава те нямаха никакво въоръжение, само, че Япония смачка тогава и англичаните, които бяха техен съюзник и и бяха далеч по- въоръжени от китайците, Просто англичаните са свикнали някой друг да се бие вместо тях, използваха индийци, непалци, бирманци. Колкото до Виетнам 1978 г., тогава активно ги подкрепяше СССР и не че са ги били просто не можаха да пробият виетнамската отбрана в Северен Виетнам и накрая сключиха мирен договор, подобно на САЩ няколко години преди това.
  • 56 Партнъорите

    0 1 Отговор
    са винаги “ демократични “ и нужни за пушечно месо .
    “ Разделяй и владей “
  • 57 Факти,

    1 0 Отговор
    разкарайте русифицираните нацисти от тук! (Може да се окаже, че е само един, който дига много пушилка.)
  • 58 Стой си

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    мислено там и си мечтай, явно виждаш Китай през крив макарон и розови очила.