Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юни, 2024 09:55 1 232 22

"Старите кучета" в украинската армия имат нужда от подкрепата на млади бойци

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници-
  • мобилизация

Украйна е притисната от необходимостта да набира още военнослужещи за бойните действия, които продължават вече 27 месеца, като желаещите наборници са по-малко, отколкото бяха в първите месеци на руското настъпление

"Старите кучета" в украинската армия имат нужда от подкрепата на млади бойци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спотайвайки се в мрака, прегърнал своя автомат, 50-годишният украински войник с позивна "Бел" казва, че би искал повече от неговите млади сънародници да участват в битката с руската инвазия.

Изправени пред по-многочислен и по-добре оборудван противник, украинските сили разчитат в голяма степен на "старите кучета" като него да защитят страната от нестихващите руски атаки. "Те (младите) трябва да осъзнаят, че никой друг освен нас и тях няма да направи това", казва старият войник в учебен център на украинската армия в Източна Украйна, като се представя само с позивната си.

Украйна е притисната от необходимостта да набира още военнослужещи за бойните действия, които продължават вече 27 месеца, като желаещите наборници са по-малко, отколкото бяха в първите месеци на руското настъпление. Наскоро украинските власти въведоха по-строги правила за мобилизация и свалиха долния праг на възрастта на подлежащите на набор мъже на 25 години. Горната възрастова граница е 60 години. Някои украински представители изчислиха, че средната възраст на украинския военнослужещ в момента е над 40 години.

Ройтерс получи достъп до учение на 33-а механизирана бригада в Донецка област, където силите на Москва бележат лек напредък в няколко района. Войниците са обучавани в редица умения - от разчистване на траншеи до картечна стрелба от камион. Някои са били мобилизирани, други са се присъединили към армията доброволно.

Старши сержант с позивна "Заместника" казва, че много от мъжете, които в момента минават през обучението, са на възраст над 50 години, но са по-мотивирани от младите. "Те знаят защо са тук - в името на децата и внуците си", заявява 44-годишният "Заместник".

Силите на Москва, поела инициативата след опита на Киев за контранастъпление миналата година, постепенно навлизат в територии, откъдето могат да застрашат стратегически градове и пътища.

Украинските представители обявяват, че искат руските войски да се изтеглят изцяло и Киев да си възвърне международно признатата територия - нещо, което мнозина експерти определят като трудна задача, като се има предвид, че конфликтът изтощава Украйна и изчерпва все повече ресурсите ѝ.

Друг командир от състава на 33-а механизирана бригада - с позивна "Канада", който е на 40 години - отбелязва, че старите войници може да бъдат обучавани в отбрана на позициите, докато Украйна се стреми да укрепи армията си.

"Става въпрос обаче и за други бойни задължения - да се превземат територии, окопи, да си върнем нашата земя - за това, разбира се, ти трябват млади бойци, които са по-издръжливи", казва той. Наборните усилия на Украйна бяха активизирани от пиар кампаниите на правителството и армията за привличане на доброволци, на които се дава право на избор къде и как да служат.

Петдесетгодишният пехотинец "Бел" отправя призив към семейните си сънародници: "Имаме нужда от защита сега, а не чак когато дойде повиквателната".

Превод от английски език: Иво Тасев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 2 Отговор
    На младите хора им се живее.Не са видели нищо още от живота.
  • 2 Делю Хайдутин

    33 0 Отговор
    Тази статия я имаше вчера.Това платена реклама ли е?
  • 3 Пич

    30 1 Отговор
    Сатаната има нужда от жертви !!! Млади жертви !!!
  • 4 да де

    31 0 Отговор
    Ало атлантиците товарете се на тръбанчето и отивайте да помагате, че бандерата бере душа.
  • 5 Дали

    22 0 Отговор
    няма да падкарат вече и осмокласниците, че други не останаха?
  • 6 Кучкар

    20 0 Отговор
    Старите кучки в журналистката имат нужда от подкрепа ..
  • 7 Все тая

    15 3 Отговор
    Приберете си 250 000 мъже от Германия (само )
    Така или иначе ще им спрат социалните помощи.
    И сте готови с свежи сили за отбрана.

    Коментиран от #16

  • 8 ЩО БЕ

    17 0 Отговор
    ДА НЕ ГИ ИЗТРЕПАХА
    СЕГА ИМ СЕ ЩЕ ДА ПРАЩАТ НА СМЪРТ ХЛАПЕТА А ТЕ САМО ДА ГУШАТ КИНТИ
    Е ДА АМА ХЛАПЕТАТА СА МЛАДИ НЕ СА ПРОСТИ
  • 9 АЗ ПЪК СИ МИСЛЯ

    17 0 Отговор
    ЧЕ ДЕСЕТИНА ХИЛЯДИ МЛАДИ ВОЕННИ ПЕНСИОНЕРИ РАЗНИ АНАЛИЗАТОРИ ПРОПАГАНДИСТИ РАЗНИ ТАРИКАТИ ДЕТ
    МОБИЛИЗИРАТ ХОРАТА ПО УЛИЦИТЕ ЩЕ СА ДАЛЕЧ ПО ПОЛЕЗНИ
    А И УТИЛИЗИРАНЕТО ИМ ЩЕ Е ЧИСТА ИКОНОМИЯ ЗА БЮДЖЕТА
  • 10 Удри

    2 11 Отговор
    Младите да отиват и да плющят с дронове.
  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    18 0 Отговор
    Украински преводач в Швейцария вкара в речта на Мелони заплахи към Русия, които не е казвала
  • 12 Мдааа

    14 0 Отговор
    Младите украинци трябва да издирят yкpoфюрера Зеленски и да му потърсят сметка за това, че иска да умират за него и господаря му лyнатик от САЩ!
  • 13 дедо..

    11 0 Отговор
    Айде вова..батисвай по бърже тва племе бандерско..нема за кога повече да се бъзикаш с укрофашагите,разнодвай пополам и да одат под защитата на юнеско..
  • 14 гост

    12 0 Отговор
    Ако и утре пуснете този материал ще ви е за "първи" път !
  • 15 Лорел

    10 0 Отговор
    УКРАИНА ниама воиници младите момчета избиагаха освен това ниамат базова подготовка.Сащ използват ситуациата да правиат милиони с кръвта на украинскиа народ.
  • 16 АМИ АДЕ ДЕ

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Все тая":

    ПРИБЕРЕТЕ ГИ ДА ВИДИМ КАК ЩЕ СТАНЕ
    Е ТЕ ТОГАВА НЯМА ДА ПАЛЯТ БУСОВЕТЕ НА ПРИЗОВКАРИТЕ АМИ НАПРАВО ЩЕ ГИ ГЪРМЯТ
  • 17 Изкукуригал

    5 0 Отговор
    Старото куче що не е на фронта а в учебен център???? И превъзходството в жива сила е за украина 1 200 000 към 700 000 вчера го писаха някъде!!!! Голема работа е да си журналист повтаряш една измислица 100 пъти и тя става истина!!!
  • 18 И аз имам

    4 0 Отговор
    нужда от младо и крехко месец...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 немаора

    3 0 Отговор
    Вече и кучета ли мобилизират?
  • 21 Хи их хи

    4 0 Отговор
    Ако я напишете още веднъж тази тема, ще ви е за първи път!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.