Last news in Fakti

6 Април, 2024 06:00 3 008 10

Човешката памет: от каква възраст децата могат да помнят

  • здраве-
  • памет-
  • мозък-
  • човешки мозък-
  • деца-
  • бебе-
  • думи-
  • спомени

Спомените се съхраняват по-добре, когато са „прикачени“ към думи. Ето защо е много важно с малките деца да се разговаря за техните преживявания.

Човешката памет: от каква възраст децата могат да помнят - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Спомням си как си счупих лявата ръка, когато скочих от дивана върху масата на баба и дядо, била съм на две и половина.“

„Сигурно съм бил на по-малко от три години, но помня добре как баща ми влизаше, за да провери дали спя следобед, преди да вървим на „Куклен театър“, а аз здраво мижах с очи.“

Дали тези твърдения отговарят на действителността или пък разказващите просто възпроизвеждат истории, които се повтарят в семействата им?

Повечето възрастни хора съумяват да си спомнят преживявания, които датират най-рано от тригодшната им възраст. „Данните много варират, но мнозинството хора помнят живота едва след навършване на 3-4 години“, казва професор Манфред Шпитцер, ръководител на Психиатричната клиника към университета в Улм, цитиран от популярното германско издание „Апотекен Умшау“.

А седмичникът „Ди Цайт“ добавя: „Някои психолози са на мнение, че автобиографичната памет се оформя едва след като човек вече си е изградил образ за самия себе си като самостоятелен индивид – чак на възраст 4-5 години.“

Бебета имат имплицитна памет

Редица изследвания показват, че между година и половина и шест годишна възраст децата могат да придобиват някакви спомени, но те са доста накъсани. Едва тръгвайки на училище у децата се оформя представата за „минало“. Въпреки това в мозъка на бебето и малкото дете се случват страшно много неща. Новороденото например разпознава сърцебиенето на майка си, което е чувало в нейната утроба. Психологът д-р Торстен Колиг казва: „Още от раждането си бебета започват да събират познания за себе си и за околния свят, да запаметяват процедури, да се учат.“ Той добавя, че това не е същинска памет – или по-точно, това е „процедурна памет“, която учените наричат още „имплицитна“ или „недекларативна“. Тя съхранява именно процедури, автоматизми, които нямат нужда от съзнателно запаметяване.

И обратно: в декларативната или „експлицитна“ памет човек съхранява знанията си за света. Например, че кравите дават мляко или пък че Рим е столицата на Италия. В тази памет се съхраняват обаче не само такива обективни знания, но и нашите собствени спомени: „Помня как баба ми купи сладолед за награда, че отидох с нея в музея. Бях на три годинки“ – такъв тип спомени се пазят в експлицитната памет, като много често миризмите и вкусовете, например на въпросния сладолед, оставят дълбоки следи в паметта.

На мозъка му трябва време за съзряване

Но защо не запаметяваме случки и впечатления от първите си три години? „Вече знаем, че в тази възраст запаметяването в човешкия мозък все още не функционира както трябва“, казва Манфред Шпитцер. И обяснява, че мозъкът на детето има нужда от съзряване. Първоначално в него функционират по-елементарни сектори, които са свързани с околния свят. Малките деца виждат и чуват, те усещат, когато ги погалиш, но по-дълбоко преработване няма. Мозъкът има нужда от време, за да изгради своите мрежи. „За да се свържат краткосрочната и дългосрочната памет, трябва връзките да са налице“, казва пред „Ди Цайт“ професор Татяна Чумаченко от университета в Бон.

И още нещо важно, което подчертават всички специалисти: спомените се съхраняват по-добре, когато са „прикачени“ към думи. Ето защо е много важно с малките деца да се разговаря за техните преживявания. Особено отворени въпроси от типа на „Какво мислиш за…“ провокират децата съм самостоятелно мислене, смята Шпитцер. Той добавя още, че е важно да карате децата сами да разказват. Добре е да разглеждате и снимки децата. Всички деца много обичат да гледат себе си на ранна възраст, но съвместното гледане на снимки освен това укрепва паметта им и спомага за общуването в семейството.

Александър Андреев (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мемористик

    4 2 Отговор
    Регресивната хипноза дава странни резултати, когато се прекали и се премине преди периода на раждане.

    Коментиран от #5

  • 2 Иван

    12 1 Отговор
    Аз си спомням Врачанското земетресение 1978, Вранчанското ли е правилното, помня го добре. Помня и един ремонт в къщи - това също помня. За какво ми е да помня всичко, помня Олимпиадата в Москва 1980, имам спомени - почти за всичко. Да - интересно е да си спомняш неща.

    Помня и - съученички, навремето беше модерно да си мъж.
  • 3 Студопор

    8 3 Отговор
    Моите първи спомени са от 2-годишен. Като казах на майка ми какво помня, не можа да повярва. Реши, че някой друг ми е разказал събитията, но като й ги описах в детайли, се хвана за главата.
  • 4 Психиатъра

    7 5 Отговор
    "На мозъка му трябва време за съзряване"

    При някои като нашите козячета не се получава никога - чак като увиснат на колесниците може да почне да им светва.
  • 5 1122

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мемористик":

    Аз помня и без регресивна хипноза. Спомних си на сън. Виждам и напред. Видях дроновете преди да се появят.

    Коментиран от #7

  • 6 Паметта на Мисирката

    9 2 Отговор
    Аз днес пиша едно нещо, после го забравям веднага и публикувам точно обратното.
  • 7 Маг

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "1122":

    Доверете се на тази си дарба! Сънищата са много повече от това , което предполагате. Могат да ви покажат дори светове с различни физически закони от нашите.

    Коментиран от #8

  • 8 Ооо, да!

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маг":

    Тях вече съм ги виждала.

    Коментиран от #9

  • 9 Маг

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ооо, да!":

    Значи , живеете интересен живот !

    Коментиран от #10

  • 10 понякога

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Маг":

    Правя живота и на други хора интересен.🙃😉