Last news in Fakti

1 Април, 2024 13:14 12 410 99

Габриела Руменова: До 5000 лв. глоба при некоректно превалутиране и закръгляване на цените от лева в евро

  • габриела-
  • руменова-
  • потребители-
  • права-
  • евро-
  • лева

Преходен период и специални условия ще пазят правата на потребителите, казва тя

Габриела Руменова: До 5000 лв. глоба при некоректно превалутиране и закръгляване на цените от лева в евро - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БНБ публикува Законът за въвеждане на еврото за обществено обсъждане. Как ще сменим лева с евро и за какво да внимаваме. Пред ФАКТИ говори Габриела Руменова, основател на платформата „Ние, потребителите“.

- Г-жо Руменова, как ще бъдат защитени правата на потребителите, след като приемем еврото?
- За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, ще има период на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите - в лева и в евро. То ще започне един месец след влизането в сила на Решението за приемането на единната европейска валута в България и ще продължи 12 месеца след нейното въвеждане.

Цените в лева и в евро ще се поставят в непосредствена близост, ясно и четливо изписани, недвусмислено и лесно разбираемо.

Те трябва да са с еднакъв размер на шрифта и по начин, който не въвежда в заблуждение потребителите. Превалутирането ще става, като ще изчисляваме по валутния курс - 1.95583, а закръгляването - ще се ползва до второто число, когато третото е 5 или над 5, второто се увеличава с една единица.

- Това трябва да го направят търговците, а как ще ги накараме?
- Вменяването на това задължение на търговците, както и изрично посочените правила за превалутирането и закръгляването, ще дадат възможност на хората да проследят дали правилно се изчислява цената за плащане в евро, да защитят правата си и да сезират отговорните институции при нарушения. Трябва да свикнем да пресмятаме и да си изчисляване цената с калкулатор. Ние - като потребители, сме най-добрите контролиращи органи.

- Какви са санкциите…
- Предвидените в Закона за еврото санкции достигат до 5000 лв., като за нелоялни практики по Закона за защита на потребителите са до 70 000 лв. Разпоредбите на Закона за еврото целят да предпазят потребителите в този преходен период, но хората трябва да са бдителни, тъй като не е изключено недобросъвестни търговци да опитат да използват ситуацията, за да прилагат нелоялни практики. Например, при обозначаването на цените в кампании за намаления. Потребителското законодателство в тези случаи към момента задължава търговците да посочват старата и новата цена в лева,

а в периода на двойното обозначаване на цените търговците ще са задължени да обозначават само крайните цени в лева и в евро.

Така потребителите могат да се затруднят да проследят коректността и размера на намалението. Подобен риск има и при промяната, която ще засегне случаите, в които сега търговците са длъжни да посочват цената в лева за единица мярка и продажната цена за количеството в потребителската опаковка или разфасовка. Търговците вече ще са длъжни да посочват цената в евро, но само крайната цена.

- А при сметките в банките какво ще се случи. Банките автоматично ще обърнат парите?
- От датата на въвеждане на еврото всички левови сметки в банките ще се превалутират в евро в съответствие с правилата за превалутиране и за заклъгляване,

без такси и комисионни за потребителите

и при запазване на условията по съответните договори, валидни преди превалутирането. Хората ще могат да обменят в БНБ левове в евро без никакви ограничения, докато при кредитните институции ще има специфични правила. При теглене на пари в брой ще се разпространяват само евробанкноти. За суми над 30 000 лв на една транзакция банките след предварителна заявка от 3 работни дни ще обменят парите на клиента, подал заявката, безплатно.

- При заплатите и пенсиите как стоят нещата, защото и те ще бъдат превалутирани?
- Не би следвало да има загуби за клиента, ще стане автоматично. Ако се прилагат нелоялни практики, могат да се оскъпят стоките в магазина след въвеждане на еврото. Законопроектът не задължава търговец да обозначи старата цена преди намаление в евро, както сега го задължава - да индикира стара и нова цена при промоции в лева. Ако търговците са лоялни обаче, оскъпяване не би трябвало да се получи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жабарите

    68 8 Отговор
    Евро няма да има на територията колкото и да ви си иска....ще поживеем и ще видим

    Коментиран от #25

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    63 4 Отговор
    Не съм чул да сме вече в еврозоната.......
    За какво ни е закон?!
  • 3 Алоо

    69 6 Отговор
    Народа пита държавата! РЕФЕРЕНДУМ КОГА?

    Коментиран от #68

  • 4 кленя

    39 3 Отговор
    за кой ли път ни фъргате от сахарския песък дето от два дена фърчи и се опитвате да бъдете нещо
  • 5 Лъжа...

    31 5 Отговор
    ...и пак лъжа! БГ купувачът винаги е бил в немилост, а Държавата, която трябва да го защити, му е мащеха, но не първа, а поне десета доведена майка! БГ клиентът е едно сираче и помощ от никъде!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гражданин

    28 3 Отговор
    Има хора със 160 лева пенсия по болест, с 79.78 евро, кво биха си купили с тия евра. Питам за наши приятели. Нямат село, и майка, дъщеря и син са по на 46,56,80 г телкови решения, болни от дененция, слепу и с множествена склероза. Налите с в леи.
  • 8 Мухаа ха!

    33 4 Отговор
    Ако търговците са лоялни!? Тази финална фраза,обяснява какво ни очаква.Ще ни гъбаркат максимум една година.Но като си познаваме българския търговец - Уста куфар,няма и толкова да продължи.Ей,хора, защо още блеете бе? Това ще опре до вашия джоб,до живота на семейството ви! Представете си,че масата от вас имат усреднено общ , семеен доход-3500- да кажем дори-4000 лева към момента.Ами вие скачате в океана,без спасителен план,с 2100 евро за цялото семейство.Но плащате всичко в евро.Което на практика означава,че все едно ,сега да получавате общо 2100 лева.Защо мълчите и блеете бе?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да не се аби

    32 3 Отговор
    Еврото няма скоро да влезе, тя се загрижила за глобите при превалутиране. Поредното безсмислие.
  • 11 Учуден

    14 3 Отговор
    Цял списък с болни хора по на 65,70, тя с припадъци, той глух, да пази бог. А децата им необвързани, гобеши 36,38 години. Разчитат на единствените им деца в Бг, В София. Има много бедни семейства. Те няма да оцелеят, скъпи лекарства, по улиците мръсни, миришат.
  • 12 Искане

    21 3 Отговор
    Какво евро? Нито ние нито западняците го искат в БГ
  • 13 факуса

    17 3 Отговор
    хи хи,каква защита кат и сега нямаме,вчера в куфауланд,отказаха да ми сменят току що купена крушка,имали нови правила
  • 14 Име

    18 3 Отговор
    Най-бедните в Европа - какъв срам, не е истина, а работехме с години за по-добро време.
  • 15 Гуньо Простия

    13 3 Отговор
    Направо им изкарахте акъла с тия глоби !
  • 16 Аууууу, колко е

    25 3 Отговор
    Страшна тази габриела, как се е загрижила за хората!!! Ей, поплювковци, я кажете на тия, същите хора, как като приемем еврото, не просто цените ще скочат, ами ще трябва да плащат и държавните дългове на Гърция, Италия и т.н. А те са доооста големи!!!
  • 17 Анонимен

    13 3 Отговор
    Ще обрат според мен народа, както са обрали моята мила Х през 1947, при смяна на парите, а както ми бе казала, с тия пари можехме къща да си купим, подобие и с рускинята и българина работещ в КОМИ, идвайки си на село пари под дюшека, изостанало село, започват да гледат животни и когато се премахнаха нулите, дъщеря им говореща на руски, можеха, но не ни послушаха и внесто 3 жилища с тия пари купиха едно в града. Богатите не им е, но когато парите ти са изкарани с много труд, хората ги боли, но кой ли пък се съобразява с народа ни. Нико. Обърнаха си 10 хил и когато долара стана 3000 лева за долар забогатяха, кои, ДСигурност
  • 18 Продължаваме Порнографията

    23 2 Отговор
    Понеже се правите на ударени всички - събрахме подписи за референдум за отлагане на еврото.
    Кокорчо явно взе присърце идеята за отлагането, защото натвори такива финансови мушангии, че вече не изпълняваме никакви критерии за еврозоната.
    Благодарим ти Кокорчо! И на майка ти благодарим!
  • 19 Само питам

    17 2 Отговор
    Защо майсторите на Конституцията премахнаха официалната валута на България. И кой може да ми докаже че работодателя ми плаща реална заплата а не хартийки със неопределен срок на годност до месец/и или както аз си мисля, НИКАКВА СТОЙНОСТ 0!
  • 20 Патица в собствен сос

    19 1 Отговор
    Много нахъсана, но ще и отрежат крилата....
  • 21 граф Монте Кристо

    21 2 Отговор
    Абе ,какви са тия коментари,все едно утре еврото пристига,много бързо нещо придвижвате прозореца на Овертон.И с такова безгрижие и делнична прозаичност говорят за такова кощунство,все едно вече е свършен факт.Всичко това изглежда като информационна кампания и арт-подготовка за големия удар,по българите.И хал-хабер си нямате какви загуби ще инкасира всеки от кесията си и ще изреве на умряло,внимавайте хубаво какво се върши ,следи за ръцете,финансово-политическите измамници станаха особено обиграни.Днес се хвалят се шенген-менген,който много не ни засяга,просто едно позьорство,но виж,за еврото е съвсем различно.Изродите се надяват всичко да мине по мед и масло и никой да не се усети ,докато не падне гилотината,а после и рев да има ,ще кажат --да се внимавали,сега няма мърдане,ще ви скубем на европейски.
  • 22 SDEЧЕВ

    11 0 Отговор
    Фирмата взима решение за вдигане на цените и после в евро дори ги намалява. Open market
  • 23 ТАКА ЛИ

    8 2 Отговор
    А ЗАЩО В ЛЕВА??? НАЛИ ЩЕ СМЕ В ЕВРО ЗОНАТА???
  • 24 Асен Василев

    4 2 Отговор
    При плаващия валутен курс преди приемането на еврото (понеже трябва да излезем от Валутния борд преди да приемем еврото), ще се обезсмисли мотивацията на търговците да злоупотребяват с цените.
    Промяната продължава.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 И кой

    22 0 Отговор
    Ви вярва?
    То и сега има закони, но никой не ги спазва!
    Никакво « евро»! Това е новата форма на грабкж!
    Хора, бъдете на щрек!
  • 27 Абе

    25 0 Отговор
    Ще подарят резерва на БНБ на Европейската централна банка да разполага за покриване на борчовете на Италия, Гърция, Белгия, че и Франция... Но няма да стигнат и още ще искат. Еврозоната е буре с барут, което може да избухне във всеки момент. Засега хубавото е, че не се очертава скоро да "отговорим" на "критериите". Господ си знае работата и ще ни опази. То друго не остана. Колониалните власти не позволиха референдум.
  • 28 днес

    13 0 Отговор
    Цените в България всеки ден се повишанат!!!
    Няма единна държавна цена на определена стока!
    Така например - кашавал -днес струва 25 лева килограм или 12.78 евро.
    Просто , нали, ама НЕ!
    Защото търговецът ще пусне новата партида кашкавал 32 лева за килограм или 16.36 евро.
    И така с всички стоки.
    Е - ще има ли повишение - ДА!!!
    Какво ще каже момата Габриела за този проЗД примерЪ????
  • 29 От Варна

    20 0 Отговор
    Престанете с опитите да промивате мозъците на хората с това евро! Психическо издевателство е това! На кой съд да се оплачем? Освен да кажа-проклети да са тези, които в момента заличават упорито и подло святата ни майчица България! Срамота, че не разрешават референдум по темата. Ако българите са умни, нито един човек пред урните за Европейски избори! Да види нагледно увропата , каква “ любов” таи българският народ!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 При демокрацията

    9 0 Отговор
    Общественото запитване не е ли
    Референдум
  • 32 Търговците и производителите

    10 0 Отговор
    Имат деца и искат да си изучат децата в Европа кой ще им плаща разходите
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 един от малкия град живеещ в София

    12 1 Отговор
    А колко ще скочат наемите след приемането на еврото не мисе мисли направо...

    Коментиран от #41, #69

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Само

    8 1 Отговор
    на приказки, после излизат и ни казват, че нямат данни или нищо не могат да направят...Ако влезем, очаквани изкуствени 20-30% инфлация, заради цените и нищо няма и не може да я предотврати. Ще напишат по-високи цени в лв и същите на евро. И ще ни казват, ето цената на сиренето е 30лв и 15 в евро, а релното е 24 лв преди и 12 в евро.....ето ти 25% надценка..
    Да стане нещо и го отложат и така трудно се справя 60% от населението
  • 39 Хаирсъзина

    10 1 Отговор
    Днеска и нощеска почнахте да говорите за евро. Колкото да ви се иска, евро нема да има, щото си имаме
    българский левъ, по ценен от всяка валута.
  • 40 Румен Американеца

    6 0 Отговор
    То туй хубаво, но ще се прилага ли еднакво за всички, или за нашите хора, хм, те са наши хора, пълнят партийните каси, не мой с лошо
  • 41 Наемодател

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "един от малкия град живеещ в София":

    Да, ще скочат логично е. В края на тази година наемите ще скочат двойно. Аз нарочно задържам един имот и не го давам в момента, за да не подписвам едногодишен договор при сегашните цени.

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Монте

    10 3 Отговор
    Искат да съсипят последната крепост на независимост с ликвидиране на лева. ама нема да стане.

    Коментиран от #44

  • 44 Голем смех

    2 9 Отговор

    До коментар #43 от "Монте":

    Лева, дето от повече от 20 години е вързан за еврото ли е независим бе глупи ? :) хахахахаха

    Коментиран от #53, #96

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 друг наемодател

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Наемодател":

    ако питаш мен искай наема в евро, за да няма хън-мън след като влезем в еврозоната

    Коментиран от #49

  • 47 Вуте

    11 2 Отговор
    Тия дето ще въвеждат еврото не се ли усещат,че се гаврят с паметта на дедите ни въвели ЛЕВА , закона за резание на монети и печатане на банкноти.
  • 48 1109

    14 0 Отговор
    То еврото вече залязва. До края на годината няколко големи държави ще се откажат от него.

    Коментиран от #51

  • 49 Наемодател

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "друг наемодател":

    А, тва е ясно аз от 10 години вече давам само срещу наем в евро. То ако погледнеш който и да е сайт за имоти всички цени и на наемите и за продажби за в евро, то е така от много време.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Шок

    15 3 Отговор
    НИКОЙ НОРМАЛЕН НЕ ИСКА ЕВРОТО - заврете си го в задния двор
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 гост

    10 2 Отговор
    НЕЩЕМ ЕВРО

    Коментиран от #67

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Предполагам знаеш

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алоо":

    Конституционният съд отговори вече на въпроса ти - никога!

    Коментиран от #94

  • 69 Ще ги направят да се плащат наемите по

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "един от малкия град живеещ в София":

    Банков път да не се злоупотребява с евро средства
  • 70 Нали има европейска прокуратура за

    3 0 Отговор
    Борба с злоупотреба с евро средства какви са тези глоби
  • 71 Стига с това евро бре

    10 0 Отговор
    Къв е този зор малоумен?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Аз съм

    6 0 Отговор
    Говорят след въвеждане на Еврото,пък глобите в лева.............цирка е пълен........
  • 74 ХиХи

    8 0 Отговор
    Уж юрозона пък до 5000 лв, тях как ша ги превалутираме?
  • 75 българин

    6 0 Отговор
    мафията ще се нагоди не се притеснявайте дето е текло пак ще тече
  • 76 Краси Марков

    11 1 Отговор
    Законът обяснява ли защо Полша, Чехия, Швеция, Унгария и Румъния не приемат еврото, а го приема България?
  • 77 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #66 от "Голем смех":

    Нищо лично, но вече само олигофрените гласуват! Например имащите право на глас /пълнолетните граждани/ са 6 200 000, а цялото население на България е 6 400 000, това са 1 500 000 гласа, които отиват в двете партии подчинени на Козяк.
  • 78 А процентното увеличение на цените

    5 0 Отговор
    Например купуваш нещо старо за едно левро и го продаваш за 40-50 левро
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Любопитен

    3 0 Отговор
    Ако ме глoбят ще има ли къде да обмeня еврo в лeвa:)
  • 81 заблуда

    8 1 Отговор
    просто стоките ще се "събудят" с друга цена - ще бъде намален грамажа, ще бъде сменена опаковката ...
  • 82 още 30% инфлация

    5 0 Отговор
    но не за 3 години, а за 2-3 месеца и ще ликвидират най-малко 500.000 пенсионери. Има хора самотни с месечна пенсия от 200 евро. И либерализиран пазар на тока, при западно-европейски цени.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Пилотът Гошу

    1 0 Отговор
    Бягай, уфсъ ... Колкото в Германия се случи така... Още на първия ден цените бяха със същите цифри, смениха само DM с € ... Пазели потребителя... В Гърция като не стана от раз, стана постепенно... Кило домати от 70-80 драхми с еврото е 2-3 евро... Едно евро е 340 драхми, правете си сметката.... То вярно не остана вътрешен продукт почти, но де що нещо някъде е имало ще иде на цени от космоса....
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Вие добре ли сте?

    1 0 Отговор
    По 5 к глоба (евентуално) за потенциална далавера от порядъка на стотици милиони?
    Това е като за обир на банка наказанието да е 500 лв глоба.

    В хърватска цените вече били видимо над тези във Франция и Германия при по-ниски заплати от срендоевропейските.

    Ако не искате еидн крив роден корнишон да струва 20 лв/10 евро, трябва да предложите доста по-сериозни мерки от смехотворни глоби, които дори няма да наложите!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Румен Първанов

    1 0 Отговор
    Пълни глупости !
  • 94 Мухахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Предполагам знаеш":

    Проституциониа съд имаш в предвид
  • 95 Дейвид

    2 0 Отговор
    Просто ще стане както стана в Германия при приемането на еврото. Каквото беше в магазина 1 марка стана 1 евро и си решиха проблема с двойните цени и закръглянето. Е, заплатите и пенсиите не станаха марка-евро, ама това са нюанси...
  • 96 Монте

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Голем смех":

    Голем смех пада с бисерите дето ги ръсиш.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Георги Георгиев

    3 0 Отговор
    пак хвърлят прах в очите , че уж ще има контрол. НИКОЙ НЕ ИСКА ЕВРО
  • 99 Правата????

    1 1 Отговор
    Не права нямаме вече ,тези баламосвания и къпане с големия черпак води до една огромна бездна,ще разберете за какво говоря само след 3 години, живи и здрави до тогава!!!!