Last news in Fakti

30 Януари, 2014 17:14 6 281 2

Сега ще видим дали ще им стиска

  • сценаристите-
  • мажоритарен вот-
  • референдум

Депутатите, ако отхвърлят референдума, няма да ги спасят и 3 реда огради

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сценаристите на „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов и Филип Станев заявиха в предаването, че за първи път, президентът Росен Плевнелиев, към когото те до сега са имали резерви и са изричали много остри думи, е направил нещо, което те могат да подкрепят с две ръце, с два крака или кой каквото има. Така Йорданов и Станев коментираха изявлението на Плевнелиев относно искането за референдум с три въпроса едновременно с евроизборите.

Те одобриха едновременното провеждане на избори и референдум, защото няма да бъде ощетена хазната. „Така че не може да се излезе с тезата, че това ще охарчи кой знае колко държавата. Така наречените избори 2 в 1”, заяви Тошко Йорданов.

Според сценаристите 3-те въпроса поставени от държавния глава са  изключително важни. Да припомним, те са :
   1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
   2. Подкрепяте ли решението за задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
   3. Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно, по електронен път при провеждането на изборите или референдумите?

Йорданов припомни: „Това са 3 от нашите 7 точки, които ние повтаряме вече близо година. 3 изключително важни неща, които биха променили политическата система, за да не гледаме ние всеки път едни и същи мутри и да се чудим какво да ги правим и да се питаме, след като сме ги избрали, какво да ги правим, защото, по сега съществуващите правила ще си изберем пак същите”.

„Беше изваден нов Изборен кодекс, който в момента мина на първо четене, в момента ще се гласува отново и в него няма нито едно от тези неща, като разликата между новия и стария изборен кодекс е чисто козметична. Няма никаква промяна - нито има мажоритарен елемент, нито има задължително гласуване. В новият Изборен кодекс тези неща не съществуват, има замазване на очите от рода на, което е много важно разбира се, че бюлетините да се печатат от БНБ, а не в някакви печатници на някакви познати хора. Но това няма да промени системата, по която се избират депутатите. Просто ще изберем същите депутати, същите партии”, поясни Йорданов.

Филип Станев подчерта „колко е важно да се чува пряко гласа на народа, на суверена в тази държава. Това е също много важно, защото за да минат тези 3 точки, за които президентът говори - за мажоритарни избори, за електронно гласуване, значи трябва да се проведе и референдум. Няма как да стане по друг начин това. И другото хубаво нещо - сега по закон, този парламент в рамките на 3 месеца е длъжен да гласува това предложение на президента, отбеляза Станев. Той отбеляза, че ако президентът не бе поискал референдум, трябва да се инициират хиляди подписа, за да може парламентът да гласува референдум.

Защо е важен този референдум? Защото е видимо, че в тези вече 24 години, нищо не се променя и тези козметични промени, които сега са направени в новия Изборен кодекс, те реално няма да доведат до никаква промяна в съдържанието, в същината на тази политическа система, която функционира в момента.

„Аз, между другото, съм крайно учуден от това, което прави Плевнелиев, защото това е наистина достойно поведение на национално отговорен държавен глава. Нещо, което трябваше да направи и предишният президент Първанов и въобще това, което трябва да направи всеки един държавник, който мисли за тази страна, заяви Станев.

Тошко Йорданов от своя страна подчерта: „Истината е че, депутатите въобще не се вслушаха в гласа на протестите, въобще не чуха гласа на хората, които искат ето тези неща. Президентът в случая изпълнява наистина ролята на обединител на нацията и предлага нещата на директно гласуване от хората. Защото, както всички ние сами знаем, депутатите с новия Изборен кодекс ни доказаха, че те тези неща няма да ги приемат, ако ще да ги разстрелят, защото по този начин ще си ритнат столчето, което им е пред копанката”.

Президентът в момента пита пряко народа и иска да попита народа. Единственият проблем, който в момента аз виждам е че така са ни образувани законите, че този същият парламент трябва да приеме и да гласува инициирания от президента референдум, каза Йорданов.

Станев го контрира: „Само че той ще трябва да обясни, този парламент същия, ако не гласува, т.е., ако е против тези неща - защо го прави?”

Тошко Йорданов предвиди ситуацията, в която Народното събрание не гласува предложения от Плевнелиев референдум с думите: „Мисля, че ако те отхвърлят това искане на президента ще си заслужат всичко това, което можем да им организираме веднага - на следващия ден, ще си заслужат всичко онова, което ще им се случи, всичко, което биха им направили хората - ще си го заслужат, ако ще да вдигнат още 3 реда метални огради.”

Тази инициатива на президента е първият реален опит за промяна на политическата система от някоя институция, която има властта да го направи, допълни Йорданов. Той допълни: „Сега ще видим дали са по-различни от ГЕРБ. Дали са демократи? Дали им стиска? Дали си вярват? Но какво ще се случи мисля, че зависи от гражданите. Ако българските граждани ги натиснат няма да имат избор освен да приемат искането на президента.”

Той отбеляза също, че в този момент  е много е важна и ролята на журналистите. Как ще натиснат народните ни представители? Какви въпроси ще задават и какви отговори ще изискват от тях и каква ще бъде позицията на медиите изобщо, относно тази инициатива на президента.

Мисля че журналистите са нормални хора и би трябвало да подкрепят тези точки, дори като изключим това, че част от тях дори да мислят така, а от собствениците на съответната медия са принуждавани да се правят на луди, мисля че голяма част от тях, въпреки всичко, биха постъпили честно. Поне така си мисля.

Според Филип Станев много рядко може да се каже, че в българския политически живот въобще нещо положително се случва, и ето че то взе, че се случи.

Видимо Плевнелиев може да се еманципира от политическата партия, от която произлиза, за което се съмнявахме преди време. Сега показва, че действително може, каза Станев.

Тошко Йорданов като, че ли предвиди изказванията на управляващите, които са факт от днес, като заяви: „Ако някой сега каже, че подобен референдум подкрепя ГЕРБ, това просто не е вярно. При едни мажоритарни избори и при задължително гласуване, в парламента Атака просто няма да влязат. Те ще бъдат 128-ма глуха партия, от която няма да зависи нищо и няма да извиват ръце и изобщо няма да я имаме цялата тази ситуация. Ако има мажоритарни избори няма да влязат в парламента тези хора - неизвестни послушковци, които никой не ги знае”.

А Филип Станев го допълни: „И тогава целият български народ ще носи отговорност за избора, който е направил и тогава няма да избираме парламент с 35 или 40 % от народа.”
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iv62st12koich50

    1 0 Отговор
    Ха сега, да ги видим и чуем нашите "Ганьовци", стиска им ли ??? Да решат веднъж за винаги, проблемите народни и демократични............
  • 2 Цветомир Попов

    0 0 Отговор
    Това с електронното правителство е много убаво ама не виждам да стане близките 10-15год.