Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Януари, 2024 20:25 3 336 97

"Русия ще прави това, което Пекин ѝ диктува"

  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • икономика-
  • путин-
  • китай-
  • русия-
  • руски газ-
  • автомобили

Рекордният ръст на търговията между Китай и Русия е постижение, но само на пръв поглед

"Русия ще прави това, което Пекин ѝ диктува" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През 2023 г. търговският оборот между Русия и Китай отбеляза исторически рекорд. Според данни на китайските митници той е надхвърлил 240 млрд. долара. В сравнение с 2022 г., която също беше рекордна (както и предишната 2021 г.), ръстът е бил повече от 26 процента.

Китайският износ за Русия през миналата година е скочил с 47% (до 111 млрд. долара). А вносът от Русия е нараснал с почти 13% (129 млрд. долара). Китай не е увеличил търговския си оборот толкова бързо с никоя друга държава. С ключовия партньор, САЩ, търговският оборот - обратното, е намалял с близо 12%.

Още новини от Украйна

Търговски рекорд с Китай и загуба на европейския пазар

В началото на 2022 г., преди избухването на войната срещу Украйна, Китай и Русия подписаха пътна карта, предвиждаща общият им търговски оборот да достигне 200 млрд. долара до края на 2024 година. На този фон миналогодишният резултат може да изглежда като сериозно постижение. Руските власти не се притесняват да го представят именно по този начин. Но едва ли се е очаквало, че ръстът на търговския оборот с Китай ще бъде осигурен от разрива между Русия и предишния ѝ най-голям търговски партньор Европа. На практика обаче се получи именно така.

Ако преди войната срещу Украйна на Европейския съюз се падаше над една трета от руската външна търговия, то през периода януари - септември 2023 г. делът му, по данни на руските митници, е спаднал до 16 процента. В същото време този на Китай се е увеличил от 18 до 32%, изчислява Институтът за икономическа политика "Гайдар".

Русия обаче не се е превърнала в значим партньор за Китай защото 240 млрд. долара - миналогодишният търговски оборот - е едва 4% от цялостната китайска външна търговия. Пекин, например, търгува с приблизително същата сума с Австралия, с която не поддържа толкова топли отношения.

Китайски автомобили и други машини

Фактът, че буквално всеки трети вносен продукт влиза в Русия от Китай, прави съюза между двете страни, който те наричат "дружба без граници", не много равностоен. Особено, ако се има предвид, че Русия купува от Китай стоки, които трудно може да си набави от другаде в условията на санкции.

Медиите обръщат сериозно внимание на факта, че руският пазар е наводнен с китайски автомобили. И това е точно така. През 2023 г. официално са навлезли 19 нови марки от Китай, а общият им брой е 29 – изчислява Асоциацията „Руски автомобилни търговци“. Но по-важното е, че Китай превъоръжава индустрията на Кремъл.

Данни от руските митници, прегледани от британския „Файненшъл Таймс“, показват, че делът на китайските металорежещи машини с цифрово-програмно управление е бил 57% от общия обем на вноса през юли 2023 г. (липсват данни за други месеци). За сравнение преди войната този процент е бил едва 12 на сто. Тези машини са нужни и на руския военно-промишлен комплекс.

Китай купува евтин руски газ

Руският износ за Китай остава почти изцяло суровинен. Китай с удоволствие купува нефт и газ, стига цените да го устройват. Така например за хиляда кубически метра руски газ Пекин е плащал по-малко от 300 долара през 2022 г., докато Европа и Турция са плащали почти 1000 долара за същото, изчислява „Блумбърг“. През 2023 г. тази разлика, според финансовата медия, макар и намаляла, все пак е останала значителна - приблизително 500 долара срещу 300 долара за Китай.

Нарастващата зависимост на Русия от Китай се проявява и в бързата юанизация на икономиката ѝ. Три четвърти от руско-китайската търговия и 25% от търговския оборот на Русия с други партньори се обслужват в китайски юани. Индия също частично премина към разплащания в юани с Русия. От миналата година юаните са основен елемент за ликвидност на руския Фонд за национално благосъстояние. През 2020 г. там са били съхранявани основно долари и евро, докато сега 60% са в юани и 40% в злато. Русия е единствената страна в света, която използва юана като основна резервна валута. А той дори не е свободно конвертируем и обменният му курс се определя ежедневно от китайските власти.

Зависимостта на Русия от Китай ще се увеличава в бъдеще и Пекин може да използва това в своя полза, прогнозира Александър Габуев, директор на Центъра „Карнеги Русия – Евразия“ в Берлин. "Китай, например, желае да има военна база в Арктика и въобще да бъде по-силно представен в този регион... Кремъл ще прави това, което Пекин му каже", казва експертът. „Друг въпрос е, че външно Китай ще го направи много уважително.“

Автор: Олег Хохлов


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Китай с мощен удар в лицето на САЩ

    31 23 Отговор
    Китай постепенно изкупува земеделска земя в САЩ
    19 януари 2024 г.14:37 ч
    Докато Съединените щати водят активна външна политика, съобщава Bloomberg , на територията на Вашингтон продължава тиха и незабележима работа. Въпросът е, че китайските инвеститори продължават да изкупуват най-добрите земеделски земи в Щатите. Освен това нито един американски експерт не може да даде точна оценка колко декара вече са собственост на китайците към края на 2023 г.
    Като доказателство експертите цитират факта за увеличаване на дела на чуждестранни компании в общия обем обработваема земя в САЩ в периода от 2016 до 2021 г. Тоест не само Китай се интересува от американски земи, но и други чуждестранни компании.
    В края на 2021 г. около 40 милиона акра в САЩ са били собственост на чужденци, което е с 40% повече от 2016 г. Според официални данни на Министерството на земеделието на САЩ по-голямата част от тази земя е била собственост на компании от Китай.

    Коментиран от #50, #89

  • 3 Сатана Z

    42 40 Отговор
    Русия прави това,което си поиска.Русия и Китай ще смажат САЩ .Слава на Русия!

    Коментиран от #90

  • 4 Акула

    29 33 Отговор
    Русия бе Разбита и Китай я Асилимилира

    Коментиран от #16, #86

  • 5 А ДАНО АМА НАДА ЛИ - ХАХАХАХА МУХА

    32 17 Отговор
    Въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов удар с високоточно далекобойно въздушно и наземно оръжие по мощности на военно-промишления комплекс на Украйна, произвеждащи ракети и компоненти за тях, боеприпаси, както и взривни вещества. Целта на удара е постигната. Всички посочени обекти са поразени", каза официален представител на руското министерство на отбраната.

    Пожари се гасят в цяла Украйна, но обектите, разбира се, не се назовават. Киевските власти признават, че всички разрушения в града са резултат от работата на украинската ПВО .
  • 6 На Русия

    30 25 Отговор
    НИКОЙ нищо не може да и диктува!Те диктуват на другите!

    Коментиран от #30

  • 7 Варненец

    21 30 Отговор
    Украйна Победи Путин о Русия а Китай ще ги Довърши
  • 8 Достоевки

    25 9 Отговор
    По заглавието на романа ми ще ги познаете ...зеле...ните!
  • 9 Рейчъл

    27 12 Отговор
    САЩ отдвана скачат по летвата на Пекин
  • 10 Свободен

    21 16 Отговор
    Така е.
    А Китай ще прави това, което ЕС и САЩ му диктуват!
    Всичко е наред.

    Коментиран от #87

  • 11 😆😆😆

    27 7 Отговор
    DW и ФАКТИ 😆😆😆

    Коментиран от #25

  • 12 стоян георгиев

    30 11 Отговор
    Руснаците държат и ножа, и хляба затова винаги те командват дневния ред.
  • 13 хммм

    14 10 Отговор
    Пекин ще става пекинска патица!!
  • 14 Сатана Z

    31 8 Отговор
    Авторчето на този пасквил се нарича : Автор: Олег Хохлов
    Хахахахахах.Колко патетично!

    Коментиран от #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да бе, да

    14 10 Отговор

    До коментар #4 от "Акула":

    Според втория коментар Китай анексира ФАЩ. Хахаха.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КОТарАК

    10 18 Отговор
    Русия не е ПУ / ще дойде ден , когато руснаците ще го кълнат поече от Горбито, а нашите русофили първи ще се отрекат от него
  • 19 Аз съм веган

    13 17 Отговор
    Те орките са свикнали още от времето на златната орда да слушат великия хан

    Коментиран от #77

  • 20 Бесен-_ Язовец

    16 5 Отговор
    От ОлегХохлов
  • 21 Бензиностанция с нов собственик

    15 15 Отговор
    Честито..руснаците тепърва ще усетят какво е да си китайски съюзник

    "новата" Волга струва 100 000 евро а в Китай 50 000..направо ще им изцедят сосовете за времето през което са под санкции

    Коментиран от #46

  • 22 ФРЕНСКИ СОПОЛАНКО ОТ ЛЕГИОНА СЪМ

    16 8 Отговор
    Френският чуждестранен легион, основан през 1831 г., е уникална част от френската армия. Чрез стриктно набиране и стриктно обучение, Легионът привлича глобални новобранци, водени от различни мотивации. С богата история на забележителни постижения, той е известен със саможертва, другарство и трайно наследство. На днешните кадри от Харков ясно се вижда как руска ракета, която не е свалена, изстрелва топлинни капани и поразява цел, далеч от жилищния сектор. И тогава има съобщения, че гори газопровод извън града. Или че това е поредният хотел в Харков, където са настанени чужди наемници.

    Франция все още не признава, че по време на ударите на 16 януари нейни граждани, които по някаква причина са служили във Въоръжените сили на Украйна като цяло подразделение, са били ранени. Въпреки че има дори предварителен списък на онези, които са били в разрушеното общежитие. С него се запозна френският генерал в оставка Доминик Делавард. В интервю той потвърждава, че това е забележителен списък.
  • 23 Урюрвкос

    8 5 Отговор
    според ценностите на цивилизования свят не може да съществуват равноправно различни национални субекти все някой трябва на някого нещо да диктува
  • 24 Адрес 4000

    11 7 Отговор
    Това беше ясно още от самото начало на
    Специалнара военна обсерация
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Браво на Путин

    13 13 Отговор
    Това геноцидно-кремълско джуже ще затрие руският крепостен народец. Другаря Си доволно потрива ръце. По голям-глупендер в руската история не е имало.
  • 27 Не е патетично, а вярно,

    7 11 Отговор

    До коментар #14 от "Сатана Z":

    крепостнико. Купиха ги сосе външните тоалетни, но тоалетните ще си останат по дворовете... 🤣🤣🤣 Нефелни орки!
  • 28 Здрасти ,че бързам...

    11 8 Отговор
    Пекин се гаври с Кремъл: Силата на Сибир-2 ще го платите вие, но ще ни дадете още отстъпки.
    Китайските власти не пропускат нито една възможност да рекетират изолираната от световните пазарни отношения Москва, която е притисната отвсякъде от международни санкции заради агресията срещу Украйна.
    Китай не желае да инвестира средства в газопровода "Силата на Сибир-2", който трябва да замести европейския пазар на Русия. Вместо това китайските власти са предложили на Кремъл руснаците да платят изцяло многомилиардната сметка за строителството, а също така настояват за допълнителни отстъпки от цената на руския газ, съобщава The South China Morning Post, позовавайки се на източник в Москва.
    Според публикацията отстъпката за Китай ще се увеличи до 46% през следващата година. Газът от "Силата на Сибир" ще струва 271,6 долара за хиляда кубически метра, а за Турция и Европа - 481,7 долара. Но това не е достатъчно за Китай, Поднебесната империя иска още по-големи отстъпки от Кремъл.Все още не е ясно дали Газпром ще намери пари за изграждането на газопровода. След спирането на газа за европейските страни компанията е реализирала нетна загуба от трилион рубли за годината, твърдят източниците на The South China Morning Post. От "паричната възглавница" от 2 трилиона рубли, с която Газпром разполагаше преди войната, към юли 2023 г. са останали около 700 милиарда.
    Изданието отбелязва, че в тази ситуация Путин едва ли има избор. Руският президент е "подложен на огромен нати
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 факти

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "На Русия":

    Мижитурка като русия не може да диктува нищо,камо ли пък да се бута при големите
  • 31 Прокопи Катъра

    9 9 Отговор
    Никой не казва на Мечока какво да прави.
  • 32 Сократ

    12 10 Отговор
    Поредните тъпотии. Русия ще прави това, което реши. Китай много добре знае, че падне ли Русия, чакалите от запад ще ги разкъсат.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Лесен заек в гювеч

    8 6 Отговор
    Хубавите работи стават бавно, а вкусен и крехък заек се готви в гювеч -Руската армия постепенно разбива отбраната на украинските въоръжени сили по цялата фронтова линия По цялата фронтова линия руските войски постепенно разбиват отбраната на противника. Дори танковите атаки се възобновиха в посока Купянск. Руските Т-80 влизат в битка, модернизирани и оборудвани с най-съвременна защита. Украински войник с повиквателна Барби се оплаква пред CNN, че американските Брадли имат проблеми със запалването в студено време, но като цяло са превозни средства, които могат да издържат на руски танкове. В същото време те показват летни кадри на пет повредени Брадли, останали в степите на Запорожие. Същата бронирана кола, чийто екипаж даде интервюто, беше унищожена почти веднага след публикуването на доклада.
  • 36 ХА ХА ХА

    10 5 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , ДОЙЧЕ ЗЕЛЕТО ПО ДОБРЕ ДА КАЖЕ КАКВО ПРАВЯТ ФАШИСТИТЕ ПО ДИКТАТ НА КРАВАРИТЕ ! ГРЪМНАХА ИМ ПОТОЦИТЕ ОТ ГАЗ , ОСТАВИХА ГИ НА СТУДА ПРАВЯТ ГИ НА БУДАЛИ И ПАК ЛАЗЯТ ПРЕД ТЯХ !
  • 37 Отец Афанасий

    13 8 Отговор
    Господ да пази братята руснаци, защитници на православието.
  • 38 Русия не прави нищо

    7 8 Отговор
    Под диктат .... не е като германците фашаги които лижат благодетеля си КРАВА 🐮🐮🐮🐮 !!!!!
  • 39 Канцлеракт

    7 3 Отговор
    На Дойче Зелле само заглавието им е немско както на всички големи медии в СоциалЛанд/Германия/ 😉
  • 40 ЯПОНИЯ vs КИТАЙ - ХАХАХАХА

    1 5 Отговор
    Какви са способностите на Тайван да се защити? -Япония, например, миналата година обяви, че ще разглежда евентуално нападение срещу Тайван като нападение срещу собствената ѝ територия

    Джози-Мари Перкун: Китайската армия категорично превъзхожда Тайван и в трите направления – по суша, въздух и вода. Ако бойните самолети на Тайван са 400, китайските са четири пъти повече. По сходен начин стоят нещата с военноморските сили: Китай разполага с над 30 бойни кораба, Тайван има четири. Съотношението при подводниците е 70 към две.

    Военният потенциал на Тайван е много по-ограничен от този на китайската армия. Но пък Тайван се ползва с широка подкрепа, най-вече от страна на САЩ. Има и тесни контакти с други партньори в региона. Япония, например, миналата година обяви, че ще разглежда евентуално нападение срещу Тайван като нападение срещу собствената ѝ територия

    Коментиран от #48

  • 41 ха ха хааа

    3 7 Отговор
    Неведоми са пътищата , китайски ... През Сибир ..🤭😁
  • 42 Тити

    3 8 Отговор
    Къв бум какви пет лева Рашистите не са изнесли даже две дъски заковани с пирон. За такава голяма кочина това са дребни пари резервите на Рашистите са на финала
  • 43 Кнаус 485

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Времето ще покаже кой крив ,кой прав.
    .. авторите не ги чета и няма да коментирам статията
    ..
  • 44 Бат Валъо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Адаш ,вече никой не ти пише и една обида тук и съм много щастлив от този факт! Защото вече си безспорния лидер в сайта разкриващ на всички украинската победа! Поздрави
  • 45 Механик

    4 7 Отговор
    Крепостните този път си намериха майстора.
  • 46 Пръц

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бензиностанция с нов собственик":

    Преди време не знам кой усети конфликта между Русия и Китай.Дали ще има разлика и сега?

    Коментиран от #51

  • 47 Мирослав

    3 3 Отговор
    Крайно време е китайската комунистическа партия да спре да финансира с кредити пропадналия задокеански обор и неговото фалирало правителство !
  • 48 ЯПОНИЯ vs СЕВЕРНА КОРЕЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "ЯПОНИЯ vs КИТАЙ - ХАХАХАХА":

    Северна Корея заплаши днес да предприеме “смели и решителни военни стъпки“ срещу Япония, осъждайки приетата от Токио нова стратегия за национална сигурност като опит на страната да се превърне в агресивна военна сила, предаде Асошиейтед прес.

    Изявлението на КНДР, където лидер е Ким Чен Ун, беше направено четири дни след като Япония обяви новата си стратегия, която отразява решителността ѝ да притежава възможности за извършване на “ответен удар“ и да удвои военните си разходи, за да получи по-настъпателна опора срещу заплахите от Китай и Северна Корея
  • 49 Сократ

    3 3 Отговор
    Нощната смяна на козяшките отрепки застъпват на смяна. Нямам работа с хора без грам мозък. Ама като сте такива укро любци, защо сте в нета, а не на фронта да мачкате без аналоговата армия на рф?

    Коментиран от #53

  • 50 Звезделине ,

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Китай с мощен удар в лицето на САЩ":

    А почнали ли са да я изнасят , землята , за Китай ?!🤭😁
  • 51 Преди си е за преди

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пръц":

    Преди китайците бяха голи и боси
    сега имат самолетоносачи

    Коментиран от #54

  • 52 Павел

    6 1 Отговор
    Я пак повторете !

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пръц

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Преди си е за преди":

    Ами да пробват да вземат Сибир или първо техния си Тайван

    Коментиран от #58

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ццц

    6 0 Отговор
    Само по заглавието разбрах, че е писал някой хох ъл. 🤣 Не съм и чел нищо от статията, а само исках да видя, че не съм се излъгал. И ето - Олег Хохлов. Явно Хохлов е пропуснал как китайската делегация в Давос използва всички кунг фу трикове, за да избегне навлека - президент на Хохлов. Без такива умения дрогата на няколко пъти влизаше при натовците през прозорците и ги изненадваше. Но китайците не успя да надхитри. 😅🤣🤣
  • 57 Механик

    3 1 Отговор
    Опааа, дойчевото зеЙе пак фърга боб и гледа на пъп. Пак реве на чужди гроб.
    Дойчее, ко стаа с трактористите уе? Още ли искат УстаФката на Улавто Шолци и на АНАЛенката?
  • 58 Преди си е за преди

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Пръц":

    Другарю ти май никак не познаваш китайците..ония на Мао бяха екстремисти..тия сега ще си вземат всичко по втория начин..факта че номинално Сибир е в Русия е без значение при условие че целият ресурс ще заминава за там..руснаците просто си отрязаха едната ръка и ще занулят икономиката на западна Русия..прави сметка че става въпрос за период поне от 20-30 години
  • 59 ЗАБРАВИХТЕ ЧЕ БОГОВЕ Е ИМАЛО НА ЗЕМЯТА

    1 0 Отговор
    И ДАЛИ НЕ НИ ГЛЕДАТ ОТГОРЕ И СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО СА ОСТАВИЛИ ДА СЕ РАЗМНОЖАВА ВСИЧКИЯТ ТОЗИ БОКЛУК НА ДВА КРАКА - ЧОВЕКЪТ ДЕТО С МАЛКО ВЛАСТ ПОЧВА ДА КРАДЕ ХЛЯБЪТ НА СЕБЕПОДОБНИТЕ - ЛАКОМИЯТА ЩЕ УНИЩОЖИ ЖИВОТЪТ НА ЗЕМЯТА И В АДА ИМАЛО ЖИВОТ НА 200 ПО ЦЕЛЗИЙ

    Коментиран от #61, #63

  • 60 Костадин Костадинов

    1 1 Отговор
    Ми нурмалну все пак е икономичаска пирифериъ,кът нас, ништу чи ас ви приказвам чи ши прая рифирендум ии ши излизъми от ЕС,ама и не ви казвъм ко ши излезе от последнуту, штот съм популис
  • 61 Костадин Костадинов

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "ЗАБРАВИХТЕ ЧЕ БОГОВЕ Е ИМАЛО НА ЗЕМЯТА":

    Ми гръмни съ и флес ф Рая
  • 62 Ким Чен Ун продължава с ядрените опити

    0 1 Отговор
    Северна Корея е изстреляла четири балистични ракети в морето от своето източно крайбрежие, плаши Япония с война

    Северна Корея вдигна на крак Далечния изток. Ким Чен Ун продължава с ядрените опити и е на път да доведе до нова война. Три от ракетите са паднали в икономическата зона на Япония, която е на 200 мили от брега. Страната на изгряващото слънце изрази остър протест по този повод. Японският премиер Шинзо Абе каза, че това е сериозна заплаха за сигурността на Япония и че остро осъждат тези действия на Северна Корея. Изстрелването на ракети е очевидно нарушение и на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това е изключително опасна ситуация, подчерта още той.
  • 63 Костадин Костадинов

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "ЗАБРАВИХТЕ ЧЕ БОГОВЕ Е ИМАЛО НА ЗЕМЯТА":

    Оп сгреших ш флейш ф Ада, штот религията тука е моно, тъй чи нидей дъ съ гърмиш преди да съ покайш
  • 64 И БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИМАЛИ РАКЕТИ ЕДНО ВРЕМЕ

    0 0 Отговор
    Северна Корея заплаши да използва ядрени оръжия, за да "потопи" Япония и да превърне САЩ в "пепел и мрак" заради подкрепата за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и санкциите заради нейния последен ядрен опит, съобщава "Ройтерс".
    Никакви ядрени оръжия в Южна Корея, категоричен президентът

    Никакви ядрени оръжия в Южна Корея, категоричен президентът

    Не съм съгласен, че Южна Корея трябва да създаде собствени ядрени оръжия

    Корейският азиатско-тихоокеански комитет за мир на Пхенян, който се занимава с външните отношения и пропаганда на Северна Корея, също така призова за разтурянето на Съвета за сигурност, когото комитетът нарече "инструмент на злото", съставен от "подкупени" страни, които действат по заповед на САЩ.

    "Четирите острова на архипелага трябва да бъдат потопени в морето от ядрената бомба на Чучхе. Япония повече не трябва да съществува близо до нас", се изтъква в изявление на комитета.

    Коментиран от #66, #68

  • 65 Много плащате

    1 2 Отговор
    Дойче зеле, мислете за себе си и си четете "Канцлер акта", докато го научите наизуст!
  • 66 АЗ ДНЕС НАУЧИХ ЗА СЕВЕРНА КОРЕЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "И БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИМАЛИ РАКЕТИ ЕДНО ВРЕМЕ":

    Северна Корея е последната страна, която тества ядрено оръжие. На 9 октомври 2006 година севернокорейците изпробват малка атомна бомба на 2000 метра под земята. Тъй като мощността на устройството е много малка (около 1 килотон), повечето специалисти смятат, че опитът не е бил напълно успешен (виж Севернокорейски ядрен опит). Страната е била член на ДНЯО, но се оттегля на 10 януари 2003 година. На 25 май провежда втори ядрен опит с мощност между 2 и 10 килотона. Северна Корея разполага с около 40 кг плутоний, достатъчен за десетина атомни бомби, и продължава да произвежда тази суровина. Преди година събранието прие закон, обявил Северна Корея за държава с ядрено оръжие, а Ким заяви, че този статут е "необратим". Този нов закон позволи и превантивната употреба на ядрено оръжие.

    Сега обаче, попарвайки още повече надеждите за ядрено разоръжаване, парламентът отиде още една крачка напред, записвайки статута на ядрените оръжия в самата Конституция, отбелязва Франс прес.

    "Това е историческо събитие, даващо мощно политическо средство за забележително укрепване на способностите на националната отбрана", заяви Ким, цитиран от КЦТА.

    Той добави, че САЩ, Южна Корея и Япония са образували "тристранен военен съюз, чийто резултат в крайна сметка беше появата на азиатска версия на НАТО - източник на война и агресия". "Това не е просто риторическа или въображаема заплаха, тя е напълно реална", каза Ким.
  • 67 Независимо

    3 1 Отговор
    от изхода на войната в Украйна РФ ще има сухопътна граница с НАТО. Дали ще е по границата на Украйна от 1991г., дали по сегашната фронтова линия или чак до Полша това е положението. РФ ще бъде изолирана както сега са С. Корея, Венецуела, Куба и ще бъде принудена да търгува основно с Иран и Китай. Китайците ще навлизат още повече в Сибир, смятат го за свой до Урал. Ще претопят останалите зад Урал около 8мил. руснаци, китайците смятат за престижно да имат рускиня за жена, а руснаците харесват китайките защото не са така своенравни. Рускините пък харесват китайците защото са работливи и не пият. РФ ще се разпадне защото е многонационална държава - дагестанците и чеченците надигат глава, същото правят и якути, тувинци, чукчи, буряти...общо 180 националности тъпкани досега от руснаците. Сибир ще бъде разработен от китайците и техните роби - руснаците.
  • 68 Православно корейско кюфте

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "И БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИМАЛИ РАКЕТИ ЕДНО ВРЕМЕ":

    Колко яко а??
    Прави сметка че една ядрена подводница ще закрие Северна Корея точно за 3 минути..наземна операция едва ли е предвидена..на никой не му трябват нито корейци нито камъняка там

    Коментиран от #72

  • 69 Никой не иска война

    1 2 Отговор
    с Русия и да завладява нейната територия. Такава огромна площ не може да се окупира, а и няма смисъл да се рискува с ядрена война която би унищожила живота на планетата. Русия ще бъде икономически изолирана както беше СССР и са сега С. Корея, Куба, Венецуела, Иран и ще се саморазпадне защото е многонационална държава както стана със СССР. При това разпадане, което е всъщност опасността за РФ срещу кого ще се използва ЯО - Чечня, Дагестан или Якутия? Окупацията ще бъде мирна, ще дойде от изток и на практика вече е започнала с харизването от Путин на 1,5млн.кв. км. на Китай. Другарят Си казва, че изконните китайски земи са до Урал. Китайците ще разработят Сибир както руснаците не можаха, а суровините в големите крайбрежни китайски мегаполиси и стоките оттам с корабите по целия свят.
  • 70 Костадин Костадинов

    0 2 Отговор
    Ш слагам афтоматичан прекъсвач на село на един контакт ,ши го ползвам и за иликтружен ,25 ампера ш стани ли? Иликтружена е инвертурен а не руски и косинус Ф низнам колко ший,някуй мой ли акъл да ми набий
  • 71 !!!?

    5 0 Отговор
    Симбиоза по сметка !!!?

  • 72 Руският флот разполага със 72 единици

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Православно корейско кюфте":

    Колко подводници в Русия днес

    Руският флот разполага със 72 единици такава военна техника за 2018 година. 13 различни проекта за лодки са в експлоатация в страната. В същото време суверенитетът на Русия е защитен от:

    13 ядрени балистични лодки;
    ядрена с крилати ракети - 9 бр .;
    атомна многофункционалност - 18 бр .;
    атомни специални цели - 8 единици;
    дизелови двигатели със специално предназначение - 1 бр .;
    дизел други видове - 23 бр.

    Коментиран от #74, #75

  • 73 Русия и Китай

    3 0 Отговор
    не са във военен съюз и няма да бъдат. Другарят Си разбра колко е глупаво кремълското джудже - за да не "ограбят" западняците Сибир го хариза на Китай. РФ получаваше по $2млрд. на ден от търговията със ЕС и САЩ, сега не знам по колко им дават китайците, но определено по-малко. Китайците не създават работни места. В град Омск са купили химическия завод и са докарали 3000 китайчета да работят там, руснаците се оплакват, че са останали без работа. Китай не иска война, тъкмо си отхапа 1,5млн кв. км от Сибир(площ колкото 14 Българии), ще го дъвче поне няколко столетия - и сега какво, да спасява Путин от лошото НАТО ли?
  • 74 Кораб на негово величество

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Руският флот разполага със 72 единици":

    Може да се поинтересуваш какво се е случило с германските..а те са добри моряци..43 година почват да получават само радиограми с номера на подводницата и координатите на които потъва
  • 75 руснаците имат най-много SSGN

    0 1 Отговор

    До коментар #72 от "Руският флот разполага със 72 единици":

    От 2013 г. насам САЩ разполагат с най-големия флот от ядрени подводници – 4 подводници с крилати ракети, 14 подводници с балистични ракети и 55 ударни подводници, общо 73 от 144 (толкова са ядрените подводници, които все още са на въоръжение).

    Ядрени подводници с крилати ракети (SSGN) : руснаците имат най-много SSGN на въоръжение, общо 13. Те изпреварват американците, които имат на въоръжение само 4
    SSGN –
    USS Michigan, USS Ohio, USS Florida и USS Georgia.
    Подводници с ядрени балистични ракети: Съединените щати водят в класацията с общо 14 SSGN на въоръжение. Тя
    изпреварва Китай, Обединеното кралство, Франция и Русия.
  • 76 Ананас

    2 1 Отговор
    А на нас никой нищо не ни диктува. България е горда и суверенна страна! ,,Майтап, бе, пУили."
  • 77 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Аз съм веган":

    Вероятно след като са ти изяли мозъкът си станал такъв?!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Китай ще им

    2 0 Отговор
    помогне като заплаща сибирските суровини в китайски юани. "Нали сте под санкции, за какво са ви долари и без това ще купувате само от нас - ето така ще громим капитализма" ще им каже някой високопоставен китаец.
  • 82 А сега де

    2 2 Отговор
    Каде са всички руски мишоци...... на кой ще се кланят ня Си или Пу
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ЯМБОЛИЯ

    1 3 Отговор
    Втората по население(застаряващо и намаляващо) и трета по брутен продукт(с отслабваща икономика) Китай и разпадащата се Русия нямат вече думата по световните въпроси.
  • 86 нещата от живота

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Акула":

    Моят снощи също го асимилираха , до картофите.
  • 87 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Свободен":

    Свободен??? Щеше да е смешно, ако не беше трагично! Не е ли време за един бустер, за да се почувстваш още по- свободен?
  • 88 П. Утин

    0 0 Отговор
    Естествено !
  • 89 Както ги имат

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Китай с мощен удар в лицето на САЩ":

    Така един ден ще им ги конфискуват. Шамара ще е за Китай.
  • 90 Русия иска

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    да дава стотици хиляди жертви и да загуби десетки хиляди единици бойна техника - как иначе да си обясним случващото се в Украйна?
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Госあ

    1 2 Отговор
    Президентът Си Дзинпин го каза в прав текст на пленума при преизбирането си, сигурността пред икономическия растеж. Затова и направиха прецедент с избирането му при навършени 68 години (в Поднебесната геронтокрация няма). Кой разбрал, разбрал. Другите могат да си пишат опорки, как Китай ще завзема Сибир с флот ! Хахаха Между другото, флота на Китай изпревари този на сащ.

    Коментиран от #96

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Авариен изход

    2 0 Отговор
    Путен хариза Русия на тепсия на Китай защото знае колко са слабички спрямо големите световни сили Сега ще се сродят и милиони русначета ще излизат с дръпнати очички
  • 95 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Преди Европа копува ше евтините ресурси сега когато Китай ги копува Русия е зависима от Китай по тази логика до преди 2г Русия е била зависима от Европа така ли да го разбирам?
    И сега когато Русия се откъснат от зависимостта на Европа, Китай щели да ги асимилира е Европа опита но не можа да ги асимилират хахаха
  • 96 факти

    2 2 Отговор

    До коментар #92 от "Госあ":

    Прекалено невеж си,за да се опитваш да изказваш мнения по тези теми.От тук нататък русия е вacaлска държава на Китай и русия ще прави това,което Китай й нареди.От друга страна Китай никога няма да тръгне на война заради русия.Китайците ги интерсува да няма война по тяхната граница и нищо друго! Колкото до военноморския флот на САЩ ,то той е най-силния в света и по-силен и модернизиран от следващите няколко държави на опашката взети заедно.

    Коментиран от #97

  • 97 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #96 от "факти":

    Аре да не ми обясняваш за Китай, ве бакалино. Ше тръгне с флота да превзема Сибир. Излезнахте вчера иззад щанда и си мислите че много ги разбирате нещата като зобате пропаганда.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания