Last news in Fakti

19 Март, 2024 06:14 2 145 105

Доц. Георги Лозанов: Руската пропаганда е генерирана от средства, близки до КГБ и нашите тайни служби

  • георги лозанов-
  • медии-
  • русия-
  • пропаганда

Създава се европейски СЕМ, заяви медийният експерт

Доц. Георги Лозанов: Руската пропаганда е генерирана от средства, близки до КГБ и нашите тайни служби - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доц. Георги Лозанов – медиен експерт, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации, бивш председател на СЕМ, в интервю пред Ива Дойчинова в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Тази седмица Европейският парламент гласува Закон за свободата на словото. Ще сработи ли този европейски закон, идеята му, както и съответният регулатор наистина в полза на изсветляване на медийната собственост, закрилата на журналистите и ще даде ли инструменти, така че цялата медийна среда в Европа да се изравни, както твърдят авторите на закона? С доц. Георги Лозанов – медиен експерт, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации, бивш председател на СЕМ, ще коментираме философията и инструментариума на закона. Здравейте и благодаря, че приехте поканата.

Имаше ли нужда от такъв закон?

Има нужда, защото досега се разчиташе главно на националните законодателства, а те независимо, че бяха хармонизирани и общо взето казват същото, което казва и сега приетият закон с една съществена разлика, за което ще стане дума, но просто се изпълняваха в различна степен в различните държави на Европейския съюз. Известно е, че държавите на север – Швеция, Норвегия, Дания и Финландия, се изпълняват в много по-голяма степен критериите са свобода на словото и затова и водят класациите. Държави, като нашата, са някъде на много по-ниски нива. Защото не е въпросът само в закона, както е известно, въпросът е в това да го прилагаш.

Въпросът е в това да има воля да бъде прилаган, въпросът е в това да има политическа воля да се поставят в регулаторите, и не само в регулаторите, въобще в медийната среда, да се даде път на хора, които отстояват медийната независимост. Това е трудна задача и в крайна сметка този закон е политически, защото трябва да ограничи политическите намеси, а и създаването на политически предпоставки за намеса в медиите.

Възможно ли е това? Една от идеите, доколкото съм запозната, вие със сигурност сте повече от мен, е генералните директори на обществените медии, за да няма политическа намеса върху тях, да се избират с прозрачни и независими процедури, да имат достатъчно дълъг мандат. Като погледнем ситуацията в България, нещата са доста трудни и с мандата, и с някои нерешими конфликти около фигурата на Емил Кошлуков, защото знаете, той продължава да управлява доста време след мандата си, а СЕМ засега изглежда безсилен.

То ако беше работата в продължителността на мандатите, ето го примера. Кошлуков, на който му измислиха така да се каже продължение на мандата, би трябвало това да гарантира политическата независимост в по-голяма степен на Българска национална телевизията, а пък ние знаем, че не е така. Т.е. не е работата в мандатите, не е работата и в едни красиви думи, които се казват в закона: "прозрачност“, "независимост“.

Но това, което ще помогне според мен е, че се създава така да се каже европейски СЕМ. Европейски регулатор. И тогава вече жалбите на българските медии, на онези журналисти и медии, които се чувстват под натиск, които се чувстват по някакъв начин заплашени, които тяхната свобода на словото и правото им на мнение е застрашено, ще могат да се обърнат…

Към Европейския съвет за медийни услуги.

Точно така. И там вече по-трудно могат да действат местните форми на зависимост, на контрол и диктат.

И сега да кажем ето тази история около генералния директор на Българската национална телевизия, на който му продължиха мандата по един начин, практически заобикаляйки закона, това щеше да бъде обект вече на обжалване пред този регулатор и той щеше да има позиция по този казус и т.н., и по други такива казуси. Така че аз виждам основната полза от този нов закон в това да се създаде европейска регулация, която включително да има санкциониращ характер по отношение на местните регулации.

Това е голямата полза според вас?

Да. Ами това е както да бяхме създали европейска армия на Европейския съюз, сега щяхме да се чувства със сигурност много по-защитени, независимо от това американският избирател кой ще предпочете да влезе в Белия дом. Т.е. ако Европейският съюз започне да укрепва институционално и да създава собствени институции и собствени механизми да се защитава от диктатурите отвън и отвътре, това във всички случаи ще в полза на гражданските права на народите от Европа.

Ще продължим точно в тази посока – има ли нужда медийната среда точно в години вече на пропаганда, на платени медии, на 4-хилядници, както станаха известни в България, на радикализация от инструменти, и то работещи инструменти за плурализъм и независима журналистика. Нов и първият по рода си закон беше гласуван от Европарламента тази седмица и е създаден нов медиен регулатор. За да коментираме този факт и какъв отзвук ще има, и каква ефективност ще има върху медийния живот да речем в България и в цяла Европа, тук е доц. Георги Лозанов. Преди малко вие казахте, че всъщност за вас най-добрата новина в цялата тази история е, че конкретни медии, журналисти, казуси ще стигат до този европейски регулатор, и ако тук да речем СЕМ се окаже в задънена улица или безсилен в някакъв контекст, и дадохме конкретния пример с продължения мандат на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, то вече ще може да решения или някакъв вид намеса от Европейския медиен регулатор. Ще може ли обаче да се действа по този начин и в държави като Унгария, където свободата на медиите е силно ограничена?

Ами не, това е трудна битка, защото не сме в началото на Прехода, дори в началото на след влизането ни в НАТО и в Европейския съюз, когато нашите евроатлантически партньори се считаше, че носят един доказан модел на демокрация и тяхното мнение общо взето се приемаше с благодарност, желанието им да съдействат за създаването на демокрация в България. Сега го докарахме дотам, че даже успяхме да обезсмислим Закона "Магнитски“. Така че никак не съм сигурен в ефекта в държави, като Унгария, пък и в България дори, от действието на този регулатор. Но все пак съдейки например какво става в съдебната система, това е просто още една инстанция.

Още една инстанция, но както видяхме, Европейската прокуратура някак си нямаше конкретен санкционираш безапелационен ефект върху това, което се случва тук.

То и няма как да се случи там. Общо взето вижте, свободата е изцяло привилегия и работа на тези, които се ползват от нея. Много трудно е със закон, с принуда да те направят свободен. С принуда мога да ти отнемат свободата, с принуда не мога да те направят свободен. Т.е. ние наистина ще постигнем свобода на словото достатъчно когато хората на словото, т.е. на медиите, на посланията искат да живеят и работят в свобода.

В крайна сметка обаче е трудно, когато имаш дела-шамари да речем, т.нар. "SLAPP дела“ срещу журналисти и медии, които не могат да платят тези пари, в този смисъл конкретни журналисти и медии имат от подкрепа.

Вижте, много е трудно. Какво да кажем за украинския народ, което направо става толкова трудно, че почваш да плащаш трудността с живота си. Диктатурата и агресията да ти отнемат свободата въобще ни най-малко не е отпаднала и трябва всекидневно да си я браниш с всякакви за съжаление все по-големи жертви.

С вас във времето много сме си говорили, и дори като бяхте председател на СЕМ, за медийната собственост и нейната абсолютна неяснота в България, така беше в продължение на години, което изключително много затруднява независимостта и съответно предопределя дали ще има или не свободно слово. Сега, този въпросен закон има точно такива очаквани резултати: "да се ограничи политическата намеса в редакционните решения и да се даде повече прозрачност на медийната собственост. Предложеният закон трябва да защити журналистите от необходимостта да разкриват своите източници и от използването на шпионски софтуер срещу тях. Той също така поставя изисквания за системи за измерване на аудиторията и прозрачно разпределение на държавната реклама“. Много хубаво, наистина много са добри тези идеи.

Не, освен това, те почти всичките са реализирани в нашия закон, само че от това какво следва?

Това е големият въпрос.

Да, този закон фактически, той не е измислил кой знае какво, освен че впрочем разширява обхвата на действието си със съвсем пълно основание и върху интернет базирани форми на комуникация, защото нашият закон е само за радиото и телевизията.

Тук много се говори за измерването на аудиторията, която е в определени дигиталните канали.

Ами да, защото измерването на аудиторията в крайна сметка се превръща в цена на рекламата. От това каква е рекламата, дела, който имаш на рекламния пазар зависи дали ще те има въобще в медийното пространство или няма. Т.е. зависи дали ще може да бъде поддържан медийния плурализъм. Така че от тези измервания зависи пряко меденият плурализъм. И те разбира се точно по тази причина, както и самите медии, са обект на тази всекидневна атака. Често пъти през тези системи пипълметрични и т.н. се прокрадват съвсем ясни частни интереси и числата започват да възпроизвеждат тези интереси, а не обективната картина.

Това за България ли се отнася? Да речем доколко е обективно оценяването на радио аудиторията според вас и доколко е научно основано на реалности?

Вижте, всичко лесно му се дава видимост и да се казва, че ето, имаме правила и т.н., както има много възможностите да бъдат невидимо нарушавани. Заради това аз казвам, че в крайна сметка проблемът опира до конкретните хора, които влизат в някакви отношения на медийния терен: едни правят журналистика, други са шефове, трети измерват, четвърти слушат и гледат. И това са отношения между хора, и колкото и да е работата на закона и той по някакъв начин да ги урежда тези отношения, последната дума има самото общество и способността му да си пази свободата.

Добре, още веднъж такъв хубав акцент за свободата като основна движеща сила и ограничаваща зависимата журналистика от независимата. В "България Европа и светят на фокус“ говорим за нов медиен закон, гласуван от Европейски парламент тази седмица и съответния медиен регулатор, призван да осигури плурализъм, свобода на словото и най-вероятно да се бори с пропагандата, която се усили рязко след началото на войната в Украйна.

Ами не много специално по отношение на медиите и със закон, защото пропагандата не е забранена и аз не съм виждал досега текст, който забранява пропаганда, защото оттам нататък влизаме в една сложна дефиниция къде е пропагандата, от къде почва журналистиката. Още повече пропагандата когато се заражда понятието, то има позитивен смисъл – да вдигаш, може да покажеш добри каузи. Тук става дума за друго по-скоро, което би могло да се санкционира от закона, макар че аз не съм видял да се прави: оправдаването и в някакъв смисъл даже и подтикването към насилие, каквото представлява руската агресия в Украйна.

В Закона за радиото и телевизията, по който и това предаване трябва да се реализира, е казано, че не се допуска съдържание, което подтиква или оправдава насилие. Когато започнеш да търсиш начин и да оправдаеш Путин в неговата агресия и насилие, ти нарушаваш този закон. А иначе по отношение на пропагандата, независимо от това, че е трудно в законов текст да се напише ясно и да се създадат инструменти, и след това от тука до тука е пропаганда и дай да го санкционираме, тя трябва да е на съвсем на друго ниво, и аз съм говорил за това неведнъж, да бъде възпрепятствана. Говорим за руската пропаганда на Путиновия режим, не русофилската. Русофилията е широко понятие, обхваща цялата руска култура.

И аз съм имал много пъти повод да казвам, че аз съм културен русофил, а в момента съм политически русофоб.

Това са две различни плоскости.

Да точно така И както и да е. Та, ясно е коя е тая руска пропаганда, тя се вижда с просто око и се чува с просто ухо, и тя не възниква от само себе си. Аз съм абсолютно сигурен, че никой по вътрешно убеждение не може да започне да прави руска пропаганда.

Нали затова се въведе така условният термин 4-хилядници, не че някой ги назова и дефинира кои са и как точно се реализират като такива.

Тя е ясно, че това е организирано и финансирано отнякъде. Затова е работа не на медиите да я възпрепятстват, а на тайните служби. Тя оттам тръгва и затова с адекватно с такива средства да бъде спряна, и то да бъдат ограничени възможностите на организаторите и на тези, които финансират тази пропаганда, защото тя е пряка заплаха за националната сигурност, тъй като иска да промени консенсусно приетия и конституционно защитен модел на управление на България. И тя от една демократична държава да се превърне в една автократска, каквато е режимът на Путин, и какъвто той има за цел през хибридната война и през горещата война да завладее много по-големи територии, като съвсем не изключва това и територия на България.

Законът за радиото и телевизията забранява защита на насилието и оправдаване. И в този смисъл СЕМ трябва да следи за това и да санкционира формите.

И от тази гледна точка руската пропаганда попада под тази санкция.

От друга страна, тази пропаганда не възниква като естествена проява на добра журналистика и резултат на свободно мнение.

Тя е генерирана с определени средства, близки до тези на КГБ и на българските тайни служби. И затова българските тайни служби, защитавайки националната ни сигурност, трябва максимално да се опитват да я възпрепятстват. Както един шпионин е обект на интереса на тайните служби и той е, така да се каже - тяхна работа. Но целият въпрос е пък самите тайни служби на кого служат.

Интересен пасаж в закона е: “ще следи за произволното ограничаване или изтриване на независимо медийно съдържание от големи онлайн платформи" цитирани са Facebook, X или Instagram, “като платформите първо ще трябва да разграничават независимите медии от източници, които не са свързани с други интереси". Доколко е реалистично ти да диктуваш политиката на Илон Мъск, на X, на Зукърбърг и на Facebook?

Вижте, регулацията в Интернет, който възникна като Остров на неограничената свобода, каквато никога не е имало в комуникациите до тук. След това се видя, че това носи рискове и има опит там да се пренесе регулация. Само там е много трудно да се пренесе регулация. Аз обичам да давам един съвсем прост пример. Да кажем в България, еротично съдържание по телевизията е забранено да се разпространява след 22.00 часа, защото не са си легнали децата. Само че в Интернет никога не е ясно кога е 22.00 часа. Така е по един или друг начин с всеки регулаторен инструмент. Когато го закараш на този Остров на свободата, започва да се чупи. И затова те се чудеха какво да правят, възложиха на собствениците фактически на платформите, те да започнат да се грижат за определени норми на съдържанието. Това само по себе си беше много неблагодарна и неподходяща задача.

Мъск да, да се занимава с това кой какво е написал в собствената си мрежа?

А пък камо ли от там нататък той да ги ограничава и да се превърне в нещо като световна Соня Спасова. Да.

Все пак вие сте оптимист за създаването на този европейски регулатор и закон за свободата и плурализма на медийното слово?

Във всички случаи е по-добре, отколкото да го няма. Даже да повторя пак, както е много добре да има и европейска армия. Въобще колкото Европейският съюз в момента се стабилизира институционално и се въоръжи със средства, с които да се брани (а положението малко е на война, включително и във вътрешните отношения), толкова по-голям е шансът да оцелее.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    125 8 Отговор
    Хората стават русофили заради такива като този.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кой ще чете тия глупости

    110 9 Отговор
    доценти, академици, изкуфяли кратуни на стари години
    тярсят изява.
  • 4 Град Симитли

    102 7 Отговор
    Тия папийонки му притискат главните жили на врата и затова говори шеметни глупости

    Коментиран от #41

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 продажници

    92 7 Отговор
    А Грантовете, за повечето медии, какви средства,са г-н Лозанов? С които се купува лоялност и послушание. Защо новините в България ги научаваме от DW и други чужди медии?

    Коментиран от #12

  • 7 ежко

    83 4 Отговор
    Мъкааааа...Некадурник, заемал синекурна длъжност, незаковал един пирон през живота си ще ми разсъждава кое как било?Откъде се информира този?Или това са напъни за нова службица?
  • 8 Име

    62 6 Отговор
    Хилъри Клинтън отвори омразата към руснаците - то е лесно - все едно да нарека дъщеря ти - "грозна" за секунди ставаш враг, тя направи свадата - аз така си спомням.

    Има насочена пропаганда, да се намразим едни други - което не става - защото хората не ядат такива "мухи", за каква руска агентура говори - аз ли съм, съседът ли е - всеки си има мнение, това ли да спрем.
  • 9 Я па го тоя

    61 7 Отговор
    Тоя от край време лови сигнали от Марс-що въобще му давате думата?
  • 10 Някой

    62 6 Отговор
    Виж се как изглеждаш първо, после коментирай такова сериозни теми. Изглеждаш на избягал пациент от психиатрична клиника. И също така звучиш.
    Потърси медицинска помощ, макар да ми се струва, че е безнадеждно късно!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пламен

    7 43 Отговор
    Нашите тайни служби са поделение на руските служби. Потомствени червени русофили.

    Коментиран от #95

  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    54 5 Отговор
    ДоЦЕНТе гледай си федераслъка, с политическите ананлизи не ти се отдава !
  • 15 Какво става,

    55 6 Отговор
    От рано сутринта, всички проамерикански гугутки са на линия, и тоя и шаламанката са на линия? Русия да не е превзела Киев?

    Коментиран от #54

  • 16 Ний ша Ва упрайм

    38 5 Отговор
    тоя не земе са устрижи ми дърдори глупости
  • 17 серСЕМ

    41 5 Отговор
    Гого не медиен, а комедиен експерт.
  • 18 КОТарАК

    48 5 Отговор
    Айдее, и тоя цървули активираха! 😂 Един съвет на Козяк, ако искате пропагандата ви да има някакъв успех, си подберете клоуни с повече авторитет сред народа, щото тия е абсолютен дъбил. Хихихи

    Коментиран от #25

  • 19 Реплика

    37 3 Отговор
    От статията разбирам,че демократите не вярват в демокрацията.Това,в което вярват е силата и ще използват закона като оръжие в защита на Матрицата.
  • 20 Какъв

    36 4 Отговор
    европейски СЕМ, ще правят? Ще ни определят кое е истина и кое лъжа ли? Хората не могат ли да мислят и да решават кое е истина? Всякакви СЕМове трябва да следят за спазване на моралните норми и езикови правила и нищо повече.

    Коментиран от #22, #27

  • 21 На тоз само

    28 3 Отговор
    кат му видя папионката и очилата и веднага му вярвам.😂
  • 22 БгТопИдиот🇧🇬

    31 4 Отговор

    До коментар #20 от "Какъв":

    Министерство на "истината" ?!?!?!

    "Фермата" на Джордж Оруел.
  • 23 Жорко лекар ти трябва и то спешно!

    25 3 Отговор
    Жорко как си с главата попечители трябват ли ти?

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Стар тролски похват,

    6 22 Отговор

    До коментар #18 от "КОТарАК":

    крадеш ник и плюеш човек, които те надминава интелектуално толкова, колкото човек надминава червея! Та, голубчик, разбирам защо се възпалявате, като ви спрат платената пропаганда, пак се връщате на кофите и десетимата дрона, дето крадете никове и викате - много сме!
    СмЕх, дрОгари...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Вие дроновете

    1 8 Отговор

    До коментар #20 от "Какъв":

    очевидно не можете, та е ясно, е е нужно. 🤣🤣🤣
  • 28 Някой

    30 3 Отговор
    "Създава се европейски СЕМ, заяви медийният експерт" И това трябва да е повод за гордост? Това също ли е демокрацията, която очаквахме, получаваме след 1989 - та.
  • 29 Реплика

    18 2 Отговор

    До коментар #23 от "Жорко лекар ти трябва и то спешно!":

    Той е само вестоносец.
  • 30 Полковник Мекотелски

    24 3 Отговор
    А либерало-фашистката пропаганда генерирана от ЦРУ и нашите тайни служби, така че капитан Лозански е прав, по принцип, ние сме навсякъде!
  • 31 Общественик

    20 3 Отговор
    В Евро Сема ще си играят на влакче и дуена на Сема с папионката ще го играе локомотива и едновременно с това ще надува свирката
  • 32 Ф...те Винаги Изплуват

    25 3 Отговор
    Без значение кой е на власт, без значение дали градим социализъм или демокрация, Бай Гого винаги изплува отгоре!
  • 33 Хаджиев

    19 3 Отговор
    Пародията на Свободата на словото, а?
  • 34 ........

    23 4 Отговор
    Какъв е този болен?Навсякъде пише,че КГБ не съществува от 1991 година.
    Само да кажа,че когато стреляха укрите по АЕЦ Запорожие се опитваха да обяснят,че руснаците ей така от скука са излезнали сами по себе си да стрелят и като ги питахме как така отговаряха:"Това е руска пропаганда".Тея болните и на мисленето му викат "руска пропаганда" и като нищо ще ни докарат някоя ядрена катасрофа.Искат да лъжат,а ние насреща да им викаме :"Бееееееееееееееееее".
  • 35 Мурджо

    23 4 Отговор
    Тази дърта едеруга освен да генерира тъпота и принадлежност към шорошките дупетафци други "житейски ценности" не притежава. Толкова е пружинно навит русофобски, че би се самоекзекутирал, ако не поддържа тази "жизнено важна" линия!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Стеф

    20 3 Отговор
    След като докара визията на клоун, вече се и държи като такъв!
  • 38 Васко делчев

    18 2 Отговор
    Защо ги публикувате подобни боклуци!?! Това са празни хора - грешка на природата.... Защо въобще природата е хабила материя за подобни плонддери!?!
  • 39 Алекс

    14 2 Отговор
    Страхувам се, че с "европейската демократична истина" медиите ще изгубят аудиториите си, а следователно и рекламните си пазари, и ще бъдат принудени, подобно на DW, да молят за дарения.
  • 40 Добро утро,б0kлуци.

    1 15 Отговор
    Митрофянова спусна,ли,ли ви нещо ново,или ще съди пишете старите прост0тии?
  • 41 НЕ Е ПАПИОНКА

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Град Симитли":

    .....ТОВА Е КАИШКАТА НА ГРАНТАДЖИЯТА.............
  • 42 Перко Лозанов

    17 2 Отговор
    Няма Руската пропаганда мушмул ! И не е генерирана нито от КГБ нито от нашите тайни служби. Няма Руската пропаганда а има обективни и достоверни новини. Има само гнусна лъжлива атлантическа пропаганда
  • 43 Имам Въпрос

    16 2 Отговор
    Доценте, а кои служби генерират западната атлантическа пропаганда, която практически унищожи Езикът на Дипломацията?
  • 44 ТОА ИЗТРЕЩЯЛНИК

    14 2 Отговор
    ЩО НЕ ВЗЕМЕ ДА СЕ ПРЕГЛЕДА МИНАЛО МУ Е ВРЕМЕТО ДА СЛОГУВА АМА ТО НА КУ ХА ЛЕЙКА КВО ДА НАЛЕЕШ
  • 45 #идиоти вън

    12 1 Отговор
    Абе Гого, колкото и да се натягаш на посолството, всички виждат, че одъртяваш и изкуфяваш нама за къде да се натягаш за нищо не ставаш.
  • 46 Име

    12 0 Отговор
    Искат да ни унищожат славяните, аз това виждам - Хитлер това се занимаваше главно - да "разтребва", какво доверие да имам на Запада, след като се отнасят към нас - като към втора, трета ръка, а пък се женят за нашите жени.

    Нали - от една страна - сме им мързеливи и негодни, от друга - пък им е сладко и приятно, да се изяснят на първо време и тогава да - "атакуват", защото сме една раса и изобщо и каквато и да сме раса, сме хора и - изобщо и хора да не сме - котки да сме - пак.
  • 47 Майстора

    14 0 Отговор
    Мижи.турка.
  • 48 Така Така

    19 1 Отговор
    Руска пропаганда няма, има Западна жалка пропаганда. Аз уважавам Русия безплатно, а този е готов да затрие България за 5 евро
  • 49 Точен

    23 0 Отговор
    В младостта си бях прозападен. Отдавна обаче осъзнах, че Западът е грабеж и лъжи, покрити с лустро. Българите не толкова обичат Русия, колкото презират Запада. Ежегодно западните банки и корпорации извличат /чети: крадат законно и незаконно/ 16-17 млрд Евро от джобовете на българите.Точно Западът купува грантаджии като Лозанов.
  • 50 Орел

    14 0 Отговор
    Пълен Перко
  • 51 Клоун

    10 0 Отговор
    Барабар Петко с мъжете!
  • 52 Много си

    11 0 Отговор
    Мазен, прост и гнусен
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 пътник

    1 10 Отговор
    Соцът си възпита перфектен масов човек.Той не чете,а някои се чудят защо не разбира текста.Квака си в блатото.
  • 56 Перо

    15 1 Отговор
    До кога тоя изкуфял, дърт джендър и пенсионер ще го влачат по студията като мечка? Той няма връзка с реалността и има раздвоение на личността!
  • 57 Чочо

    12 3 Отговор
    Господине.... няма вече КГБ.
    Гледай те си философията

    Коментиран от #64, #77

  • 58 нннн

    24 1 Отговор
    Ама, аз чета и слушам само антируска пропаганда, бе, Папионка. Вчера, например, във Факти имаше над десет статии против Русия и Путин. По телевизията и радиото е същото. Отдавна ми омръзна да знаеш.
  • 59 Л А Й Н О М Е Т

    16 2 Отговор
    ДРУГО НЕМА ЗА ТОЗИ

    Коментиран от #65

  • 60 ЦРУ

    16 0 Отговор
    Волгин ли е руската пропаганда?
  • 61 Стирка с папионка

    18 2 Отговор
    Може ли конкретни примери за руско влияние в масмедийте? С имена и с автори. Писаната е като на бебешки дернек, ей така да си ги при казваме...
  • 62 Въпрос

    10 2 Отговор
    Тази м@й$муна с папионка все някога ще бъде О$б@есе@на на някой стъ$лбна същата тази папионка.
    Как може токива иди$оти да са постоянно във фокуса на соросоидно сатанинската пропагандна медийна среда?
  • 63 БРАТА НА ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 1 Отговор
    ЖОРЕ ДОБРЕЛИСИ С ГЛАВАТА АКО ТЕ БОЛИ ИМАМ РЕЦЕПТА /ПРАВА ЛОПАТА/И ЩЕ СЕ ИЗЛЕКУВАШ.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ТОЧНО

    9 1 Отговор

    До коментар #59 от "Л А Й Н О М Е Т":

    В ДЕСЕТКАТА.
  • 66 хихи

    12 1 Отговор
    На Калпав Демократ Вълната Му пречи....

    и под вълна разбирай руско влияние..
  • 67 Освен дипломите висше обрЯзование,

    11 0 Отговор
    явно и научните титли ги раздават на килограм. Голяма девалвация на разни доценти, професори и академици....
  • 68 Чудно

    13 1 Отговор
    Този освен да словоблудста друго какво е правил в живота си? П.а.р.а.з.и.т!
  • 69 От ЮАР

    1 17 Отговор
    Цялата медиа в България е плътно на служба на ДС-КГБ. Погледнете как се отразява войната в Украина и събитията в Русия - преди година и нещо, Андрей Райчев каза, че най-разделящата обществото тема в Бг е войната в Украина и е по-добре, тя да не се отразява изобщо, все едно не съществува. Това именно е политиката не само на БНТ, а и на всички други канали. Новините по всички канали са като две капки вода. Останалите медии не лъжат директно, но работят с полуистини и тенденциозни заглавия. Волгин и сие продължават да тровят ефира и путинската пропаганда се лее като помия навсякъде.

    Коментиран от #84, #89

  • 70 Любо

    15 1 Отговор
    На никой не му се четат евроатлантическите глупости на този дегенерат Лозанов!
  • 71 Да напомня

    15 1 Отговор
    Преди години имаше публичен тест за интелигентност по Менса.Тогава Гого Лозанов изкара резултат,колкото средно статистически жител на Факултето.И дълго беше обиден на телевизията,че го показаха.
  • 72 факуса

    11 1 Отговор
    гнусно нищо
  • 73 Еш па тоа

    15 2 Отговор
    Нещо си се объркал за пропагандата.Точно обратното е.Ама вие в ЮАР,не можете да четете на български,а само пишете.
  • 74 Мафия ни управлява

    4 3 Отговор
    Цялото ни МВР и повечето политици са продукт на КГБ и ДС !
  • 75 Не го четем,нито слушаме

    9 1 Отговор
    Стига сте ни го пробутвали, видяхме го що за птица е
  • 76 Т.е.

    12 2 Отговор
    Този "Закон за свободата на словото" е да спре определена критика и информация неудобна за ЕС !

    Е, какъв Закон за свободата на словото може да бъде тогава. Т.е. това е - Закон за диктатура на словото

    Коментиран от #100

  • 77 От философия

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "Чочо":

    не се печели. Продаваш си чест, достойнство, пълзиш и лъжеш удобно за господаря за подаяние. Българи юнаци.
  • 78 Читател

    7 1 Отговор
    "Европейският парламент гласува Закон за свободата на словото"

    Защо на цензурата казват "свобода на словото" - да си го кръстят директно закон за цензурата. Как се вписва в "свободата на словото" забраната на руски телевизии например, как се вписват напъните им да забранят интервюто с Путин и това че нито една "независима" медия не го излъчи, как се вписват в свободата на словото грантовете от "отворено общество" за справяне с руското влияниие обаче видиш ли това не е "политическа намеса върху медиите".

    Или пак за господарите може ама за другите не може
  • 79 Ха ха ха ха

    10 1 Отговор
    Мазохизъм е да изчетеш докрай тъпотиите на тази хомеидна карикатура. Да си грозен, нямаш вина. Да си глупав е трагедия. Но да обединяваш и двете, и да претендираш за абсолютна истинност и правота, е катастрофално падение и проклятие.
  • 80 Възмутен

    9 2 Отговор
    "Аз съм абсолютно сигурен, че никой по вътрешно убеждение не може да започне да прави руска пропаганда"

    А когато правеше "руска пропаганда" навремето по убеждение ли беше или за пари, или пък сега когато правиш "американска пропаганда" по убеждение ли е или за пари - май и в двата случая убеждението ти е било че с обслужване на текущите господари се правят добри пари.

    Типичния продажник - бивш комунист "по убеждение" чудодейно станал за една нощ евроатлантик "по убеждение" и се занимава със същото с което се е занимавал като комунист - подмазване на текущите си господари и извличане на дивиденти от това. Хора с робско самосъзнание които не могат без господар.
  • 81 Хихи

    10 1 Отговор
    Българският Гьобелс - Андрей Райчев
    някога не се ли представяше за русофил? Но сега май е обърнал палачинката. Как беше: "това са моите принципи, aко не Ви харесват, имам и други". хаха
  • 82 Още една служба,

    10 1 Отговор
    за сметка на европейския данъкоплатец, за да могат медийните перушани да имат заетост и да доносничат под маската на загриженост за свободата на словото.
  • 83 Горбачовист

    4 5 Отговор
    Получихме даром свободата си в края на студената война, без особен принос от наша страна, без дисидентство и без дълбоко осъзнаване, че тя е "най голямото благо на света", което трябва да се отстоява ежедневно, ако не искаме да ни сполети, съдбата на Украйна!

    Коментиран от #85

  • 84 Антитрол

    10 2 Отговор

    До коментар #69 от "От ЮАР":

    "Цялата медиа в България е плътно на служба на ДС-КГБ"

    Хайде бе, грантовете които получават медиите не са ли от "Отворено общество" на чичко Сорос за "справяне с руското влияние". Аз за грантове от КГБ не съм чул ама съм чувал че който плащал той поръчвал музиката или това пак е друго. Съвсем "официално" са отпуснати 47 милиона долара обаче това не е "политическа намеса" нали.

    Ех как не ви втръсна да казвате на черното бяло и да обвинявате другите в това което господарите ви правят постоянно.

    Коментиран от #98

  • 85 Свободен

    9 2 Отговор

    До коментар #83 от "Горбачовист":

    "Получихме даром свободата си в края на студената война"

    Така е, но комунягите писали се евроатлантици не могат да живеят свободни и веднага си намериха заместващ господар и ни направиха колония на краварите. Много от подлогите на краварите не могат да осъзнаят че даже и да смениш господаря с по-богат ти си оставаш роб и че да си свободен не значи да обслужваш новия господар и да плюеш по стария.

    Коментиран от #94

  • 86 СИНИГЕР

    7 1 Отговор
    Трябва новите тъпомери да са с по-широкообхватни скали.
    Даже най-добре да мери в килоЛозани.
  • 87 Подпухнал

    4 0 Отговор
    Ма много подпухнал вид има тоя? Да не е след Ентлектуален запой?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Смея ти се много

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "От ЮАР":

    ти гледай да не ти влезе некой нигър през нощта в къщата и да ти пръсне празната кратуна, че минаха хубавите времена на апартейда.
  • 90 Оператор на права лопата

    4 1 Отговор
    Изкуфял грантаджия.
    Бивш медиен рекетьор.
    "Дай пари да те лицензирам", а? Тъй ли?
  • 91 А БЕ ЛОЗАНОВ

    3 1 Отговор
    ЧЕ Е ТЪПО ТЪПО Е
    АМА ЩО ТРЯБВА ДА Е ДЪЛГО
  • 92 ТОА ЛЕШПЕР

    4 1 Отговор
    АКО НЕ Е НА ХРАНИЛКА
    ЗА СЕДМИЦА Е РИТНАЛ КАМБАНАТА
  • 93 NG-нер Николов

    0 3 Отговор
    Цялата държава, като се започне с Църквата и се мине през Армията, Службите за Сигурност, Прокуратурата, Разузнаването и свършим с Президента, е проядена от руски молци и дървеници!

    Коментиран от #104

  • 94 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "Свободен":

    Викаш, стария господар трябва да се почита! Стара любов ръжда не хваща! Лошото е че отърваха бесилото когато му беше момента!
  • 95 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "пламен":

    АЛООО СЪРВУЛ Я ПУСНИ АНКЕТА ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТ БЪЛГАРИТЕ ЗА МУТРОФАШИСТКАТА ШАЙКА МАРИОНЕТКИ ИЛИ ЗА ПУТИН И ЩЕ ВИДИШ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ КАКТО И ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ПУТИН 80%.

    Коментиран от #96

  • 96 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #95 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    КАКТО В ДОНБАС И ХЕРСОН ГЛАСУВАХА 90% ЗА ПУТИН

    Коментиран от #97

  • 97 Само..

    1 0 Отговор

    До коментар #96 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    ..90%??? То по-зле от Правешкия.

    Коментиран от #99

  • 98 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    0 3 Отговор

    До коментар #84 от "Антитрол":

    Верно ли бе?! Черното в бяло, а! Е, познай - разликата между едните и дрегите е само една - т.н.Отворено общество поне обявява грантовете си. Докато Путинизма в България се разпространява подмолно - точно в руски стил. Средствата идват през големите компании - като Лукойл! И вървят на много нива. Колко ти е удобно да се правиш на застрелян, а? Като не се вижда - значи го няма! Аде бе! Тея можеш само на себеподобните да ги пробутваш!
  • 99 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Само..":

    КОЕ Е ЗЛЕ ...МИ ТАМ ХОРАТА НЕ СА ТОЛКОВА ПР0СТИ КАТО В БУЛГАРИСТАН ..НАД РАЗРУШЕНИТЕ ГРАДОВЕ ИЗДИГНА САМО ЗА 1 ГОДИНА НОВИ СЪВРЕМЕННИ ...А ЗА СПРАВКА ЧИЧЕНСКАТА РЕПУБЛИКА ИМА НАЙ СЪВРЕМЕНЕН ВИД СЛЕД ВОЙНАТА ...ХОРАТА ЖИВЕЯТ В ДОНБАС В МАЗИТЕ И ЧАКАТ РУСКАТА АРМИЯ ДА ГИ ОСВОБОДИ ОТ ФАШИСТКАТА ШАЙКА КОЯТО ЗА 30 ГОДИНИ НЕ Е ПОСТРОИЛА НИЩО

    Коментиран от #101

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Ти си доказателството колко точно са пр0сти "хората" в България!
  • 102 фбр

    0 0 Отговор
    ТъПаНаР ! Скапана подлога !
  • 103 Сака Цвили

    0 0 Отговор
    Тоя скоро ще си изяде папийонката.
  • 104 Стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "NG-нер Николов":

    Дървеници са ти преяли дамаджаната.
  • 105 като жунгла е в тая малка територийка

    1 0 Отговор
    Горкият ,и той е специалист по КГБ. Интересно как се навъдиха толкова много артисти специалисти по КГБ,ДС,политиката, БКП, и всички КГБета по всички земни кълбета. Тука е като някаква жунгла ,от вред специалисти ,артисти и всякакви антихристи и до един всичките акъл дават и обясняват за Путин .