Last news in Fakti

28 Май, 2024 02:56 1 121 9

България избира същите и в същия ред

  • избори-
  • партии-
  • политика-
  • паулина шишкова

Какви са причините да няма новина?

България избира същите и в същия ред - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паулина ШИШКОВА, социален антрополог

Мисля че няма човек в България, който да очаква друга политическа картина след изборите, различна от сегашната. ГЕРБ води (този път май значително). Следват Възраждане, ДПС, ППДБ, БСП, ИТН. Нито влизат нови, нито отпадат стари. Отново няма предизборни дебати, отново няма нови идеи, концепции, дори химери. Познати партии, познати партийци. Това са застоялите се за вечни времена парламентарни и старите извънпарламентарни партии, които отново няма да променят статуса си и няма да прекрачат бариерата за влизане. А може и да не искат...

Какви са причините да няма новина?

Първо, обществото ни иска стабилност и предвидимост. Не иска вълнения, неприятни емоции, смяна на стереотипа, на салатката и ракийката. Иска доходи, ниски цени, повече почивки за да пътува до Гърция (ах, морето). Кой му предлага това? ГЕРБ и ДПС. Те не само го декларират, но и 15 години го доказват. ППДБ ни безпокоят с реформи – в здравеопазването, съдебната система, образованието. Стига вече! Баста! Не струват, както би възкликнал поетът.

Второ, социалното влияние на медиите, социалните мрежи, лидерите. Непрекъснато излизат разни записи, видеа, снимки, които показват колко много водачите на партиите, жадуващи за реформи, не са състоятелни, грозни, неморални. Без значение е дали това е вярно. Хората приемат само това, което виждат и чуват. Особено по телевизията. Няма време да се мисли, манипулира ги ли някой или не. За ГЕРБ и ДПС, а и за останалите парламентарни партии излизат само спретнати и парфюмирани видеа и снимки.

Трето, българите имат носталгия за времето, когато нищо не знаеха и не ги интересуваше. Те искат да живеят така, както са живели преди години – с малко, но спокойно. Когато не трябваше да мислят и да вземат сами решения и да проявяват инициатива. Хората разчитат на мозъците в ГЕРБ и ДПС по въпросите за енергията, за ниските цени на хляба и високите заплати и пенсии, които щедро им се обещават.

Четвърто, в момента на избирателния тезгях не се предлага нова стока. Пак старите муцуни. Няма алтернатива. По-добре да изберем тогава познатите ГЕРБ и ДПС. А може и Възраждане, БСП и ИТН, защото и тях ги познаваме и знаем, че не са опасни, а са безобидни. Няма дори нови красавици и красавци, за да ни плакнат поне окото.

Пето, в тези несигурни времена хората изпитват страх – страх от вируси, ваксини, бури, градушки, горещини, липса на храна. Затова се предпочита да не настъпват никакви промени. Българите не искат да излизат от НАТО и ЕС, но и не искат еврото. В тези несигурни времена е добре да се снишим и никакви промени да не правим. Кой обещава, че нищо няма да пипне в блатото, в което живеем? ГЕРБ и ДПС. За разлика от БСП и Възраждане, те дори не смеят да погледнат на изток, за да не би да ги заподозрат в изневяра.

Шесто, културата, езикът, външността на активистите на ГЕРБ и ДПС (костюмирани, подстригани, окъпани, добре охранени) вдъхват на избирателите увереност и спокойствие за бъдните дни.

Та така, мили сънародници, бъдете спокойни, нищо ново не ви очаква. Реформа всяка забравете...


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ежко Бежко

    6 4 Отговор
    Изглежда Шишкова е ппдбешница. Ай ай ай, какъв заспал народ сме били да не харесваме аджеба младите революционери на промяната. Журналята ме отвръщават. Не че герб и дпс са китка за мирисане, но на фона на ппдб са цветя и рози. Нито дума за Въздаждане, които за 10 години от създаването си са вече втори. Нищо ново аджеба нямало на сергията на политиците. Не Шишкова, новото е че жълтите павета ще си отидат на мястото, което е на площада вън от Народното Събрание, а Възраждане са на една крачка от вземане на властта. Това е вашия кошмар.
  • 2 Синя София

    6 1 Отговор
    Тиквата го каза аз съм прост и вие сте прости...прост народ избира простаци за водачи,жалка картинка
    ...

    Коментиран от #5

  • 3 зачуден

    7 1 Отговор
    Оставам с впечатлението , че авторката на горното пасквилче обвинява - нас /българите/ , че не искаме да сме опитни морски свинчета в псевдо политико-икономическа лаборатория на шарлатаните ?! Не сме искали да се експериментира с нас и сме искали спокойствие и сигурност /все едно - това е нещо нередно или неправилно/ ?! Ами - да , така е . Никой не иска да бъде подлаган на политически , икономически , социален и финансов геноцид само за да могат пишман "харвардците" да продължават със слугинажа /свръх-сервилен такъв/ към задокеанските "демократични" господари и да ни пратят на фронта срещу РФ !
  • 4 Мда

    6 0 Отговор
    Много слаба и некоректна статия - намесва ГЕРБ и ДПС с пенсии в едно изречение. Та по тяхно време нямаше увеличение на пенсиите. Второ, хората търсели спокойствието в политиката - глупости на търкалета. Хората, тези в строителството, очакват възстановяване и завършване на големите строителни проекти. Такава е обвързаността, просто.
    Съгласен съм с едно, няма избор. Но такъв ни е изборният закон, позволяващ признаване на избори за валидни, дори при 20% гласували. Затова ще продължаваме да живеем в политическа подмяна (на вота), докато не настъпи промяна в изборният закон.
  • 5 Ежко Бежко

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Синя София":

    Народът не е прост, а доверчив. Подведе се по зальосаната прическа на Кирчо с дипломата. А ГЕРБ и ДПС са много по-умни от проментаджиите. Жалко, че са крадци. Народът избира Възраждане. Ако не сега, то утре ще стане. Национализмът ще победи настоящето безумие. Ще има политици в затвора, ще има мама и татко, ще има право да бъдеш свободен да ходиш без маска. Синя София ще пребоядиса надрасканите си с графити фасади, а хулиганите ще изпълняват обществено полезен труд, вместо да драскат по стените глупости.
  • 6 Но не означава

    2 0 Отговор
    ГЕРБ са помияри, а ДПС престъпна корпорация , но това не означава ,че ще гласувам за необолшевиките от ППДБ
  • 7 За протокола

    2 0 Отговор
    Авторката явно има кристална топка, в която вижда кой ще влезе в Парламента и в какъв ред.
  • 8 Титаник

    1 0 Отговор
    Кокоркировците в Атлантика.
  • 9 Роки

    0 0 Отговор
    Тия "социални антрополози" ги слушахме със същите брътвежи, ежедневно лансирани по поръчковите медии и когато ИТН спечелиха изборите преди 2 години...