Last news in Fakti

13 Март, 2024 16:24 3 593 81

Евгений Кънев: Полша се готви за война с Русия, а България за нов 9 септември

  • полша-
  • война-
  • руска агресия-
  • българия-
  • 9 септември

Напълно в тежест на обществото и излишна за бъдещето ни каста

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мой приятел от Полша ми пише редовно колко сериозно правителството се готви за… война. Промяна в учебните планове, военна подготовка на младежите, строителство на бомбоубежища. Още предното правителство направи крупни инвестиции в отбрана - последни военни технологии за противоракетни системи, танкове и артилерия. Ужасът от масовите убийства и разрушения през първите седмици от войната в Украйна доведе дори до дебат дали въобще е нужно Полша да чака да бъде нападната и дали да не атакува първа, ако започне подобно струпване на руски войски, както срещу Украйна. Още повече, че топ американски генерал казва на конференция, че дори при задействан чл. 5 от Устава на НАТО, на САЩ ще отнеме поне две седмици преди да могат да реагират. Ако реагират… с Тръмп - президент.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

В същия порядък се възприема опасността в Балтика и Скандинавия. От публикуваната справка на германски институт за оказаната военна помощ за Украйна като дял от БВП - точно тези страни са начело.

Защо Северна и Централна Европа толкова по-сериозно се отнасят към руската опасност спрямо Южна Европа?

Основната причина - мисля - е нивото на споделените ценности на демокрацията в съответното общество. Като изключим граничните страни като Полша, Словакия и Балтика - обществата на Север в много по-голяма степен осъзнават драматичната разлика между ценностите на техните и руското общества. Това се отразява съответно в политиката на избраните правителства. Затова са и най-развитите демокрации.

За разлика от тях, Южна Европа сякаш предпочита бърз край на войната за сметка на Украйна и запазване на връзките с Русия. Причините са икономически, идеологически и исторически.

Икономически - всички те зависят енергийно от Русия: огромната танкерна флотилия на Гърция извозва руския петрол; Италия не е решила задоволително проблема с рафинерията на Лукойл в Сицилия; Испания ( и Франция) е най-големия вносител на руски втечнен газ в Европа; Австрия внася 100% руски газ.

Идеологически и исторически - крайнодесните коалиционни партньори в правителството в Италия са близки с Кремъл; левият Санчес в Испания продължава дългата история на испанската левица на близост с Кремъл; Франция и Русия винаги са били съюзници (сега за пръв път това се променя); Гърция винаги е била близка с Русия.

Географски - отдалечената опасност от руска инвазия намалява апетита към обостряне на отношенията с Русия чрез помощ за Украйна.

За чест на България - ние сме сред страните с най-голяма помощ след северните страни и с най-голяма помощ в Югоизточна и Южна Европа. Дотук добре.

Но само си представете премиерът да каже, че има голяма опасност от война с Русия и че България (като Полша) трябва да се готви. Какво късане на ризи от Радев до Копейкин ще настане. Които се готвят с погача да я чакат, както на 9.9.1944 г, за управляват без конкуренция.

Именно липсата на разбиране за опасността за националната сигурност от война с Русия в идните години води до карикатурно присъствие на цялата ни политическа класа (без ПП-ДБ с акцент ДБ) в публичното пространство, която вкупом иска оставката на първия ни военен министър, предупреждаващ за тази опасност.

Напълно в тежест на обществото и излишна за бъдещето ни каста.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Български новини

    97 15 Отговор
    Депутат от "Възраждане" домъкна на трибуната част от телената ограда на границата, закърпена със.. сезал и връзки за обувки. МВР започна издирване на кого са обувките.
    Ъкъдимик ПодлуДенков преписал професурата от докторантурата на жена си дето не му била жена, а съжителница.
    Самонареклия се „Световноизвестен учен“, имал 1,000 научни цитата - 999 от които се е самоцитирал, а в последния го е цитирал по погрешка негов приятел.
    В последните дни Ъкъдимика раздал стотици хиляди левове на политическите кабинети като скрити бонуси за отлично несвършената работа, ама не помнел точно на кого, а и било лични данни, за които тия дето не ги знае кои са не му били дали съгласие. Иначе за 6 месеца, неговото правителство повишило ръждаемостта. Киро Парапета потвърди, но призна че фалира компанията, която трябваше да прави електроавтомобили в Ловеч. Германия си отдъхна, че няма да ѝ правим конкуренция.
    Сбилите се на "Витошка" мигранти и деца се познавали. Щом се познават, значи могат да се бият - единодушно заключиха разследващите инцидента.
    Главният прокурор Сарафов заяви, че ще се бори с корупцията. След това корупцията му звънна да се видят отново в клуб СС.
    Все още няма подписан маймурандум, въпреки че участниците в преговорите точно отговорят на описанието на документа.

    Коментиран от #60

  • 2 не думай

    99 11 Отговор
    и ние се готвим за война имаме няколко чертежа на морално остарели хвърчила които ще плашат врага като плашило гарги… само да не се объркат да ни раздадат калашници че какво ги чака тия парламентарни мишки …

    Коментиран от #12

  • 3 честен ционист

    65 10 Отговор
    Месете леба, да не ядете екмека.

    Коментиран от #5

  • 4 КОТарАК

    31 101 Отговор
    българина трябва да проумее , че руснаците са имперски народ!!! на тях не им пука и не им е пукало за БГ/!!! иначе са верни приятели поотделно , но в рамките на РФ са подчинени и винаги били , на цар-самодържец! ние сме народ с много по-древна история от ТЯХ или САЩ, така че не се кланяйте на никой! НИКОЙ няма да ви даде даром , ами запрятайте ръчички и на работа! в момента сме в ЕС и НАТО -да бъдем лоялни съюзници , ПУтинова РФ няма бъдеще , откъдето и да го погледнеш!без чувства , бъдете прагматици

    Коментиран от #38, #51

  • 5 рани Шмулевич

    5 24 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    продължаваш ли да месиш глината?
  • 6 Прокурор

    76 12 Отговор
    Карето ЕвгениЙ в действие: Кънев, Дайнов, Михайлов и о,бозе почившия Бакърджиев ! На кънев препоръчвам да отвори дневника на Богдан Филов и да прочете последните страници от 1 август до 3 септември 1944 г. когато свършва, а ако е по любознателен и показанията на Филов пред Народния съд !

    Коментиран от #9

  • 7 Българин

    14 69 Отговор
    Аз предлагам Радев и Копейкин да не чакат, ами да носят питката в Мацква.

    Оттам нататък "братството" ще си свърши работата и ще се озоват на фронта.

    Коментиран от #25

  • 8 Ей такива

    81 6 Отговор
    Като този писач трабва най много да ги е страх от нов девети септември

    Коментиран от #15

  • 9 Гешев

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Прокурор":

    юриспруденцията да не играуш на руска рулетка с макаров
  • 10 Перо

    68 7 Отговор
    Джендъра не осъзнава ли, че има исторически причини за отношенията на Полша и скандинавските страни към Русия, които нямат нищо общо с историята на БГ!

    Коментиран от #14

  • 11 Поправка

    46 10 Отговор
    Полша я готвят за война с Русия, а България за нов 4 юли
  • 12 смърф

    6 27 Отговор

    До коментар #2 от "не думай":

    как са безаналлоговите тенекета аййй

    Коментиран от #35

  • 13 Евгений, обратното на острото!

    51 5 Отговор
    Големите северни демократи се готвели за война, пък тъпите,мързеливи южнящи въобще не ги било еня защото си гледали портфейлите и им дремело за ценностите на демократите!
    Браво и на тоз голем човеколюбец
  • 14 Мдаа

    4 24 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    То това го пише в статията, но кой да чете!
  • 15 омеси питка

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ей такива":

    на 19 май
  • 16 Евгени , стягай мешката брат

    57 6 Отговор
    и с Тагарчев , Пасито , Кирчо , Кокорчо и останалите атлантици поемай към окрайна .

    Коментиран от #19, #80

  • 17 Бай Дан

    43 4 Отговор
    Този и.ндивид е от най-д.олните у.трепки!
  • 18 епилиран нежен ляв демократ атлантик

    62 7 Отговор
    Братя...не сте много тука във форума но на Украйна и трябва помощ. Хайде към фронта. Да помагаме на киевските евроатлантици. Знам че сте смели хора които са готови да умрат за Америка. Нали така пишеме по коментарите? Утре в 10 вечерта ви чакам на Нос Калиакра. От там ще потеглим с гумените лодки подарени на българският военно морски флот от САЩ, и ще ударим омразните руснаци в гръб през Крим! Тази изненадваща атака ще шашне руснаците и те ще дислоцират силите от Авдеевка в нащо направление и така ще дадем глътка въздух на ВСУ! Не забравяйте да минете през сексшопа да си вземете оръжия и други артикули от първа необходимост. Чакам ви!!!
  • 19 Българин

    11 21 Отговор

    До коментар #16 от "Евгени , стягай мешката брат":

    Кирчо, Кокорчо и Тагарев са толкова "атлантици" колкото в Русия има демокрация.
  • 20 Братя

    55 10 Отговор
    Само политиците пълнят гащи като чуят Русия, за българина към Русия, и руснаците, и народите от СССР има само топли чувства, не ги смятаме за заплаха и ще ги посрещнем с хляб и сол.

    Коментиран от #29

  • 21 Верно

    29 5 Отговор
    Ама пропусна народния съд и на стената.
  • 22 бай Владимир П

    39 4 Отговор
    Искаме мир, но е смешно да преговаряме с Украйна, защото са ѝ свършили боеприпасите и някой е употребил психотропни вещества ...
  • 23 Натовски индианец от Карлуково

    50 3 Отговор
    Ние имаме готови доброволци като: Соломон Паси, Тагаренко, Киру, Борисов, Доган, Асен, Шкембето, Расате, а Цветанка Ризова ще яхне метлата и победа будет за НАМИ !!!
  • 24 Настолен указател за напреднали

    28 3 Отговор
    Император Владимир - Влад Мира ти каза : не вземай желаното за действителност след употребата на психотропни средства !!!
  • 25 Последния, играл ли си някога покер

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Или поне шах!
  • 26 АБРАХАМИТЕ СНИМАЙТЕ

    26 4 Отговор
    Пленените ! Подаръците от янките
  • 27 ФАКТ

    31 6 Отговор
    Дано Путин разбере , че "гаранции за сигурност" не може да очаква от лъжливите и неадекватни евроатлантици. 404 не трябва да я има на картата ако иска да гарантира мира в Русия и Европа .
  • 28 Сталин

    25 3 Отговор
    Абе хайванин,къв 9 септември,ние напразно ли скачахме за банани
  • 29 Софийски

    6 15 Отговор

    До коментар #20 от "Братя":

    Та вие сте има няма десет процента, сой от кой по глупав и над€упен.

    Коментиран от #31

  • 30 Ромчо

    19 4 Отговор
    Май скоро Българските Балъци ще ги пратят на фронта,а бай РОМЧО ще им запложда жените и дъщерите бухахах.
  • 31 Дако

    20 4 Отговор

    До коментар #29 от "Софийски":

    Баце, ти с всичкия ли си си? Не? Правилно! Козяк, галя, незачет! Опорките, дето ги давате на туй запасното, ама много нефелни, бе! Дайте му други, че аман и бактън от идиотизмите му! И, бегай у дневник, капитал, медиапул - идиотите са там! Лесмо ще намерите общ език! Анадънму?
  • 32 Дон Чичо

    20 5 Отговор
    Путин в другото интервю с американеца каза " предавайте се, всичко свърши" Дума не продумаха .........
  • 33 Евгениииййй

    26 4 Отговор
    Противно човече
    Мижитак продажен
  • 34 незнайко

    31 7 Отговор
    Полша не се готви за война с русия а за война за завземане на територия от Украйна ! Това е ясно на всеки мислещ човек ! Който мисли, че Полша ще стреля по Русия е ОТКАЧЕН !!!
  • 35 Гост

    14 5 Отговор

    До коментар #12 от "смърф":

    За ФАБ 1500 ли говориш жендърче
  • 36 Пак ли ти бе Къньов

    22 5 Отговор
    Ката ден те показват, белким някой ти повярва на мало-умщините.
    Ми ходи се бий в Украйна.
    Или си нАмери некоя Елжбетка, ожени се и иди там да живееш.
  • 37 Наблюдател13

    19 4 Отговор
    Някъде споменах, че от известно време се чува от знакови фигури членове на руската дума, че отпада начина на водене на война като към братски народ и че тази година войната трябва да свърши. На въпрос на журналиста как могат да се ограничат жертвите при бойните действия отговора беше - използване на повече технологични и мощни поразяващи средства. С други думи увеличаване интезитета и мощта на ударите и сваляне на кадифените ръкавици.

    Коментиран от #41

  • 38 МММ да

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Бате, при положение, че гледам как пред очите ми от около 2 години Германия се превръща в комунистическа страна, където "като нямаш нищо, ще си щастлив", не е лошо да пасуваме с настроенията и да не заемаме никаква страна в конфликта. Нямаме нито икономика, нито каква да е военно-техническа подготовка да устоим и ден на каквото и да е нападение, след като подариха и повечето стара техника, но за сметка на това парламента продължава да налива пари във великата американска икономика, като с кредити закупува Миражи(чертежи и безмислени ретро машини) от Ротшилдите.

    Коментиран от #47

  • 39 Фран

    25 7 Отговор
    Ама който иска да се готви бе. Нашата история няма общо с Полската. Тя и Турция е приятел на половин Европа ама те имали ли са нашата участ ? Тъй че за нас Русия е освободителка, за Полша е явно нещо друго.
  • 40 нннн

    21 9 Отговор
    Един скочи от осмия етаж. Айде и ние... Не вярвам Русия да ни нападне. Опасявам се англосаксите да не ни натирят в Украйна.
  • 41 Опааа

    4 21 Отговор

    До коментар #37 от "Наблюдател13":

    А сега РЕАЛНОСТТА: сателитни снимки показват пълното опразване на огромни складове с бронетехника от времето на СССР, и масивно разширяване на военните кладбища в Русия.

    Коментиран от #48

  • 42 !!!?

    11 20 Отговор
    Копейки за освобождинието !!!?

    Коментиран от #77

  • 43 инфо

    27 8 Отговор
    Пишман икономиста Кънев няма да го коментирам. Той е доказан некадърник и подлога.
    Но...уважаеми журналисти. Спрете да плашите хората с нападения и войни, нанасяте трудно поправими щети с много негативни последици.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ком

    26 5 Отговор
    Няма ли съд за подстрекателство на нацията. Добре, че никой вече не се хваща на въдицата на такива подлоги. Даже да има и 5 % истина в това, което се опитва да ни внуши, не трябва да ни стряска, защото все едно не само от обикновеният човек, но и от България не зависи вече нищо. За жалост!
  • 46 Тиква

    22 4 Отговор
    Факти спрете с простията вече!
  • 47 КОТарАК

    9 12 Отговор

    До коментар #38 от "МММ да":

    ние не можем да си пасуваме във нищо! ние всъщност и никога не сме били предатели-хванахме се с Гермния 2 св, войни , да си върнем териториите , и загубихме-като МЪЖЕ!! СССР предаде и нас и варшавският договор с перестройката-ТЕ предадоха труда на родителите ни! никога не се хващайте повече с тия диваци , ако сте по-млади! веднъж предател-всегда предател-не вярвайте на РАША
  • 48 Антитрол

    18 4 Отговор

    До коментар #41 от "Опааа":

    "масивно разширяване на военните кладбища в Русия"

    Хайде бе да не си гледал "военните кладбища" в Украйна че едно край Киев се вижда вече и с невъоръжено око от космоса. То от посолството ви учат да обвинявате Русия във всичко което обвиняват Украйна ама тук не върви.
  • 49 Пишман (анал)лизатори

    22 5 Отговор
    Ей, смотан Русия ли ще ни напада нас, бе? Или ще ходиш да се биеш с руснаците в Одеса? Шушумига безподобна!
  • 50 БеГемот

    13 2 Отговор
    Готви се за нова подялба май...ако си мислят че със няколко стотин корейски танка и гаубици ще влязат в Москва значи не са наред с главата...а ние гласим питата със сол и едно кученце и шапка на тояга...
  • 51 бай Даньо

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Котарак тук си написал единствената смислена приказка и Ганчо не те харесал . Вижда се с просто око че това нашето не е народ и не е държава...

    Коментиран от #55

  • 52 ПЕЛИКАН

    19 2 Отговор
    Е.Кънев пак остроумничи.
    Слаб 2, г-н Кънев.
    Работодателят очаква от Вас по-смислени публикации. С това ниво дето го демонстрирате само дразните русофобите, че са си наели такъв невежа.
  • 53 Кой чиновник - полезен идиот от Брюксел

    1 9 Отговор
    взе това путинофилско - турско племе в ЕС ?

    Коментиран от #76

  • 54 Отец Дионисий

    3 12 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.
  • 55 КОТарАК

    0 4 Отговор

    До коментар #51 от "бай Даньо":

    ще се оправят нещата
  • 56 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    3 15 Отговор
    Що му трябваше на пуcин да започва тази война в Украйна и да хвърля колосални средства на вятъра когато можеше да подобри с тези средства живота на ватите, Но paбcия винаги се изживявала като империя с крепостници и психопата пycин се помисли ,че може да се нарече император петър велики и че в болния си мозък от шизофренията си , може да води реваншистка война с целия цивилизован свят за да покаже надмощие над НАТО, Но реалността и истината е друга и руските градове замръзват, и се обстрелват с ракети, магазините се изпразват, икономиката боксува и черните чували с трупове на руски войници пристигат на конвейер и ватите колкото и да да са лъгани и потискани да живеят в мизерни условия, разбират, че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна, където огромни суми пари са похарчени за една безсмислена война , когато можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот, на руския народ, а не да живее в бедност и лишения...❗❗❗
  • 57 така

    15 1 Отговор
    У нас за война да се готвят евроатлантиците. Нормалните хора няма да умират без причина, нито пък ще убиват други, невинни като тях създания.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Така Така

    13 1 Отговор
    Eй такива като тоя писар трябва да се пращат на фронта да помогат на Зеления,а ако нато нападне много Българи като мене ще са му противници
  • 60 Пепи

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Български новини":

    Имаш 10 минуса. Те не са от несъгласие, а от неразбиране.
  • 61 Ха ха ха

    18 1 Отговор
    Мъчно му е на евроатлантическата гнида, че в България народът не иска да се готви за война с Русия. Разбира се, той самият може да вземе лично участие във военните действия като доброволец. Всеки има право на избор.
  • 62 мхааа

    2 10 Отговор
    Мале, леле какъв лай на копейки.

    Коментиран от #75

  • 63 Исторически парк

    12 1 Отговор
    Пеперастите са излишни за обществено ни
  • 64 Програмист

    12 0 Отговор
    Соросите усещат, че пак ще им видим сметката
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Порно

    19 0 Отговор
    То , ако дойдат руснаците, авторчето ще е начело на посрещачите с погача в ръце, заедно с всички евроатлантици.

    Коментиран от #74

  • 67 Иван

    5 14 Отговор
    Поляците имат повече акъл от руските мекерета в България.
  • 68 Не..нееее

    18 2 Отговор
    ,че обичам Русия...просто НЕ ОБИЧАМ ФАЩ И ЕС..КОЛОНИАЛИСТИ И ЕВРОГЕЙЦИ..трии ако искаш..
  • 69 За глупака почивен ден няма,

    3 7 Отговор
    може да си чака 9 септември колкото си иска !
  • 70 Абонамент

    13 0 Отговор
    Абе тоя Кънев абонамент ли има или си плаща за да му публикувате постоянно простотиите тука?
  • 71 Mиcиpkа,

    2 0 Отговор
    Статията си е боза, но заглавието е в десятката!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Като

    1 0 Отговор
    Напишеш очевидната истина и цензурата
    Трие веднага .
    БКП си е на власт под друго име вече .
  • 74 ХХХ L

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Порно":

    Задължително .
    И ,,Българин,, също.
    Те са си от партийно котило .
    Погледни общината , парламента
    Щом не допуснаха лустрация.
    Да чувате тази дума по медиите вече .
  • 75 Еххх

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "мхааа":

    И тук таме някой цент се изкака
  • 76 Кой па

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Кой чиновник - полезен идиот от Брюксел":

    Е искал този ЕС , ционистки .
    ЕС направен от истинските лидери на Европа
    а не поставени от световния терорист и паразит .
    Вземи си виж ДНК - то , да не си наследник на
    Ибрахим , Хасан и татко Раза.
  • 77 Митрофанова

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "!!!?":

    Спокойно си ходеше из мола онзи ден.
    Нещо не виждам посола да го прави ,
    там му ходят на крака такива Къневци да получават инструкции.
    Жалко за майката на демокрацията САЩ
    превзета от корпорации .

    Коментиран от #78

  • 78 Сакън

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Митрофанова":

    Ще вземе Мертен да прочете коментара и да почне да се разхожда из София. Няма да можем да излезнем от къщи, ще блокират целия град
  • 79 Жмръц

    1 0 Отговор
    Пак ли ти бе, с0 п0л?Пий си хап4етата и тези ги говори на бежанците,прай дер!Скрий се некъде на сенка,че те е напекло!
  • 80 Хи Хи Хи

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Евгени , стягай мешката брат":

    Ще ти се май 9 септември ма ша требе да те разочаровам- отлага се за неопределено време. Във всеки случай не си мисли, че в тоя живот ше го доживееш .. За некой друг..може, ма не е сигурно
  • 81 Хи Хи Хи

    0 0 Отговор
    Интересна снимка.. нагледно да видите ко стаа га танк спука гума..хихихихи