13 Юни, 2024 11:15 1 818 17

Илия Илиев, БСП, пред ФАКТИ: Категорично не трябва да участваме в правителство с ГЕРБ, ДПС или ПП-ДБ

  • бсп-
  • илия илиев-
  • правителство-
  • корнелия нинова

Решенията и подходът на Нинова създадоха проблем за единството в Партията, заяви членът на ръководството на Младежко обединение в БСП и общински съветник в Генерал Тошево

Илия Илиев, БСП, пред ФАКТИ: Категорично не трябва да участваме в правителство с ГЕРБ, ДПС или ПП-ДБ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Младежко обединение в БСП първи поискахте оставката на председателя на БСП Корнелия Нинова, как ще коментирате нейното подаване?

Подаването на оставката на председателя на БСП Корнелия Нинова е ключово събитие за партията в такъв тежък момент. Това е възможност за обновление и преоценка на посоката и политиките на БСП. В ситуация като тази, в която има огромно недоволство сред членовете на партията, явно е дошло време за промяна. От Националния съвет на Младежко обединение в БСП първи поискахме оставката на председателя, като според нас това е единствената възможност за промяна и модернизиране на партията и лявото.

Необходимо е по-голямо включване на нови лица в ръководните органи и вземането на решения, както и актуализация на политиките на БСП, за да отговорят по-добре на съвременните предизвикателства. Оставката вече е факт, страницата е затворена, идва ред на действията и на новите хоризонти, които седят пред БСП.

Каква е позицията на младежката организация относно избора на нов председател? Имате ли предложения?

Както вече знаете от пресконференцията на Оперативното бюро на Младежко обединение в БСП, нашата позиция и нашето искане е оставка на Корнелия Нинова, която вече е факт, и свикване на НС на БСП , който да свика заседание на Конгреса в най-кратки срокове, за да се отпуши процедурата по избор на нов председател. За нас новият председател на БСП трябва да е диалогичен, уравновесен човек, който да обедини партията и лявото на България. Резултатите, които имаме пред себе си са плодовете на едно 8-годишно лидерство на партията.

Да покажем малко факти за тези 8 години управление на 130-годишна партия от г-жа Нинова: 2017 година БСП имаше 955 000 гласа и беше втора политическа сила, 7 години по-късно, през 2024 година, имаме 151 000 гласа и сме пета политическа сила с 1% разлика от шестия. Всеки един лидер на партия в България, Европа и света, при първия драстичен спад в гласоподавателите на партията която води, подава оставка и слиза от поста.

Това обикновено е първата стъпка към нужните промени, за да се вдигне резултатът. В случая на г-жа Нинова имахме две уж истински оставки, върху които после тя размисли, и сега трета, която всички се надяваме да е последна.

Само Корнелия Нинова ли е причината за слабия резултат на изборите?

Управленските решения и подходът на г-жа Нинова към вътрешнопартийния диалог създадоха предизвикателства, които определено затрудниха координацията и единството в партията. Липсата на открит и конструктивен диалог между ръководството и структурите доведе до неразбирателства и напрежение, което отслаби партийната мобилизация и способността ни да привлечем и задържим подкрепата на избирателите. Също така, политическата стратегия, вътрешнопартийните динамики и променящите се предпочитания на избирателите са допълнителни фактори, които трябва да се вземат предвид.

Какви спешни промени, трябва да се предприемат според вас?

За мен Корнелия Нинова е затворена страница в лидерството на партията ни. Новият лидер трябва да обедини БСП. Трябва най-после да започне да се работи по осъществяването на истинските леви политики като прогресивното данъчно облагане, защитата и насърчаването на правата на работниците, устойчивото повишаване на пенсиите, подобряване на здравеопазването и образованието, земеделието също е изключително важна тема.

Вместо това в момента се чудим как да направим бившия младежки председател на СДС Калоян Методиев депутат от БСП в 25 МИР и как да сме беззъба опозиция и да губим 30% от избирателите си спрямо предните избори. В такива ситуации промяната е необходима и неизбежна.

Чуваме много представителите на ръководството на БСП да говорят за участието на партията в програмно правителство. Ще се сформира ли правителство според вас трябва ли БСП да участва в него?

Категорично не трябва да участваме в правителство с ГЕРБ, ДПС или ПП-ДБ, дори в програмно такова. Дори срочно и надпартийно, зад него ще стоят Бойко Борисов и Делян Пеевски. БСП не може и не трябва да бъде част от власт, с която от години се борим. Политическото лицемерие ще е краят на партията, което не трябва да позволяваме. Предстои да видим какви ще са преговорите през следващите седмици и как ще изглежда бъдещото управление, за съжаление обаче то така или иначе няма да бъде легитимно, защото гражданите с липсата на избирателна активност вече показаха своето мнение за политическата класа на последните избори - безразличие.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    4 6 Отговор
    Глупости! Само да се нагласят банкянския и кирелацията, ще се Гушнете и ще си Пейкате Сладко, докато си Крадете Дружно! Щото друг начин за Бе Се Пе вече Нема. По точно, няма такава Партийка де. ХАХАХХАХАХ Кака ви Корни ви Закопа, Гепи кинтажа и Бега. ЧеститУ!
  • 2 ю ка ка

    4 3 Отговор
    Значи Септември отново на избори.

    Ако не се лъжехте толкова лесно от ютюбери, 3 + 5% отиваха при Възраждане -> наравно с герб!
  • 3 Сила

    5 0 Отговор
    Ъъъъъъъ, това момче БСП то ли е или ПЛАНЕТА ПАЙНЕР, Щилян или Илян... Май Никсъна беше....?!?
  • 4 Ти да видиш

    5 4 Отговор
    Никой ги не гони ма те се крият! Комуносите вече са на бунището! А за ГЕРБ това е последен шанс,ос.....ът ли се и тоя път, и те отиват там!
  • 5 Айде сега

    5 4 Отговор
    Я, че то пък кой ли ви иска вас. То вие сте на всяко нещо " червена линия".
  • 6 Айде

    6 4 Отговор
    А нещо за корупцията, за състоянието на демокрацията, за корупцията, за вечните вождове в политиката!? Айде, бягай и ти! Всички от убиеца на България - БСП, сте вече без значение!
  • 7 Траянов

    5 1 Отговор
    Който се е захваща с гепи борисофф е политически труп, примери много през последните години. Внимателно с токсични и негативни хора !!

    Коментиран от #16

  • 8 инж. Ганчо Илков

    3 4 Отговор
    Изявление, което Звучи: "Не искам да Участвам в Националния отбор!" (Киряков). Някой Поканил ли го е? БСП не Промени Вменениетэ си на Болшевишка Партия. Не се Дистанцира от Проявите на Болшевишката Пролетарска Диктатура и за това ще бъде Изпратена на Забвение в Историята. "Бизнесмените" от БСП запазиха Болшевишкия си Манталитет и се изявяват като Олигарси (Гергов, Първанов, Петков, и "Енергетикът", Различните Приватизатори в Приватизационните Фондове).
  • 9 Слаб 2+

    2 0 Отговор
    Леле,лелеее пиленце ще ви напазаруват като стока от пазара.
  • 10 ощипани

    2 2 Отговор
    Следващият път изобщо няма да сте в парламента, това каза избирателят.Пак помислете преди да бъдете заключени, докато излезе бял дим. търсете формула , а не се дръжте като ощипани и сърдити. видяхме ви като опозиция, само бля бля от трибуната и важничене без нищо не правене, стигнахте и ровите дъното. Не сме доволни от това поведение на БСП
  • 11 дедо..

    1 2 Отговор
    А бе..младежи ли сте,джендъри или юноши все таа..нинович ви попиля,другио път сте на ръба и потомь конець.
  • 12 Файненшъл Таймс

    5 1 Отговор
    Симеон Дянков, очевидно силно изгладнял и петимен за служба, днес разказа визията на ДПС за кабинет - Борисов премиер, Пеевски вице в коалиция с ДПС и ИТН.
    Това не е направено без знанието на Борисов, но НЕ Е неговата визия. Борисов няма да посмее да участва в такава коалиция, още по-малко да се жертва за премиер.
    На навършени патриаршески 65 години Борисов е бито пожарникарско куче и няма да посмее да се хвърли гол в огъня. Той държи на собственото си оцеляване повече от всичко друго и го вижда в баланс между Пеевски и Прокопиев. Борисов няма да участва в кабинет без прокопиевите партии.
    Натискът към него да става премиер идва от ДПС, но той няма да подаде без ОК от Капитал и лично от Прокопиев и Иван Кръстев. Няма да се учудя, ако Конфуций е в София тези дни и снове около НДК и Зайчарника.
    Ако искате да знаете повече за натиска на ДПС към Борисов следете бухалките Сарафов и Спецов.
    Пощенската кутия Афера на пияната баба е на къса каишка и когато започне да нарича Борисов пак “Тиквата”, тогава започва войната Пеевски - Борисов, която вече почти е опечена и съвсем скоро ще гледаме нещо невиждано от 2013-14 година.
  • 13 Трол от Криводол

    2 0 Отговор
    Какъв е този хомобандит, за първи път го чувам. Сигурно и той както Божанката ще се влее в редиците на Пепетата след 1-2 години.
  • 14 урко

    0 0 Отговор
    обръснисебе
  • 15 Ваня

    1 0 Отговор
    А вие какво допринесохте за по-добри резултати !?!Диалог с хора ,които работят против БСП ,няма как да се води !
  • 16 истина ти казвам

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Траянов":

    А който се е захванал със гепи Геч.е цъфнал и вързал! Комундака си е комудак!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.