Last news in Fakti

19 Април, 2024 13:00 2 567 21

Голямата "метла" минава. Какво показват смените, които прави служебният кабинет

 • дпс-
 • герб-
 • делян пеевски-
 • бойко борисов-
 • служебно правителство-
 • румен радев-
 • българия-
 • мнения-
 • димитър главчев

Кадровите смени, които прави правителството на Главчев обаче, навеждат на мисълта, че то има връзки - както с ГЕРБ и ДПС, така и с президентството

Голямата "метла" минава. Какво показват смените, които прави служебният кабинет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидер на партия иска смяната на министър от служебно правителство, което трябва да е независимо от всички партии.

Часове след тази заръка обаче премиерът начело на служебния кабинет казва, че ще смени министъра. На негово място предлага ярка фигура от партията, която е поискала смяната. А нейният лидер нарича случката „абсолютно съвпадение“. Това коментира Катерина Василева за "Свободна Европа".

Партията е ГЕРБ, лидерът е Бойко Борисов, а служебният премиер е бившият депутат от същата партия Димитър Главчев.

Това е само една от кадровите смени, която правителството на Главчев предприе след встъпването си в длъжност на 9 април. Оттогава минаха по-малко от 10 дни, но за този кратък период служебният кабинет уволни много хора, а на мястото на някои от тях назначи нови - предимно свързани с ГЕРБ.

Уволнени бяха:

 • главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Живко Коцев;
 • директорката на агенция „Митници“ Петя Банкова;
 • зам.-министрите в редица министерства - вътрешното, на финансите, на отбраната, на правосъдието и др.;
 • хора на ръководни постове във важни енергийни дружества.

Главчев предложи и смяна на двама министри - Стефан Димитров на външните работи и Кирил Вътев на земеделието. За да стане официално освобождаването им, президентът Румен Радев трябва да го одобри.

Тези уволнения и смени показват:

 • приоритетните сфери за служебното правителство, в които то иска да има по-силно влияние заради предстоящите предсрочни избори;
 • партийните връзки на кабинета - уволняват се хора, свързани с ПП-ДБ, и се назначават такива, свързани с ГЕРБ, ДПС и Радев.

Ако погледнем кой кога е бил уволнен и в какви условия е станало това, ще получим следната картина - за служебното правителство е било важно да се освободи от всякакви хора, свързани с ПП-ДБ, а най-спешни са били смените в ръководството на МВР, митниците, енергетиката.

Свободна Европа събра най-важното по темата.

Крачка назад

Дотук се стигна, защото доскорошните управляващи от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ не можаха да съставят ново управление. Наложи се да се назначи служебно правителство, което да организира избори за нов парламент.

Това е задача на президента, който след последните промени в Конституцията можеше да избере служебен премиер само между десетима души. Повечето от тях се оказаха свързани с ГЕРБ.

Това доведе до предположения, че какъвто и да е служебният кабинет, той ще е свързан с ГЕРБ. А най-вероятно и с ДПС заради все по-голямата близост между двете партии.

За служебен премиер Радев посочи председателя на Сметната палата Главчев, който е и бивш депутат от ГЕРБ. Главчев събра министри, много от които имат връзка с ГЕРБ, ДПС и Радев. Те встъпиха в длъжност миналата седмица. Тогава започнаха кадровите смени.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че се отстраняват „всички ръководни кадри, които не се ползват с доверието на [лидера на ДПС Делян] Пеевски“.

„Докато има хора на висши позиции, които са в такава степен зависими от партийни лидери, ние не можем да бъдем спокойни“, каза политологът проф. Светослав Малинов пред бТВ.

Министри за една седмица

На 15 април Борисов поиска служебният външен министър Стефан Димитров да бъде освободен. Източници от партията аргументираха искането му с недостатъчно категоричната евроатлантическа позиция на Димитров.

Главчев веднага изпълни заръката на Борисов и предложи Димитров да бъде освободен от поста, а на негово място да дойде Даниел Митов. Митов е ярка партийна фигура - зам.-председател на ГЕРБ и бивш външен министър от втория кабинет с премиер Бойко Борисов.

Димитров пък се сочи за близък до президентската институция.

На 16 април Главчев предложи да се смени още един министър - земеделският Кирил Вътев, който беше и в доскорошното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ. Той и министърът на транспорта Георги Гвоздейков са сред последните останали лица в служебния кабинет, свързани с ПП-ДБ.

Аргументът на Главчев за отстраняването на Вътев е „напрежението в аграрния сектор“. Това обаче не звучи основателно. Напрежение сред земеделците имаше миналата есен и по-рано тази година, но тогава Вътев не беше уволнен.

Сега на негово място се предлага да застане директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов. Той е назначен на сегашния си пост по време на един от служебните кабинети на Радев. Тахов се смята за приближен до президента.

Затова в медиите се появиха твърдения от анализатори и източници на ГЕРБ, според които смените на двамата министри са свързани с предполагаема договорка на Главчев и ГЕРБ с президента Радев: на мястото на външния министър, приближен до Радев, да дойде такъв, приближен до ГЕРБ. Като компенсация пък да се назначи земеделски министър, свързан с Радев.

Реакцията на Радев в сряда постави тези твърдения под въпрос. Президентът покани Главчев на среща, за да обсъдят смените в кабинета, и каза, че няма да одобри Даниел Митов за външен министър. Освен това Радев обвини Главчев, че „изпълнява щенията на своя партиен началник“ Борисов.

МВР и митниците

Политическата „метла“ на служебния кабинет най-много засегна МВР. Главната задача на служебното правителство е подготовката на избори за нов парламент. А когато има избори, МВР е ключова институция, която да се бори с купения и контролирания вот.

Още в първия си работен ден кабинетът на Главчев поиска смяната на главния секретар на МВР Живко Коцев, който е свързван с ПП-ДБ. Президентът Радев веднага изпълни искането и издаде указ за освобождаването на Коцев.

Това се случи малко след като след като разследващите разпространиха неофициално снимки на Коцев, които го свързват с обвиняеми за участие в престъпна група за контрабанда. Вече и той е обвиняем. За предполагаемата група се разбра след акция на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и антикорупционната комисия в агенция „Митници“ в началото на месеца, при която директорката на митниците Петя Банкова беше арестувана и обвинена.

Бившият премиер от ПП-ДБ Николай Денков каза, че срещу Коцев е имало натиск да се оттегли от поста на главен секретар, включително от вътрешния министър Калин Стоянов.

Стоянов е свързван с ГЕРБ и ДПС. Той беше част от кабинета на Денков, но ПП-ДБ се разграничиха от него отдавна. Главчев все пак го запази в служебното правителство.

След уволняването на Коцев временен главен секретар на МВР стана заместникът му Димитър Кангалджиев. Това се случи по силата на Закона за МВР - няма ново назначение. Но Кангалджиев се смята за приближен до Стоянов.

Главният секретар на МВР е важен, защото ръководи оперативно системата на министерството и има достъп до цялата информация в него. Именно главният секретар е човекът начело на всички мащабни полицейски операции.

В МВР бяха уволнени и зам.-министрите, назначени от кабинета „Денков“.

По същото време служебната министърка на финансите Людмила Петкова, сочена за близка до ДПС, назначи и нов директор на агенция „Митници“ на мястото на Петя Банкова. Това е Георги Димов, който досега беше зам.-изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП).

Смяна имаше и в ДАНС, откъдето беше освободен зам.-председателят на агенцията и бивш депутат от ПП-ДБ Петър Петров. За сметка на това беше запазен другият зам.-председател Деньо Денев. Съпредседателят на ПП Кирил Петков обвини Денев, че е съдействал за отмяната на машинното гласуване в първия тур от местните избори миналата година, което доведе до съмнения в честността на вота.

Уволнения и на зам.-министри

Освен в МВР, през последните дни бяха освободени над 10 други зам.-министри, назначени от кабинета „Денков“ в различните министерства. На мястото на част от тях са назначени нови хора, най-често свързани с ГЕРБ, ДПС и президента.

Например, трима нови зам.-министри влязоха в Министерството на отбраната - Иван Пейков, Аделина Николова и Радостин Илиев. И тримата започват кариерата си в министерството по време на управленските мандати на ГЕРБ в периода между 2009 и 2021 г.

Същото важи за новите зам.-министри на финансите Методи Методиев, Стефан Белчев и Мартин Дановски.

Зам.-министър на труда и социалната политика стана Лазар Лазаров, който заема същия пост в няколко правителства с участието на ДПС и ГЕРБ, както и в служебни правителства, назначавани от президента Радев.

От Министерството на правосъдието си отиде зам.-министърът Емил Дечев, предложен от ПП-ДБ, а на негово място бе назначена Спаска Кинчева, която идва от Върховната касационна прокуратура. И министърката на правосъдието в служебния кабинет Мария Павлова идва оттам - беше заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Първа работа беше да отложи разглеждането на промени в съдебния закон. Те трябваше да продължат реформата в сектора, започнала с промени в Конституцията - основен приоритет на ПП-ДБ от години.

Какво става в енергетиката

В първата си седмица на власт служебният кабинет на Главчев смени и ръководителите на ключови енергийни дружества.

За нов директор на „Мини Марица-изток“ е назначен Тодор Тодоров, който е заемал същия пост при първото правителство на ГЕРБ, пише „Капитал“.

Смяна има и в дружеството „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“, което ще отговаря за строителството на нови реактори в атомната електроцентрала. За негов директор е назначен Георги Добрев, който е заемал важни постове в централата и в Столичната община по време на мандати на ГЕРБ.

Още двама души, близки до ГЕРБ - Деян Иванов и Румяна Петрова, влизат в ръководните органи на други две дружества - „Националната електрическа компания“ (НЕК) и фирмата „Ай Си Джи Би“, която оперира газовия интерконектор между България и Гърция.

Самият служебен министър на енергетиката Владимир Малинов е смятан близък до ДПС и ГЕРБ.

И какво от това?

Да се върнем пак към началото. Уволненията и назначенията, които прави служебният кабинет, показват кои са важните за него сфери и какви са политическите му връзки.

Очевидно най-важното министерство е МВР, тъй като от него зависи как ще реагира на сигналите за купуване на гласове. И дали ще реагира изобщо. На ръководните постове в МВР са хора, свързвани с ГЕРБ и ДПС. Те ще отговарят за противодействието на купения и контролирания вот на изборите на 9 юни - европейски и предсрочни парламентарни.

Според ПП-ДБ, които останаха без свои представители в МВР, вътрешният министър Стоянов обслужва интересите на формациите на Борисов и Пеевски и ще предпазва техните „купувачи на гласове“.

Енергетиката и външната политика също изглеждат като приоритет на служебното правителство. Но то би трябвало да се занимава само с изборите и да не развива толкова стратегически за страната политики.

Именно защото всички партии имат интерес да спечелят изборите, кабинетът, който ги подготвя, не би трябвало да е обвързан партийно.

Кадровите смени, които прави правителството на Главчев обаче, навеждат на мисълта, че то има връзки - както с ГЕРБ и ДПС, така и с президентството.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 черния

  5 20 Отговор
  Това искат всички нормлани хора! Козяците да бъдат натирени и да бъдат заменени с хора, лоялни само и единствено на ДПС И ГЕРБ! Така ще се гарантират успешни избори и правилното разпределение на парите в държавата! Всичко друго е насилствено налагане на джедаризацията, фашизма и война с Русия!
 • 3 горски

  9 0 Отговор
  Ами гладните и" умни""гугутки" соколите ги гъткат за закуски.....
  Човек може да разчита на лоши ,опърничави, дори зли хора.....но на тъпи ,никой не може.....
 • 4 Последния Софиянец

  9 1 Отговор
  Голямата метла е на снимката вляво.
 • 5 Айде

  24 1 Отговор
  Боклук до боклука! Партийните върхушки и вождове трабва да бъдат отстранени от оперативното управление на държавата и на държавните институции! Само глупаците не виждат мащабите на вредите, които те нанасят от 35 години! Властта трябва да бъде в гражданското общество, не в партийните демагози и марионетки! Всички тия са доказано крадливи и некадърни!
 • 6 Реалист

  23 3 Отговор
  Това което се случва е че мутрите от ДПС/ГЕРБ се опитват да узурпират отново държавата както в периода 2013-2020, и да възстановят старите схеми на източване на държавен ресурс чрез избрани фирми в строителството, енергетиката, здравеопазването и земеделието. По-интересният въпрос е дали хората ще им го позволят, след като тези пари се вадят директно от бъдещето на децата им.
 • 7 Танго

  8 8 Отговор
  Важното е да се гарантира, че нито една сороска калинка няма да остане! За това метлката трябва да е абсолютно безкомпромисна и всеки за, който има подозрение или очакване че не е 100% с ДПС и ГЕРБ трябва да бъде незабавно отстранен и разследван!
 • 8 Възмутен

  11 2 Отговор
  Това е безпрецедентна наглост вероятно под ръководството на ГЕРБ и ДПС, които искат да превземат цялата държава с техни послушни кадри, които могат да манипулират!
 • 9 Не е Демокрация!

  11 2 Отговор
  Това, което правят ГЕРБ и ДПС не е Демократично, а мафиотско прочистване на ценните и независиви кадри, за да сложат техни Послушковци!
 • 10 Срам и позор!

  11 2 Отговор
  ГЕРБ и ДПС извършват тотално разчистване, за да си сложат техните ГЕРБерски марионетки!
 • 11 Цитат

  12 3 Отговор
  "САЩ и ЕС губят България заради олигарха Бойко Борисов, който крои интриги около себе си и своите руски господари. Манфред Вебер спри го. Този призив отправи от социалната мрежа X, aвстрийският бизнесмен Гюнтер Фелингер."
 • 12 Вероятно

  10 2 Отговор
  Борисов ще яде масурката от шефа си скоро май!
 • 13 володя

  4 11 Отговор
  Иситнската метла ще дойде на изборите, когато ГЕРБ и ДПС спечелят конституционно мнозинство и направят решителните промени, които целият народ иска!

  Коментиран от #16

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 флипп

  1 6 Отговор
  Добре. че бяха клоуните от ПП ДБ та да подарят държавата на тепсия на мутрите

  Коментиран от #17

 • 16 Въйй

  6 0 Отговор

  До коментар #13 от "володя":

  по-уекичко го казвай това, ти се оуя!
 • 17 Стършел

  5 1 Отговор

  До коментар #15 от "флипп":

  Копоите от сараите, бб и резидента си разчистват пътя. Дали сметките им ще се осъществят, зависи от изборната активност най-вече. Отдавна е замислен този план. Още с хилядите зададени въпроси към Бойко Рашков на парламентарния контрол (не че е цвете за мирисане и той), от дпс за уж репресиите към купувачите на гласове. Нескопосаните арести на бб и слугите му. Сега отмъщението е на дневен ред и с пълни сили.
 • 18 Демократ

  3 2 Отговор
  Непреодолимо силни са сценариите на ДС - КГБ мафията, която 34 години тормози България и не дава да се развива като нормална демократична и правова държава. Др. Бойко Борисов, член на БКП , агент Буда, 23 г. е във властта на различни важни постове- гл.секретар на МВР, кмет на София и несменяем премиер, с орден за заслуги от КГБ.ДПС ,създаденаот КГБ незаконна етническа партия, е 33 години скрито и явно във властта, ръководена от агент Сава- Ахмед Доган . СДС, мечтата на милиони българи да се освободи България от престъпния комунизма, отдавна се използва за заблуда и добавка към сценариите, та дори името СДС е опорочено,като е добавено към ГЕРБ.Всички други партии са гарнитура към основното ястие наречено сценарий. Ченгето Виктор Папазов сега е кандидат депутат за евроизборите на кремълската партия Възраждане. Това е официално троянски кон в Брюксел,както и Волгин. Тази партия няма право да участва в тези избори, защото е против ЕС и иска да извади България. Но цинизма е безграничен. Трябват честни избори за честен парламент, само тогава ще се оправим, но няма да стане.
 • 19 Статистик

  1 0 Отговор
  Преразказ по картинка,това го гледаме и слушаме по цял ден- ка ете нещо ново !
 • 20 ще видим

  1 0 Отговор
  "Голяма метла" на изборите!
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.