18 Юни, 2024 18:55 2 764 85

Путин иска да спечели Втората световна война

 • русия-
 • украйна-
 • владимир путин-
 • ссср

От 2014 г. агресията на Русия беше придружена от нарастваща експлоатация на историята като цяло и позоваване на Втората световна война в частност

Путин иска да спечели Втората световна война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Континуум от насилие. Верига от безнаказаност. Многостранната война - въоръжена, политическа, символна и културна - водена от Путин срещу Украйна, напомня за други минали периоди. Хората от Централна и Източна Европа, преживели руския империализъм и съветските репресии, пазят ярък спомен за тях, докато тези от Западна Европа често не знаят за съществуването им. В своето антиисторическо пропагандно начинание Путин може да организира повратна точка: "национализирането" на победа, описана някога като съветска - за по-добро затъмняване на ролята на украинците.

Кремъл напразно приписа на изключването на Русия от честването на десанта в Нормандия ранга на несъбитие, подчертавайки, че се брои само бъдещото честване на 80-годишнината от Победата. Това ново символично прогонване, подсилено от топлия прием, запазен за украинския президент в Нормандия на 6 юни 2024 г., не остана незабелязано в Москва. За това свидетелства разговора между Владимир Путин и чуждестранни журналисти, организиран по повод Международния икономически форум в Санкт Петербург, по време на който руският президент говори надълго и нашироко за историята на Втората световна война и нейните чествания. Съдържанието на неговото встъпление и самият факт, че се впусна в исторически отклонения, не бяха априори изненадващи.

Дълго време и особено от началото на широкомащабната си агресия срещу Украйна, Кремъл продължава да експлоатира паметта за Втората световна война, за да я превърне едновременно в инструмент за мобилизиране на населението в страната, в основен аргумент за легитимиране на неговите амбиции на международната сцена и неизчерпаем източник на очерняния и нападки срещу Киев. Този път обаче, в допълнение към обичайното утвърждаване на решаващата роля на СССР в победата срещу Германия - твърдение, установено като правна норма в Русия - и обидите срещу "украинските неонацисти", Путин представи идея която, ако се утвърди, би представлявала значителна еволюция на официалната руска реторика. Той всъщност сложи знак на равенство между Съветския съюз и Русия, за да намекне, че именно на последната ще се падне "същественият принос за смазването на нацизма" и по този начин отрича всякаква легитимност на украинското участие в честванията.

Тази идея, разбира се, не е нова. Но ако произходът ѝ датира от 40-те години на миналия век и откриваме ехо от нея - понякога оглушително, понякога приглушено - през втората половина на 20 век, Москва през повечето време се въздържаше да я превърне в своя официална доктрина, тъй като противоречи както на реалностите, така и на тази война, чието бреме беше понесено от цялото съветско население, и начините, по които паметта за нея беше използвана в (пост)съветското пространство.

Сред най-известните прецеденти по отношение на "русификацията" на победата, разбира се, е тостът, вдигнат от Сталин на 24 май 1945 г., за славата на "руския народ, който спечели в тази война общо признание като водещата сила на Съветския съюз." Тази реч, която силно беляза умовете на хората по това време, беше част от основна тенденция, която от средата на предишното десетилетие допринесе за превръщането на руския етнос в primus inter pares, "по-голям брат" на "великото семейство на съветските народи" и реабилитира руския национализъм, преди да добави, през последните години на сталинизма, силна доза ксенофобия и антисемитизъм. Без систематично да се връщат към тази "национал-болшевишка" повратна точка, нито да възпрепятстват утвърждаването на руската национална идентичност, която тя предпочиташе, наследниците на Сталин ще се стремят да насърчават концепцията за "съветски народ" - въображаема общност, споделяща повече настояще и бъдеще, отколкото минало, в която опитът от войната заема централно място. Ако руският народ беше третиран като "големия брат", чиято лоялност и саможертва бяха извън съмнение, ние внимавахме да не определяме количествено - и следователно да сравняваме - жертвите и приноса на другите народи. Подвигът беше съветски, както и героите и жертвите на войната - което доведе, наред с други неща, до игнорирането на Холокоста, чиято смърт беше скрита зад "съветското цивилно население". Докато в чуждестранни източници войниците от Червената армия често са били наричани "руснаци", статуите, издигнати в страните от Източния блок, са били, с малки изключения, на "съветски войници". Ако в общосъветски мащаб повечето от основните места на памет, оставени от конфликта, бяха свързани с въображението на метрополията (обсадата на Ленинград, битката при Москва и т.н.), други места и истории, отнасящи се до различни пространства, познават значително медийно отразяване, като опожарените села Хатин (Беларус) и Пирчюпяй (Литва), отбраната на цитаделата Брест-Литовск или битката при Днепър. През 60-те и 70-те години на миналия век цялата съветска територия, далеч отвъд регионите, преживели битки и нацистка окупация, беше покрита с музеи и военни мемориали, които закотвяха култа към войната и съветската победа в местните спомени.

Превърнал се в основен стълб на съветското здание през последните десетилетия от съществуването си, този култ не избяга от дебатите и съмненията, породени от перестройката. Техният мащаб се различаваше в различните републики. Докато трите балтийски страни предлагат пример за най-радикалното преразглеждане на този разказ, водещо до отхвърляне на цялото съветско наследство в тази област, в съответствие с дефиницията на комунистическия период като период на окупация, повечето от държавите, излезли от СССР, запазиха в различна степен своето място в тази памет. За много от тях Втората световна война дълго време остава тяхната "Велика отечествена война", въпреки нейните препрочитания и появата на алтернативни разкази. Такъв беше случаят с Украйна - страна, която беше платила една от най-тежките цени, със своите 7 милиона войници, мобилизирани в Червената армия (включително 2,4 милиона загинали в битки или в плен) и нейните близо 4,5 милиона цивилни, които загубиха живота си по време на нацистката окупация. Тук дистанцирането от съветската наративна и възпоменателна традиция остава частично до 2010-те години, въпреки съществуването на конкурираща се памет, свързана с историята на националистическото движение и усилията за национализиране на историята на страната.

В Русия култът към победата във версия, близка до съветската, се завърна в средата на 90-те години, преди няколко години по-късно Владимир Путин да я превърне в ключов елемент от своята реторика и основен инструмент в служба на своята политика. Проявявайки изключително двусмислено отношение към СССР, той без колебание възприема целия съветски наратив за "Великата отечествена война" и на свой ред го използва, за да извърши селективна реабилитация на сталинското минало. От края на 2000-те тази стратегия беше придружена от нарастваща нетърпимост към всякакво поставяне под съмнение на героичната история на съветските действия в деня преди, по време и след конфликта, като победата срещу нацизма се разглежда като източник на надеждна легитимност за СССР и за неговия наследник Русия. Поредица от закони, приети през последните десет години - като тези, които наказват отричането на решаващата роля на СССР и забраняват сравнението на нацистката политика с тази на Съветите - създадоха съдебна усмирителна риза, която сега прави всеки критичен анализ на съветските действия по време на войната невъзможен.

Тези закони, подобно на много други заплашителни думи и жестове от страна на Кремъл, свързани с паметта за войната, бяха отчасти отговор на това, което той възприе като външни атаки срещу неговата визия за историята. От 2000-те многобройни мемориални конфликти изправиха Русия срещу нейните източноевропейски съседи, особено балтийските страни, където бяха демонтирани паметници на Червената армия, определена като окупационна армия, и където триумфираха визии, радикално противоположни на съветската и руската.

Утвърждавайки се като наследник и пазител на съветската памет за войната, дали Русия на Путин не се стреми да монополизира този символичен капитал в ущърб на други страни от СССР? Въпреки че никога не е имало недостиг на коментари, приписващи съветската победа само на Русия или дори само на етническите руснаци, Кремъл остана предпазлив дълго време, предпочитайки да експлоатира този политически ресурс, какъвто представляваше в постсъветското пространство общият опит от войната и паметта за нея.

Терминът "съветски" се използва и в речите на Путин, който не се поколеба да подчертае мултиетническия състав както на Червената армия, така и на жертвите на нацистите. Това е видно от скандала, предизвикан през 2010 г. от твърдението му, че Съветският съюз — или Русия? (това не стана ясно, тъй като тогавашният премиер използва местоимението "ние") — щеше да спечели войната дори без приноса на Украйна. Това изречение, изпуснато по време на сесия с въпроси и отговори с руснаци, се явява днес като предвестник на предстоящата повратна точка. Тогава обаче не последваха други силни жестове в посока монополизация и национализация на победата. Руските власти продължиха, напротив, да подчертават тази история като споделен опит в защитата на това, което нямаха нищо против да представят като "обща родина" на нациите, станали суверенни през 1991 г.

По случай отбелязването на победата през 2021 г. Путин предложи подробна и обширна визия за тази родина: "Хора от всички националности и всички вери се бореха за всяка педя от родната си земя: за полетата около Москва, за скалите на Карелия и проходите на Кавказ, за горите на Вязма и Новгород, за бреговете на Балтийско море и Днепър, за степите на Волга и Дон...". Опитът от войната, представен като гаранция за привилегировани връзки с бившите съветски републики, нещо като пъпна връв, свързваща ги с имперското пространство и време, споменът за нея се оказа страхотен инструмент за руска намеса, както показа, с нечувано насилие, примерът с Украйна.

От 2014 г. агресията на Русия беше придружена от нарастваща експлоатация на историята като цяло и позоваване на Втората световна война в частност. Използвана за очерняне на украинското правителство и оправдаване на действията на Русия, тази препратка послужи и за развитието на идеята за споделено минало - от което ще произтича задължението да имаме общо настояще. Така, превърнал се с наближаването на мащабната инвазия в "главен историк", през лятото на 2021 г. Владимир Путин подчерта участието на украинците в съветската битка: "За украинците, които са се сражавали в редовете на Червената армия или сред партизаните, Великата отечествена война беше наистина патриотична, защото те защитиха своя дом, своето велико общо отечество. Това героично поколение се бори и даде живота си за нашето бъдеще, за нас. Да забравиш техния подвиг означава да предадеш своите деди, майки и бащи."

Тогава трябва ли да видим в това скорошно приписване на победата срещу нацизма на Русия, предприето от Владимир Путин в контекста на неговата непокана за честването на Деня Д, промяна на настроенията или основна тенденция, която да доведе Кремъл дотам да "национализира" паметта за войната, като изостави остатъците от съветската интернационалистка реторика в речта си? Това не е изключено поради комбинирания ефект от изолацията на Русия и предизвиканите опасения - особено сред нейните бивши съветски съседи - от използването на спомена за войната, както и нарастването на ксенофобията и национализма в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 честен ционист

  79 13 Отговор
  Той Втората я спечели преди 80 год, иде ред и на Третата.

  Коментиран от #3

 • 2 Чадърче

  11 52 Отговор
  Да не се разтече ботокса.
 • 3 Само питам

  20 58 Отговор

  До коментар #1 от "честен ционист":

  А вътрешни тоалетни КОГА?

  Коментиран от #5, #11, #13, #32, #46, #56, #74

 • 4 да де

  68 8 Отговор
  Без СССР десант в Нормандия е нямало да има. 80% от най добре въоръжените и мотивирани дивизии на Хитлер са били на източния фронт.

  Коментиран от #17

 • 5 честен ционист

  46 5 Отговор

  До коментар #3 от "Само питам":

  Где были упреки ваши, когда наши Рейх громили?
 • 6 Зевс

  46 7 Отговор
  Втората световна я спечели Сталин, в третата победители няма да има
 • 7 Французи бате!

  60 3 Отговор
  "Тези , какво правят тук? Тях ги победихме!"- фелдмаршал Кайтел при подписването на капитулацията, визирайки френската делегация!
 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Ивелин Михайлов

  36 10 Отговор
  Най-големият Исторически парк в света до Варна напомня, че Втората световна война я спечели Сталин.
 • 10 а не бе ,

  36 2 Отговор
  иска да я загуби !
  Бе вие хептен дадохте фира .
 • 11 Само питам

  14 2 Отговор

  До коментар #3 от "Само питам":

  За у вас ли говориш ?
  Ами когато си направиш !
 • 12 Съединените щати

  49 9 Отговор
  И техните европейски марионетки воюват срещу Русия а искат да прехвърлят вината върху нея
  Границите между Русия и Украйна са административни и не са уреждани по никакъв начин с някакви международноправни договори така че проблемът стои само между тези две държави и никой друг няма право да взима отношение

  Коментиран от #34

 • 13 Само питам

  22 6 Отговор

  До коментар #3 от "Само питам":

  Бе България как я бяха нарисували на картата на Ес , че нещо не си спомням ?
 • 14 ТаУмВзе

  13 40 Отговор
  Но трябва да отбележим, че за 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 600 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

  Коментиран от #20, #55

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Ще добавя

  30 3 Отговор

  До коментар #4 от "да де":

  На западния фронт е имало само 37 дивизии докато на източния завоювали 220 дивизии
  Западните дивизии са се стояли от младежи току-що мобилизирани включително дори 14-15 годишни момчета
  Командването тогава е наредило във всяка рота да има поне по един ветеран за да поддържа духа на тези младежи
  И въпреки всичко при ардените тези младежи инмалобройна немска армия подгониха англоамериканците 150 км на запад
  Наложи се
  американците спешно да поискат помощ от Русия да започне мощна нова атака срещу немците

  Коментиран от #48

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Всичко написано от теб

  33 2 Отговор

  До коментар #14 от "ТаУмВзе":

  Доказва само че колективният запад прави всичко възможно за да воюва с Русия чрез наемническата украинска армия

  Коментиран от #53

 • 21 Ти не си

  10 0 Отговор

  До коментар #15 от "Последния Софиянец":

  Последният софиянец
  Ти си последният украинец
 • 22 В някои държави

  11 5 Отговор

  До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

  Целите народи са руски шпиони

  Коментиран от #29

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Сандо

  26 3 Отговор
  А кой защитаваше до последно Райстага,знае ли тоя познамач на историята?Нека да му подскажем:френската дивизия "Шарлеман".Франция много,ама много трябва да се срамува от историята си през ВСВ.И всяка година официални лица,начело с президента им,да носи и поставя венци на гроба на др. Сталин придружени с всички държавни почести.
 • 26 Прави впечатление

  14 1 Отговор
  Че когато някой иска да вземе отношение по написаното в тази статия и проявява известна критичност по отношение на написаното веднага го изтриват защо така
 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Логика

  17 1 Отговор
  Колко хитлерови дивизии е имало на източния фронт, и колко е имало на западния? Проверете числата, преди уикипедия да ги фалшифицира. И после говорете кой е понесъл основната тежест на войната.

  Коментиран от #38

 • 29 Калпазанин

  6 21 Отговор

  До коментар #22 от "В някои държави":

  Само в бегенужника е фул с рашподлоги, никъде другаде!
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 филип ейджи

  4 0 Отговор
  ТОЙ е Велик
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 какъв сплескан мозък требва да

  23 1 Отговор
  имаш за да надраскаш такъв пасквил.Тотален тюрлюгювеч.
 • 34 филип ейджи

  7 1 Отговор

  До коментар #12 от "Съединените щати":

  за това и не си обявяват война
 • 35 как разни никавци опитват да променят

  22 4 Отговор
  Историята десантът се случва при вече обърнат ход на войната ако неса били руснаците всички щяхте да знаете немски не че нещо ама пропагандата е вече доста жалка
 • 36 Христо

  21 3 Отговор
  Франция се нареди сред спечелилите само благодарение на снизходителността на СССР.

  Франция реално бе профашистка, колаборационистка. Прословутата битка за Бундестага през 1945 г. - френски батальон го брани, не германски

  Коментиран от #49

 • 37 Ролан

  9 2 Отговор
  За Втората незнам?... Ама за Третата може и да му се получи
 • 38 Статистик

  14 2 Отговор

  До коментар #28 от "Логика":

  714 дивизии срещу руснаците и 147 срещу САЩ/Англия. Това го пише в "История на ВСВ", издание на Пергоамон прес, Лондон, 1951. И пак саксофоните са видели много зор, та са се примолили на Сталин да даде повече зор на Източния фронт.
 • 39 Някой

  13 1 Отговор
  Тази повърна не може да се чете от нормално хора. Още на първото изречение ще колабират.
 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Божеее....

  16 2 Отговор
  А защо тоя лош Путин не започна и не завърши кат нашите идоли евроатлантическите ценители...

  Ами представяте ли си АКО в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше за три дни да е лунен пейзаж както до сега тея миротворци нашите нови братя янки, употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ Haпaлм(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
  На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!
 • 43 Факти

  7 1 Отговор
  Тъпанари
 • 44 Бонапарти също беше шамарен от САЩ и бри

  4 15 Отговор
  Русия губи втората световна,и пак както при първата се появява добрия англосакс ,и наритва адолф,,раша още изплаща помощите дето взеха
 • 45 Или най точно...

  14 2 Отговор
  Искат да откраднат победата на Сталин и Червената армия и помощ от коалиция...
  Долни подлеци.....
 • 46 Рошко

  0 4 Отговор

  До коментар #3 от "Само питам":

  Гари ди направиш външна, а не да се изх@@@@@дети ти падне и се научи да си миешш г@@@тослернстс хартия е за оидсуюавснд а не за замазване
 • 47 Западняците никога

  19 2 Отговор
  няма да простят на съветските народи, че победиха Хитлер.
  Еле па французите, участвали със 155 войника в десанта.
  Както казала Жуков, немците са загубили по-малко войници да превземат цял Париж отколкото Павловата къща в Сталинград.
 • 48 Сака, не само младежи

  2 0 Отговор

  До коментар #17 от "Ще добавя":

  Имало е и разни ранени и възстановяващи се.
  Малко като на почивка.
 • 49 дедо..

  16 1 Отговор

  До коментар #36 от "Христо":

  Адолф мина през петлите за един ден..а пък император александър първи влезна триумфално в париж и под аплодисментите на парижани завежда коня си на водопой на сена..та тва галско племе-само женските са им на почить,то и сега некаква прайд дъртофелница-върти макроно на малкио си средень.пръст.
 • 50 Факт

  1 13 Отговор
  Коалиции водени от велика Британия и САЩ, ликвидирана наполони и Хитлер,затова са тия лозарски напъни на деградирала раша,в руските учебници удобно се пропуска секретната среща в открито море между чърчил и Рузвелт, атлантическото харта която елиминира нацизма
 • 51 Софиянец

  18 3 Отговор
  Аман от дебилни пасквили!

  Цял свят е признал и знае, че Русия спечели ВСВ! Русия влезе в Берлин, руски войник сложи червеното знамето върху райхстага!
  А фашистите или преклониха глава пред червената армия или избягаха в америка!
 • 52 Истината

  13 4 Отговор
  Е една...

 • 53 ТаУмВзе

  0 2 Отговор

  До коментар #20 от "Всичко написано от теб":

  Не съм го писал Аз, но както и да е! ХАХХАХАХ
 • 54 Иван рилски

  16 2 Отговор
  Победата е на СССР над Германия и другите могат само да мечтаят, защото втория фронт го бавят две години и го отвориха когато руснаците бяха вече в Германия.

  Коментиран от #57, #82

 • 55 ТаУмВзе

  1 0 Отговор

  До коментар #14 от "ТаУмВзе":

  Засърбе ви и Никове да Крадете! ХАХХАХАХАХА
 • 56 Ами

  7 2 Отговор

  До коментар #3 от "Само питам":

  Тук по селата са с вътрешни гърнета вечер,защото навън дебнат ромеите ,не ,че това ги спасява от галениците на извратената демокрация:) Та да се чуди човек на какво се смеете и ако сравним големите градове стандарта е пак в тяхна полза,а нац.ви празник е пак тяхна победа,а и пишете тук с ток от руски Аец за космическа нация ,свързана с България Свише,че без Русия и буквите ни нямаше да има кой да съхрани и да използва:)
 • 57 Ами

  8 2 Отговор

  До коментар #54 от "Иван рилски":

  Нещо повече, Пасито да сметне колко негови деди изгоряха додето се мотаха от запад да отворят втория фронт и него дали щеше да го има ако червената армия само се беше забавила:)
 • 58 Значи президент на Русия

  5 2 Отговор
  прави всичко правилно, ако пропищяха въшките
 • 59 Коя война, неграмотник

  11 3 Отговор
  ВСВ я спечелиха Руснаците!

  Коментиран от #61, #62

 • 60 Историк

  3 10 Отговор
  Упражението всъщност е много по-зловещо от тази интерпретация.

  Путлер иска да скрие, че от времето на Сталин насам в Русия цари бесен фашизъм. Както при самия Сталин, така и при самия Путлер.

  Цялата реторика е за да се скрие това, а не за това чия е "победата".

  Коментиран от #67

 • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 62 Историк

  0 4 Отговор

  До коментар #59 от "Коя война, неграмотник":

  Невярно.

  Коментиран от #76

 • 63 граф Монте Кристо

  8 3 Отговор
  А ролята на украинците във втората св. в. каква е,да се предават масово в плен в началото на войната и да сътрудничат на немците,това е една от причините червената армия да търпи поражения,заради пораженството на украинците.
 • 64 Да,бе

  11 3 Отговор
  За туй в Русия марширува Безсмъртният полк,а на изпозапад утрепаният прайд...

  Коментиран от #68, #69

 • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 66 Ганчев

  2 3 Отговор
  Ще спечели Осмата световна.
 • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 68 Я пак?

  3 8 Отговор

  До коментар #64 от "Да,бе":

  Тази година безсмъртният полк се беше поизпарил малко.
 • 69 Историк

  3 6 Отговор

  До коментар #64 от "Да,бе":

  "За туй в Русия марширува Безсмъртният полк"

  Освен ако не са наследници на клана Маклауд, тия до един са фалшиви "ветерани".

  Коментиран от #70

 • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 72 !!!?

  4 8 Отговор
  Путлер превърна Русия в нацистка държава !!!?
 • 73 Някой успя ли

  8 2 Отговор
  да прочете тия глупости до края?😃
 • 74 Ти се бият със

  6 1 Отговор

  До коментар #3 от "Само питам":

  сапьорски лопатки само, а ракетите им да анимационни.Не знаеш ли още?
 • 75 Франсетата са били

  8 1 Отговор
  колаборационисти на Хитлер.
 • 76 Втора световна война я спечелиха

  9 2 Отговор

  До коментар #62 от "Историк":

  НАТО, САЩ и ЕС с гей паради.

  Коментиран от #77

 • 77 Историк

  2 11 Отговор

  До коментар #76 от "Втора световна война я спечелиха":

  Втората световна война я спечелиха държавите, които унищожиха технологичното превъзходство на Германия и пречупиха индустриалния й гръбнак, и това бяха САЩ и Великобритания.

  Коментиран от #85

 • 78 АЛТЕРНАТИВ ФЮР ДОЙЧЛАНД

  7 3 Отговор
  ЗА 35 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ ИЗТОЧНА ЕВРОПА
  ОТ ГДР ДО ВЛАДИВОСТОК ДАДОХМЕ
  МЕЖДУ 70-80 МИЛИОНА ЖЕРТВИ В НЕОБЯВЕНАТА ВОЙНА СРЕЩУ СЛАВЯНИТЕ (И СЛАВЯНОБЪЛГАРИТЕ)
  ..... САМО В БИВШИЯ СССР ЖЕРТВИТЕ СА НАД 50 МИЛИОНА
  .....
  ВРЕМЕ Е ГАДНИТЕ ЗАПАДНАЛО ЕВРОПЕЙЦИ И ТЕ ДА ИЗМРАТ ЯКО.
  .....
 • 79 АЛТЕРНАТИВ ФЮР ДОЙЧЛАНД

  7 3 Отговор
  БОЖЕ БОЖЕ
  САМО МИНАЛАТА ГОДИНА ОТ АДА ТЕПЕ КРУМОВГРАД ДЪНДИ ПРЕШЪС ЗА ОТКРАДНАЛИ
  390 000 000 ЕВРО БЪЛГАРСКО ЗЛАТО
  .....
  А НАС БЪЛГАРИТЕ НИ НАСЪСКВАТ СРЕЩУ РУСИЯ:))
 • 80 Име

  4 1 Отговор
  Да внимаваме да не стане третата. Пречката Украйна да бъда в ЕС е задължителното условие придваритално да е станала член на НАТО. Покрай подготовката за това членство бяха стимулирани антируските настроения и бе подготвен преврат. В самата Украйна ВСВ не е повод за особено гордост. Киев не е град гирой, и ние имало сражения като при Харков!
 • 81 АЛТЕРНАТИВ ФЮР ДОЙЧЛАНД

  3 2 Отговор
  ДЕМОКРАЦИЯТА Е СИРЕНЦЕТО
  А ВИЙ СТЕ МИШКИТЕ
  ....
  САМО ИНТЕЛИГЕНТНИ , СИМПАТИЧНИ , ВЪРХА НА ЕВОЛЮЦИЯТА УСПЕЛИ ХОРА КАТО ИЛОН МЪСК ИМАТ ПРАВОТО ДА СЕ РАЗПЛОЖДАТ И ДА ИМАТ
  ПО 4-5 ЖЕНИ И 7-8 ДЕЦА :))
 • 82 ИДНИТЕ ИЗТЛАСКВАТ И ГРОМЯТ

  5 0 Отговор

  До коментар #54 от "Иван рилски":

  БАЙХИТЛЮ ХИИИИИЛЯДИ КМ С МИЛИОНИ ЖЕРТВИ А ДРУГИТЕ МИНАВАТ ТРИСТА КМ С ДЕСЕТ ХИЛ. ЖЕРТВИ И СА БРОЯТ ЗА ПОБЕДИТЕЛИ?!!!?!!
 • 83 Не ни подценявайте, моля!

  7 0 Отговор
  Съветския съюз отдавна спечели Втората световна война. Спомнете си как Европа живя мирно 70 години. кой сега може да си представи това блаженство? Дали пък Буш и Голбачов не бяха демоните, обърнали всичко?
 • 84 Гискард Дестаин

  5 0 Отговор
  Кайтел при подписването на капитулацията на Германия, виждайки французи, казва: "И тия ли ни победиха?"...Франция се предаде на 40 ден....
 • 85 падналия ангел

  6 1 Отговор

  До коментар #77 от "Историк":

  Англосаксите откриват втория фронт юни 1944г., десанта в Сицилия и битките в Италия не ги броя. В смисъл, че там са 6-7% от немските войски. Като си хисторик, виж колко дивизии са били на западния фронт и колко на източния, и колко от тях са били изцяло окомплектовани и на каква възраст са били войниците им! На Източния фронт са били 75% от немската армия и техника, руснаците са унищожили 607 немски дивизии, фронта е бил с дължина от 3000-6000 км., Западния фронт-800 км. В най-голямата им битка за ел Аламейн англосаксите се изправят срещу 80 000 германци, само в Сталинград срещу руснаците са били над 1 млн. Ти май още малко и участник в събитията в дена "Д" ще се изкараш, ама те ще дойдат в стаята ти санитарите с ризата с дългите ръкави!