Last news in Fakti

21 Януари, 2014 20:12 1 501 0

На българската журналистика й липсва талант

  • медии-
  • журналисти-
  • етичен кодекс-
  • редакционна политика-
  • канал 3

Проблемът обаче е не толктова в пишещите, колкото в редакционната политика на някои медии

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма проблем в журналистите, а в редакционната политика на някои от българските медии. Това заяви в предаването “На ръба” 4-7 в ефира на “Канал 3” Димитър Кенаров от Асоциацията на европейските журналисти. Той коментира и новия етичен журналистически кодекс, публикуван от Българския медиен съюз.

“Общо взето кодексът е добър. Всъщност всички кодекси са такива. Този конкретно не се различава осезаемо от другите подобни текстове, използвани в чужбина. Иначе журналистиката е занаят, който се учи. Има правила, които с натрупването на опита може и малко по малко да се заобикалят. Първо обаче трябва да бъдат научени”, коментира Кенаров.

“Новият кодекс повтаря почти на 100% стария. И все пак е объркващо. Това е все едно да бъде създаден алтернативен Наказателен кодекс (НК)”, коментира темата и хоноруваният преподавател по журналистика в Софийския университет д-р Ивайло Йошков. Подобно на Димитър Кенаров той смята, че основен проблем в българските медии е това, че новини се диктуват отгоре. “Студентите идват при мен и пишат “по калъп”. От дописките им лесно може да се прецени в коя медия работят или са карали своите стажове”, разказа наблюденията си той.

“Липсва ми талантът в българската журналистика. На моменти материалите избиват буквално на булевардна литература”, включи се по темата и журналистът от сайта Offnews Георги Савчев. Като съвет към младите колеги той каза никога да не разчитат на copy-paste или иначе казано - кражбата на чужди текстове за сметка на собственото писане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА