Last news in Fakti

15 Март, 2024 13:00 1 454 35

Андрей Киряков: Какво означава православие към днешна дата и защо целият български народ е православен

  • андрей киряков-
  • православие-
  • българи-
  • българия

Православие означава да следваш простите принципи в живота

Андрей Киряков: Какво означава православие към днешна дата и защо целият български народ е православен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Самата дума православие предава смисъла – право славя, която славя ще рече почитам, възхвалявам Бога.

Какво ни дава основание да твърдим, че ние сме тези, които правилно славим, възхваляване Бог, че ние православните сме най-старата християнска общност?

Колкото и да е странно именно днешните времена, дори повече от времето, когато българите всяка неделя са ходили със семейството си на църквата или черковата, дават ярко доказателство, че българският народ винаги е бил православен, дори и когато не го съзнава.

Православие означава да следваш простите принципи в живота, да се придържаш към изначалното устройство на света, да спазваш най-логичните и ясни обществени норми. Всичко оттук насетне е някакъв вид изкривяване, което не те прави автоматично еретик, но е възможно, чрез усилно и продължително „изкривяване“ да се доведеш и дотам. Колкото повече се отдалечаваш от първоначалните принципи в живота, от основата на обществено поведение, толкова тази опасност става по-голяма.

Цивилизованият свят днес е подгонен от такива бесове, че да кажеш вече на доброто добро и на лошото лошо, да кажеш на черното черно и на бялото бяло си е едно православие. Да кажеш, че мъжът е мъж и жената е жена, да нямаш колебания за това, какъв е физическия и какъв е социалния ти пол и има ли разминаване между тях, това към ден днешен си е чисто православие. Нещо повече – днес да пишеш на хартия, с молив или химикал, да отидеш на кино с приятели, да отрежеш дърво с трион или да свириш на китара, си е вече нещо ортодоксално, сиреч православно, понеже отвсякъде имаме механизация, компютри, интернет телефони, всевъзможни приспособления за улесняване на бита и много, много информация, а от година насам имаме и ИИ, с цялата му база данни и творчески възможности.

Немалко българи казват за себе си, че не вярват или че са атеисти. Това означава, че не вярват в Бог, вероятно не вярват в отвъдния живот и т.н. Но същите тези българи смятат, че не трябва да се краде, да се лъже, да се убива, да се пожелава имота на ближния и т.н. Смятат че трябва да се учи и да се работи, за да се постигне нещо в живота, смятат че бракът е съюз между мъж и жена и т.н. В такъв случай дори и да не вярват, както те сами казват, е възможно да са по православни и от човек, който твърди че е такъв.

Действително, за наше щастие, в тези доста противоречиви времена, на огромен технологичен напредък, но и на изпуснати от бутилката демони, българският народ проявява своята православна консервативност и трезва мисъл. Това в момента е пътят към спасението. Добре ще е към тях да се прибави и вярата, защото само тя наистина може да ни спаси.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 9 Отговор
    Иде реч за едни кинти, имоти и златни ланци!
  • 2 поп кръстю

    2 10 Отговор
    най православни са във кържали , карнобат разград търговище и там във родопите,
  • 3 може да пратим на киев опевачи

    2 7 Отговор
    и за последно причастие попове за фронта . После и на РФ .
  • 4 Сериознооо?

    7 8 Отговор
    "Това означава, че не вярват в Бог, вероятно не вярват в отвъдния живот и т.н."Авторът хал хабер си няма от християнска религия.Според тази религия "отвъден живот"няма-това са езически вярвания,ама карай да върви...
  • 5 дивака

    0 17 Отговор
    Православието не е ли свързано с комунистически те идеали

    Коментиран от #7

  • 6 православна

    13 4 Отговор
    Комунизмът имаше за цел да ви направи атеисти, за да поставите Вожда на мястото на Бог. Най-непоносимо стана, когато денонощно започнаха да ви го показват по всички телевизии, за да ви се кара и назидава. Искате ли още от същото? АКО НЕ, ВЪРВЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ!
  • 7 православна

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "дивака":

    Не, не е!
  • 8 без имена

    7 2 Отговор
    от статията разбирам , че нашите управници не са православни християни. те крадат , мамят , убиват....каква религия изповядва борисов, петков, иванов.....те религиозни ли са ?
  • 9 Целта на статията

    6 16 Отговор
    Много е просто: според путинистите като този "автор", православие е равно на путинизъм.

    Разбира се православието е ОБРАТНОТО на путинизма, ЗАТОВА сега такива като Киряков имат за задачата с подобни "мнения" да завържат колкото се може повече словесни спагети, за да се опитат да приравнят едното с другото.

    Жалко, че не им се получава, защото путинизмът означава масови убийства, геноцид, разрушения, насилвания, изтезания, грабежи, насилствени депортации, принуда, фалшификации и етнически прочиствания.
  • 10 Абсолютно точно

    3 3 Отговор
    вярват, както те сами казват, е възможно да са по православни и от човек, който твърди че е такъв

    Обаче има и точно обратният пример
    Вярващи които слагам многоточие всеки се досеща какво искам да кажа.........
  • 11 По-точно не може да се каже

    12 2 Отговор
    Немалко българи казват за себе си, че не вярват или че са атеисти. Това означава, че не вярват в Бог, вероятно не вярват в отвъдния живот и т.н. Но същите тези българи смятат, че не трябва да се краде, да се лъже, да се убива, да се пожелава имота на ближния и т.н. Смятат че трябва да се учи и да се работи, за да се постигне нещо в живота, смятат че бракът е съюз между мъж и жена и т.н. В такъв случай дори и да не вярват, както те сами казват, е възможно да са по православни и от човек, който твърди че е такъв.

    Коментиран от #21

  • 12 !!!?

    7 9 Отговор
    Християнска религия има различни деноминации, но нито една не е наречена "кривославна" ! Означава ли, че "православната църква" е по-христянска от другите, а пък "източноправославната" - още по-христянска !?Варварската война на Кремъл в Украйна показа, че источноправославните главорези не смятат за грях да убиват християни в Украйна заедно с чеченските сатрапи на Кадиров !!!?

    Коментиран от #15

  • 13 Генерал 🇧🇬

    9 4 Отговор
    Защо унищожават България?

    Византия е създателят на православната цивилизация, но България е тази, която успява да я усвои и разпространи в така наречения съвременен славянски православен свят. Нашата култура е в основата на създаването на съвременна Русия и тази културна общност, е една от големите заплахи за съвременната либерална управляваща клика. Затова толкова настоятелно се работи в посока самите ние да се откажем от своя цивилизационен модел и подобно на Византия да отидем в небитието.

    За съжаление към този момент много хора, които са с български гени, но не притежават български дух, са се съгласили да изиграят ролята на ликвидатори на народа и културата си. Ясно е за всички, че това са съвременните управляващи и цялата армия хора, които се изхранват от паричните потоци около американските НПО организации и другите канали, които са овластени да се справят с тази задача.

    Коментиран от #24, #35

  • 14 Ние сме езичници.

    5 8 Отговор
    Покръстват ни насила.

    Коментиран от #16

  • 15 товориш глупости

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Ортодокс означава ПРАВОЛИНЕЕН, освен православен, т.е. който не се е отклонил от канона. Затова и православието е най-старата християнска общност, както е посочил автора. И правиш голяма грешка като замесваш тук политиката, защото ние не сме като реформаторите, които поставят краля начело на Църквата!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пророка

    3 11 Отговор
    Само Бог Тангра ще донесе просперитет на България ! Евреина Иисус не го почитат никъде !

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мъдрият

    3 1 Отговор
    Авторе, това че на теб нещата не са ти ясни е очевидно, но защо са те публикували, не е!

    Православие означава - право, тоест ПРАВИЛНО да славиш Бога!

    И който се самоопределя като атеист - НЕ Е ПРАВОСЛАВЕН! Той първо НЕ Е ХРИСТИЯНИН!

    Коментиран от #22

  • 21 Мъдрият

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "По-точно не може да се каже":

    Напротив! Това е най-неправилния абзац от статията!

    Защото който се самоопределя като атеист - НЕ Е ПРАВОСЛАВЕН! Той първо НЕ Е ХРИСТИЯНИН!
  • 22 ЕЛЛИН

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Мъдрият":

    Господине бихте ли написали дефиницията на “ ПРАВИЛНО да славиш “ .

    Коментиран от #25

  • 23 Роза

    3 2 Отговор
    Лично аз одобрявам православието най-вече по една причина-за разлика от католическата религия то не се меси много в живота на миряните и не участва в създаването на законите.Чл.13,ал.2 от Конституцията гласи:"Религиозните институции са отделени от държавата."Патриарх Неофит,Бог да го прости,е защитавал този принцип!
  • 24 Жалки продажни копейки

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Генерал 🇧🇬":

    Злоупотребата с 🇧🇬националния флаг🇧🇬 на България от русоробските българи е нещо страшно.
    Стигнахме до там, че като видим някой с българското знаме да го асоциираме с най-долния слугинаж към Русия.
    Това е целенасочена кампания как най-удобно и лесно кремълските придворни да се прикриват - като български патриоти.
    Тези, дето искаха да ни правят 16-та република на СССР се пишат за патриоти.
    Най-големите национални предатели са си сложили най-големи български знамена.
    Това наистина е падение - патриотизмът на българина да минава през русофилия.
    Патриотизъм, национализъм и русофилство са убежище на негодника.

    Единствените, които искат да ни унищожат от векове са московците ! Факт !

    Коментиран от #29

  • 25 Мъдрият

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "ЕЛЛИН":

    Да, пиша я:

    Нашата църква се нарича православна, защото сме наследници на древната църква, основана от апостолите. И спазваме стриктно всичко, което е определено от тях и от Седемте вселенски събора. И единствено Православната църква е опазила неповредено апостолското учение и преподава вярно Божието слово!

    Коментиран от #28

  • 26 бихте ли пояснили

    1 2 Отговор
    Като се замисля - колко дни беше обявеният траур по повод кончината на патриарх Максим - не толкова отдавна .......... Или тогава бяхме помалко православни ?!?!?
  • 27 Анджо

    3 1 Отговор
    Истината, че не е прапвославна.
    Българската църква преди се е наричала ПРАВОСЛОВНА. Демек право да говориш за БОГА и неговият Син Исус Христос. Вече е доказано , че апостол Андрей първозвани идва първо в България и това не е случайно. Ние сме знаяли, че месията ще бъде изпратен на земята. Имало е гонение на Христяните по нашите земи и чак триста и някоя година Константи велики узаконява Християнството, известно е , че той е Българин (тракиец). Ние сме първите Християни. Това са вече известни факти. Даже узаконяването става на първият събор тогавашният град СЕРДИКА. Това с покръстването на Българите през 9 век и пълна измама. Даже Расате не е бил ослепяван, тази простотия я споменават само веднъж , за да се покаже какви варвари са Българите.
  • 28 ЕЛЛИН

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Мъдрият":

    Добре , правилно пишеш за апостолите . Но близо два века до появата на Евангелията , за първите християни гръбнакът на църковното богослужение са били Моисеевият закон и псалмите !?
  • 29 Генерал 🇧🇬

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Жалки продажни копейки":

    Освен пяна по устата не видях коментар по писаното ми или текста.

    ..и 16-та република на СССР не станахме, но станахме 27 -та република на ЕССР. Факт.

    Така че, Либерализъм, евроатлантизъм и сащофилство са убежище на негодника, продажника, безродника...
  • 30 порнослафие

    1 5 Отговор
    гръчки вариант на еврейска секта
  • 31 Генерал 🇧🇬

    7 1 Отговор
    Защо унищожават Православна България?

    Православието е дълбоко консервативно. То защитава традиционния морал, семейството, ролята на мъжа и жената, традиционните норми и ценности във всички сфери на човешкия живот. Смята ги за дадени от Бога, а не за случайни и преходни социални конвенции. Излишно е да казваме колко далеч е стигнал Западът в разрушаването на всичко това. От гледна точка на съвременния Запад, православието е архаична, варварска, примитивна и така нататък религия.

    Православието е категорично: хомосексуалността е грях и позор. Такава е волята Божия, такъв е библейският закон. По този въпрос православието и Западът няма да се разберат никога – до момента на Второто пришествие.
    Православието зове човека към един аскетичен идеал. То изисква самообуздаване и самоограничение във всичко, сурова самодисциплина, сурови жертви в името на духа. Западът призовава към друго: наслаждавай се на живота! Граби с пълни шепи от всички удоволствия, развлечения и наслади, които можеш да докопаш! Това е смисълът на твоето съществуване! Ако си беден – бори се със зъби и нокти, прави кариера, издигай се и печели, печели, печели! Тази алчност, ненаситна обсебеност от плътското, от тленното, тази жажда за пари и блага, този агресивен хедонизъм и материализъм на Запада са безкрайно противоположни на православния дух.

    Това показва, че православието е твърде далеч от т. нар. ценности на либералната демокрация.

    Коментиран от #33

  • 32 Зеки

    2 1 Отговор
    Като цяло православието няма много общо с християнството.....то е преиначена версия на северното езичество ... Варяжките богове са нашите светии..... И в това няма лошо......на първо четене за разликите ще посоча жертвоприношението .... Което при нас е дълбоко застъпено но го няма в другите християнски разклонения
  • 33 гейнерал табуреткин

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "Генерал 🇧🇬":

    ти ли си ма? помнеш ли КЕЧ-а
  • 34 Петричката леля

    0 0 Отговор
    Населението по нашите земи е било 90%селско преди т.н. освобождение. Нито черкви нито попове е имало. Три пъти в нашата най-нова история изникват първо православни християни, после комунисти(след 9септемри), после демократи евро-атлантици. И всичко е заради пустата изгода! Не знам авторът на кого се опитва да угоди, ама това просто не е вярно!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.