Last news in Fakti

27 Януари, 2014 14:59 6 042 10

Защо няма да напусна България?!

  • българия-
  • граждани-
  • чужбина
Защо няма да напусна България?! - 1
Снимка: М. Богданова ©
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безброй материали и коментари могат да бъдат намерени в печатните и интернет издания на тема „Защо напускам България”. Под един подобен материал на журналистката Яна Добрева в сайта e-burgas.com читателка изтъква причините, поради които не би напуснала родината си. Редакторите от изданието решиха да го публикуват като материал. Ето какво казва читателката:

За разлика от мнозина аз си останах в България и не съжалявам.

Създала съм си съвсем легален бизнес, изкарвам си добри пари, ходя си по спа хотели на съвсем достъпни цени, имам възможност да пътувам.

Харесвам непринудеността и приятелското настроение на хората, на българите!

Тук ми е дома, тук са ми децата, тук ми е всичко. И за никаква чужбина не говорим в семейството.Нямам намерение да се чувствам имигрант, да изплащам 30 години някаква къща от гипсокартон, да мръзна на минус 40 градуса, да се разхождам из подземни градове, какъвто има в Монреал...

Нямам намерение да чакам по 7-8 часа пред спешен кабинет, както е в Канада или да треперя да не попадна под ударите на закона за невероятни глупости, да си държа боклука по цяла седмица в къщи защото има определени дни за изхвърляне на боклук…

Нямам намерение да ходя с месеци от лекар на лекар за да ми решат елементарен здравословен проблем. Здравеопазването в Канада е под всякаква критика! Затова българите в Канада идват да си правят операции и да се лекуват в България… В Канада през зимните месеци в 16 часа вече е нощ! Не бих отишла и във Франция, където е пълно с негри и араби и няма буквално жив бял човек вечер по улиците. И е страшно… В чужбина има толкова много минуси, ама те се премълчават. Според мен за чужбина заминават неуспелите. Тия, които искат да имат повече пари, а няма как да ги изкарат в България. И търсят страни с по-висок стандарт. Никой от българските имигранти не заминава заради мутрите защото и в другите страни има престъпници, и убийци, и изчезнали хора… Заминават всички заради стандарта…. Защото за тях е много важно да им е препълнен хладилника …

Така, че тази статия е написана така за да се оправдае напускането от България. Обаче тя защо не казва как е живота там? Напускала, много и здраве… Наскоро моят син си счупи ръката. Бяхме в Пирогов. За нула време го прегледаха, направиха му снимка и го шинираха. Затова не се връзвайте на такива статии… Мислете как да си създавате бизнес в България, как да спомагате за икономиката на България. Не си мислете само за хладилниците.

И тази мания за следване в чужбина не я разбирам. Разбираема е само за свръх умни студенти, които биха научили много от световно известни професори. Но аз съм имала многократно възможността да проверявам професионално как са подготвени студентите от чужбина и мога да ви кажа, че родителите им са си давали парите на вятъра. Познавам 2 много добри лекари, известни в цяла България. И на двамата децата им следват медицина в София, а не в Германия или Франция. Така, че не плюйте България, а работете за нейното бъдеще! И не говорете на децата си да бягат от България, а ги възпитавайте в родолюбие. Защото животът в чужбина не е по-лек и не си заслужава да работят денонощно, на две-три места, за да си купят къща от гипсокартон или да живеят под наем.
 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споок Армин

    5 1 Отговор
    Пълни глупости от човек който е бил в Канада и се е върнал поради некомпетентност или некадърност. Нека госпожата да каже какво образование има и какво е работила в Канада а след това да обясни как е успяла да направи "легален "бизнес в България.Това е фантастичен роман на човек с богата фантазия.
  • 2 Монго

    1 2 Отговор
    Аз имам две висши образования /едното е юридическо/, имам две деца, къща /моя си, а и жена ми има-своя си/. И двете ми деца учат висше. И на двете съм им купил коли. Помогнал съм финансово на жена ми и сестра и да направят бизнес /по тяхната си специалност/. Не съм богат по западните стандарти, но ще си остана тука.

    Коментиран от #3

  • 3 galaxy

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Според американските стандарти си по-богат от 96% от населението. Не можеш да се мериш с останалите 4% по пари, но живота ти е по-малко стресов и много по-приятен.

    Коментиран от #5

  • 4 Ivan Krivorov

    2 0 Отговор
    Do Cpook Armin #1.Da che v Canada sus schupena ruka mozhe da stoish 4-5ch.v speshnoto,no za operatsii ne sum suglasen.Za biznesa tazi chesna gospozha e okrala bankite v Canada I taka CHESNO si e napravila "LEGALEN"biznes v BG.
  • 5 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "galaxy":

    Имам понятие от стандарта на живот в САЩ. Кумеца и трима братовчеди са там, с гражданство. Кумеца е медик /в Ел Ей/, единият братовчед е електро-инженер /в Портланд/, останалите са циркови артисти /във Флорида/. Е не мога да стигна техният стандарт.

    Коментиран от #6

  • 6 galaxy

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Монго":

    Според мен ги надценяваш твоите роднини в САЩ. Те в никой случай не се чувстват по-щастливи и свободни от теб. Познавах в Тексас един цирков артист Мишо, който разкарваше пица, а е бил от известна циркова трупа. На инженерите работата е за определен проект и след това трябва да си търсят нова работа, затова , когато работят яко се натягат на шефовете за да не ги изгонят/остават редовно в извън работно време и винаги си взимат работа за вкъщи/. Ако медика е медицинска сестра, трябва да сменя подлогите на пациентите и куп други гадни дейности. А за да стане лекар, трябва да се явява наново на изпити, като процента на успелите да си вземат изпитите е много нисък. Ако все пак е успял, ще го зачукат в някое село за няколко години/нещо, както нашето разпределение преди години/ и чак след години ще има възможността да кандидатства за някоя болница в по-нормален град и щат. Живота там не е такъв какъвто е в съзнанието на българите, които не са живяли там. Аз ти гарантирам, че ти живееш много по-добре от роднините си и те го знаят. Недостатък на българина е че много се оплаква и си мисли, че другите народи живеят по-добре от него. Дълго съм живял в чужбина и знам какво говоря.

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "galaxy":

  • 8 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    няма да напусна българия щото нямам пари да избягам от тази псевдо държава,тук всичко е збъркано и опорочено изначално,това не е държава а клоака,за съжаление в целия свят знаят че тука е пълно с държавни и частни рекетйори а съд и правосъдие няма,затова няма и чужди инвеститори,както и родни,който има някой лев ,бърза да го вложи в чужбина защото тук е като черна дупка всичко потъва безвъзвратно

    Коментиран от #9

  • 9 galaxy

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Христо Ковачев":

    Прав си че : "тук всичко е збъркано и опорочено изначално,това не е държава а клоака,за съжаление в целия свят знаят че тука е пълно с държавни и частни рекетйори а съд и правосъдие няма,затова няма и чужди инвеститори" Но ако успееш да завъртиш нещо твое ще си по-добре от колкото в чужбина. Въпроса е на кой х.. ще кацнеш. За хора без финансови възможности е зле навсякъде.
  • 10 Поздрави от Канада

    0 0 Отговор
    Когато пишеш срещу България, а после изведнъж сменяш посоката, за предпочитане е да не си толкова популярен. Излиза кофти по медиите. Живея в Канада от почти пет години и твърдя, че могат да те пребият, да получиш некомпетентна помощ и още повече да си дискриминиран до откат дори и в държава като Канада. Олигофрени има навсякъде по света, особено тук в Канада. И представа си нямате колко може да бъде дълъг списъка с транквилантите предписани на съседа ви отсреща и още по-лошо защо той е укротен с толкова много химия. Но не е това причината много хора да се връщат и да разправят как в България са близките им, колко са родолюбци. Истината е, че просто Канада е голяма лъжица и за да си високоплатен дръскач ти е необходима доза интеграция, която може да изисква години. Въобще не става дума за къдъгност и некадърност. Ще си послужат с конкретен пример. В България може да станеш лекар, без да си кой знае какъв капацитет и с достатъчно пари от тате, докато лекар от България да стане лекар в Канада, може да му коства 8 години и петцифрена сума заем. Не искам да ставам злъчна, но реалността в Канада не е това, което си мислим докато ни клатят за пари в спешното. И още, решението да дойдеш в Канада не се взима там. Процедурата обикновено отнема години. Нека сме обективни и да престанем да вдигаме рейтинга на публикации без никаква стойност.